• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 35.1°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.9°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.4°C / 35.9°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 34.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 24.0°C / 30.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 31.1°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  32%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.2°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.0°C / 35.3°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  32%
ICON/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα όριά της η Παθολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου

 • A-
 • A+
Σε οριακή κατάσταση έχει φτάσει η λειτουργία της Β' Παθολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, καθώς μόνο τρεις γιατροί έχουν απομείνει για να καλύψουν τις ανάγκες της κλινικής.

Σε επιστολή τους οι γιατροί της Β΄ Παθολογικής Κλινικής, τονίζουν ότι τις αυξημένες ανάγκες της Κλινικής αυτή τη στιγμή καλύπτουν δύο μόνιμοι γιατροί, ένας επικουρικός, μια αγροτική γιατρός με απόσπαση (η θητεία της οποίας λήγει σήμερα 28/2/2020) και μια επικουρικός, η οποία έχει αποσπαστεί από τα ΤΕΠ, τμήμα για το οποίο διορίστηκε (η θητεία της οποίας λήγει τον Ιούνιο αλλά ταυτόχρονα εκκρεμούν και οι άδειες της).

«Σε μία περίοδο με αυξημένα κρούσματα ιώσεων και μεγάλη προσέλευση στο νοσοκομείο και κυρίως στις παθολογικές κλινικές, ελοχεύει ο κίνδυνος», σύμφωνα με τους γιατρούς, «να κλείσει η κλινική, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η Β’ Παθολογική να έχει φτάσει στο χειρότερο επίπεδο στελέχωσης από ειδικευμένους ιατρούς τα τελευταία χρόνια και μάλιστα μετά από ήδη μια μακρά περίοδο εξουθένωσης για το λιγοστό προσωπικό».

«Με όλα αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία τόσο του Ηπατολογικού ιατρείου όσο και της Β’ Παθολογικής κλινικής γιατί η αδυναμία των ιατρών να ανταπεξέλθουν θα οδηγήσει τελικά σε μη ασφαλή λειτουργία για τους ασθενείς», καταλήγει η επιστολή των γιατρών.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Όπως γνωρίζετε μετά την συνταξιοδότηση τεσσάρων διευθυντών παθολόγων μέσα σε ένα χρόνο προ 6ετίας, η Β’ Παθολογική κλινική έχει μπει σε μια μακροχρόνια περίοδο υποστελέχωσης κατά διαστήματα επιδεινούμενη, που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την λύση του προβλήματος.

Από τις τέσσερις θέσεις που κενώθηκαν μόνο μία έχει πληρωθεί με νέο ιατρό και οι εμβαλωματικές λύσεις που δόθηκαν στηρίχτηκαν αποκλειστικά σε επικουρικούς ιατρούς και προσωρινές μετακινήσεις ιατρών από άλλα τμήματα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν μείνει μόνο δύο μόνιμοι ιατροί στην κλινική και ένας επικουρικός και μια προσωρινά μετακινημένη επικουρική από το ΤΕΠ.

Αφού μεσολάβησαν δύο εξαντλητικοί μήνες με υπέρβαση εφημεριών, αδυναμία να δωθούν τα προβλεπόμενα ρεπό και κανονικές άδειες, η προσωρινή λύση που δόθηκε -και πρόσφερε μικρή ανακούφιση- ήταν η μερική μετακίνηση αγροτικής ιατρού που έκανε τη θητεία της ως αγροτικός στο κ.Βιάννου, η οποία τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνει τη θητεία της και αποχωρεί, χωρίς ταυτόχρονα να έχει γίνει καμιά πρόβλεψη για την αντικατάστασή της παρά της επανειλημμένες αναφορές για το πρόβλημα.

Καταλήγουμε τελικά σε μια χρονική στιγμή με πολύ αυξημένο φόρτο εργασίας στα παθολογικά τμήματα, η Β’ Παθολογική να έχει φτάσει στο χειρότερο επίπεδο στελέχωσης από ειδικευμένους ιατρούς τα τελευταία χρόνια και μάλιστα μετά από ήδη μια μακρά περίοδο εξουθένωσης για το λιγοστό προσωπικό.

Επιπλέον, στην κλινική υπάγεται και το Ηπατολογικό ιατρείο (του οποίου υπεύθυνος είναι ο υπογράφων) το οποίο παρακολουθεί εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια ηπατοπάθεια από όλη την Κρήτη αλλά και γύρω νησιά και δεν υπάρχει δυνατότητα λόγω ειδικού αντικειμένου να εξυπηρετηθούν εξωτερικά, το οποίο ιατρείο απασχολεί μεγάλο χρόνο ενός από τους ιατρούς. Ως τώρα με μεγάλη προσπάθεια διατηρείται η ομαλή λειτουργία του ιατρείου εξετάζοντας μεγάλο αριθμό περιστατικών κάθε φορά προς εξυπηρέτηση των ασθενών (ενδεικτικός χρόνος αναμονής για ραντεβού 6-7 μήνες).

Με όλα αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία τόσο του Ηπατολογικού ιατρείου όσο και της Β’ Παθολογικής κλινικής γιατί η αδυναμία των ιατρών να ανταπεξέλθουν θα οδηγήσει τελικά σε μη ασφαλή λειτουργία για τους ασθενείς.

Περιμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα άμεσα, μέχρι να έρθουν οι πολυπόθητες προσλήψεις μόνιμων ιατρών που χρόνια περιμένουμε».

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό

Στο μεταξύ, τη στήριξη της στους γιατρούς της Β΄Παθολογικής Κλινικής διατυπώνει η Ένωση Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο σε ανακοίνωσή της.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, το πρόβλημα είναι διαχρονικό ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ενημερώσει πολλές φορές για την κατάσταση, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, ουδείς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ουσιαστικά.

«Το φιλότιμο του προσωπικού, η αυταπάρνηση και η αγάπη του για το Νοσοκομείο και τους ασθενείς είναι οι μόνοι λόγοι που η Κλινική τόσα χρόνια στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων. Δυστυχώς όμως οι δύσκολες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, οι συνεχόμενες προκλήσεις και ο αυξημένος όγκος εργασίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη ρομαντική διάθεση 3 ατόμων», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κραυγή αγωνίας και απελπισίας από τους γιατρούς της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, καθώς, όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Σύλλογο Εργαζομένων, έχουν μείνει τρείς μόνιμοι για να καλύψουν τον αυξημένο όγκο των ασθενών αλλά και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Κλινικής, όπως τα εξειδικευμένα ιατρεία.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, η ενημέρωση των υπευθύνων και οι οχλήσεις διαρκείς, οι προειδοποιήσεις για την κατάσταση συνεχόμενες αλλά ΟΥΔΕΙΣ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ να δώσει λύση και να ενισχύσει με προσωπικό την Κλινική, μια κλινική πρώτης γραμμής με τόσο αυξημένο όγκο εργασιών και απαιτήσεων.

Τις αυξημένες ανάγκες λοιπόν της Κλινικής αυτή τη στιγμή καλύπτουν 2 μόνιμοι γιατροί, ένας επικουρικός, μια αγροτική γιατρός με απόσπαση ( η θητεία της οποίας λήγει σήμερα 28/2/2020) και μια επικουρικός, η οποια έχει αποσπαστεί από τα ΤΕΠ, τμήμα για το οποίο διορίστηκε (η θητεία της οποίας λήγει τον Ιούνιο αλλά ταυτόχρονα εκκρεμούν και οι άδειες της).

Μια κλινική λοιπόν πρώτης γραμμής και υψηλής βαρύτητας, που καλύπτει μεγάλο ποσοστό των αναγκών των πολιτών, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ καθώς οι εναπομείναντες ιατροί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια και ασφάλεια στα καθήκοντα τους, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς που καλούνται να νοσηλεύσουν.

Οι πρόχειρες λύσεις να καλυφθούν μια – δυο μεικτές εφημερίες με φιλότιμους συναδέλφους από άλλες κλινικές δεν οδήγησε πουθενά, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για το πόσο ασφαλές είναι να εφημερεύεις σε μια κλινική που δεν ξέρεις ούτε το τμήμα ούτε τους ασθενείς του.

Το φιλότιμο του προσωπικού, η αυταπάρνηση και η αγάπη του για το Νοσοκομείο και τους ασθενείς είναι οι μόνοι λόγοι που η Κλινική τόσα χρόνια στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων. Δυστυχώς όμως οι δύσκολες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, οι συνεχόμενες προκλήσεις και ο αυξημένος όγκος εργασίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη ρομαντική διάθεση 3 ατόμων.

ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Απ’ότι φαίνεται όμως οι Διοικούντες έχουν άλλη άποψη, οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση την Κλινική, η οποία δυστυχώς για τον Μήνα Μάρτιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με όποιες συνέπειες αυτό επιφέρει στην εφημεριακή κατάσταση και την ετοιμότητα των υπηρεσιών υγείας του Νησιού, ένα παραπάνω τώρα που τα μέτρα ετοιμότητας είναι αυξημένα λόγω κορονοϊού.

Οι ευθύνες όλων των Διοικούντων είναι τεράστιες και είναι αυτοί που Ή θα επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα Ή θα απολογηθούν στον Κρητικό λαό για το Κλείσιμο της Κλινικής.

Ακόμη και οι δυο θέσεις παθολόγων που προκηρύχθηκαν πρόσφατα αντιλαμβανόμαστε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα αναλάβουν υπηρεσία τουλάχιστον ένα χρόνο μετά.

Απαιτούμε λοιπόν άμεσα ΜΟΝΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ η ανάληψη της ευθύνης από τις Διοικήσεις για το κλείσιμο της Κλινικής.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Ανεπαρκή τα μέτρα για τον Κορονοϊό»
Για πρόχειρες αλλαγές σε θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ ώστε να... «βαπτιστούν» θάλαμοι απομόνωσης ύποπτων κρουσμάτων κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Σήμερα πραγματοποιείται η...
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Ανεπαρκή τα μέτρα για τον Κορονοϊό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στα Χανιά - Αναβάλλεται η άσκηση ετοιμότητας
Στην αναβολή της άσκησης ετοιμότητας για πιθανό κρούσμα κορονοϊού που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στα Χανιά, προχώρησαν οι αρχές, καθώς εξετάζεται ύποπτο κρούσμα στο Νοσοκομείο Χανίων.
Ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στα Χανιά - Αναβάλλεται η άσκηση ετοιμότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες ντροπής στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
Ενώ το πόρισμα έρευνας έπειτα από περσινές καταγγελίες εργαζομένων, ακόμα ερευνάται - Βγήκαν τα ράντσα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης. Ψυχιατρικοί ασθενείς κοιμούνται στους διαδρόμους του ιδρύματος.
Εικόνες ντροπής στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Απειλούν με παραιτήσεις για τις τραγικές ελλείψεις
Οι δύο εναπομείνασες γιατροί της Παθολογικής Κλινικής, απειλούν με παραίτηση, αν μετακινηθεί ο τρίτος γιατρός σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Απειλούν με παραιτήσεις για τις τραγικές ελλείψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας