Το δικαστήριο καταδίκασε, σε δεύτερο βαθμό, οκτώ κατηγορουμένους. Σε τέσσερις επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 41 έτη έως 74 έτη ωστόσο εκτιτέα είναι τα οκτώ χρόνια.
Στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν ποινές από 4 έτη έως 6 έτη ενώ αθωώθηκαν οι δυο Κρητικοί που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, εκ των οποίων ο ένας αστυνομικός.
Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης κάθισαν τα μέλη του κυκλώματος, οι οποίοι έφερναν μετανάστες στο νησί και τους έκρυβαν σε σπηλιές σε παραλίες του νότιου Ηρακλείου. Πρόκειται για τέσσερις Έλληνες και 14 αλλοδαπούς από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία και Βουλγαρία ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται κι ένας αρχιφύλακας που υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Πύργου στη Μεσαρά. Αρχικά η εκδίκαση στο Εφετείο είχε προγραμματιστεί για τις 5 Φεβρουαρίου, ωστόσο η δίκη είχε διακοπή λόγω έλλειψης μεταφραστών.
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε τον Μάρτιο του 2017, όταν οι άντρες της αστυνομίας και του Λιμενικού εντόπισαν μετανάστες φρουρούμενους ακόμα και σε σπηλιές στα νότια παράλια της Κρήτης, στις περιοχές του Τσούτσουρα και στο Δεμάτι.
Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες για τις συνθήκες στις οποίες διαβίωναν οι μετανάστες - θύματα του κυκλώματος διακίνησης της Κρήτης.
Συνολικά είχαν εντοπιστεί 130 μετανάστες, κυρίως Σύροι, μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά, οι οποίοι κατά μαρτυρίες τους είχαν πληρώσει από 2.000 ευρώ στους διακινητές.
Σύμφωνα με την αστυνομία το δίκτυο διακίνησης είχε συνολικά 4 επιμέρους ομάδες σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία. Μέσω κάθε ομάδας διοχετεύονταν μετανάστες από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αρχικά στη νότια Κρήτη και από εκεί με πλαστά έγγραφα στην Ιταλία, με μεγαλύτερα πλοία.
Το κατά κεφαλή κόστος για τη μεταφορά ήταν από δύο έως 4 χιλιάδες ευρώ ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη του κυκλώματος υπολογίζεται σε 760.000 ευρώ.
Οι πρωτόδικες ποινές
Από την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης, το 2018 έχουν επιβληθεί ποινές σε συνολικά 16 μέλη του κυκλώματος.
Σε 4 αλλοδαπούς (δύο Αφγανοί, ένας Σύρος και ένας Ιρακινός) επιβλήθηκαν οι βαρύτερες ποινές για την κατηγορία της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Σε κάθε έναν από τους τέσσερις επιβλήθηκε ποινή άνω των 360 χρόνων φυλάκισης και χρηματική ποινή άνω του ενός εκατ. Ευρώ ενώ σε ακόμα έναν Ιρακινό επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών.
Ποινές φυλάκισης είχε επιβάλλει το δικαστήριο και σε 11 ακόμα άτομα μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πέντε Κρητικοί που εμπλέκονταν στο κύκλωμα και καταδικάστηκαν με ποινές από 4 μήνες έως 5 έτη. Μεταξύ των Κρητικών καταδικασθέντων βρίσκεται και αρχιφύλακας αστυνομικός που υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα του Πύργου Μονοφατσίου και καταδικάστηκε σε 5 έτη φυλάκισης για απλή συνέργεια και κατάχρηση εξουσίας).
Τέλος ακόμα έξι αλλοδαποί έχουν καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση με ποινές περίπου 6 ετών κάθειρξης ο καθένας.
Συνολικά για την υπόθεση αυτή έχουν οδηγηθεί στη φυλακή 11 άτομα, όλοι αλλοδαποί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας