Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Αντιδρούν στην αύξηση των διδάκτρων του Δημοτικού Ωδείου

Ηράκλειο: Αντιδρούν στην αύξηση των διδάκτρων του Δημοτικού Ωδείου

  • A-
  • A+
Στην επικείμενη αύξηση των διδάκτρων του Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου αντιδρούν οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι αναμένεται να παρέμβουν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας να παραμείνουν τα δίδακτρα ως έχουν.

Σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζουν ότι τα χαμηλά δίδακτρα αποτελούν μέρος της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου και δεν γίνεται να αυξηθούν όταν την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα δημοτικά ωδεία της χώρας έχουν χαμηλότερα δίδακτρα.

Παράλληλα, επιτίθενται και στους ιδιοκτήτες ωδείων της πόλης, των οποίων πρόταση αποτελεί η αύξηση των διδάκτρων, καθώς όπως λένε τα χαμηλά δίδακτρα αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό προς αυτούς.

«Είναι ανήκουστο, δάσκαλοι που εδώ και χρόνια έχουν αναλάβει τη μουσική εκπαίδευση της πόλης μας, να αντιδρούν με αυτό τον τρόπο απέναντι σε μια κοινωνική πολιτική του Δήμου», αναφέρει ο Σύλλογος γονέων και φίλων του Δημοτικού Ωδείου, τονίζοντας ότι ο Δήμος δεν πρέπει να υποκύπτει σε πιέσεις ιδιωτών.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος γονέων και φίλων του Δημοτικού Ωδείου αναμένεται να καταθέσει νέα επιστολή στην σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ για να μην αυξηθούν τα δίδακτρα, ζητώντας μάλιστα να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα εκείνων που θα υπερψηφίσουν την αύξηση των διδάκτρων.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Προς δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Αξιότιμοι κ. δήμαρχε και κ. δημοτικοί σύμβουλοι,

Απευθυνόμαστε σε σας με την παρούσα επιστολή ως γονείς και κηδεμόνες των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου αλλά και ως φίλοι του σημαντικού για την πόλη μας φορέα, προκειμένου να σας ζητήσουμε να συμφωνήσετε με την απόφαση της ΔΗΚΕΗ με αρ. Πρωτ. 33/2020 για τα δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου και ζητούμε να παραμείνουν ως έχουν.

Αριθμούμε περί τις 357 οικογένειες, με 519 εγγραφές που έχουμε εγγράψει τα παιδιά μας στο Δημοτικό Ωδείο, κάποιοι από μας μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια. Παρακολουθώντας την εξελικτική πορεία του ωδείου αυτού σας διαβεβαιώνουμε ότι η επιλογή μας να συνεχίσουν τα παιδιά μας να φοιτούν σε αυτό είναι πολύ συνειδητή, μια και αυτή τη χρονική στιγμή θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα ωδεία της χώρας.

Το Δημοτικό ωδείο Ηρακλείου είναι ένας φορέας Πολιτισμού για την πόλη μας και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε νέοι σπουδαστές μουσικής να εξελιχθούν σε σπουδαίους καλλιτέχνες, μέσα από τα ποικίλα ερεθίσματα που τους παρέχει, το άρτια εκπαιδευμένο δυναμικό του που προσλαμβάνεται με προκήρυξη θέσεων, τις συνεργασίες με καταξιωμένους δασκάλους και επαγγελματίες του μουσικού χώρου και τα σημαντικότατα μουσικά γεγονότα που διοργανώνει.

Θεσμοί, όπως η Συμφωνική ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου σε συνδυασμό με την αρίστης ποιότητας παρεχόμενη μουσική εκπαίδευση που παρέχεται στο δημοτικό ωδείο διασφαλίζουν τα εχέγγυα για τη δημιουργία μιας στέρεης μουσικής παράδοσης στην πόλη μας, αντάξια του πλούσιου καλλιτεχνικά παρελθόντος της.

Θεωρούμε ότι με την υπερψήφιση από το ΔΣ της πρότασης για τα μειωμένα δίδακτρα ασκείται ουσιαστική κοινωνική πολιτική και στηρίζεται η ελληνική οικογένεια σε δύσκολους καιρούς, αφού της παρέχεται η δυνατότητα να μην στερηθούν τα παιδιά της ένα πολύτιμο εφόδιο για τη ζωή τους και για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, όπως είναι η μουσική παιδεία.

Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ωδείων της πόλης δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή, για δικούς τους όπως είναι φυσικό λόγους, που βρίσκουν όμως πρόσφορο έδαφος και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αφού παρόμοιες απόψεις υιοθετούνται από μερίδα δημοτικών συμβούλων. Αλήθεια κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, διαφωνείτε γενικά με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής του Δήμου; Από όσο γνωρίζουμε ανάλογη μείωση συμβαίνει και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, γιατί οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών δεν διαμαρτύρονται; Καταψηφίσατε και αυτή την πρόταση μείωσης διδάκτρων;

Η δημιουργία του θεσμού του κοινωνικού φροντιστηρίου απειλεί τη συνέχιση λειτουργίας των ιδιωτικών φροντιστηρίων της πόλης; Οι ιδιοκτήτες φροντιστές γιατί δεν διαμαρτύρονται; Το δημοτικό κολυμβητήριο, το δημοτικό στάδιο στις Πατέλες, η δημοτική σχολή χορού (παλιότερα), το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό ιατρείο, καθιστούν μη βιώσιμες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της πόλης;

Εδώ και κάποια χρόνια, από το 2014 που το δημοτικό ωδείο στεγαζόταν στο κτήριο στην πλατεία Δασκαλογιάννη και είχε παράρτημα στην Αλικαρνασσό, όσοι από μας είχαμε τα παιδιά μας εγγεγραμμένα εκεί, διαπιστώναμε μια φθίνουσα πορεία και ελλιπή οργάνωση σε πολλά ζητήματα. Δεν ήταν λίγοι οι καθηγητές του ωδείου τότε που επικαλούμενοι τις αδυναμίες αυτές, προσέγγισαν αρκετούς μαθητές ώστε να εγγραφούν στις δικές τους ωδειακές επιχειρήσεις, που την ίδια εποχή ξεκινούσαν τη λειτουργία τους, ορίζοντας αμέσως πολύ υψηλότερες τιμές στα δίδακτρα των οργάνων και των μαθημάτων από εκείνες που οι ίδιοι οι μαθητές τους πλήρωναν στο δημοτικό ωδείο.

Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός η μείωση των διδάκτρων του δημοτικού ωδείου, αλλά δεν είναι κερδοσκοπία η αυθαίρετη αύξησή τους από τα ιδιωτικά ωδεία;

Μετά το κλείσιμο του παραρτήματος του δημοτικού ωδείου στην Αλικαρνασσό και τη μεταστέγασή του στο κτήριο του πολιτιστικού κέντρου, με πολλές προσπάθειες ανθρώπων με ικανότητες στη διαχείριση και τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, το δημοτικό ωδείο κατάφερε να αυξήσει τους μαθητές του σημαντικά και μάλιστα πριν ακόμα προβεί σε μείωση των διδάκτρων του. Αφότου συνέβη αυτό, η αύξηση των μαθητών του ήταν πολύ μικρή, γιατί ο αριθμός σπουδαστών που ήδη είχε ήταν αρκετός για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του και δεν έγιναν δεκτές νέες εγγραφές που θα την επαπειλούσαν. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο δημοτικό ωδείο και είναι στη διάθεση του δημάρχου και της γενικής γραμματέως του Δήμου εφόσον ζητηθούν.

Διαπιστώνεται λοιπόν εύλογα ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών ωδείων που σήμερα διαμαρτύρονται για τα μειωμένα δίδακτρα είχαν πολλούς λόγους από τότε, η δημοτική επιχείρηση να μην πάει καλά, για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη δική τους πελατεία.

Κύριοι σύμβουλοι, το να σπουδάσει ένα παιδί σήμερα, σε εποχή κρίσης, ένα μουσικό όργανο απαιτούνται τουλάχιστον 12-14 χρόνια σπουδών, επομένως και πάρα πολλά χρήματα. Η θέση, που στις προτιμήσεις των γονέων για τις εξωσχολικές δραστηριότητες κατέχει η μουσική, είναι η τέταρτη. Πολλές οικογένειες πια αδυνατούν ν' ανταποκριθούν και σε πιο απαραίτητα γνωστικά εφόδια, όπως είναι οι ξένες γλώσσες ή η παράλληλη στήριξη για τη σχολική επίδοση. Δεν αρκούν πολλές φορές τα εισοδηματικά κριτήρια για όσους πρέπει να υπομείνουν για 12 τουλάχιστον χρόνια αυτό το τεράστιο οικονομικό, κλιμακούμενο ανάλογα με το επίπεδο σπουδών, βάρος ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν τα παιδιά τους σ' αυτή την επιλογή, χωρίς να τους στερήσουν άλλα αγαθά. Το να επιμένουν λοιπόν να μορφωθούν τα παιδιά τους με τα αγαθά της μουσικής, αυτό θα έπρεπε να γίνει σεβαστό από όλους τους δημοτικούς άρχοντες που ευαγγελίζονται κοινωνική πολιτική και είναι ανεπίτρεπτο σε μια πόλη με πολιτισμό να εμποδίζουν την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως σε τέτοια μορφωτικά αγαθά, υπηρετώντας συμφέροντα ιδιωτών.

Σας προτρέπουμε, όπως ήδη πράξαμε εμείς, να ανατρέξετε και να συγκρίνετε τα δίδακτρα άλλων δημοτικών ωδείων της χώρας μας, που είναι ιδιαιτέρως χαμηλά και δεν απευθύνονται μονάχα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά απέναντι σε όλους αδιακρίτως. Στις άλλες πόλεις της Ελλάδας άραγε δεν υπάρχουν ιδιωτικά ωδεία που να πλήττονται από αυτό; Τα στοιχεία από την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήσαμε είναι στη διάθεσή σας.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον την απόφασή σας, κ. δημοτικοί σύμβουλοι, και θα θέλαμε να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα εκείνων που θα υπερψηφίσουν την αύξηση των διδάκτρων στο δημοτικό ωδείο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ιδιωτικών ωδείων, όπως επίσης ζητούμε να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των ωδειούχων εκείνων που αντιμετωπίζουν τη μουσική με τόσο ευτελή και οικονομίστικο τρόπο. Αναρωτιόμαστε αλήθεια τι είναι αυτό που τους τρομάζει περισσότερο, τα κατά τι μειωμένα δίδακτρα σε σχέση με τα δικά τους ή η τεράστια συμβολή του Δήμου με τις δημοτικές μουσικές δομές εκπαίδευσης που διαθέτει και συντηρεί προς ωφέλεια όλων των δημοτών του, στην αδιαμφισβήτητη συνέχιση του πολιτισμού της πόλης μας; Εκεί θεωρούμε τελικά ότι έγκειται η ουσία του προβλήματος.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας

Με εκτίμηση

Γονείς - Κηδεμόνες σπουδαστών και Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη χρέωση στο κολυμβητήριο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επιβολή χρέωσης 5€ σε όσους χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο του Λίντο στο Ηράκλειο, διοργανώνει την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Γονέων του κολυμβητηρίου. Οι γονείς...
Ηράκλειο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη χρέωση στο κολυμβητήριο
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Χορηγίες εκατομμυρίων για... εθνικούς (ψηφοθηρικούς) λόγους
Το πώς ακριβώς θα διατηρηθεί η ταυτότητα των ομογενών σε μία σχολή που ελέγχεται ήδη για κακοδιαχείρηση, το γνωρίζουν μόνο οι υπερπατριώτες της... κανονικότητας.
Χορηγίες εκατομμυρίων για... εθνικούς (ψηφοθηρικούς) λόγους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα φοιτητών - Συγκλήτου για τα προβλήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης
Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του ιδρύματος για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν - Δεν βλέπει πρόβλημα η Σύγκλητος η οποία προειδοποιεί με απώλεια εξαμήνου.
Κόντρα φοιτητών - Συγκλήτου για τα προβλήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Πρόστιμα σε όσους διανομείς δεν φοράνε το ειδικό γιλέκο
Πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 2.000 ευρώ θα επιβάλλονται σε επιχειρηματίες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, χωρίς να έχουν προμηθευτεί το ειδικά πράσινο γιλέκο.
Κρήτη: Πρόστιμα σε όσους διανομείς δεν φοράνε το ειδικό γιλέκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: «Δεν πληρώνουμε χαράτσι για το κολυμβητήριο»
Άδικη και καταχρηστική χαρακτήρισε την απόφαση της διοίκηση του ΕΑΚΗ για την επιβολή 5 ευρώ ανά αθλητή για την χρήση των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου του Λίντο, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του...
Ηράκλειο: «Δεν πληρώνουμε χαράτσι για το κολυμβητήριο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Αντιδρούν στην επιβολή 5ευρου στο κολυμβητήριο
Αντιδράσεις στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Κολυμβητηρίου Λίντο, προκαλεί η πρόθεση της διοίκησης του ΕΑΚΗ να επιβάλει σε όλους τους αθλούμενους του κολυμβητηρίου την καταβολή ποσού ύψους 5 ευρώ το μήνα...
Ηράκλειο: Αντιδρούν στην επιβολή 5ευρου στο κολυμβητήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας