• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  7 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 6.5°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 10.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.8°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.3°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.1°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.4°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  93%

Νέες τεχνολογίες στήριξης του Γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα της Κρήτης

 • A-
 • A+
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων τα οποία από το 2015 έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Γεωπάρκα.

Σήμερα αποτελείται από 75 Ευρωπαϊκά γεωπάρκα σε 26 χώρες. Στην Ελλάδα βρίσκονται πέντε ενώ δύο από αυτά, ο Ψηλορείτης και η Σητεία, βρίσκονται στην Κρήτη.

Τα γεωπάρκα αναπτύσσουν δράσεις τοπικής προβολής και ενημέρωσης, εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα, γεωδιατήρησης, γεωτουρισμού &και βιώσιμης ανάπτυξης.

O Γεωτουρισμός είναι πλέον μια αναγνωρισμένη στη χώρα μας μορφή εναλλακτικού τουρισμού της υπαίθρου. Ο εναλλακτικός τουρισμός καταλαμβάνει περίπου το 30% της τουριστικής αγοράς, με υψηλού εισοδήματος πελάτες και μεγάλα κέρδη. Σαν μορφή υπεύθυνου τουρισμού στηρίζει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και προσφέρει μοναδικές και ξεχωριστές εμπειρίες στους ταξιδιώτες.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σχεδίασε και έδωσε στη δημοσιότητα τις ψηφιακές εφαρμογές (Διαδραστικός χάρτης, Αφηγηματικός Χάρτης, εικονικές περιηγήσεις, σφαιρικά πανοράματα) του έργου GEO-IN (Interreg Ελλαδα - Κύπρος) με σκοπό την προώθηση του Γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας.

Αφηγηματικοί Χάρτες (storytelling maps)

Για το γεωπάρκο του Ψηλορείτη (κυρίως, αλλά και της Σητείας) δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός αφηγηματικός χάρτης που μπορεί να συνδυάσει πλήθος πληροφοριών και δεδομένων σε μια ολοκληρωμένη «ιστορία» ψηφιακής περιήγησης στο πάρκο και τα χαρακτηριστικά του. Προς το παρόν λειτουργεί για κινητές και σταθερές συσκευές, μόνο στα αγγλικά.

Επίσης, δίνει τη δυνατότητα είτε συνολικά, είτε ανά περιοχή, γεωδιαδρομή (φίλτρο), να παρουσιαστούν επίγεια ή εναέρια σφαιρικά πανοράματα, εικόνες και βίντεο.

Σφαιρικά πανοράματα

Τα σφαιρικά πανοράματα προσφέρουν τη δυνατότητα ερμηνείας του τοπίου και των γεωλογικών χαρακτηριστικών μέσω επεξηγηματικών σχημάτων και εικόνων.

Διαδραστικός χάρτης Ψηλορείτη 

Πρόκειται για έναν ψηφιακό χάρτη προσαρμοσμένο σε κινητές και σταθερές συσκευές, που λειτουργεί μέσω WEB. Ο χάρτης βασίζεται σε ARC-GIS και ψηφιακή γεω-βάση του ΜΦΙΚ που μπορεί εύκολα να ανανεώνεται και τροφοδοτείται. Χωρίζεται σε 2 μέρη, το χάρτη και τα περιεχόμενα, τα οποία αλληλεπιδρούν. Ο χάρτης προβάλει γεωγραφικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και γεωτουριστικά δεδομένα των γεωπάρκων.

Επίσης, δημιουργήθηκαν με τη χρήση του διαδραστικού χάρτη, τρία σημεία πληροφόρησης, στα Ανώγεια, το Μέρωνα και το ΜΦΙΚ.

Διαδραστικός χάρτης Σητείας 

Αντίστοιχος χάρτης με του Ψηλορείτη είναι και αυτός του Γεωπάρκου Σητείας. Με τους χάρτες αυτούς προβάλλονται επίσης οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις των γεωπάρκων και μέσω αυτών και τα γεωτουριστικά και λοιπά τοπικά προϊόντα.

Μέσω των διαδραστικών χαρτών ο «επισκέπτης» πληροφορείται επίσης και για τα υπόλοιπα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Γεω-εκπαίδευση 

Στα πλαίσια του έργου σχεδιάστηκαν 3 εφαρμογές Android για κινητές συσκευές με στόχο τη διερευνητική μάθηση στην ύπαιθρο. Λειτουργούν μόνο με το GPS και χωρίς δίκτυο. Βασίζονται στο παιγνίδι κρυμμένου θησαυρού με στόχο την περιήγηση, ανακάλυψη, γνώση και απόλαυση των δύο γεωπάρκων. Λειτουργούν μόνο στις 2 διαδρομές του Ψηλορείτη και σε 1 της Σητείας. Παρέχονται δωρεάν από το Google Play.

Οι νέες εφαρμογές προσφέρουν πληθώρα δυνατοτήτων για προβολή, μάθηση, διασκέδαση. Δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης «επίσκεψης» στα γεωπάρκα, σε θέσεις δυσπρόσιτες, ακόμα και σε ΑΜΕΑ και οργάνωσης επισκέψεων. Τέλος, χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, φιλικές στο χρήστη και τις νέες ηλικίες, με δυνατότητα εύκολου εμπλουτισμού και αναβάθμισης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO
Θετική θα είναι η εισήγηση-αξιολόγηση των επιθεωρητών της ΟΥΝΕΣΚΟ προς το κεντρικό του συμβούλιο να παραμείνει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον κατάλογο των παγκόσμιων γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Παραμένει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η δωρική ομορφιά της Κρήτης
Mια εξόρμηση στην Κρήτη είναι πάντα αποκάλυψη. Και αυτή τη φορά η αποκάλυψη έγινε στην ανατολική Κρήτη, εκεί που το Αιγαίο συναντά το Λιβυκό. Εκεί που η φιλοξενία γίνεται σπoυδαία μέσα από την απλότητά της.
Η δωρική ομορφιά της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ανάπτυξη του γεωτουρισμού στην περιοχή του Γεωπάρκου Ψηλορείτη
H ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στην περιοχή του Γεωπάρκου Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο, είναι το θέμα των δύο εργαστηρίων που διοργανώνει το «ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ» σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής...
H ανάπτυξη του γεωτουρισμού στην περιοχή του Γεωπάρκου Ψηλορείτη
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πέντε παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO στην Ελλάδα
Πέντε περιοχές της Ελλάδας εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα της UNESCO για τα παγκόσμια γεωπάρκα. Το νέο πρόγραμμα καθιερώνει την αναγνώριση περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά και περιλαμβάνει τη Λέσβο,...
Πέντε παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO στην Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεις για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Ψηλορείτη
Ο Δήμος Μαλεβιζίου και το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, διοργανώνουν εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με την γεωλογική, φυσική και πολιτισμική αξία του Παγκόσμιου Γεωπάρκου...
Εκδηλώσεις για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Ψηλορείτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας