• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.4°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.4°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  69%

Χανιά: «Να στεγαστεί η Καλών Τεχνών στον λόφο Καστέλι»

 • A-
 • A+
Με την πρόταση για ίδρυση και στέγαση Σχολής Καλών Τεχνών στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστελίου στα Χανιά, συντάσσεται η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος».

Το ζήτημα της μετατροπής των μνημειακών κτιρίων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στον λόφο Καστέλι των Χανίων απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με αφορμή τη συνεδρίαση αυτή, η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Σαρρή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προτείνει το μνημείο στο Λόφο Καστέλι να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του και να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς, «όπως προβλέπει η παραχώρηση του στο Πολυτεχνείο και όπως αρμόζει σε ένα κτίριο σύμβολο της ιστορίας και της συνέχειας της πόλης».

Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του μνημείου και να αξιοποιηθεί για το σκοπό που παραχωρήθηκε στο πνευματικό ίδρυμα, υπογραμμίζοντας ότι μια καλή πρόταση είναι το παλιό αίτημα της χανιώτικης κοινωνίας για ίδρυση και στέγαση Σχολής Καλών Τεχνών.

Τέλος, επιτίθεται στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις αλλά και στην δημοτική αρχή για τη στάση τους στο όλο ζήτημα ενώ διαχωρίζει το θέμα της κατάληψης του κτιρίου από την Rosa Nera, σε σχέση με την πιθανή ξενοδοχοποίηση του κτιρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το θέμα της επιχείρησης μετατροπής σε ξενοδοχείο των κτιρίων του Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι είναι γνωστό. Θα περίμενε κανείς ότι η επονείδιστη απόφαση για εκποίηση του πιο εμβληματικού τοπόσημου της πόλης, θα έβρισκε αντίθετο το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Πολύ περισσότερο που το κτίριο έχει επίσημα χαρακτηριστεί ως μνημείο. Όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο φαίνεται πως για το θέμα αυτό η ευθύνη και η ευθύτητα δεν περισσεύουν. Ενώ κανείς δεν ομολογεί πως είναι υπέρ της ρευστοποίησης του μνημείου, το σώμα «αδυνατεί» να βγάλει ένα ψήφισμα που να το προστατεύει. Ήξεις αφήξεις, πολιτικαντισμοί, παιχνιδάκια με τις διαδικασίες, λεκτικές ακροβασίες έχουν επιστρατευθεί για να παραδώσουν το κτίριο στις «αγορές» δια της λήθης και της συσκότισης.

Όσον αφορά τις παρατάξεις των Παπαδογιάννη και Αρχοντάκη καμία έκπληξη: Η εκποίηση των πάντων είναι ιδεολογική τους αφετηρία. Eπειδή δεν τολμούν να το πουν ευθέως, είναι λογικό να παίζουν με τις λέξεις, να μη δέχονται συζήτηση ψηφίσματος επειδή «είχε τεθεί και παλιότερα», επειδή «πρέπει να δούμε συνολικότερα το θέμα της παλιά πόλης» κ.λπ. Άλλα λόγια να …κρυβόμαστε δηλαδή. Κι έχουν πράγματι λόγους να κρύβονται διότι, π.χ., δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Αρχοντάκη είναι ο συντάκτης της σύμβασης που υπέγραψε το Πολυτεχνείο για την ξενοδοχοποίηση των μνημείων, ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αξιοποίησης της περιουσίας του…

Πώς εξηγείται όμως η στάση του δήμαρχου που περιέργως πριν τη ψηφοφορία ήταν ο μόνος επικεφαλής παράταξης που δεν τοποθετήθηκε αν θα στηρίξει το ψήφισμα; Ένα ψήφισμα μάλιστα πολύ παρόμοιο με αυτό που ο ίδιος παλαιότερα είχε θέσει σε ψηφοφορία (αν και περιέργως πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία το είχε αποσύρει); Τι μεσολάβησε; Ποια «μαγικά» επιχειρήματα, ποιών αφανών δυνάμεων τον έπεισαν να «πνίξει» ένα μείζον θέμα;

Είναι ευχαριστημένος με την αρνητική ψήφο των δύο αντιδημάρχων του που αξιοποίησαν τη θολή του στάση και έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της καταψήφισης;

Για τη θέση των παρατάξεων που ηγούνται οι Βουρλάκης και Ρίζος, να ψηφίσουν παρών, τι να πει κανείς; Επιλέγουν μια στάση που αποδεικνύεται ανώδυνη και βολική για τους υβριστές της ιστορίας και των μνημείων της πόλης και ουσιαστικά διευκολύνουν επιλογές ιδιωτικοποίησης του χώρου.

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος επιμένουμε και θα επιμείνουμε: Το μνημείο στο Λόφο Καστέλι να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς, όπως προβλέπει η παραχώρηση του στο Πολυτεχνείο και όπως αρμόζει σε ένα κτίριο σύμβολο της ιστορίας και της συνέχειας της πόλης. Το να επικαλείται κανείς το θέμα της κατάληψης ως λόγο αδιαφορίας για το αν θα γίνει ιδιωτικό ξενοδοχείο είναι ή χοντρό λάθος ή πρόσχημαΣήμερα τίθεται θέμα αν θα σώσουμε ή θα χάσουμε το λόφο Καστέλι και όχι τι γνώμη έχουμε για την κατάληψη. Αν αδιαφορήσουμε σήμερα, που η υλοποίηση της σύμβασης της πρυτανείας με τους ιδιώτες αντικειμενικά έχει προβλήματα, τα οποία απορρέουν από τη κήρυξη του κτιρίου ως μνημείο (ειδικές προμελέτες, καθορισμός χρήσεων κ.λπ.), τότε στρώνουμε το χαλί στην εκποίηση.

Γι’ αυτό θεωρούμε πως είναι πλέον ώριμο ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Πολυτεχνική κοινότητα και τους φορείς της πόλης, να διεκδικήσουμε από την πολιτεία το αυτονόητο: Να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του μνημείου και να αξιοποιηθεί για το σκοπό που παραχωρήθηκε στο πνευματικό ίδρυμα. Μια καλή πρόταση είναι το παλιό αίτημα της χανιώτικης κοινωνίας για ίδρυση και στέγαση Σχολής Καλών Τεχνών. Πρόταση αντάξια του κτιρίου, του Πολυτεχνείου, της πόλης και των Χανιωτών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατά της επένδυσης στον λόφο Καστέλι ο Δήμος Χανίων
Σαφή θέση εναντίον της ξενοδοχοποίησης των κτιρίων στον Λόφο Καστέλι πήρε ο δήμαρχος Χανίων κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Π. Σημανδηράκης τάχθηκε και κατά της κατάληψης του κτιρίου από...
Κατά της επένδυσης στον λόφο Καστέλι ο Δήμος Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν διαβούλευση για το κτίριο της «5ης Μεραρχίας»
Η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο άνθρωπος» ζητά την αποκατάσταση του κτιρίου της «5ης Μεραρχίας», κάνοντας λόγο για «τυφλή προσήλωση στο στόχο της επένδυσης».
Χανιά: Ζητούν διαβούλευση για το κτίριο της «5ης Μεραρχίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Β. Διγαλάκης: «Tο κτίριο της 5ης Μεραρχίας πρέπει να αδειάσει»
Όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας, το Πολυτεχνείο έχει αρχίσει την διαδικασία αξιοποίησης του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας ωστόσο δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω της κατάληψης.
Β. Διγαλάκης: «Tο κτίριο της 5ης Μεραρχίας πρέπει να αδειάσει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πόντιος Πιλάτος» ο Δήμος Χανίων για το κτίριο της Rosa Nera
Η αδυναμία του Δήμου Χανίων να λάβει μια συγκεκριμένη απόφαση για την στάση του στο θέμα του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι και της κατάληψης της Rosa Nera η οποία στεγάζεται εκεί, φάνηκε στην...
«Πόντιος Πιλάτος» ο Δήμος Χανίων για το κτίριο της Rosa Nera
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαρία Βλαζάκη: «Όχι στην εμπορευματοποίηση της μνήμης των Χανίων»
Την άποψη ότι το κτίριο της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστέλλι δεν πρέπει να παραδοθεί στους «εκλεκτούς του τουρισμού», εξέφρασε η αρχαιολόγος και πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη.
Μαρία Βλαζάκη: «Όχι στην εμπορευματοποίηση της μνήμης των Χανίων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Για τη Ρόζα»
Κείμενο στήριξης της κατάληψης Rosa Nera η οποία στεγάζεται στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι στα Χανιά, εξέδωσε η θεατρική ομάδα «Δέσπολλες» η οποία δραστηριοποιείται στο κτίριο της κατάληψης.
«Για τη Ρόζα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας