Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: Δράσεις του Δημοτικού Γηροκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων

Χανιά: Δράσεις του Δημοτικού Γηροκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας

  • A-
  • A+
Στη λήψη μέτρων για την «θωράκιση» του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, των ηλικιωμένων αλλά και του προσωπικού, από την πανδημία του κορονοϊού, έχει προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος - Αντίθετη στον ενδεχόμενο δημιουργίας πτέρυγας ύποπτων κρουσμάτων εντός του Γηροκομείου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Φραγκιαδάκης, «τόσο η διοίκηση του Δημοτικού Γηροκομείου όσο και η δημοτική αρχή, με ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα, είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία ό,τι προκύψει για να μην δημιουργείται πανικός με λανθασμένες πληροφορίες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή με την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων για την πρόληψη του κορονοϊού λήφθηκε η απόφαση να απαγορευτεί το επισκεπτήριο για τους συγγενείς, προκειμένου να προστατευτούν και οι ίδιοι αλλά και οι ηλικιωμένοι.

Άμεσα ενισχύθηκε με προσωπικό το Δημοτικό Γηροκομείο και τον τελευταίο μήνα έχουν προσληφθεί 10 νοσηλευτές με συμβάσεις, οι οποίες είναι έως και 4 μήνες.

Επίσης, το ίδρυμα έχει ενισχυθεί σημαντικά με προσωπικό από δομές που έκλεισαν όπως τα ΚΑΠΗ και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε αντικείμενο συναφές με αυτό που είχαν στις δομές που έκλεισαν.

Με την ενίσχυση του προσωπικού τον τελευταίο μήνα έχουν διαμορφωθεί ομάδες εργασίες που δουλεύουν εναλλάξ ανά εβδομάδα, έτσι με αυτό τον τρόπο γίνεται η προσπάθεια να προστατευθούν και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του προσωπικού.

Έχουν χορηγηθεί τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας στο προσωπικό όπως γάντια και μάσκες πολλαπλών χρήσεων για να είναι τόσο το προσωπικό, αλλά και οι περίπου 100 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο ίδρυμα προστατευμένοι.

Στην ανακοίνωση τονίζεται τέλος ότι, σε περίπτωση κρούσματος του κορονοϊού στο Γηροκομείο, ο ασθενής θα διακομίζεται απευθείας στο νοσοκομείο Χανίων, ενώ παράλληλα υπάρχει ο σχεδιασμός να μεταφέρονται σε απομονωμένο χώρο του Γηροκομείου οι στενές επαφές του ατόμου που νόσησε και μέχρι να διαπιστωθεί αν νοσεί ή όχι.

«Όχι» στην πτέρυγα ύποπτων κρουσμάτων εντός του Γηροκομείου

Αδιανόητη χαρακτηρίζει, έστω και την σκέψη, για δημιουργία πτέρυγας ηλικιωμένων ατόμων ύποπτων για κορονοϊό εντός του Δημοτικού Γηροκομείου η παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά».

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη ζητά ξεκάθαρη θέση από τον δήμαρχο Χανίων για τον ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων φιλοξενούνται εξ ορισμού άτομα που ανήκουν σε περισσότερες από μία  ομάδες υψηλού κινδύνου και κάτι τέτοιο θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο διασποράς του ιού σε ηλικιωμένους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αδιανόητη η απόφαση(;) δημιουργίας πτέρυγας ηλικιωμένων ατόμων ύποπτων για κορωνοϊό εντός του Δημοτικού Γηροκομείου.

Στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων φιλοξενούνται εξ ορισμού άτομα που ανήκουν σε περισσότερες από μία  ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στις ευπαθείς ομάδες   «ανήκουν οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από  χρόνια υποκείμενα νοσήματα».  Στο Δημοτικό Γηροκομείο, ο  μέσος όρος ηλικίας  είναι πάνω από τα 75 έτη με πολλούς/ες από τους ηλικιωμένους  να έχουν και υποκείμενα νοσήματα.  Σύμφωνα με την κοινή λογική λοιπόν η ΠΡΩΤΗ μέριμνα του Δημάρχου, της δημοτικής αρχής, του Προέδρου και του ΔΣ του Δημ. Γηροκομείου, θα έπρεπε να είναι η θωράκιση του ιδρύματος.

Με ποιους τρόπους κατά την άποψή μας

Με έκτακτες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού που λείπει και υπερβαίνει το 50%. Από το 2008 δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και από τα 76 άτομα που υπηρετούσαν, έχουν μείνει 36 άτομα ενώ λείπουν 40. Η δυνατότητα αυτή υπήρχε, καθώς με  Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 16/3/20  που υπογράφουν τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω κορονοϊού  κάλεσε τις δομές που φιλοξενούν και υποστηρίζουν, ιδιαίτερα ευάλωτους συμπολίτες μας να υποβάλουν  αιτήματα για   πρόσληψη έκτακτου προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων, όπως γιατροί, νοσηλευτές, καθώς και άλλες κατηγορίες υποστηρικτικού και υγειονομικού προσωπικού.

Ερώτηση:  Τι έκαναν  ο Δήμαρχος, η δημοτικής αρχή, ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Δημ. Γηροκομείου προς αυτή την κατεύθυνση;

  • Με προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για όλο το προσωπικό, καθώς μετά τη σωστή απαγόρευση επισκεπτηρίου των συγγενών εντός του Γηροκομείου, οι εργαζόμενοι είναι ο μοναδικός εν δυνάμει φορέας μεταφοράς του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους.
  • Με εκπαίδευση του προσωπικού στην εφαρμογή  των μέτρων ατομικής προστασίας για τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες και διασφάλιση ότι αυτά θα τηρούνται απαρέγκλιτα, για την ασφάλεια όλων
  • Με  ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των χώρων του Δημοτικού  Γηροκομείου
  • Με διαμόρφωση χώρου επισκεπτηρίου,  σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, εκτός του κεντρικού οικήματος, με  παροχή ΜΑΠ και αυστηρές οδηγίες στους συγγενείς.
  • Με διενέργεια τεστ για  κορονοϊό σε όλους  τους ηλικιωμένους και το προσωπικό και ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση από το κτίριο ενδεχόμενων κρουσμάτων

Αντ’ αυτού διαβάζουμε και ακούμε ότι υπάρχουν αποφάσεις(;), για δημιουργία (αν, λένε,  δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το Νοσοκομείο Χανίων)  θαλάμων/ πτέρυγας ηλικιωμένων ατόμων ύποπτων για κορωνοϊό εντός του Δημοτικού Γηροκομείου!!! Τέτοια απόφαση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για όλους τους ηλικιωμένους , καθώς  κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα μεταδοθεί ο ιός στους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη είσοδος – έξοδος  για τις πτέρυγες του Γηροκομείου ώστε να εξυπηρετηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, δεν υπάρχει προσωπικό που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα άτομα  με COVID-19, δεν υπάρχει  κανένας που να μπορεί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για μια τέτοια «λύση».

Καλούμε το Δήμαρχο Χανίων να πάρει τώρα ξεκάθαρη θέση  για τα παραπάνω  ζητήματα και να ενημερώσει τους πολίτες των Χανίων  για τα μέτρα θωράκισης  που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για το Δημοτικό Γηροκομείο».

ΥΓΕΙΑ
«Σούσουρο» για το... κρητικό εμβόλιο
Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης ζητά η βιολόγος Ειρήνη Αθανασάκη ● Σε ειδική επιτροπή παραπέμπει το θέμα το Πανεπιστήμιο Κρήτης ● «Δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς» λέει η ίδια στην «Εφ.Συν».
«Σούσουρο» για το... κρητικό εμβόλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Τεράστιες ζημιές για τους παραγωγούς της Κρήτης
Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες και οι παραγωγοί της Κρήτης, καθώς η διακίνηση των κηπευτικών έχει καταρρεύσει, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Κορονοϊός: Τεράστιες ζημιές για τους παραγωγούς της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αντισηπτικά από αδιάθετο κρασί και ξύδι προτείνουν οι αγρότες
Την χρήση αδιάθετου κρασιού και ξιδιού για τη δημιουργία αντισηπτικών κατά του κορονοϊού, προτείνει η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Κρήτη: Αντισηπτικά από αδιάθετο κρασί και ξύδι προτείνουν οι αγρότες
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ιδιώτες προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν ελληνικό εμβόλιο κατά κορονοϊού
Tη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορονοϊού, ζητά με σχετική επιστολή της, που απέστειλε στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, η καθηγήτρια του Τμήματος...
Ιδιώτες προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν ελληνικό εμβόλιο κατά κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ελέγχθηκαν για κορονοϊό οι φοιτητές του Γερμανού καθηγητή - θύματος του ιού
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης οι οποίοι ήταν μαθητές του Γερμανού καθηγητή που πέθανε από κορονοϊό στο Ηράκλειο, καταγγέλλουν ότι, παρά τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΓΝΗ, δεν τους έχει γίνει ακόμα τεστ...
Δεν ελέγχθηκαν για κορονοϊό οι φοιτητές του Γερμανού καθηγητή - θύματος του ιού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επείγοντα μέτρα στήριξης των δήμων προτείνει η ΠΕΔ Κρήτης
Προτάσεις με επείγοντα μέτρα στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέθεσε με κείμενό της προς το Υπουργείο Εσωτερικών η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.
Επείγοντα μέτρα στήριξης των δήμων προτείνει η ΠΕΔ Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας