• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.3°C / 33.5°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 32.7°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.2°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 32.5°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.4°C
  0 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 29.4°C
  0 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 31.2°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.6°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 28.4°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 33.7°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 32.8°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  20%
Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

ΠΑΓΝΗ: Απαντήσεις του ΠΑΜΕ με τον διοικητή του νοσοκομείου

 • A-
 • A+
Ενάντια στον διοικητή του ΠΑΓΝΗ στρέφεται η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του ΠΑΓΝΗ, με αφορμή συνέντευξη του νέου διοικητή του νοσοκομείου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο νέος διοικητής του ΠΑΓΝΗ σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα στις 8 Φεβρουαρίου, «πρόβαλλε το «όραμά» του για ένα νοσοκομείο που θα λειτουργεί με πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση, με ελάχιστο προσωπικό, ένα νοσοκομείο-επιχείρηση που θα στηρίζεται στα έσοδα που θα εξασφαλίζει από τις πληρωμές ασθενών για να καλύπτει τα έξοδά του για τη μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού».

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι που πρόσκυνται στο ΠΑΜΕ, στις πρώτες κινήσεις στις οποίες πρόκειται να προβεί ως διοικητής, θα είναι ο έλεγχος του πάρκιγκ του νοσοκομείου και η εφαρμογή του επισκεπτηρίου. «Αυτά εντοπίζει ως κύρια προβλήματα σε ένα νοσοκομείο με περισσότερες από 650 κενές οργανικές θέσεις, με περισσότερους από 300 ελαστικά εργαζόμενους, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, με πολύμηνες αναμονές για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στις λίστες του χειρουργείου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι εργαζόμενοι καταδικάζουν την κίνηση του νέου διοικητή να ρίξει ευθύνες σε συνοδούς αλλά και σε ασθενείς για την «απαίτηση», όπως λένε, για χρήση του πάρκονγκ, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκέστατες υποστελεχωμένες και ελλιπώς
εξοπλισμένες δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Τέλος, σύμφωνα με τους εργαζομένους, «το «όραμα» της διοίκησης έχει στόχο την καλλιέργεια συμβιβασμού με την πολιτική της μειωμένης κρατικής και της αυξημένης ατομικής ευθύνης για παροχές υγείας καθώς και της ενίσχυσης της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο νέος διοικητής του ΠΑΓΝΗ σε τοπική εφημερίδα στις 8/2 πρόβαλλε το «όραμά» του για ένα νοσοκομείο που θα λειτουργεί με πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση, με ελάχιστο προσωπικό, ένα νοσοκομείο-επιχείρηση που θα στηρίζεται στα έσοδα που θα εξασφαλίζει από τις πληρωμές ασθενών για να καλύπτει τα έξοδά του για τη μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού.

Στη συνέντευξη αυτή αναφέρεται στις πρώτες κινήσεις στις οποίες πρόκειται να προβεί ως διοικητής, που θα είναι ο έλεγχος του πάρκιγκ του νοσοκομείου και η εφαρμογή του επισκεπτηρίου. Αυτά εντοπίζει ως κύρια προβλήματα σε ένα νοσοκομείο με περισσότερες από 650 κενές οργανικές θέσεις, με περισσότερους από 300 ελαστικά εργαζόμενους, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, με πολύμηνες αναμονές για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στις λίστες του χειρουργείου.

Ο διοικητής ρίχνει την ευθύνη στους συνοδούς και τους επισκέπτες των ασθενών, που έχουν την απαίτηση να παρκάρουν δωρεάν μέσα στο νοσοκομείο. Λέει ότι θα μπαίνουν στο νοσοκομείο «όσοι έχουν ραντεβού στα πρωινά ή απογευματινά ιατρεία», πού θα παρκάρουν όμως όσοι επισκέπτονται τα ΤΕΠ; Αυτό αποτελεί αποδοχή του γεγονότος, όχι μόνο ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν στα απογευματινά ιατρεία, αλλά και ότι ασθενείς, συνοδοί και επισκέπτες θα πληρώνουν στο ιδιωτικό πάρκινγκ έξω από το νοσοκομείο.

Στη συνέντευξή του επιπλέον, ο διοικητής επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη και στους ίδιους τους ασθενείς, που διαμαρτύρονται για τις πολύμηνες αναμονές για ραντεβού, ενώ «έρχονται όλοι για ψύλλου πήδημα» στο ΠΑΓΝΗ. Δεν μιλάει όμως για τις ανεπαρκέστατες υποστελεχωμένες και ελλιπώς εξοπλισμένες δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ).

Οι μόλις 12 ΤΟΜΥ σε όλη την Κρήτη, που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες ενός πληθυσμού μεγαλύτερου των 600.000 κατοίκων, ο οποίος υπερδιπλασιάζεται τους τουριστικούς μήνες, είναι στελεχωμένες με ελάχιστους
επικουρικούς μόνο γιατρούς (με 2ετείς συμβάσεις) και δεν λειτουργούν σε 24ωρη, αλλά 12ωρη, βάση. Τα κέντρα υγείας (ΚΥ) είναι επίσης υποστελεχωμένα και ανεπαρκή σε αριθμό (π.χ. στο Δήμο Ηρακλείου υπάρχει μόνο ένα αστικό ΚΥ για περισσότερους από 170.000 κατοίκους).

Στην συνέντευξη επίσης παρουσιάζεται ως πρότυπο η Αγγλία, όπου οι ασθενείς περιμένουν 2 χρόνια για μία χολοκυστεκτομή, 4,5 εκατομμύρια άτομα περιμένουν για επέμβαση καταρράκτη, αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, που προβάλλεται ως παράδειγμα προς μίμηση και για τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, οι ουρές των ασθενών είναι επίσης τεράστιες στα Επείγοντα, όπου μετακινούνται νοσηλευτές από τις κλινικές αποδυναμώνοντας τις, ενώ υπάρχουν κι εκεί ράντζα, στα οποία το Δεκέμβριο «2.347 ασθενείς περίμεναν τουλάχιστον 12 ώρες» μέχρι να βρεθεί κρεβάτι. Η Αγγλία αποτελεί πρότυπο από τις κυβερνήσεις και για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, με τους οικογενειακούς γιατρούς να καλούνται να παίξουν το ρόλο του «κόφτη» για την πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα το Νοέμβριο, 17.500 ασθενείς με κακοήθειες να μην καταφέρουν να εξεταστούν από ειδικευμένο γιατρό για διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων από τη στιγμή της παραπομπής τους, ενώ «περισσότεροι από 3.000 καρκινοπαθείς περίμεναν τουλάχιστον δύο μήνες για να λάβουν θεραπεία παρόλο που είχαν χαρακτηριστεί επείγοντα περιστατικά». Ας κάνουν λοιπόν υπομονή οι ασθενείς στη λίστα χειρουργείου, η οποία μόνο στο ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνει περίπου 4000 ασθενείς, όπως κάνουν και στην Αγγλία.

Τέλος, αναφέρεται και πάλι ο διοικητής στην απομάκρυνση των αποκλειστικών νοσηλευτών από το νοσοκομείο. Επιχειρείται έτσι η συγκάλυψη της αιτίας για την παρουσία συνοδών και αποκλειστικών, που δεν είναι άλλη από τις μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ας απαντήσουν οι διοικούντες πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες 50 νοσηλευομένων ασθενών με 2 νοσηλευτές στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια, οι οποίες αναλαμβάνουν συχνά και το ρόλο βοηθού θαλάμου. Οι 100 νοσηλευτές, που ισχυρίζεται ότι ζήτησε ο διοικητής για το ΠΑΓΝΗ, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις περισσότερες από 300 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις συμβασιούχων.

Οι δηλώσεις λοιπόν αυτές της διοίκησης αποτελούν κάλεσμα αποδοχής της υπάρχουσας κατάστασης - των ελλείψεων προσωπικού, της εντατικοποίησης της δουλειάς, των λιστών αναμονής, της αύξησης των πληρωμών για παροχές υγείας- στο όνομα του ρεαλιστικού και του εφικτού. Το «όραμα» της διοίκησης έχει στόχο την καλλιέργεια συμβιβασμού με την πολιτική της μειωμένης κρατικής και της αυξημένης ατομικής ευθύνης για παροχές υγείας καθώς και της ενίσχυσης της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επιρρίπτοντας την ευθύνη στην «κακή νοοτροπία στη χώρα μας», επιχειρεί η διοίκηση να απαλλαγεί από τις δικές της ευθύνες για προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για ραντεβού και επεμβάσεις και να μην υπάρχει ανάγκη για αποκλειστικές και συνοδούς.

Επιχειρεί να απαλλαγεί από την ευθύνη της για εξασφάλιση δωρεάν χώρου στάθμευσης (εντός ή εκτός του νοσοκομείου) για όλους, εργαζόμενους, ασθενείς, συνοδούς και επισκέπτες. Το δικό μας όραμα βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής των διοικήσεων και των κυβερνήσεων. Το όραμά μας περιλαμβάνει ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των συμπράξεων των δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, ένα σύστημα που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης και θα έχει στο επίκεντρό του τις σύγχρονες ανάγκες ασθενών και εργαζομένων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπόσχονται λύση για τις λίστες αναμονής στο Νοσοκομείο Χανίων
Επίλυση του προβλήματος με τις πολύμηνες λίστες αναμονής στο Γαστρεντολογικό Εξωτερικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Χανίων, δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας.
Υπόσχονται λύση για τις λίστες αναμονής στο Νοσοκομείο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εκτός νοσοκομείου γιατρός που καταδικάστηκε για ασέλγεια
Στην αναστολή καθηκόντων ειδικευόμενου γιατρού σε δημόσιο Νοσοκομείο της Κρήτης, προχώρησε η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου...
Κρήτη: Εκτός νοσοκομείου γιατρός που καταδικάστηκε για ασέλγεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας