• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.9°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.3°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.0°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.7°C
  0 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  0 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 21.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.1°C
  0 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 20.0°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 22.1°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 17.7°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.3°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  53%

Από παλαιότερη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης

Κορονοϊός: Έκτακτη οικονομική στήριξη των δήμων ζητά η ΠΕΔ Κρήτης

 • A-
 • A+
Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο απέστειλε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ζητώντας έκτακτη οικονομική στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό.

Στην επιστολή της η ΠΕΔ Κρήτης ζητά την στήριξη των δομών της αυτοδιοίκησης, προκειμένου οι δήμοι να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, ενώ τονίζεται η ανάγκη για λήψη μέτρων προκειμένου να στηριχθούν οι περιοχές που θα πληγούν από την μείωση του τουρισμού, αλλά και οι κοινωνικές ομάδες και κλάδοι που σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν της Κρήτης.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Είναι αυτονόητο ότι στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει η κοινωνία μας και στην αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή .

Ήδη με βάση τα ανακοινωθέντα μέτρα και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ η ΠΕΔ Κρήτης και οι Δήμοι σχεδιάζουν  και υλοποιούν με αποτελεσματικότητα ενέργειες στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών και στην προστασία των εργαζομένων.           

Οι Αυτοδιοικητικοί Φορείς του νησιού μας στις έκτακτες αυτές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί  έχουν σταθεί με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και μεθοδικότητα δίπλα στους πολίτες αντιμετωπίζοντας ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ τις  διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες παρά την έλλειψη επαρκών μέσων και προσωπικού.

Η ΠΕΔ Κρήτης και οι Δήμοι σε συνεργασία με τα θεσμικά τους όργανα και έχοντας συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην κοινωνία προτείνουν προς τους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένα μέτρα και λαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας σας και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δομών της.

Κύριε υπουργέ,

Θεωρούμε απαραίτητο να δημιουργηθεί Ειδικό-Έκτακτο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες  δράσεις και ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί σε κρίσιμους τομείς:

 • Στον νευραλγικό τομέα της καθαριότητας πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποκομιδή και εν γένει η διαχείριση των αποβλήτων. Παράλληλα πρέπει να ληφθεί μέριμνα εγκαίρως για να αντιμετωπιστεί  η έλλειψη προσωπικού λόγω των ειδικών αδειών αλλά και να γίνει έκτακτη προμήθεια του πρόσθετου υλικοτεχνικού εξοπλισμού που απαιτείται.
 • Στον ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό τομέα όπου οι δήμοι έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο με τις διάφορες δράσεις στήριξης των πολιτών που έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα, η μέριμνα υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση ώστε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.
 • Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό  να στηριχθούν ζωτικές Υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι και οι δημοτικές τους επιχειρήσεις (π.χ ΔΕΥΑ) όπως Ύδρευση, Αποχέτευση και Άρδευση για να μπορούν να παρέχουν ένα από τα βασικά κοινωνικά αγαθά που είναι το νερό.
 • Επιπλέον, είναι μείζονος σημασίας ζήτημα, τα έσοδα των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων  τα οποία λόγω των έκτακτων συνθηκών εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση με πιθανές επιπτώσεις στο παρεχόμενο έργο και ιδιαίτερα στο κοινωνικό και θα πρέπει να ενισχυθούν ως αποτέλεσμα της ανταποδοτικής διακυβέρνησης σε έκτακτες συνθήκες.

Είναι ξεκάθαρο ότι, λόγω της αναμενόμενης σημαντικής μείωσης στον κλάδο του τουρισμού ,πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό,  οι τουριστικοί δήμοι του νησιού μας, οι κοινωνικές ομάδες και οι κλάδοι που σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν της Κρήτης (π.χ αγροδιατροφικός τομέας). Είναι αναγκαίο πέρα των μέτρων και τη μέριμνα που πρέπει να ληφθεί για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, να αντιμετωπιστούν και οι οικονομικές συνέπειες που θα υποστούν οι δήμοι της Κρήτης.

Κύριε υπουργέ, 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία για γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους Δήμους προκειμένου να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών».               

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτύρονται οι λογιστές για την εξαίρεσή τους από τα μέτρα για τον Κορονοϊό
Την αντίδρασή τους στην εξαίρεση του κλάδου τους από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης λόγω του κορονοϊού, εκφράζουν οι Λογιστικοί Σύλλογοι στην Κρήτη.
Διαμαρτύρονται οι λογιστές για την εξαίρεσή τους από τα μέτρα για τον Κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ενισχύονται οι κοινωνικές δομές «Βοήθεια στο σπίτι»
Στην αξιοποίηση του προσωπικού των δομών του Δήμου Βιάννου που έκλεισαν λόγω της υφιστάμενης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την επέλαση του κορωνοϊού, προχωρά με απόφαση του ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς...
Κρήτη: Ενισχύονται οι κοινωνικές δομές «Βοήθεια στο σπίτι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ξενοδόχοι προσφέρουν δωρεάν διαμονή σε γιατρούς και νοσηλευτές
Δωρεάν φιλοξενία σε γιατρούς και νοσηλευτές, θα προσφέρουν οι Ενώσεις Ξενοδόχων Ρεθύμνου και Ηρακλείου, όταν η χώρα βγει από την υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό.
Κρήτη: Ξενοδόχοι προσφέρουν δωρεάν διαμονή σε γιατρούς και νοσηλευτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Η Παιδιατρική Κλινική μετατράπηκε σε χώρο για ασθενείς με κορονοϊό
Λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου μετατράπηκε σε χώρο για ασθενείς με κορωνοϊό ή ύποπτα κρούσματα.
Ρέθυμνο: Η Παιδιατρική Κλινική μετατράπηκε σε χώρο για ασθενείς με κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας