• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 9.7°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 9.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 8.7°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  0 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.7°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 8.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  0 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 13.1°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.7°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.2°C / 10.6°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  63%
EUROKINISSI

Προσφυγικό: Επιμένει στο πρόγραμμα «ESTIA» η ΠΕΔ Κρήτης

 • A-
 • A+
Επιστολή με τις θέσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης για την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και των αιτούντων άσυλο, απέστειλε η ΠΕΔ προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η ΠΕΔ Κρήτης χαρακτηρίζει το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων «ΕΣΤΙΑ» ως ένα «πετυχημένο πρόγραμμα υψηλής κοινωνικής αποδοχής», ζητώντας παράλληλα την αύξηση του αριθμού θέσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Οι δήμαρχοι του νησιού προτείνουν την σταδιακή δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, συνολικής δυναμικότητας έως 150 θέσεων, εφόσον διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις του συστήματος διαχείρισης.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 1.763 άτομα και σήμερα διατίθενται 1.100 θέσεις φιλοξενίας σε περίπου 200 αυτόνομες κατοικίες ή διαμερίσματα. «Η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των φιλοξενούμενων με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και στην παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης», αναφέρεται στην επιστολή.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα ESTIA στην Κρήτη, «αποτελεί πρόγραμμα υψηλής κοινωνικής αποδοχής, έχοντας διασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση των τοπικών αρχών, υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας, καθώς διεξάγεται με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο».

Η ΠΕΔ Κρήτης ζητά την αύξηση του αριθμού θέσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα ESTIA ή σε αντίστοιχο πρόγραμμα της ίδιας προσέγγισης, από 1.100 σε 2.600 σε μισθωμένες κατοικίες με επέκταση και σε νέες περιοχές του νησιού, καθώς και την σταδιακή δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, συνολικής δυναμικότητας έως 150 θέσεων, εφόσον διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις του συστήματος διαχείρισης. 

Αναλυτικά η επιστολή:

«Η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στις Περιφέρειες της χώρας, με γνώμονα τη διαμονή τους σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας και με προσανατολισμό την πολιτική αποσυμφόρησης και τη βελτίωση λειτουργίας των δομών υποδοχής και ταυτοποίησης, συνιστά υψηλή προτεραιότητα ως ένα θέμα εθνικής διάστασης.

Παράλληλα, η διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον βαθμό και στο μέγεθος που της αναλογεί.

Η ΠΕΔ Κρήτης έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά στο προτεινόμενο εγχείρημα φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στο νησί μας, με προϋποθέσεις τις οποίες κρίνουμε απαραίτητες για τη διασφάλιση και το σεβασμό των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής.

Άλλωστε, η φιλοξενία, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση σε ευάλωτες ομάδες, σε θύματα πολέμων, τυραννικών καθεστώτων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί δομικό στοιχείο της ψυχοσύνθεσης, του αξιακού κώδικα και της κουλτούρας των Κρητικών, που υπηρετείται με αφοσίωση σε κάθε χρονική και ιστορική περίοδο του νησιού μας.

Αυτές είναι και οι αρχές που συνθέτουν τον πυρήνα της πολιτικής που πρεσβεύουμε και υιοθετούμε για το κρίσιμο και – δυστυχώς- διαχρονικά επίκαιρο προσφυγικό ζήτημα.

Υψηλή κοινωνική Αποδοχή

Στην Κρήτη, από το 2017 έως σήμερα, υλοποιείται το Πρόγραμμα ESTIA, Στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 1.763 άτομα και σήμερα, διατίθενται 1.100 θέσεις φιλοξενίας σε περίπου 200 αυτόνομες κατοικίες ή διαμερίσματα. Η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των φιλοξενούμενων με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και στην παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ESTIA στην Κρήτη, αποτελεί πρόγραμμα υψηλής κοινωνικής αποδοχής, έχοντας διασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση των τοπικών αρχών, υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας, καθώς διεξάγεται με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

Παράλληλα με το πρόγραμμα ESTIA, υλοποιείται στην Κρήτη το πρόγραμμα HELIOS (Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection), από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο του οποίου οι ίδιοι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μισθώνουν κατοικίες και λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Μοντέλο αποδεκτό από τις κοινωνίες

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κρήτη αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους τουριστικούς προορισμούς, με αναπτυξιακή δυναμική και με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, η πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης διαμορφώνεται ως εξής:

Αύξηση του αριθμού θέσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα ESTIA ή σε αντίστοιχο πρόγραμμα της ίδιας προσέγγισης, από 1.100 σε 2.600 σε μισθωμένες κατοικίες με επέκταση και σε νέες περιοχές του νησιού.

Σταδιακή δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, συνολικής δυναμικότητας έως 150 θέσεων, εφόσον διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις του συστήματος διαχείρισης. Οι σχετικές προτάσεις μας έχουν ήδη κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο.

Εκτιμούμε πως η πρότασή μας μπορεί να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με δεδομένο ότι διαθέτουμε την απαιτούμενη τεχνογνωσία, η οποία έχει αποκτηθεί σε διάστημα τριετούς εμπειρίας και προέρχεται από ένα μοντέλο διαχείρισης ήδη δοκιμασμένο, επιτυχημένο και αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες.

Έχουμε τη βεβαιότητα, η οποία εκπορεύεται από ενδελεχή μελέτη όλων των σχετικών παραμέτρων, ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα είναι ανέφικτη, λόγω μη ύπαρξης κατάλληλων υποδομών και μέσων, αλλά κυρίως λόγω της απουσίας ευρύτερης συναίνεσης από πλευράς των τοπικών κοινωνιών.

Κοινή και ειλικρινής μας πρόθεση είναι η συμμετοχή μας σε βιώσιμες λύσεις, τόσο για τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό από τις συζητήσεις για hot spot στην Κρήτη
Για αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από τις εξελίξεις με το προσφυγικό κάνει λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου Σ. Βαρδάκης, με τον Χ. Μαμουλάκη να μιλάει για «εν κρυπτώ» αποφάσεις.
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό από τις συζητήσεις για hot spot στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοφοβικός λόγος από τον Στεφανή προς τους δημάρχους της Κρήτης
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας αυτοδιοικητικών από την Κρήτη με τον υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, το βράδυ της Παρασκευής, με αφορμή τις αντιδράσεις  για τον σχεδιασμό Hot Spot...
Ξενοφοβικός λόγος από τον Στεφανή προς τους δημάρχους της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμαρχος Ρεθύμνου: «Όχι πρόχειρες αποφάσεις για το προσφυγικό»
Να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία στο Ρέθυμνο και οι τοπικές κοινωνίες στην Κρήτη ώστε μαζί με τους φορείς να εκφράσουν την άποψη τους και να προτείνουν λύσεις για το Μεταναστευτικό, ζήτησε ο δήμαρχος...
Δήμαρχος Ρεθύμνου: «Όχι πρόχειρες αποφάσεις για το προσφυγικό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμμένουν στο πρόγραμμα ESTIA οι δήμαρχοι της Κρήτης
Την πάγια θέση της για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων στο πρότυπο του προγράμματος ESTIA, επαναδιατύπωσε η ΠΕΔ Κρήτης - Πρόταση των δημάρχων για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ του Διεθνή Οργανισμό...
Εμμένουν στο πρόγραμμα ESTIA οι δήμαρχοι της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν οι φορείς του Ρεθύμνου για το hot spot
Ενάντια στη λειτουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών στο Ρέθυμνο, τάσσονται οι φορείς του Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι θα πληγούν ανεπανόρθωτα ο τουρισμός, η λειτουργία των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης...
Αντιδρούν οι φορείς του Ρεθύμνου για το hot spot

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας