• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 25.6°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 18.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 25.5°C
  3 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 17.9°C / 23.3°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 24.5°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 23.8°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  71%

Οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο 

Κρήτη: Αντιδράσεις για τις «φοιτητικές εστίες με ενοίκιο»

 • A-
 • A+
Την ανέγερση φοιτητικών εστιών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο με όρους υπέρ των φοιτητών, που θα καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες τους, χωρίς ενοίκιο, ζητούν οι οργανώσεις της ΚΝΕ για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οργανώσεις της ΚΝΕ τάσσονται ενάντια στην ανέγερση των εστιών με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία συνεπάγεται επιβάρυνση των φοιτητών.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, την ευθύνη τόσο για την ανέγερση των εστιών όσο και για την διαχείρισή τους για τα πρώτα 27 χρόνια λειτουργίας τους, θα έχει ο ιδιώτης εργολάβος, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι φοιτητές με πιθανό ενοίκιο.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ίδιος ο αντιπρύτανης ομολόγησε ότι περίπου το 22% των φοιτητών που θα διαμένουν στις νέες εστίες, δεν θα πληρώνει ενοίκιο, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλος αριθμός φοιτητών που θα πληρώνει.

Η ΚΝΕ ζητά να δημιουργηθούν εστίες με αποκλειστικό γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, την ώρα που στο Ρέθυμνο οι εστίες δέχονται περίπου 330 άτομα ενώ οι φοιτητές ξεπερνάνε τις 7.000 ενώ όσον αφορά το Ηράκλειο… δεν υπάρχουν καθόλου μετά την περσινή πυρκαγιά

Αναλυτικά η ανακοίνωση των οργανώσεων της ΚΝΕ:

«Εδώ και μέρες κυκλοφορεί η είδηση ότι μπαίνει σε τροχιά επίλυσης η έναρξη της κατασκευής νέων εστιών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (Ρέθυμνο και Ηράκλειο). Το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών είναι γνωστό. Οι φοιτητικές εστίες που υπάρχουν, δεν φτάνουν ούτε κατά διάνοια να καλύψουν την ανάγκη των φοιτητών για στέγαση, ενώ ταυτόχρονα το κόστος για να νοικιάσει ένα παιδί μία γκαρσονιέρα έχει ανέβει στα ύψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ρέθυμνο οι εστίες δέχονται περίπου 330 άτομα ενώ οι φοιτητές ξεπερνάνε τις 7.000 ενώ στο Ηράκλειο… δεν υπάρχουν καθόλου μετά την περσινή πυρκαγιά. Με βάση αυτά το πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων παραμένει. Ανέγερση νέων εστιών ΤΩΡΑ! Η ανέγερση των εστιών είναι αποτέλεσμα του αγώνα και των διεκδικήσεων των φοιτητών τα προηγούμενα χρόνια.

Υπουργείο και Πρυτανεία λένε ότι η λύση είναι η ανέγερση με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ομολογώντας ότι αυτό θα συνοδευτεί με ενοίκια για τους σπουδαστές.

Με ανακοίνωσή η πρυτανεία παρουσίασε το σχέδιο που υπάρχει για ανέγερση νέων εστιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, μέσω ΣΔΙΤ. Μέσω δηλαδή της εμπλοκής ιδιωτών, τόσο στην ανέγερση των εστιών όσο και στην διαχείρισή τους για τα πρώτα 27 χρόνια λειτουργίας τους! Τα κτίρια που κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ έχει φανεί στην πράξη πως ελέγχονται πλήρως από τον ιδιώτη εργολάβο για πολλά χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσιεύματα την περίοδο του σχεδιασμού της απόφασης αναφέρονταν ότι «η φοιτητική στέγη είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας εναλλακτικών επενδύσεων από εταιρείες ακινήτων ανά την Ευρώπη».  Αυτή η δήλωση μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει αφού έχουμε δει τα αποτελέσματα σε έργα που έχουν γίνει μέσω ΣΔΙΤ.

Αλήθεια τι γίνεται με τους οδικούς άξονες που έχουν γεμίσει διόδια; Αλήθεια ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα αυξάνονται σταδιακά ή και όχι τα ενοίκια; Αλήθεια δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα έχει όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί η σίτιση, τα συγγράμματα που όταν δεν πληρώνονται διακόπτεται η διανομή, ή κλείνουν οι λέσχες; Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο ίδιος ο αντιπρύτανης ομολόγησε ότι περίπου το 22% των φοιτητών που θα διαμένουν στις νέες εστίες, δεν θα πληρώνει ενοίκιο!

Για αυτό απορρίπτουμε την λογική «ή δεν θα έχετε εστίες ή θα έχετε με ενοίκια και εκμετάλλευση». Υπάρχει και άλλος τρόπος!

Δεν ανεχόμαστε να γίνονται οι ανάγκες μας μπίζνα!

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες με βάση τα ίδια τα δεδομένα που οι ίδιοι μαρτυράνε, με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης που τέτοια έργα μπορούν να γίνουν με άλλους όρους! Με όρους υπέρ των φοιτητών, που θα καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες τους και όχι μετατρέποντας τις ανάγκες τους σε μπίζνα των μονοπωλίων. Μπορεί πραγματικά σήμερα να κατασκευαστεί ένα τέτοιο έργο, χωρίς την εμπλοκή κανενός ιδιώτη, χωρίς να εξαρτάται η διαμονή των φοιτητών στις εστίες, από τα κέρδη που θα έχει αυτός και τα μέτρα που θα παίρνει για να τις διαχειρίζεται. 

Να εξασφαλιστεί τώρα από το κράτος η πλήρης δημόσια ανέγερση των εστιών, όπως «εξασφαλίζονται» τόσα χρόνια οι φοροαπαλλαγές και οι διαγραφές χρεών για το μεγάλο κεφάλαιο όπως πχ με τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού προβλέπονται φοροαπαλλαγές ύψους 616 δις ευρώ, όπως βρίσκονται τα 4 δις για το ΝΑΤΟ και τόσα άλλα που μαρτυρούν ότι σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ας σκεφτούμε πως είναι δυνατόν τη δεκαετία του ’70 στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας ένα από τα μεγαλύτερα εκείνης της εποχής το 90% των φοιτητών προέρχονταν από άλλες πόλεις ή χώρες και όλοι διέμεναν σε δημόσιες και δωρεάν εστίες, οι οποίες όχι απλά υπήρχαν αλλά και συνεχώς αναβαθμίζονταν! Πως λοιπόν να αποδεχτούμε ότι αυτό δεν γίνεται στην εποχή του 21ου αιώνα της ανάπτυξης και της τεχνολογίας που ολόκληρα νοσοκομεία χτίζονται μονάχα σε 10 μέρες…

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας μας για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Αυτή χρειάζεται να είναι τώρα η απάντηση κάθε φοιτητή, μπροστά στο δίλημμα που θέτουν παλιές και νέες κυβερνήσεις και αναπαράγουν οι πρυτανικές αρχές. Ξεκαθαρίζουμε ότι εστίες πρέπει να γίνουν τώρα!

Μπορεί με την κατάρτιση ενός ενιαίου σχεδίου με ευθύνη του κράτους να ανεγερθούν εστίες με καλή ποιότητα και ευθύνη για την λειτουργία τους, με πρόσληψη προσωπικού και χωρίς ενοίκια.  Τώρα χρειάζεται με μαζικούς συλλογικούς αγώνες, με αγωνιστικούς ζωντανούς τους φοιτητικούς μας συλλόγους, να συγκρουστούμε με τα κυβερνητικά σχέδια, να επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Προκηρύχθηκε το έργο για τις φοιτητικές κατοικίες μέσω ΣΔΙΤ
Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, 2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 κλίνες στο Ηράκλειο.
Κρήτη: Προκηρύχθηκε το έργο για τις φοιτητικές κατοικίες μέσω ΣΔΙΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη νέα φοιτητική εστία του ΤΕΙ Κρήτης
Στην παρουσίαση της μελέτης της νέας φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Κρήτης προχώρησε η διοίκηση του ιδρύματος, η οποία αφορά 200 νέα δωμάτια με ιδιωτικά λουτρά και ισάριθμες κλίνες. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί...
Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη νέα φοιτητική εστία του ΤΕΙ Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοίνωσαν ότι με την κατάθεση προσφορών ξεκίνησε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Κρήτη: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για νέες φοιτητικές εστίες
Τη χρηματοδότηση για την κατασκευή της νέας φοιτητικής κατοικίας στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κώστα Σπανουδάκη. Το...
Ρέθυμνο: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για νέες φοιτητικές εστίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λαμπάδιασε η φοιτητική εστία στο Ηράκλειο
Ωρες αγωνίας έζησαν 69 φοιτητές που διαμένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, όταν, λίγο πριν από τις 8 χθες το πρωί, πυκνοί καπνοί έζωσαν το κτίριο και τα δωμάτιά τους. Στο κτίριο,...
Λαμπάδιασε η φοιτητική εστία στο Ηράκλειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας