• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.9°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 13.3°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.0°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.3°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 7.3°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.7°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 19.1°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  79%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  89%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.8°C / 18.1°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 12.7°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  89%

Παρέμβαση για την ανακύκλωση από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

 • A-
 • A+
Περισσότερες και πιο ουσιαστικές δράσεις για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης, ζητά η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, με αφορμή τις ανακοινώσεις για τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα σχολεία.

«Με χαρά μάθαμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει την ανακύκλωση στην πηγή με χωριστούς κάδους στα σχολεία για τα ανακυκλώσιμα υλικά. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, η επιτυχία της οποίας όμως εξαρτάται και από μια σειρά επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν», αναφέρει στην ανακοίνωση της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να πετύχει η προσπάθεια για αύξηση της ανακύκλωσης των υλικών, είναι η στελέχωση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με προσωπικό, να υπάρξει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και επαρκής χρηματοδότηση των προγραμμάτων και των εξοπλισμών.

Στην ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων θέτει μια σειρά από εννέα μέτρα - δράσεις που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να πετύχει το όλο εγχείρημα:

 1. Θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των εκπαιδευτικών και μαθητών.
 2. Η εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα πρέπει να περιλαμβάνει Σεμινάρια κι Εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς αλλά κι εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές.
 3. Θα πρέπει για την μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των εκπαιδευτικών και των μαθητών, τα Σεμινάρια, τα Εργαστήρια και τα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα να αξιοποιηθεί ο σημαντικός δημόσιος θεσμός Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διαθέτει η χώρα μας, τα 53 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υπάρχουν σε όλους τους νομούς.
 4. Θα πρέπει επειγόντως να προχωρήσει η στελέχωση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, πολλά από τα οποία παραμένουν υποστελεχωμένα, καθώς έχει παγώσει από το καλοκαίρι η διαδικασία στελέχωσής τους με εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 5. Αναγκαία επίσης είναι η άμεση χρηματοδότηση της λειτουργίας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία παραμένουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς χωρίς χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Να σημειώσουμε εδώ, για να είμαστε δίκαιοι, ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μείωσαν τη χρηματοδότηση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και τον αριθμό των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά, παρά την αύξηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και παρά την κρίσιμη κατάσταση με την Κλιματική Κρίση που αντιμετωπίζουμε..
 6. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα πρέπει να παίξουν σημαντικό, κομβικό ρόλο στην προσπάθεια προώθησης της ανακύκλωσης στα σχολεία, σε συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις.
 7. Απαραίτητη είναι και η μέριμνα για στήριξη και χρηματοδότηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων, καθώς από την αρχή της οικονομικής κρίσης σταμάτησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (καθώς κι Αγωγής Υγείας και Πολιτισμού) των σχολείων.
 8. Η χρηματοδότηση της εκστρατείας ενημέρωσης των μαθητών κι εκπαιδευτικών, των Σεμιναρίων κι εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων μπορεί και πρέπει να γίνει τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια και θα πρέπει να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό πόροι και από το Πράσινο Ταμείο.
 9. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια συλλογής κι αποστολής για ανακύκλωση των υλικών που θα συλλέγουν στους κάδους ανακύκλωσης οι μαθητές. Κάδοι που ξεχειλίζουν και δεν αποστέλλεται το υλικό που συλλέχθηκε για ανακύκλωση θα προκαλέσουν απογοήτευση στους μαθητές και θα οδηγήσουν την όλη προσπάθεια σε αποτυχία.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα σκουπίδια η ανακύκλωση στο Ηράκλειο
Απολύθηκαν οι 38 εργαζόμενοι, που πριν από έναν μήνα αποκάλυψαν τις άθλιες συνθήκες στο Εργοστάσιο Διαλογής. Αρνείται να τους εντάξει στα βαρέα ο Γιάννης Βρούτσης
Στα σκουπίδια η ανακύκλωση στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κομποστοποιητές σε σχολεία από τον ΕΣΔΑΚ
Σετ κομποστοποίησης σε σχολικές μονάδες της Κρήτης, αναμένεται να εφοδιάσει ο ΕΣΔΑΚ, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών, αλλά και την απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων τροφικών υπολειμμάτων...
Κρήτη: Κομποστοποιητές σε σχολεία από τον ΕΣΔΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκστρατεία ανακύκλωσης ρούχων σε σχολεία του Ρεθύμνου
Μέχρι το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει η διαδικασία συγκέντρωσης ρούχων και παπουτσιών από τα Δημοτικά Σχολεία του Ρεθύμνου, τα οποία συμμετέχουν στην εκστρατεία του Δήμου για την ευαισθητοποίηση των...
Εκστρατεία ανακύκλωσης ρούχων σε σχολεία του Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία
Πληροφορίες για τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, έννοιες που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών και που με την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών, οδηγούν στη...
Κρήτη: Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρωτάθλημα ανακύκλωσης από σχολεία του Δήμου Χερσονήσου
Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης» με συμμετοχή των σχολείων του Δήμου, διοργανώνεται στην Χερσόνησο, για δεύτερη φορά. Στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη δράση της ανακύκλωσης, να αναγνωρίσουν τα υλικά, τις...
Πρωτάθλημα ανακύκλωσης από σχολεία του Δήμου Χερσονήσου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας