• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.9°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.0°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 18.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.3°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 10.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.5°C / 15.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  0 BF
  97%
Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μέτρα για τους αστέγους ζητά από τον Δήμο το Κοινωνικό Στέκι Χανίων

 • A-
 • A+
Την ανάγκη λήψης μέτρων από τον Δήμο Χανίων για την προστασία του πληθυσμού των άστεγων στα Χανιά αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων.

Στην ανακοίνωση, εκτός των άλλων, το Κοινωνικό Στέκι κάνει λόγο για έκτακτες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν αυτούς τους έκτακτους καιρούς, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εγρήγορση στους νέους άστεγους που ενδεχομένως να προκύψουν από το κύμα οικονομικής ύφεσης.

Το Κοινωνικό Στέκι ζητά από τον Δήμο να αξιοποιηθεί κάποιο άδειο ξενοδοχείο ή κάποιο κτίριο του Δημοσίου με επαρκή εξοπλισμό καθώς και να ανασταλούν οι εκκενώσεις κτιρίων όπου μένουν προσωρινά άστεγοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο πληθυσμός των αστέγων στην πόλη μας είναι μεγάλος, άνθρωποι που κατέληξαν στο δρόμο λόγω της οικονομικής κρίσης ή επειδή δεν είχαν πρόσβαση στις ήδη μικρές και υπερπλήρεις δομές φιλοξενίας. Πολύ μεγαλύτερος από πρόχειρες εκτιμήσεις του Δήμου, ο οποίος, καθώς δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη καταγραφή τους, φαίνεται να μην αναγνωρίζει τη διάσταση του προβλήματος. Αυτοί οι συνάνθρωποί μας έχουν βασικές ανάγκες, απαραίτητες για τη διαβίωσή τους, που όμως δεν μπορούν να ικανοποιήσουν: στέγη, ιατρική φροντίδα, φαγητό, πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες (νερό, προσωπική υγιεινή, καθαριότητα, ηλεκτρισμό)· ούτε καν την “αυτονόητη” σε εμάς φόρτιση του κινητού τους τηλεφώνου για να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους δικούς τους ανθρώπους.

Στη συγκυρία της πανδημίας που βιώνουμε, η ανάγκη της γενικής αλληλοβοήθειας και συλλογικής αλληλεγγύης αναδεικνύεται ως προτεραιότητα: η δυνατότητα κάθε ενός, κάθε μίας να ζει αποτελεί προϋπόθεση για όλους και το αντίστροφο και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει ως κοινωνία να σκύψουμε στο πρόβλημα που υπάρχει.

Ο Δήμος με βάση την υπ’ αριθμ. 266/22-03-2020 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα «Έκτακτα μέτρα για την προστασία αστέγων και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού», υποχρεούται νομικά να καλύψει τις ανάγκες των αστέγων και να φροντίσει για τη μετάβασή τους σε ξενοδοχείο ή άλλο κατάλληλα εξοπλισμένο δημόσιο κτίριο. Επίσης, καλείται να αναπτύξει υπηρεσία φροντίδας και παροχής υπηρεσιών στο δρόμο (street work) και να λάβει επιπλέον μέτρα βοήθειας και υποστήριξης όπως: παροχή προμηθειών τροφίμων σε ανήμπορους συμπολίτες μας μέσω του “Βοήθεια στο Σπίτι”, μέτρα προστασίας για τοξικοεξαρτημένους και Ρομά, διανομή κατ’ οίκον της τροφής ατόμων που σιτίζονται από συσσίτια των δήμων και στις δομές φιλοξενίας, ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα κ.ά.

Η ανάγκη κάλυψης των παραπάνω αναγκών δεν προκύπτει μόνο από την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε. Ο δήμος όφειλε εδώ και χρόνια να έχει μεριμνήσει για όσους δεν έχουν στέγη, για όσους κοιμούνται στα χωράφια και σε παραπήγματα. Όμως τώρα, σε αυτούς τους έκτακτους καιρούς, απαιτούνται έκτακτες αποφάσεις. Η αφύπνιση του δήμου είναι υποχρεωτική. Η ανάγκη λήψης μέτρων κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Τι μπορεί να γίνει άμεσα;

 • Να αξιοποιηθεί κάποιο άδειο ξενοδοχείο (η λειτουργία των οποίων έχει επίσημα ανασταλεί) ή κάποιο κτίριο του Δημοσίου με επαρκή εξοπλισμό με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού.
 • Μέχρι ο Δήμος να καλύψει τις ανάγκες, να ανασταλούν οι εκκενώσεις κτιρίων όπου μένουν προσωρινά άστεγοι και να δοθεί βοήθεια στο μέρος που ζουν με κατάλληλο τρόπο.
 • Τέλος, καθώς τα περιστατικά βίας εις βάρος γυναικών αυξάνονται, πρέπει πέραν των τυπικών υποχρεώσεων που έχει να φροντίσει για την επέκταση της δομής για θύματα έμφυλης βίας τόσο με προσωπικό όσο και με χώρους.

Παράλληλα, ο Δήμος πρέπει να λάβει πρόνοιες για τους δυνάμει νέους αστέγους που θα δημιουργηθούν από την μείωση των εισοδημάτων και την ανεργία λόγω οικονομικής κρίσης από τώρα.

Καλούμε, τέλος, τον Δήμο να συνυπογράψει την έκκληση του ΟΗΕ, της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε., Γιόχανσον, καθώς και 121 διεθνών οργανώσεων για την άμεση μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα από τα νησιά, σε δομές με αξιοπρεπείς συνθήκες – να μην οδηγηθούμε σε μία κατάσταση που θα αποτελέσει στίγμα στην ελληνική ιστορία για τη μεταχείριση που επιφύλαξε το ελληνικό κράτος στους πρόσφυγες και τον εγκλεισμό τους σε ανθυγιεινές και ασφυκτικές συνθήκες ειδικά στη σημερινή κατάσταση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσιστική βία εις βάρος αστέγων καταγγέλλει το Στέκι Μεταναστών Χανίων
Επίθεση με λοστάρια και μαχαίρι ενάντια άστεγων που είχαν βρει καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένο σπίτι, καταγγέλλει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων.
Ρατσιστική βία εις βάρος αστέγων καταγγέλλει το Στέκι Μεταναστών Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανδημία απόγνωσης: άστεγοι και άποροι σε μέρες καραντίνας
Η πανδημία του κορονοϊού δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες επιβίωσης για κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Τα νέα δεδομένα απαιτούν δραστικές πρωτοβουλίες από τους δήμους.
Πανδημία απόγνωσης: άστεγοι και άποροι σε μέρες καραντίνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόγραμμα για στέγη και εργασία σε άστεγους από τον Δήμο Ηρακλείου
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι 60 άστεγοι, οι οποίοι υποστηρίζονται ως προς τη στέγασή τους και ως προς την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Πρόγραμμα για στέγη και εργασία σε άστεγους από τον Δήμο Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν επίθεση με ρόπαλα εναντίον αστέγων
Δολοφονική επίθεση εις βάρος τριών αστέγων τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, καταγγέλλει με ανάρτησή του το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων.
Καταγγέλλουν επίθεση με ρόπαλα εναντίον αστέγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση από το Κοινωνικό Στέκι για τους αστέγους των Χανίων
Παρέμβαση για τους αστέγους των Χανίων πραγματοποίησε το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων. Τα μέλη της ομάδας υποστηρίζουν ότι στα Χανιά καταμετρήθηκαν πάνω από 20 άστεγοι, οι οποίοι έχουν έλλειψη από...
Παρέμβαση από το Κοινωνικό Στέκι για τους αστέγους των Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεπαρκείς οι υποδομές για τους αστέγους στην Κρήτη
Στο οδόστρωμα της λεωφόρου Ικάρου, στη Νέα Αλικαρνασσό, άφησε την τελευταία του πνοή άλλος ένας άστεγος στην Κρήτη, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν τα τελευταία χρόνια στους δρόμους...
Ανεπαρκείς οι υποδομές για τους αστέγους στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας