Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εργοδοτικές αυθαιρεσίες για τα «800€» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εργοδοτικές αυθαιρεσίες για τα «800€» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης

  • A-
  • A+
Για παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους που πλήττονται από φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας την ώρα που η οικονομική ζωή ολόκληρης της χώρας και ειδικά της Κρήτης έχει καθηλωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, κάνουν λόγο οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης.

Σύμφωνα με τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων, σύμφωνα με τις οποίες εργοδότες απαιτούν μέρος του επιδόματος των 800 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται ειδικά στην Κρήτη, όπου το πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός αναμένεται να έχει έντονα αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας του νησιού ενώ σε άλλες περιπτώσεις εργοδότες φαίνεται ότι επιχειρούν να αποκομίσουν επιπλέον οφέλη.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, δηλώνουν ψευδώς ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους και περικόπτουν μισθούς και ταυτόχρονα υποχρεώνουν τους ανθρώπους που συνεχίζουν να εργάζονται να συνεργήσουν στην παρανομία, εισπράττοντας το βοήθημα των 800 ευρώ, το οποίο έχει αφαιρεθεί από τον μισθό τους.

Σύμφωνα με τις ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης, τα «μέτρα προστασίας» που θέσπισε η κυβέρνηση δεν διασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους μετά τη λήξη της αναστολής, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί, «όχι μόνο εξαναγκάζονται να παρανομήσουν, αλλά ταυτόχρονα οδηγούνται σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την ώρα που η οικονομική ζωή ολόκληρης της χώρας και ειδικά της Κρήτης έχει καθηλωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία, η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης για τον κόσμο της εργασίας φαίνεται ότι πυροδοτεί κύμα φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παρανομίας.

Τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται ειδικά στην Κρήτη, όπου το πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός αναμένεται να έχει έντονα αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας του νησιού.

Καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων, σύμφωνα με τις οποίες οι εργοδότες απαιτούν μέρος του ανεπαρκούς επιδόματος των 800 ευρώ. Μετά τα κρούσματα που πρωτοεμφανίστηκαν στην Αθήνα και καταγγέλθηκαν στην ΓΣΕΕ, αντίστοιχες καταγγελίες έγιναν και από εργαζόμενους στην Κρήτη.

Σε άλλες περιπτώσεις εργοδότες φαίνεται ότι επιχειρούν να αποκομίσουν επιπλέον οφέλη, ώστε «να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία», κατά το προσφιλές κλισέ που διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ειδικότερα και σύμφωνα με καταγγελίες, επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά δηλώνουν ψευδώς ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους και περικόπτουν μισθούς. Υποχρεώνουν τους ανθρώπους που συνεχίζουν να εργάζονται να συνεργήσουν στην παρανομία, εισπράττοντας το βοήθημα των 800 ευρώ, το οποίο έχει αφαιρεθεί από τον μισθό τους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί όχι μόνο εξαναγκάζονται να παρανομήσουν αλλά ταυτόχρονα οδηγούνται σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας, καθώς τα «μέτρα προστασίας» που θέσπισε η κυβέρνηση δεν διασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους μετά τη λήξη της αναστολής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους στην Κρήτη να μην διστάσουν να καταγγείλουν κάθε φαινόμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ζητά από τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα Εργατικά Κέντρα του νησιού να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και δεσμεύεται ότι θα έχουν κάθε δυνατή υποστήριξη από τις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει να αδιαφορεί για τον κόσμο της εργασίας, να αποσύρει τις αντεργατικές ρυθμίσεις που θέσπισε ως δήθεν πλέγμα προστασίας και πέραν την πρώτιστης υποχρέωσής της να θωρακίσει το ΕΣΥ, πράγμα που χαρακτηριστικά καθυστερεί να κάνει, να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την οικονομική στήριξη του συνόλου των εργαζόμενων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εργαζόμενοι νοσοκομείων καταγγέλλουν τις ελλείψεις μέσων προστασίας
Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ προκάλεσε υπηρεσιακό έγγραφο του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με το οποίο καλούνται να πλένουν τα χέρια τους με αντισηπτικό αν υπάρχει έλλειψη γαντιών.
Κρήτη: Εργαζόμενοι νοσοκομείων καταγγέλλουν τις ελλείψεις μέσων προστασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ
Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς με θέμα: Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ενισχύουν άλλες δομές οι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς
Εκ περιτροπής εργάζονται οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, στους οποίους εξακολουθούν να παρασκευάζονται τα γεύματα για τους δικαιούχους τού προγράμματος του Δήμου Ηρακλείου «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ηράκλειο: Ενισχύουν άλλες δομές οι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ζητούν παράταση του επιδόματος ανεργίας λόγω του κορονοϊού
Την παράταση στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όσους εργαζόμενους δουλεύουν στον τομέα του Τουρισμού, ζητάει με επιστολή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κρήτης.
Κρήτη: Ζητούν παράταση του επιδόματος ανεργίας λόγω του κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Ανεπαρκή τα μέτρα για τον Κορονοϊό»
Για πρόχειρες αλλαγές σε θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ ώστε να... «βαπτιστούν» θάλαμοι απομόνωσης ύποπτων κρουσμάτων κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Σήμερα πραγματοποιείται η...
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Ανεπαρκή τα μέτρα για τον Κορονοϊό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΔ Κρήτης: Αναγκαία η στήριξη για την «Βοήθεια στο Σπίτι»
Την αποστολή υγειονομικού υλικού, προκειμένου οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» να μπορούν να εκτελούν με ασφάλεια τα καθήκοντά τους, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο...
ΠΕΔ Κρήτης: Αναγκαία η στήριξη για την «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας