• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.9°C / 27.9°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 29.8°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 26.4°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  2 BF
  46%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.2°C / 25.0°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.4°C
  0 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 26.1°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 27.7°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 28.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 24.3°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 25.5°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  60%

Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές

 • A-
 • A+
Την ένταξη και των αγροτών στη λίστα με τους πληγέντες από τον κορονοϊό ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου με έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη - Παρεμβάσεις κρητικών βουλευτών στη Βουλή για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα.

Στο έγγραφό του ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου τονίζει ότι στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση, έρχονται να προστεθούν επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης, τα οποία, όπως αναφέρουν, είναι απαραίτητα μεν, αλλά επιβαρύνουν κι άλλο την κατάσταση για τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Σελίνου, οι αγρότες συνεχίζουν τις εργασίες τους στα χωράφια για να υπάρχουν προϊόντα στα ράφια, όμως η μειωμένη ζήτηση (κλείσιμο λαϊκών αγορών, περιορισμός κυκλοφορίας κ.λπ.) έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των προϊόντων κάτω από την τιμή κόστους

Ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου ζητά την ένταξη και των αγροτών στις ομάδες που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση λόγω κορονοϊού.

Αναλυτικά το έγγραφο:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει επέλθει ζάλη στον πρωτογενή τομέα μετά από τα μέτρα, που σωστά έλαβε η πολιτική ηγεσία της χώρας, για την αντιμετώπιση της νέας πανδημίας που πλήττει όλο τον πλανήτη. Σας υπενθυμίζουμε ότι φυτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με όλα αυτά τα μέτρα που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπου το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσανάλογο με τα έσοδα.

Στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση που έχει επέλθει το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών αλλά και ολόκληρη η χώρα, έρχονται τώρα να προστεθούν επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης, τα οποία, είναι απαραίτητα μεν, αλλά επιβαρύνουν κι άλλο την κατάσταση για τον πρωτογενή τομέα.

Οι αγρότες συνεχίζουν τις εργασίες τους στα χωράφια για να υπάρχουν προϊόντα στα ράφια, όμως η μειωμένη ζήτηση (κλείσιμο λαϊκών αγορών, περιορισμός κυκλοφορίας κ.λπ.) έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των προϊόντων κάτω από την τιμή κόστους και κινδυνεύοντας ακόμη να καταλήξουν στη χωματερή.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή η καλλιεργητική περίοδος, μόνο ευνοϊκή δεν ήταν για τους παραγωγούς της Κρήτης λόγω καιρικών φαινομένων από την κλιματική αλλαγή.

Άρα για να συνεχίσουμε να σηκώνουμε στους ώμους μας το σημαντικότερο πυλώνα της οικονομίας μας, αυτό του πρωτογενή τομέα, σας ζητάμε να ενταχθούμε κι εμείς στις ομάδες που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού.

Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στα δίκαια αιτήματά μας και ότι για άλλη μία φορά ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης δεν θα εξαιρεθεί από τα προνόμια που χαίρουν άλλοι κλάδοι».

Παρεμβάσεις βουλευτών στη Βουλή

Ερωτήσεις προς του αρμόδιους υπουργούς, σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, που πλήττονται από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές της Κρήτης.

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης αναφέρει ότι όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστοι από την παρούσα κατάσταση, τονίζοντας πως «οι εξαγωγές προϊόντων πρωτογενή τομέα έχουν περιοριστεί δραματικά, ενώ οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για τις αποζημιώσεις του 2019. Ταυτόχρονα η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων εστίασης στην ελληνική επικράτεια, δημιουργεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα όσων ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή».

Ο κ. Βαρδάκης τονίζει επίσης ότι «το οικονομικό πλήγμα που δέχεται η Κρήτη εξαιτίας των ακυρώσεων των τουριστικών πακέτων, οι συνέπειες στην οικονομία του νησιού λόγω και του πλήγματος στον πρωτογενή τομέα είναι ανυπολόγιστες, ενώ ο κτηνοτρόφος κινδυνεύει να μην διαθέσει την παραγωγή του ούτε την περίοδο του Πάσχα που παραδοσιακά υπάρχει αυξημένη ζήτηση».

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους.

Όπως τονίζει ο ίδιος, οι αγοροπωλησίες αμνοεριφίων έχουν μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό ενώ οι προσφερόμενες τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων στην εσωτερική αγορά «είναι ήδη πολύ χαμηλές.

Ο κ. Λογιάδης ζητά να ληφθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών γάλακτος και κρέατος και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους των νησιωτικών περιοχών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται στην Κρήτη, έξι τα κρούσματα
Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοιού καταγράφηκαν στην Κρήτη το Σάββατο ανεβάζοντας σε έξι τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στο νησί. Από τους τέσσερις  νοσηλευόμενους στην Κρήτη οι τρεις...
Κορονοϊός: Τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται στην Κρήτη, έξι τα κρούσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Θετική στον κορονοϊό η επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου
Θετική στον κορονοϊό βρέθηκε τελικά η 62χρονη επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου «Costa Victoria», το οποίο έχει αγκυροβολήσει ανοιχτά του Κόκκινου Πύργου στη Μεσαρά, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.
Κρήτη: Θετική στον κορονοϊό η επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Ηράκλειο
Αστυνομικοί βρίσκονται από το πρωΐ στους δρόμους του Ηρακλείου προκειμένου να ελέγξουν τους πολίτες, στο πλαίσιο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση για την αποφυγή της εξάπλωσης του...
Σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Ξεκίνησε η απολύμανση δημόσιων χώρων στην Κρήτη
Ως μέτρο πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό και για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, ο Δήμος Χανίων ξεκίνησε τις απολυμάνσεις των δημόσιων χώρων και κτιρίων του Δήμου Χανίων.
Κορονοϊός: Ξεκίνησε η απολύμανση δημόσιων χώρων στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Μέτρα ελάφρυνσης των δημοτών από τον Δ. Ηρακλείου
Την απαλλαγή των επιχειρήσεων εστίασης από την υποχρέωση καταβολής τελών κοινοχρήστου χώρου, από την ημέρα που έκλεισαν και για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, πρόκειται να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο...
Κορονοϊός: Μέτρα ελάφρυνσης των δημοτών από τον Δ. Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Έρημη πόλη το Ηράκλειο
Με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού φαίνεται ότι συμμορφώνονται οι πολίτες του Ηρακλείου, καθώς στο κέντρο της πόλης κινούνται ελάχιστοι άνθρωποι.
Κορονοϊός: Έρημη πόλη το Ηράκλειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας