• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.9°C / 29.9°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.8°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 31.0°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.6°C
  0 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 27.2°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  3 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 32.1°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 28.9°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  39%
AP Photo/Alessandra Tarantino

Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα

 • A-
 • A+
Η εξέλιξη της πορείας των κρουσμάτων του κορονοϊού, τα μέτρα τα οποία έλαβε η χώρα αλλά και στοιχεία για την θνησιμότητα του ιού, βρέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η μελέτη ακολουθεί την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων όπως έχουν καταγραφεί και αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre of Disease Prevention and Control), η οποία αποτελεί μία ανεξάρτητη υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις των κρατών, μπορούν να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για την έως τώρα πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας.

Για να γίνει εκτίμηση της πορείας του ιού σε μία χώρα, από την οπτική γωνία των αριθμών και μόνο, βοηθάει πάντα η σύγκριση των στοιχείων της χώρας αυτής με κάποια άλλη, με την οποία υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία αναφοράς. Με αυτό το σκεπτικό, επιλέχθηκε να γίνει σύγκριση της πορείας των κρουσμάτων και των θυμάτων της Ελλάδας με την Πορτογαλία, με την οποία τυχαίνει να έχουμε πολλά κοινά στοιχεία σε αυτή τη μάχη εναντίον του SARS-CoV-2.

Είναι πολύ σημαντικό ότι οι δύο χώρες έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό, 10,9 εκατομμύρια η Ελλάδα και 10,3 εκατομμύρια η Πορτογαλία, που λειτουργεί ως βάση αναφοράς στο δείγμα των μετρήσεων. Επίσης το πρώτο κρούσμα στην Πορτογαλία εμφανίστηκε μόλις 5 ημέρες αργότερα από την Ελλάδα, ενώ τα πρώτα μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων εστίασης, εφαρμόστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στις δύο χώρες, όπως αναλυτικά αναφέρονται στον Πίνακα 1.

Ένα ακόμα κοινό στοιχείο ανάμεσα στην Ελλάδα και Πορτογαλία είναι ότι συνορεύουν με δύο χώρες στις οποίες υπάρχει γενικευμένη έξαρση του ϊού στον πληθυσμό τους με πολλά θύματα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, αντίστοιχα.

Σύγκριση κρουσμάτων

Στον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό η κάθε χώρα ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά της και ακολουθώντας την δική της στρατηγική, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο επίσημο πρωτόκολλο αντιμετώπισης του, παρουσιάζει και διαφορετική πορεία ενάντια στον ιό. Αυτό διακρίνεται στο διάγραμμα 1, όπου απεικονίζονται τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα Ελλάδας και Πορτογαλίας σε σχέση με τον χρόνο και είναι ξεκάθαρη η διαφοροποιημένη εξέλιξη των κρουσμάτων.

Ενώ η εμφάνιση κρουσμάτων προηγήθηκε στην Ελλάδα, από τις 18 Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα της Πορτογαλίας είναι περισσότερα της Ελλάδας, οπότε και ξεκινάει να ξεχωρίζει από την αντίστοιχης καμπύλη της Ελλάδας. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων όπως και στην Πορτογαλία, από το διάγραμμα προκύπτει ότι η αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι γραμμική, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της στρατηγικής που έχει χαράξει ο Ε.Ο.Δ.Υ. σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικό ότι την τελευταία ημέρα καταγραφής κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι στα 1156, ενώ στην Πορτογαλία είναι πενταπλάσια και αγγίζουν τα 5962.
Μεγεθύνοντας το διάγραμμα 1, στις 17 Μαρτίου, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την πρώτη εφαρμογή των μέτρων του κλεισίματος των σχολείων, παρατηρούμε ότι η καμπύλη η οποία ξεκινούσε και θα οδηγούσε σε εκθετική μορφή, «σπάει» και διατηρεί την γραμμικότητα της. Αυτό το «σπάσιμο» είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της πορείας των κρουσμάτων, γιατί μας δείχνει ότι δεν πρόκειται να ακολουθηθεί μία εκθετική τάση, που θα οδηγούσε σε δυναμική αύξηση των κρουσμάτων.

Στο διάγραμμα 1 απεικονίζεται με διακεκομμένη ευθεία, η «γραμμική τάση» της καμπύλης της Ελλάδας. Για να υπολογιστεί ο συντελεστής διεύθυνσης της ευθείας θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα από την πρώτη μέρα εμφάνισης του κορονοϊού, στην Ελλάδα. Για να είναι όμως πιο ρεαλιστικά τα αποτελέσματα, μας ενδιαφέρει η κλίση της ευθείας όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες 7 ημέρες όπου το φαινόμενο της διασποράς είναι σε πλήρη εξέλιξη σε αντίθεση με τις πρώτες μέρες εμφάνισης του, που βρισκόταν σε αρχικό στάδιο.

Συνεπώς για τον υπολογισμό του συντελεστή διεύθυνσης της ευθείας, λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τα δεδομένα από τις 23 Μαρτίου έως και σήμερα και βρίσκουμε ότι έχει την τιμή λ=74,92. Με την παραδοχή ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση θα συνεχίσουν να υφίστανται και οι Έλληνες πολίτες θα συνεχίσουν να τα τηρούν με ευλάβεια όπως κάνουν μέχρι σήμερα, χωρίς να λάβουμε υπ όψιν όποια νέα κρούσματα προκύψουν εξαιτίας του επαναπατρισμού Ελλήνων από το εξωτερικό, τότε αναμένουμε περίπου 75 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Σύγκριση θανάτων

 

Στο επόμενο διάγραμμα 2, απεικονίζονται οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι λόγω του κορωνοϊού σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Στην Ελλάδα ο πρώτος θάνατος επιβεβαιώθηκε στις 12 Μαρτίου, ενώ στην Πορτογαλία στις 18 Μαρτίου. Παρότι στην Ελλάδα ξεκίνησαν νωρίτερα, στην Πορτογαλία δυστυχώς οι θάνατοι έχουν αγγίξει τους 119 ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται χαμηλότερα στους 38.

Αν και τα θύματα σε απόλυτους αριθμούς είναι λιγότερα από την Πορτογαλία, το ποσοστό θνητότητας, δηλαδή ο αριθμός των θανάτων ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων είναι σχετικά υψηλά. Για την Ελλάδα είναι 3,28% ενώ της Πορτογαλίας είναι στο 1,99%. Παρατηρούμε ότι το ποσοστό θνητότητας της Ελλάδας είναι 65% υψηλότερο της Πορτογαλίας.

Το δεδομένο αυτό, προς το παρόν δεν είναι ανησυχητικό, καθώς το Ελληνικό Σύστημα Υγείας, λειτουργεί κανονικά χωρίς να έχει φτάσει στα όρια του και είναι πανέτοιμο να δεχθεί μεγάλο αριθμό νοσούντων. Το υψηλό ποσοστό θνητότητας κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται ότι ο αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό έχει αναφερθεί από τον κ. Τσιόρδα, ο οποίος έχει κάνει λόγο για πολλά περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα.

Άλλωστε δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία κάποιος με απλή συμπτωματολογία να προχωρήσει σε ανίχνευση κρούσματος αφού μόνο η μετακίνηση και μεταφορά του σε νοσοκομείο αυξάνει τις πιθανότητες για διάδοση του ϊού, χωρίς να έχει αξία η επιβεβαίωση ενός ασυμπτωματικού ασθενούς, μόνο και μόνο για την καταγραφή και την επιβεβαίωση της στατιστικής.

Συμπεράσματα

Το κλείσιμο των σχολείων, χώρων εστίασης, εμπορικά καταστήματα, πάρκα κλπ, εμπόδισε σημαντικά την διάδοση του κορονοϊού. Η εξέλιξη της πορείας των κρουσμάτων ένα μήνα μετά την έναρξη του φαινομένου στην χώρα μας φαίνεται γραμμική που δείχνει ότι η διασπορά του ιού δεν δείχνει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όπως σε άλλες χώρες.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων και η απαγόρευση συναθροίσεων αλλά και η εφαρμογή τους σε γενικές γραμμές από τους πολίτες, συνεχίζει να διατηρεί σε γραμμική άνοδο τα νέα κρούσματα, αποφεύγοντας την εκθετική άνοδο.

Η πιστή τήρηση των αυστηρών μέτρων, όπως και το κλείσιμο των συνόρων είναι αναγκαία και απαραίτητα καθώς οποιαδήποτε χαλάρωση πριν την έναρξη της σταθερής μείωσης του ρυθμού νέων κρουσμάτων στις γειτονικές μας χώρες, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την εξέλιξη της πορείας του SARS-CoV-2 στην χώρα μας.

Ο κορονοϊός αποτελεί την πρώτη παγκόσμια επιδημία του 21ου αιώνα, η οποία έχει επιφέρει χιλιάδες θανάτους και έχει προκαλέσει κατάρρευση στο σύστημα υγείας ανεπτυγμένων χωρών. Καθώς δεν υπάρχει ακόμα το φάρμακο για τον ϊο αυτόν, όπως ούτε το εμβόλιο να μας προστατεύει, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι: Μένουμε σπίτι.

Υπεύθυνοι έρευνας

 • Ο Χάρης Παπαδάκης είναι φυσικός Msc, Υπ. Δρ. Πολυτεχνείου Κρήτης -Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων & Πρόβλεψης ΜΠΔ
 • Ο Γιώργος Ατσαλάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Οικονομολόγος – Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων & Πρόβλεψης ΜΠΔ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αντισηπτικά από αδιάθετο κρασί και ξύδι προτείνουν οι αγρότες
Την χρήση αδιάθετου κρασιού και ξιδιού για τη δημιουργία αντισηπτικών κατά του κορονοϊού, προτείνει η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Κρήτη: Αντισηπτικά από αδιάθετο κρασί και ξύδι προτείνουν οι αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμβολική διαμαρτυρία στο ΠΑΓΝΗ - Ζητούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας
Σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν την Τρίτη προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες με τις οποίες καλούνται να εργαστούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Συμβολική διαμαρτυρία στο ΠΑΓΝΗ - Ζητούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα για τους αστέγους ζητά από τον Δήμο το Κοινωνικό Στέκι Χανίων
Την ανάγκη λήψης μέτρων από τον Δήμο Χανίων για την προστασία του πληθυσμού των άστεγων στα Χανιά αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων.
Μέτρα για τους αστέγους ζητά από τον Δήμο το Κοινωνικό Στέκι Χανίων
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρισδιάστατες μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ στα νοσοκομεία της Κρήτης
Τις πρώτες 20 τρισδιάστατα εκτυπωμένες προστατευτικές μάσκες προσώπου παρέδωσε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ) στο ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Ηρακλείου.
Τρισδιάστατες μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ στα νοσοκομεία της Κρήτης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το ΕΛΜΕΠΑ εκτυπώνει τρισδιάστατες μάσκες και βαλβίδες αναπνευστήρων
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας την υποδομή και την τεχνογνωσία που έχει, κατάφερε να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες προσώπου με την τεχνολογία της...
Το ΕΛΜΕΠΑ εκτυπώνει τρισδιάστατες μάσκες και βαλβίδες αναπνευστήρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένει στην τέλεση λειτουργιών η Εκκλησία της Κρήτης
Επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησία της Κρήτης, ζητώντας να επιτραπεί σε όλους τους ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς να τελεστούν οι ακολουθίες καθ’ όλη τη...
Επιμένει στην τέλεση λειτουργιών η Εκκλησία της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας