Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γυναίκες στην Κάντανο ράβουν μάσκες κατά του κορονοϊού

Γυναίκες στην Κάντανο ράβουν μάσκες κατά του κορονοϊού

 • A-
 • A+
Υφασμάτινες μάσκες προσώπου κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού ράβουν εθελόντριες του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Δήμο Καντάνου Σελίνου στα Χανιά.

Με το σύνθημα: «Το Σέλινο δραστηριοποιείται – βοηθάει τον εαυτό του και τους άλλους» η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο χρησιμοποιηθούν από πολίτες, προκειμένου να παραμένουν οι πλήρεις προστατευτικές μάσκες, για τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους.

Όπως αναφέρει ο Δήμο Καντανου Σελίνου σε ανάρτησή του, οι μάσκες προσώπου αποτελούν μια προστασία ενάντια στον κορονοϊό, και παγκόσμια υπάρχει έλλειψη. Οι υφασμάτινες μάσκες είναι μια εναλλακτική λύση. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν αμφιβολίες, εν τω μεταξύ όμως και οι ιολόγοι τις θεωρούν χρήσιμες για τη μείωση της μετάδοσης. 

Η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν πάμε για ψώνια, για να προστατέψουμε το προσωπικό του καταστήματος, όταν πάμε στον γιατρό, όταν πάμε για επίσκεψη στο νοσοκομείο, για να προστατευτούν οι άρρωστοι κ.α..

Σύμφωνα με την ανάρτηση:

 • Η υφασμάτινη μάσκα εγκλωβίζει τυχών σταγονίτσες, που δημιουργούνται όταν φτερνιζόμαστε, βήχουμε και ακόμα όταν μιλάμε. Προστατεύει πρώτα από όλα τους άλλους αλλά στη συνεχεία και εμάς τους ίδιους.
 • Μια υφασμάτινη μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες φορές. Μετά τη χρήση τη βράζουμε για πέντε λεπτά ή τη σιδερώνουμε μετά το πλύσιμο σε πολύ ψηλή θερμοκρασία.
 • Μπορεί να φαίνονται δημιουργικές και πολύχρωμες.

Μια υφασμάτινη μάσκα μπορεί να ραφτεί σε μισή ώρα και ο Δήμος Καντάνου Σελίνου ψάχνει εθελοντές/ντριες προκειμένου να ενισχυθεί και να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία.

Σε σχετική ανάρτηση του Δήμου Καντάνου – Σελίνου αναφέρονται τα εξής:

«ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ

Στον Δήμο Καντάνου Σελίνου ράβονται μάσκες

Ψάχνουμε εθελοντές /ντριες για να ράβουν υφασμάτινες μάσκες.

Θέλουμε να πάρουμε μια πρωτοβουλία να δραστηριοποιηθούμε στις δύσκολες εποχές του κορονοϊού, για να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Είμαστε ακόμα στην αρχή και προσπαθούμε να προχωρήσουμε βήμα - βήμα με το σύνθημα: «Το Σέλινο δραστηριοποιείται – βοηθάει τον εαυτό του και τους άλλους».

Οι μάσκες προσώπου αποτελούν μια προστασία ενάντια στον κορονοϊό, και παγκόσμια υπάρχει έλλειψη. Ιδιαίτερα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις χρειάζεται, για να αυτοπροστατευτεί με σκοπό να συνεχίζει το πολύτιμο έργο του.

Οι υφασμάτινες μάσκες είναι μια εναλλακτική λύση. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν αμφιβολίες, εν τω μεταξύ και οι ιολόγοι τις θεωρούν χρήσιμες για τη μείωση της μετάδοσης.

Πχ. Στην Αυστρία το να φοράει κάνεις μάσκα, όταν πάει στο σουπερμάρκετ είναι πια υποχρεωτικό, και όλο και περισσότεροι τις βάζουν από μόνοι τους.

Ενδεχομένως να είναι κάποια μέρα υποχρεωτικές και εδώ. Θέλουμε λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι και ψάχνουμε για αυτό τον σκοπό άτομα, που θέλουν να ράβουν μάσκες, τις οποίες θα τις δίνουμε δωρεάν ή με προαιρετική συνεισφορά.

Για να ράψεις μια μάσκα χρειάζεται περίπου μίση ώρα όπως μας πληροφόρησε μια εθελόντρια από την Παλαιόχωρα, η οποία ξεκίνησε ήδη να ράβει μαζί με μια άλλη κοπέλα που προετοιμάζει το ύφασμα κτλ. Υπέροχη συνεργασία! Κι άλλες μοδίστρες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ποιος/ Ποια έχει όρεξη να συμμετέχει; 

Όλοι έχουμε τις καθημερινές ασχολίες μας, αλλά κατασκευάζοντας έστω μια ή δυο μάσκες την ημέρα ή τη βδομάδα προσφέρουμε κάτι.

Για πληροφορίες ή δήλωση ενδιαφέροντος περάστε από το ΚΗΦΗ (δίπλα στο ταχυδρομείο, ανοιχτό Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2μμ. Τηλ. 2823042232) Εδώ μπορεί να δώσει κανείς υφάσματα και να φέρει τις έτοιμες μάσκες.

Τι μας προσφέρει μια ραμμένη μάσκα από ύφασμα:

 1. Έτσι παραμένουν οι πλήρεις προστατευτικές μάσκες για τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους, που τις χρειάζονται όσο κάνεις άλλος.
 2. Η υφασμάτινη μάσκα εγκλωβίζει τυχών σταγονίτσες που δημιουργούνται όταν φτερνιζόμαστε, βήχουμε και ακόμα όταν μιλάμε. Προστατεύει πρώτα από όλα τους άλλους αλλά στη συνεχεία και εμάς τους ίδιους.
 3. Μια υφασμάτινη μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες φορές. Μετά τη χρήση τη βράζουμε για πέντε λεπτά ή τη σιδερώνουμε μετά το πλύσιμο σε πολύ ψηλή θερμοκρασία.
 4. Μπορεί να φαίνονται δημιουργικές και πολύχρωμες.

Ρωτήσαμε μια γιατρό κατά πόσο μια υφασμάτινη μάσκα είναι χρήσιμη – εδώ είναι η απάντησή της:

«Μια υφασμάτινη μάσκα αποτελεί μια σύντομη προστασία για τους άλλους. Μετά από λίγο διάστημα χάνει όμως αυτήν την προστασία, διότι με την υγρασία, που δημιουργείται όταν την φοράμε, περνάνε ιοί.

Σίγουρα έχουν νόημα:

 • Όταν πάμε για ψώνια, για να προστατέψουμε το προσωπικό του καταστήματος.
 • Όταν πάμε στον γιατρό, για να προστατέψουμε τον γιατρό.
 • Όταν πάμε για επίσκεψη στο νοσοκομείο ,για να προστατέψουμε τους αρρώστους.

Αυτό σημαίνει ότι όταν τις φοράμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να τις αλλάζουμε κάθε 15 λεπτά και να τις πλένουμε στους 60 βαθμούς τουλάχιστον ή να τις βράζουμε.»

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρισδιάστατες μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ στα νοσοκομεία της Κρήτης
Τις πρώτες 20 τρισδιάστατα εκτυπωμένες προστατευτικές μάσκες προσώπου παρέδωσε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ) στο ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Ηρακλείου.
Τρισδιάστατες μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ στα νοσοκομεία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμα 200 μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ για τα νοσοκομεία της Κρήτης
Στη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, παρεδόθησαν σήμερα το πρωί από τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, 200 τρισδιάστατα εκτυπωμένες προστατευτικές μάσκες προσώπου (full face...
Ακόμα 200 μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ για τα νοσοκομεία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο Κρήτης: Προστατευτικές ασπίδες σε Νοσοκομείο και Δήμο Χανίων
Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε ολιγομελής συνάντηση στην αίθουσα Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πολυτεχνειούπολη στα Χανιά για την παράδοση της πρώτης παρτίδας Προστατευτικών Ασπίδων...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Προστατευτικές ασπίδες σε Νοσοκομείο και Δήμο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο Κρήτης: Στα τέλη Μαΐου το τέλος της περιόδου εξάπλωσης του ιού
Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της εξέλιξης των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ο Γεώργιος Ατσαλάκης, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς το τέλος της εξάπλωσης του ιού, κατά τον...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Στα τέλη Μαΐου το τέλος της περιόδου εξάπλωσης του ιού
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το ΕΛΜΕΠΑ εκτυπώνει τρισδιάστατες μάσκες και βαλβίδες αναπνευστήρων
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας την υποδομή και την τεχνογνωσία που έχει, κατάφερε να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες προσώπου με την τεχνολογία της...
Το ΕΛΜΕΠΑ εκτυπώνει τρισδιάστατες μάσκες και βαλβίδες αναπνευστήρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας