Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αδελφοποιούνται οι δήμοι Κισσάμου και Κυθήρων

Ο κόλπος Καστελίου στην Κίσσαμο

Αδελφοποιούνται οι δήμοι Κισσάμου και Κυθήρων

  • A-
  • A+
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες αδελφοποίησης του Δήμου Κισσάμου Χανίων με το Δήμο Κυθήρων Αττικής, μετά από πρόταση του δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων Στράτου Χαρχαλάκη και σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Κισσάμου Γιώργου Μυλωνάκη. Ήδη ο Δήμος Κυθήρων ενέκρινε το σχετικό πρωτόκολλο αδελφοποίησης στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ..

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επίσημη τελετή αδελφοποίησης θα οριστεί μετά την λήξη των περιορισμών λόγω του κορονοϊού, με πιο πιθανό το σενάριο να γίνεται στα Αντικύθηρα στις 17 Αυγούστου, ημέρα εορτής του τοπικού πολιούχου Αγίου Μύρωνος, που προσελκύσει δεκάδες Κισσαμίτες προσκυνητές. 

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, κατάγεται από τα Αντικύθηρα και η οικογένειά του, όπως και οι περισσότερες στο νησί, προέρχεται από εποίκους της επαρχίας Κισσάμου οι οποίοι κατοίκησαν το νησί μαζικά στα τέλη του 18ου και 19ου αιώνα. 

Κύθηρα

EUROKINISSI

Αντικύθηρα: η φυσική προέκταση της Κισσάμου

Όπως είναι γνωστό, οι δύο περιοχές διατηρούν μακραίωνους ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που αναφέρονται κυρίως στο γειτονικό νησί των Αντικυθήρων ή αλλιώς «Σιγκλιό» όπως το λένε οι περισσότεροι Κισσαμίτες, σε παράφραση της αρχαίας του ονομασίας «Αίγιλα ή Αιγιλία». 

Ήδη από την αρχαιότητα, το νησί των Αντικυθήρων (αρχαία «Αίγιλα») αποτελούσε αποικία της αρχαίας κρητικής πόλης «Φαλάσαρνα» όπως έχει εξάλλου αποδειχθεί από τις ανασκαφές των τελευταίων 20 ετών στην αρχαία πόλη των Αντικυθήρων, όπου μεταξύ άλλων έχουν ανακαλυφθεί πολλά νομίσματα των Φαλασάρνων. Το νησί για σχεδόν 4 αιώνες ακολουθεί την μοίρα της Φαλάσαρνας και καταστρέφεται μαζί της το 69-67 π.Χ., κατά την εκστρατεία των Ρωμαίων ενάντια στην πειρατεία στην Μεσογειακή λεκάνη.

Η σύνδεση των Αντικυθήρων με την Κίσσαμο, δεν σταματά όμως στην αρχαιότητα, αλλά συνεχίζεται στο διάβα των αιώνων και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας. Μετά από μακρά περίοδο ερήμωσης, τα Ενετοκρατούμενα τότε Αντικύθηρα κατοικούνται ξανά στα τέλη του 17ου αιώνα από Κρήτες της επαρχίας Κισσάμου. Στα τέλη του 17ου αιώνα πρέπει να τοποθετηθεί και η εύρεση στο νησί της εικόνας του Αγίου Μύρωνος από τους Κισσαμίτες κυνηγούς, γεγονός υψίστης ιστορικής σημασίας για τα Αντικύθηρα που στάθηκε ακόμα μία μεγάλη αφορμή για την επανακατοίκησή τους. Ο εποικισμός αυτός αυξάνεται ραγδαία την περίοδο 1770-1800 με αφορμή τα αντίποινα και τις διώξεις εκ μέρους των Τούρκων μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη αφού τα Αντικύθηρα ήταν το κοντινότερο στη Δυτική Κρήτη μη τουρκοκρατούμενο ελληνικό έδαφος.

Αντικύθηρα

Ο εξόριστος από τους Άγγλους στα Αντικύθηρα Σταματέλος Πυλαρινός (εξορίστηκε στα Αντικύθηρα στις 6 Δεκεμβρίου 1851), Ιατρός από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς και Βουλευτής της Ενάτης Ιονίου Βουλής, ασχολήθηκε επισταμένα στο νησί με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και δεδομένα, κατέγραψε μάλιστα εξ ακοής και ορισμένα κρητικά τραγούδια που τότε φαίνεται πως τραγουδιόνταν στο νησί των Αντικυθήρων από τους ντόπιους, απόδειξη των άρρηκτων δεσμών του νησιού με την Κρήτη. Μερικά από αυτά (έντεκα) δημοσιεύτηκαν στο Εθνικόν Ημερολόγιον του Μαρίνου Π. Βρεττού το 1865 με τον τίτλο «Απάνθισμα Κρητικών ασμάτων αδομένων εις Αντικύθηρα», στις σελίδες 35-50. Μάλιστα ο Πυλαρινός αναφέρει ότι το «Ενδέκατον Άσμα» «εις τον Δασκαλογιάννην» του το υπαγόρευσε η ίδια η εγγονή του μεγάλου κρητικού ήρωα που ζούσε στο μικρό νησί.

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και λόγω των συνεχών εξεγέρσεων των Κρητών κατά των Τούρκων, τα Αντικύθηρα συνεχίζουν να εποικίζονται μαζικά από Κρήτες. Οι επαναστάσεις – εξεγέρσεις του 1841 (Κίνημα του Χαιρέτη), του 1858 (Κίνημα του Μαυρογένη), του 1866-69 (οπότε και το νησί απετέλεσε καταφύγιο των πλοίων «Πανελλήνιον» και «Ένωσις» που τροφοδοτούσαν τους επαναστάτες της Κρήτης) και του 1877-78 σίγουρα ώθησαν πολλούς εξεγερμένους στην αναζήτηση ενός λιγότερο βολικού αλλά σίγουρα περισσότερο ελεύθερου βίου στα γειτονικά Αντικύθηρα, που την εποχή εκείνη ήταν το πλησιέστερο ελεύθερο τμήμα της Ελλάδας στη Δυτική Κρήτη.

Ωστόσο, το μεγάλο κύμα προσφύγων από την Κρήτη στα Αντικύθηρα ήρθε στα τέλη του 19ου αιώνα οπότε και η ένταση μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στοιχείου είχε ενταθεί στη Μεγαλόνησο. Η επανάσταση του 1889 καταπνίγηκε στο αίμα από τους Τούρκους μόλις μέσα σε ένα οκτάμηνο, στις 11 Μαΐου 1896 οι Τούρκοι σφαγίασαν τον χριστιανικό πληθυσμό των Χανίων και το 1897-98 ξέσπασε η μεγάλη επανάσταση κατά των Τούρκων με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποστείλει στρατεύματα στην Κρήτη και τελικά να ξεσπάσει ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 που οδήγησε την Ελλάδα σε ήττα στο μέτωπο της Θεσσαλίας και σε απόσυρση οποιασδήποτε βοήθειας προς την Κρήτη και τον χριστιανικό της πληθυσμό. Η έκρυθμη αυτή κατάσταση οδήγησε πολλούς κατοίκους του Νομού Χανίων και κυρίως των περιοχών Κισσάμου και Σφακίων στα Αντικύθηρα.

Από αυτούς τους εποικισμούς προέρχονται καταγωγικά και οι περισσότεροι – σχεδόν όλοι – εκ των σημερινών Αντικυθηρίων. Από τη Δυτική Κρήτη και ιδιαίτερα την επαρχία Κισσάμου, άντλησαν και οι νεότεροι Αντικυθήριοι τις συνήθειες, τα ήθη και έθιμά τους, την ντοπιολαλιά και τη μουσική τους παράδοση, την αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής τους, που ακόμα και σήμερα τους χαρακτηρίζουν.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον Σκουρλέτη για την επανασύσταση του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού
Συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη, ζητάει η επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Νέας Αλικαρνασσού, με αίτημα την απόσχιση από το Δήμο Ηρακλείου και την επανασύσταση του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού. Παράλληλα η επιτροπή,...
Στον Σκουρλέτη για την επανασύσταση του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναφέρουν το θέμα της επανασύστασης του Δήμου Μακρύ Γιαλού
Την επιθυμία για την επανασύσταση του Δήμου Μακρύ Γιαλού στο Λασίθι, εξέφρασαν κάτοικοι και φορείς στον βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Θραψανιώτη, μετά από σχετική συνάντηση.
Επαναφέρουν το θέμα της επανασύστασης του Δήμου Μακρύ Γιαλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναφέρουν το θέμα της επανασύστασης του πρώην Δήμου Ζαρού
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφτηκαν πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής του Ζαρού, επαναφέροντας το πάγιο αίτημά τους για επανασύσταση του ανεξάρτητου Δήμου Ζαρού. Οι πρόεδροι...
Επαναφέρουν το θέμα της επανασύστασης του πρώην Δήμου Ζαρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και επίσημα κίνηση για την ανασύσταση του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού
Στη δημοσιότητα δόθηκε η διακήρυξη της ανεξάρτητης κίνησης της Νέας Αλικαρνασσού με την επωνυμία «Συμμαχία για την ανασυγκρότηση της Νέας Αλικαρνασσού».
Και επίσημα κίνηση για την ανασύσταση του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας