Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου: «Να δείξουμε αλληλεγγύη στους ξενιτεμένους»
EUROKINISSI

Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου: «Να δείξουμε αλληλεγγύη στους ξενιτεμένους»

  • A-
  • A+
Ανακοίνωση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, εξέδωσε η Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι πρέπει «να δείξουμε αλληλεγγύη στους ξενιτεμένους χωρίς “ναι μεν, αλλά”».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η λύση στο προσφυγικό είναι η κατάργηση των ρατσιστικών συμφωνιών της ΕΕ, καθώς και να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι οποίοι δημιουργούν ξενιτεμένους.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για μια κοινωνία - θεατή απέναντι στον ξενοφοβικό λόγο, υπογραμμίζοντας ότι «οι φωνές γύρω από “την αλλοίωση του πολιτισμού μας”, “την αύξηση της εγκληματικότητας”, “την πληθυσμιακή αλλαγή”, “την υγειονομική βόμβα”, “το μη ενδιαφέρον για τον Έλληνα” και διάφορα άλλα είναι αυτές που στρέφονται ενάντια στους ίδιους τους πρόσφυγες και όχι στους υπεύθυνους της προσφυγιάς».

Η Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου στρέφεται κατά των κέντρων κράτησης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν και οι άνθρωποι να ζουν ελεύθεροι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ένα θεριό ν' ο πόλεμος κι η προσφυγιά ν' αμπλά του κι είναι κι οι δυο τους ζυμπραγά κοπέλια του θανάτου
*αμπλά=αδελφή, ζυμπραγά=δίδυμα

1. Στο προσφυγικό αποτυπώνεται ολόκληρη η υποκρισία και η παρακμή του παγκόσμιου καπιταλιστικού μοντέλου. Ενός μοντέλου που βασίζει την “πρόοδό” του, από την αποικιοκρατία μέχρι σήμερα, στην εκμετάλλευση των χωρών του “τρίτου κόσμου”. Το ίδιο μοντέλο βλέπουμε να ισχύει και στο εσωτερικό της ΕΕ, με την εκμετάλλευση των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας προς όφελος του «σκληρού» κέντρου, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά πως οι κάθε λογής αδύναμοι αποτελούν αναλώσιμα “εργαλεία” για την ευημερία και ανάπτυξη των ισχυρών.

2. Τόσο οι συμφωνίες του Δουβλίνου για το μεταναστευτικό παλιότερα, όσο και η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ξεφτιλίζουν ακόμα περισσότερο την πολυδιαφημισμένη ευρωπαϊκή συμμαχία και κάθε ψήγμα ανθρώπινης πολιτικής.

3. Η λύση του είναι απλή και όσο δεν μιλάμε για αυτήν, τόσο απομακρυνόμαστε από οποιαδήποτε αξιοπρεπή διαχείριση του ζητήματος. Να σταματήσουν οι πόλεμοι. Πόσο μάλλον αυτοί που γίνονται με βασική ευθύνη των χωρών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα. Να σταματήσει ο εξευτελισμός και ο οικονομικός στραγγαλισμός των πιο αδύναμων χωρών. Είναι τεράστια υποκρισία από πλευράς Κρήτης να μην έχουμε πρόβλημα με τη βάση της Σούδας αλλά να έχουμε με τα θύματά της.

4. Το ελληνικό κράτος ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, είναι όμως το πλέον ακατάλληλο για να διαχειριστεί την κατάσταση. Και αντί να προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό, ρίχνει λάδι στη φωτιά του διχασμού, που ήδη υπάρχει απέναντι στο θέμα, και “υπόσχεται” φυλακισμένους-εγκλωβισμένους ανθρώπους.

5. Με άξονα το προσφυγικό έχει δημιουργηθεί μια αγορά με όλες τις νόμιμες και παράνομες μορφές της, μια πραγματική βιομηχανία κέρδους και εκμετάλλευσης με τα ιδιαίτερα πλέον συμφέροντα τους. Κονδύλια, υπουργεία, αστυνομία, ύποπτες ΜΚΟ, διακινητές, δουλέμποροι, σωματέμποροι κ.α.

6. Η κοινωνία στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι θεατής που δέχεται τόνους προπαγάνδας από τον κυρίαρχο ξενοφοβικό λόγο. Παρά τις δικές της δυσκολίες και την προπαγάνδα που δέχεται, σε ένα μεγάλο βαθμό έχει επιδείξει δημοκρατικά αντανακλαστικά στο ζήτημα του προσφυγικού τα τελευταία χρόνια. Φυσικά το κακό ουρλιάζει ενώ το καλό ψιθυρίζει.

7. Το παράδειγμα των νησιών του ανατολικού αιγαίου είναι ακριβώς αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε. Κλειστά κέντρα κράτησης. Στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χρειάζεται προφανώς αποσυμφόρηση των νησιών και διασπορά τους σε όλη την επικράτεια. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, όσο αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να συμβεί, εάν θα μείνουν στη χώρα ή αν θα συνεχίσουν για κάποια άλλη. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα ενταξιακά προγράμματα στην εκπαίδευση, την εργασία και τις δομές υγείας.

8. Οι φωνές γύρω από “την αλλοίωση του πολιτισμού μας”, “την αύξηση της εγκληματικότητας”, “την πληθυσμιακή αλλαγή”, “την υγειονομική βόμβα”, “το μη ενδιαφέρον για τον Έλληνα” και διάφορα άλλα είναι αυτές που στρέφονται ενάντια στους ίδιους τους πρόσφυγες και όχι στους υπεύθυνους της προσφυγιάς. Ρίχνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο ενάντια σε ταλαιπωρημένους και ξενιτεμένους ανθρώπους ντροπιάζοντας όλους και όλες μας. Προφανώς και η διαχείριση του προσφυγικού είναι άθλια από πλευρά κράτους αλλά δεν θα την πληρώσουν και για αυτό οι πρόσφυγες.

9. Γνωρίζουμε από ξενιτιά, γνωρίζουμε πώς να ζούμε με ξενιτεμένους, γνωρίζουμε και από φιλοξενία. Φιλοξενία πραγματική και όχι αυτή των τουριστικών εκθέσεων! Τη φιλοξενία που θεωρεί ντροπή να ζουν άνθρωποι στοιβαγμένοι και εγκλωβισμένοι και όχι αυτή που κάνει τα πάντα για καλές κριτικές στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενώ γύρω ο “κόσμος καίγεται”.

10. Να δείξουμε αλληλεγγύη στους ξενιτεμένους χωρίς “ναι μεν, αλλά”. Να αγωνιστούμε μαζί τους για να καταργηθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες της ΕΕ για το προσφυγικό. Να παλέψουμε να σταματήσουν οι πόλεμοι. Αγώνας για ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων στις χώρες επιλογής τους. Μαζί με τους πρόσφυγες να αντισταθούμε στο ρατσισμό κράτους και ακροδεξιάς».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγικό: Επιμένει στο πρόγραμμα «ESTIA» η ΠΕΔ Κρήτης
Επιστολή με τις θέσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης για την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και των αιτούντων άσυλο, απέστειλε η ΠΕΔ προς τον υπουργό Μετανάστευσης και...
Προσφυγικό: Επιμένει στο πρόγραμμα «ESTIA» η ΠΕΔ Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν οι φορείς του Ρεθύμνου για το hot spot
Ενάντια στη λειτουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών στο Ρέθυμνο, τάσσονται οι φορείς του Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι θα πληγούν ανεπανόρθωτα ο τουρισμός, η λειτουργία των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης...
Αντιδρούν οι φορείς του Ρεθύμνου για το hot spot
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοφοβικός λόγος από τον Στεφανή προς τους δημάρχους της Κρήτης
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας αυτοδιοικητικών από την Κρήτη με τον υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, το βράδυ της Παρασκευής, με αφορμή τις αντιδράσεις  για τον σχεδιασμό Hot Spot...
Ξενοφοβικός λόγος από τον Στεφανή προς τους δημάρχους της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμαρχος Ρεθύμνου: «Όχι πρόχειρες αποφάσεις για το προσφυγικό»
Να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία στο Ρέθυμνο και οι τοπικές κοινωνίες στην Κρήτη ώστε μαζί με τους φορείς να εκφράσουν την άποψη τους και να προτείνουν λύσεις για το Μεταναστευτικό, ζήτησε ο δήμαρχος...
Δήμαρχος Ρεθύμνου: «Όχι πρόχειρες αποφάσεις για το προσφυγικό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν πρέπει να περνούν καλά εδώ οι μετανάστες
Το ακροδεξιό πρόσωπό της δείχνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές υπουργών με δημάρχους της Κρήτης.
Δεν πρέπει να περνούν καλά εδώ οι μετανάστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας