• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 34.3°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 36.0°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 34.8°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 31.6°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 33.2°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  39%
AP Photo

Πολυτεχνείο Κρήτης: Στα τέλη Μαΐου το τέλος της περιόδου εξάπλωσης του ιού

 • A-
 • A+
Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της εξέλιξης των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ο Γεώργιος Ατσαλάκης, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς το τέλος της εξάπλωσης του ιού, κατά τον ίδιο, τοποθετείται μετά τα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του κ. Ατσαλάκη και του Βασίλειου Τσούμπρη, φοιτητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης-Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων & Πρόβλεψης, η πρόβλεψη για την εξάπλωση του Covid 19, με ακρίβεια περίπου 90%, θα ακολουθήσει το διάγραμμα παρακάτω και θα ολοκληρωθεί γύρω στα μέσα Μαΐου (αυτό βέβαια ισχύει με την αίρεση ότι δεν θα συμβεί στο υπόλοιπο διάστημα κάτι αφύσικο). Δηλαδή, το τέλος της περιόδου εξάπλωσης του ιού, προσδιορίζεται λίγο μετά τα μέσα Μάιου και επιβεβαιώνεται με την οριζοντιοποίηση του τέλους της σιγμοειδούς καμπύλης.

Όπως τονίζει ο κ. Ατσαλάκης, η πρόβλεψη αυτή δεν διεξήχθη για να προβλεφθούν τα ημερήσια κρούσματα όπως συνηθίζεται από τους επιδημιολόγους, ούτε για να προβλεφθεί πότε θα αρθούν τα μέτρα, αλλά προβλέπεται το τέλος της εξάπλωσης του ιού.

Από ιστορικά δεδομένα για το πρώτο μισό της ασθένειας μπορεί να προβλεφθεί το δεύτερο μισό. Επίσης, ο κύκλος ζωής της ασθένειας είναι συμμετρικός, δηλαδή από το πρώτο μισό των κρουσμάτων μιας ασθένειας μπορεί να προβλεφθεί το άλλο μισό.

Στις 28/03/2020 δημοσιεύτηκε από το Πολυτεχνείο και η πρώτη πανελλήνια πρόβλεψη για την κορυφή (στις αρχές Απριλίου) και το τέλος (στα μέσα Μάιου) της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας. Όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα, στην κάτω καμπανοειδή καμπύλη (καμπύλη του κύκλου ζωής) όπου απεικονίζονται τα κρούσματα ανά ημέρα, η κορυφή προσεγγίστηκε στην 1 και 2 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, η παναεπιβεβαίωση της κορυφής και κατά συνέπεια της πρόβλεψης, προκύπτει και με τα κρούσματα τις 3 και 4 Απριλίου ενώ όπως λέει ο ίδιος, «η επόμενη εβδομάδα θα επιβεβαιώσει και την κλήση της καμπύλης προ τα κάτω».

Στόχος της πρόβλεψης είναι, με βάση το χρονοδιάγραμμα του τέλους της επιδημίας, να σχεδιαστούν από τώρα οι ενέργειες που είναι απαραίτητες για να εφαρμοστούν μετά το τέλος του ιού. Επίσης, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι ιδιώτες θα βρουν χρήσιμο το χρονοδιάγραμμα για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους και την άρση των ανησυχιών για πόσο θα κρατήσει η παρούσα κατάσταση.

«Η εποχή μετά τον κορονοϊό θα είναι αρκετά διαφορετική που την κανονικότητά που ξέραμε», αναφέρει ο κ. καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι «η νίκη στη μάχη εναντίον μιας ασθένειας, όπως έχουν δείξει πολλές επιστημονικές μελέτες, είναι μια σταδιακή διαδικασία που εξελίσσεται πάνω σε μια σιγμοειδή καμπύλη. Η μάχη αυτή φαίνεται να κερδίζεται για την χώρα μας».

Οι βασικοί λόγοι για να αρχίσει η υποχώρηση των κρουσμάτων, στην περίπτωση του Covid 19 είναι η φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας, εξαιτίας της απειλής που δέχεται, με την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού. «Η έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων από την πλευρά της πολιτείας και η ορθή τήρηση τους από τους πολίτες δείχνουν να αποδίδουν», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
«Σούσουρο» για το... κρητικό εμβόλιο
Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης ζητά η βιολόγος Ειρήνη Αθανασάκη ● Σε ειδική επιτροπή παραπέμπει το θέμα το Πανεπιστήμιο Κρήτης ● «Δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς» λέει η ίδια στην «Εφ.Συν».
«Σούσουρο» για το... κρητικό εμβόλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερευνητές Ηρακλείου: «Βάλτε μας στον αγώνα κατά του κορονοϊού»
Τη μεγαλύτερη εμπλοκή της στη μάχη κατά του κορονοϊού ζητά η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα του Ηρακλείου, κάνοντας παράλληλα μια σειρά προτάσεων για την ενεργοποίηση του ερευνητικού προσωπικού της...
Ερευνητές Ηρακλείου: «Βάλτε μας στον αγώνα κατά του κορονοϊού»
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρισδιάστατες μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ στα νοσοκομεία της Κρήτης
Τις πρώτες 20 τρισδιάστατα εκτυπωμένες προστατευτικές μάσκες προσώπου παρέδωσε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ) στο ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Ηρακλείου.
Τρισδιάστατες μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ στα νοσοκομεία της Κρήτης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Στη μάχη του κορονοϊού το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Στην διαγνωστική «μάχη» του κορονοϊού μπήκε, σχεδόν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης το οποίο λειτουργεί από την ίδρυση της...
Στη μάχη του κορονοϊού το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμα 200 μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ για τα νοσοκομεία της Κρήτης
Στη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, παρεδόθησαν σήμερα το πρωί από τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, 200 τρισδιάστατα εκτυπωμένες προστατευτικές μάσκες προσώπου (full face...
Ακόμα 200 μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ για τα νοσοκομεία της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας