Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Αντίθετοι στο λατομείο οι κάτοικοι της Δαμάστας

Από τη συνέλευση των κατοίκων που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δαμάστας.

maleviziotis.gr

Ηράκλειο: Αντίθετοι στο λατομείο οι κάτοικοι της Δαμάστας

  • A-
  • A+
Την πρόθεση τους να μην επιτρέψουν άλλη επιβάρυνση στην περιοχή τους από το λατομείο ου δραστηριοποιείται στην περιοχή τους, εξέφρασαν οι κάτοικοι της Δαμάστας σε λαϊκή συνέλευση που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού.

Οι κάτοικοι, μετά από συζήτηση στη γενική συνέλευση, αποφάσισαν να γνωμοδοτήσουν αρνητικά στο ενδεχόμενο ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων της Β' Λατομικής ζώνης στη θέση Βιτσιλιά.

Το αίτημα υπεβλήθη από τον ιδιοκτήτη του λατομείου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη γνωμοδότηση του Δήμου Μαλεβιζίου και ο Δήμος με τη σειρά του ζήτησε τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Μάλιστα οι κάτοικοι, όχι μόνον δε γνωμοδότησαν θετικά, αλλά αποφάσισαν να ζητήσουν και τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών ζωνών στη Δαμάστα.

Το θέμα πλέον θα περάσει στον Δήμο Μαλεβιζίου και θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα δώσει τη δική του γνωμοδότηση.

Αναλυτικά η απόφαση που ψηφίστηκε στη συνέλευση:

«Η Δαμάστα είναι ένας ιστορικός και μαρτυρικός τόπος (ΦΕΚ Α97/2000) που έχει προσφέρει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα για την Ελευθερία του τόπου και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η ιστορία της Δαμάστας αρχίζει από την προ-Ελληνική εποχή (3000π.χ περίπου), είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ο οικισμός είναι παραδοσιακός και όλη η περιοχή της Δαμάστας είναι ενταγμένη στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco).

Η Λατομική περιοχή Δαμάστας (Α’ & Β’ Χώρος) καθορίστηκε το 1985 με απόφαση του τότε Νομάρχη Ηρακλείου και το 1993 με άδεια λειτουργίας ξεκίνησε η εκμετάλλευση από την μισθώτρια εταιρία του Α’ Λατομικού χώρου σε δασική έκταση 300 στρεμμάτων. Στις 31/07/2018 ο μισθίος λατομικός Χώρος αδρανών υλικών στη θέση «Αμαργολιός» εντός του Λατομικού Χώρου Α΄ της Λατομικής Περιοχής Δαμάστας Μαλεβιζίου, παρελήφθη από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και συντάχθηκε το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής.

Στα 26 χρόνια λειτουργίας του Λατομείου Δαμάστας στον Λατομικό Χώρο Α’ (θέση Αμαργολιός) έχει συντελεστεί μια ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλον της περιοχής και μια τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση, απόρροια της παράνομης εκχέρσωσης δασικής έκτασης κατ’ εξακολούθηση. Η παράνομη επέκταση λατόμευσης εκτός ορίων λατομικής περιοχής όλα αυτά τα χρόνια ανέρχεται σε 234.792 τ.μ. και σε έλεγχο που διενέργησε η επιτροπή ελέγχου Λατομείου Δαμάστας της Γ.Γ.Α.Δ.Κ. στις 18/08/2014 διαπίστωσε ότι ο όγκος που έχει εξορυχτεί ανέρχεται σε 464.258 κ.μ. εντός της εγκεκριμένης Λατομικής Ζώνης Α’ και 3.328.221 κ.μ. εκτός αυτής

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία είναι πρόδηλο σε όλους ότι η πιθανή ενεργοποίηση και λειτουργία λατομικής εκμετάλλευσης αδρανών υλικών στον Β’ Λατομικό χώρο της Λατομικής περιοχής Δαμάστας, σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντική περιοχής, πρόκειται να επιφέρει τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά στην Οικονομική και Κοινωνική ζωή της Δαμάστας.

Ως εκ τούτου δηλώνουμε ανοιχτά και απερίφραστα και προς πάσα κατεύθυνση:

  1. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν ζητηθεί από την εταιρία «Γ. ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ» και οι οποίοι αφορούν στο Β’ Λατομικό χώρο της Λατομικής Περιοχής Δαμάστας.
  2. Επιθυμούμε επιτέλους η συντεταγμένη πολιτεία να εισακούσει το αίτημα της κοινωνίας της Δαμάστας και να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για πλήρη αποχαρακτηρισμό της Λατομικής Περιοχής Δαμάστας (Α’ & Β’ χώρος) και πλήρη αποκατάσταση (αναδάσωση) της λατομηθείσας έκτασης στην Α’ Λατομική Περιοχή Δαμάστας».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο πλευρό της Δαμάστας η Περιφέρεια Κρήτης για τον σταθμό μετατροπής
Με τα αιτήματα των κατοίκων και των φορέων της Δαμάστας και του Δήμου Μαλεβιζίου, τάχθηκε για μία ακόμη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, αναφορικά με την περιοχή δημιουργίας του σταθμού μετατροπής...
Στο πλευρό της Δαμάστας η Περιφέρεια Κρήτης για τον σταθμό μετατροπής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο «όχι» για τον σταθμό μετατροπής στη Δαμάστα
Την εκ νέου αντίθεσή της στη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Κρήτης στη Δαμάστα του Δήμου Μαλεβιζίου, εξέφρασε η δημοτική αρχή, ενόψει της αυριανής (19/12) συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης...
Νέο «όχι» για τον σταθμό μετατροπής στη Δαμάστα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν στη λειτουργία λατομείου γύψου στην Κίσσαμο
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε το ΔΣ της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου, το οποίο αντιδρά στη λειτουργία λατομείου γύψου στην περιοχή του Στομίου.
Αντιδρούν στη λειτουργία λατομείου γύψου στην Κίσσαμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τον σταθμό μετατροπής της Δαμάστας
Την πάγια θέση της να μη δεχθεί το Σταθμό Μετατροπής στην περιοχή της επαναβεβαίωσαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής της Δαμάστας σε σχετική...
Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τον σταθμό μετατροπής της Δαμάστας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεσμεύσεις από Χατζηδάκη για τον σταθμό στη Δαμάστα
Δεσμεύσεις για βελτιώσεις και αντισταθμιστικά οφέλη στον προβλεπόμενο σταθμό μετατροπής στη Δαμάστα παρείχε ο Κωστής Χατζηδάκης στον δήμαρχο Μαλεβιζίου Κρήτης.
Δεσμεύσεις από Χατζηδάκη για τον σταθμό στη Δαμάστα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν στη δημιουργία του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα
Ο Δήμος Μαλεβιζίου αντιδρά στη δημιουργία του Σταθμού Μετατροπής στο χωριό Δαμάστα, και όχι στην Κορακιά που αρχικά ζητούσε ο Δήμος.
Αντιδρούν στη δημιουργία του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας