• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.4°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.9°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.0°C / 24.5°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.3°C
  3 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 26.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  64%
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΝΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο

 • A-
 • A+
Τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Μανώλης Γλέζος «υπερασπίστηκε το όραμα μιας αμεσοδημοκρατικής, συμμετοχικής και αποκεντρωμένης κοινωνίας και δινόταν ψυχή τε και σώματι σε ότι έκανε».

«Για τον Μανώλη Γλέζο ένας άλλος κόσμος ήταν εφικτός. Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Κοινωνιολογίας τον αποχαιρετά με συγκίνηση και σεβασμό», αναφέρει το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Τμήμα Κοινωνιολογίας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου, ενός εμβληματικού αγωνιστή και  ένθερμου υπερασπιστή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η στοχαστική του ματιά στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, ο λιτός τρόπος ζωής και η δυναμική και ακούραστη δράση του στους κοινωνικούς αγώνες του τόπου τον καθιστούν φωτεινό παράδειγμα του ενεργού πολίτη που τόσο έχει ανάγκη η σύγχρονη δημοκρατία και οι νέοι μας.

Ο Μανώλης Γλέζος υπερασπίστηκε το όραμα μιας αμεσοδημοκρατικής, συμμετοχικής και αποκεντρωμένης κοινωνίας, καθιερώνοντας το θεσμό των λαϊκών συνελεύσεων και τις πρακτικές της κοινωνικής, συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας στα χρόνια που ήταν Πρόεδρος στην Απείρανθο Νάξου, τον τόπο καταγωγής του. Σε αυτές τις ιδέες και πρακτικές μύησε τους φοιτητές του Τμήματος μας το 1994 σε εκπαιδευτική εκδρομή που οργανώθηκε στην Απείρανθο και σε αντίστοιχη επίσκεψη στην Κέφαλο της Κω το 1997. Η περιήγηση στον οραματικό κόσμο του Μανώλη Γλέζου συνεχίστηκε το 1996 στο Θερινό Σχολείο του Τμήματος Κοινωνιολογίας στα Ανώγεια και το 1999 όταν, ως προσκεκλημένος του Τμήματος, έδωσε σειρά διαλέξεων για την Εθνική Αντίσταση, την άμεση δημοκρατία, την κοινωνική οικολογία, και για ζητήματα γεωλογικού ενδιαφέροντος και κλιματικής αλλαγής.

Ο Μανώλης Γλέζος δινόταν ψυχή τε και σώματι σε ότι έκανε, ήταν βαθιά δημοκράτης, ευθύς, ειλικρινής, λιτός, γενναιόδωρος και αθεράπευτα φιλομαθής. Έτοιμος και ανοικτός να μάθει από την ιστορία, ακόμη και να τροποποιήσει και να αλλάξει μεθόδους και μέσα, ποτέ όμως τον αντικειμενικό σκοπό, δηλαδή, την ελευθερία, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την άρση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και τη γνήσια δημοκρατία. Στη ζωή του πορεύτηκε με απέραντη αισιοδοξία, ασυνήθιστη αγωνιστικότητα, ζωντάνια και αντοχή, και μια βαθιά πίστη ότι κάποτε οι θυσίες, οι αγώνες, και οι ‘ρεαλιστικές ουτοπίες' θα βρουν δικαίωση.

Για τον Μανώλη Γλέζο ένας άλλος κόσμος ήταν εφικτός. Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Κοινωνιολογίας τον αποχαιρετά με συγκίνηση και σεβασμό.

Γιάννης Ζαϊμάκης, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στιγμές του Μανώλη Γλέζου
Η «Εφ.Συν.» εξασφάλισε και παρουσιάζει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τους αγώνες του Μανώλη Γλέζου, από τα παιδικά του χρόνια στ’ Απεράθου της Νάξου μέχρι τη Μεταπολίτευση και τη διεθνή του...
Στιγμές του Μανώλη Γλέζου
ΝΤΕΛΟΓΟ
Για τον Μανώλη
Η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου αποχαιρέτησε με μια πολύ συγκινητική επιστολή τον Μ. Γλέζο.
Για τον Μανώλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δεύτερη «Ακρόπολη» του Μανώλη Γλέζου
Δεν δίστασε να χρεωθεί την ηθική και πολιτική ευθύνη για τις πράξεις των συντρόφων του, χωρίς να έχει ο ίδιος προσωπική ανάμιξη σ’ αυτές. Αυτός ήταν ο λόγος που υπήρξε επί δεκαετίες ο στόχος των υπηρεσιών...
Η δεύτερη «Ακρόπολη» του Μανώλη Γλέζου
MEDIA
Μανώλης Γλέζος (1922-2020) - Υποστολή σημαίας
Μανώλης Γλέζος (1922-2020) - Είχε ραντεβού με τον Μπελογιάννη. Υποκλίθηκαν όλοι στον αγνό πατριώτη. Η δεύτερη «Ακρόπολη» του μεγάλου αγωνιστή. Σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Η σχέση του Μανώλη Γλέζου με...
Μανώλης Γλέζος (1922-2020) - Υποστολή σημαίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένα αντίο στον Μανώλη Γλέζο από τα μπαλκόνια μας
Διαδικτυακό κάλεσμα για να αποχαιρετήσουμε τον αγωνιστή της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο, που σήμερα μας άφησε ταξιδεύοντας για άλλες πολιτείες, απευθύνουν χρήστες του FB.
Ένα αντίο στον Μανώλη Γλέζο από τα μπαλκόνια μας
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τιμή στον Γλέζο
Με διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν τιμήθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Αντιφασιστικής Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, με το μετάλλιο για τα «75 χρόνια από τη Νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό...
Τιμή στον Γλέζο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας