• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 13.7°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.5°C / 10.9°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 12.1°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 18.7°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.5°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.9°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.3°C / 13.3°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  80%

Βιολογικός καθαρισμός Ιεράπετρας

Κίνδυνος μολύνσεων από τους βιολογικούς στην Ιεράπετρα

 • A-
 • A+
Σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση των βιολογικών καθαρισμών της Ιεράπετρας του Μύρτους και όλων των ανάλογων εγκαταστάσεων του Δήμου, προχώρησε η Διεύθυνση της Υπηρεσίας Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης, κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό και βλάβες που οδήγησαν σε διαρροή.

Όπως αποκαλύπτει με έγγραφο που απέστειλε προς τον δήμαρχο Ιεράπετρας ο διευθυντής της Υπηρεσίας Γ. Μαράκης, η κατάσταση στον βιολογικό είναι κρίσιμη.

Μάλιστα, η διαρροή που προέκυψε στις 6 Δεκεμβρίου οδήγησε στο αυτόφωρο αρμόδια άτομα της υπηρεσίας στο πλαισίου του ελέγχου της υπόθεσης (όπου αποδείχθηκε ότι όντως υπήρξε διαρροή).

Η κατάσταση στον βιολογικό της Ιεράπετρας συνοψίζεται σε 17 σημεία:

 1. Οι δεξαμενές  αερισμού στο ΒΚ  μετά και το συμβάν της 06-12-2019   για το οποίο πολύ καλά γνωρίζετε ότι κατηγορούμαστε δεν καθαριστήκαν  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγκατασταθεί ο εξοπλισμός που προμηθεύτηκε ο Δήμος. 
 2. Η αποκομιδή των εσχαρισμάτων ΑΣΑ  του ΒΚ (αστικά στερεά απορρίμματα) εξακολουθεί  να μην γίνεται από την υπηρεσία καθαριότητας όπως έχει υποχρέωση. Η ΔΥΑΑ δεν διαθέτει απορριμματοφόρα  οχήματα.
 3. Τα οχήματα της ΔΥΑΑ εξακολουθούν να παραμένουν ασυντήρητα και με πολλά προβλήματα όπως αποτυπώνονται  στο 1 σχετ . Από χθες εμείναμε με ένα ημιφορτηγό για να καλύψαμε όλο το Δήμο.   
 4. Τελευταία ο κεντρικός  Η/Υ που ελέγχει την λειτουργία  του ΒΚ (SCADA ) κολάει προφανώς λόγο παλαιότητας  με αποτέλεσμα να σταματά η λειτουργία του ΒΚ ή να μεταφέρεται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση . Σχετική είναι η αρ26.  αναφορά υπευθ. Λειτουργίας Χημικού Μηχανικού. 
 5. Δεν υπάρχουν υλικά  καθαριότητας σαπούνι απολυμαντικά χαρτιά υγείας , ειδη ατομικής καθαριότητας   και τα γάντια μιας χρήσεως τελειώνουν. Επίσης δεν υπάρχουν αναλώσιμα μυοκτονίας  με αποτέλεσμα να έχομε συχνές βλάβες λόγο καταστροφών στα καλώδια από τρωκτικά. Η δ/νση ΤΥ -το τμήμα πρασίνου  δεν μας βοηθά πλέον σ αυτόν το τομέα αν και απολαμβάνει ανεξέλεγκτα άφθονο νερό ύδρευσης (για την άρδευση παρτεριών)  χωρίς αντίτιμο . Επίσης απολαμβάνει τις υδραυλικές υπηρεσίες χωρίς επιβάρυνση.   
 6. Τα τελευταία ηλεκτρονικά ανταλλακτικά  PLC στο ΒΚ τοποθετηθήκαν και δεν υπάρχουν άλλες εφεδρείες. 
 7. Το σύστημα ασύρματης επικοινωνία  Δεξ/νης – α/σιου της Νέας Ανατολής  έχει βλάβη εδώ και καιρό και τέθηκε χειροκίνητος χρονικός προγραμματισμός  γιατί δεν υπάρχει εφεδρικό. Αποτέλεσμα να χάνεται νερό σε κρίσιμες περιόδους από ξεχείλισμα  δεξαμενής ενώ παράλληλα η Ιεράπετρα δεν έχει νερό. 
 8. Το αντλιοστάσιο  λυμάτων στη θέση Αγ. Πνεύμα μετά την ανακατασκευή του πρώην Αντιδημάρχου κ Κορνάρου  βάσει και του από 455/17-1-17 έγγραφου της υπηρεσίας, Παραμένει κρίσιμη κατάσταση ( η μια αντλία  ανεβάζει συνεχώς αμπέρ και άλλη δεν ανασύρεται γιατί έσπασε ο μηχανισμός ανάσυρσης και επειδή καταστράφηκε το μπαλόνι εμφράξεως που θα βοηθούσε στην  ανάσυρση της δεν είναι δυνατόν να ανασυρθεί). Απαιτείται η άμεση αντικατάσταση του μπαλονιού. 
 9. Το αντλιοστάσιο λυμάτων στην  Βαινια εξακολουθεί από το συμβάν του Αυγούστου 2019  για το όποιο επίσης κατηγορηθήκαμε να λειτούργει με μια μόνο εφεδρική αντλία  και δεν υπάρχει άλλη να υποστηρίξει την λειτουργία σε περίπτωση βλάβης της. 
 10. Το α/σιο λυμάτων των Καλογέρων   παρά του ότι τοποθετηθήκαν οι αντλίες  δεν λειτουργεί γιατί το φρεάτιο του αντλιοστασίου  είναι τρύπιο και τα λύματα οδεύουν στο ποτάμι . Η Δ/νση ΤΥ στην οποία δώσατε ( Δήμαρχος  ) εντολή επισκευής την προηγούμενη τετραετία ουδέποτε το επισκεύασε παρά του ότι πραγματοποίησε καθαρισμό για να το κάνει. Αν αυτά καταλήγουν στη θάλασσα σίγουρα δεν φέρουμε  ευθύνη για αυτό.  
 11. Τα διυλιστήρια  του Περιστερά λειτουργούν με δανεικό κομπρεσέρ αέρος. ( που προς τιμήν το παραχώρησε προσωρινά  ο κος αντιδήμαρχος μας ) διαφορετικά η Ιεράπετρα σε περιπτώσεις βλαβών θα μένει από νερό. 
 12. Ουδεμία  πρόταση για πρόσληψη υδραυλικών  έχει γίνει ενώ πέντε υδραυλικοί  είναι για άμεση σύνταξη . Ούτε αίτηση για κινητικότητα.
 13. Ουδεμία  θέση για μηχανοτεχνίτη – μηχανουργό έχει προβλεφθεί. Ούτε αίτηση για κινητικότητα. Όταν θα έρθουν οι 6 νέοι ΒΚ  και του ΜΓ τι θα γίνει κανείς δεν ξέρει. 
 14. Πυρασφάλεια δεν υφίσταται σε όλους τους ΒΚ και α/σια (έχουμε δυο γεγονότα  πυρκαγιάς σε ΒΚ Καβουσίου και κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων της πόλης) 
 15. Στέγαστρα και θερμική  προστασία των γεωτρήσεων Σαρακίνας δεν υπάρχουν ούτε και τοποθετηθήκαν ομαλοί εκκινητές στις αντλίες  με αποτέλεσμα τα τεραστία πλήγματα που δημιουργούνται να θέτουν σε  κίνδυνο καταστροφής τις γεωτρήσεις. Οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται λόγο ανυπαρξίας  στεγάστρων έχουν καταστρέψει επανηλειμένως τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η ανυπαρξία πλευρικής-πλημυρικης  προστασίας θετει επίσης σε κίνδυνο όλο των εξοπλισμό των γεωτρήσεων πράγμα που το ζήσαμε φέτος τον Απρίλη που η πλημύρα κατέστρεψε το ημιτελές  περιτοίχισμα από κισυροτουβλα της μιας γεωτρήσεως στη Σαρακίνα και μερικώς τον ηλ/κο πίνακά της. 
 16. Από την ημέρα της κλοπής των κουφωμάτων του ΒΚ Κάτω  χωρίου ουδέποτε επανανατοποθετηθήκαν νέα.
 17. Η Δεξαμενή εξάτμισης  (Χαβούζα) του ΧΑΔΑ γεμίζει και  χρειάζεται υποστήριξη γιατί θα καταρρεύσει και απαιτείται  δημιουργία νέας. Ο ΧΥΤΑ Αγ. Νικολάου εξακολουθεί να μην απαντάει στο γραπτό ερώτημα της δ/νσης ΤΥ για αποδοχή της αφυδατωμένης λάσπης και άμμου των ΒΚ του Δήμου Ιεράπετρας αν και σύμφωνα με τους Περιβ Όρους που την διέπουν έχει την υποχρέωση. Ούτε έχει προβλεφτεί η δαπάνη για την μεταφορά της αφυδατωμένης ιλύος από ιδιώτη η τον Δήμο καθώς η ΔΥΑΑ αδυνατεί.  

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «η μη σωστή λειτουργία του Η/Υ όπου είναι εγκατεστημένο το σύστημα τηλεμετρίας και ελέγχου του ΒΚ SCADA έχει ως αποτέλεσμα την  ανεξέλεγκτη λειτουργία των μηχανημάτων του ΒΚ με συνέπεια να παρουσιάζεται αλυσιδωτή δημιουργία δυσεπίλυτων προβλημάτων προγραμματισμού της λειτουργίας του πανάκριβου μηχανολογικού εξοπλισμού και τελικά κάνεις δεν θα εγγυάται ότι η λάσπη από τις δεξαμενές που έμειναν ακαθάριστες δεν θα να καταλήξει στη θάλασσα και απειληθεί με οικολογική καταστροφή το περιβάλλον».

Σύμφωνα με το έγγραφο, μέχρι στιγμής το φαινόμενο έχει αποφθεχθεί λόγο της φιλότιμης προσπάθειας των υπευθύνων της λειτουργίας που επαναφέρουν το σύστημα μέρα ή νύχτα όποτε χρειάστηκε. «Απαιτείται άμεσα η διενέργεια μετεγκατάστασης του συστήματος σε νέο υπολογιστή μεγαλύτερης ισχύος  διαφορετικά ο Β.Κ θα αποτελέσει επικίνδυνο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αν δεν γίνει κάτι σας ενημερώνουμε ότι δεν μπορούμε από τώρα και στο εξής να έχουμε την ευθύνη λειτουργίας και της καταστροφής αυτού του εξοπλισμού μετά το πέρας της συμβατικής εργασίας του 8ωρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης στο έγγραφο αναφέρονται τα προβλήματα στην υποστελέχωση της υπηρεσίας, αλλά και στην υποχρηματοδότηση, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να περικόπτονται δαπάνες που αφορούν την διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

 

Υπερχείλιση λυμάτων στον Μύρτο

Πρόβλημα με υπερχείλιση λυμάτων σημειώθηκε και στον Βιολογικό Καθαρισμό  του οικισμού Μύρτους, καθώς όπως αναφέρεται σε δεύτερο έγγραφο της Υπηρεσίας Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης, το αντλιοστάσιο λυμάτων του οικισμού και ο ΒΚ τέθηκαν την 27-12-2019  εκτός λειτουργίας κατόπιν διακοπής του ηλ/κου ρεύματος από την ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό προκλήθηκε ύστερα από αναπάντεχη καταστροφή των παροχικών καλωδιώσεων της ΔΕΔΔΗΕ τα όποια αποκαταστάθηκαν την ιδία  ημέρα από την ΔΕΔΔΗΕ

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, αποτέλεσμα ήταν η πολύωρη ανεξέλεγκτη υπερχείλιση λυμάτων από το φρεάτιο αρχής του κεντρικού αγωγού λυμάτων του οικισμού.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, «στην περίπτωση μεγάλων διακοπών ηλ. ρεύματος εκεί όπου το σύστημα (ΒΚ – αποχέτευση) δεν είναι δυνατόν  να κρατήσει από μόνο του τον διαρκώς αυξανόμενο όγκο λυμάτων ο Δήμος πιθανόν να κατηγορηθεί ότι υποχρεούται να ενεργήσει με βυτιοφόρα  οχήματα τα όποια όμως δεν διαθέτει ούτε και μπορεί να μισθώσει εκ των πρότερων με αόριστες συμβάσεις του τύπου αν συμβεί μοιραίο ξεχείλισμα».

Η Υπηρεσία ρίχνει ευθύνες στον Δήμο Ιεράπετρας, καθώς όπως υπογραμμίζει, «δεν φρόντισε εναλλακτικά να διαθέσει γεννήτρια κατάλληλη για τέτοιες περιπτώσεις (τριφασική με αυτόματο πινάκα μεταγωγής) ή να έχει έστω μια δυο εφεδρικές μεταφερόμενες (standby)για να καλύπτει τις ανάγκες του».

 

Δήμαρχος Ιεράπετρας: Πολλές οι ελλείψεις 

Στην επιστολή από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης, στην οποία καταγγέλλονται πολύ σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση στους βιολογικούς καθαρισμούς και τα αποχετευτικά έργα, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ράδιο Λασίθι» ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Καλαντζάκης.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως είναι κατανοητά τα παράπονα, αφού οι πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό δεν επιτρέπουν στο να υπάρξει μια καλύτερη κατάσταση και οι υπάλληλοι αναγκάζονται να κάνουν δουλειές πέρα από τις αρμοδιότητές τους. Προβλήματα, όπως είπε, υπήρχαν πάντα, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν βελτιώσεις.

Τα πολύ χαμηλά ανταποδοτικά τέλη που η υπηρεσία ζητά να αυξηθούν, είναι επίσης ένας λόγος για την κατάσταση που επικρατεί, όμως ο κ. Καλαντζάκης τόνισε πως η αύξησή τους δεν είναι βέβαιο πως θα βοηθήσει αφού ο κόσμος της περιοχής δυσκολεύεται να πληρώσει, είναι όμως κάτι που θα συζητηθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραχωρούν τις περιουσίες τους για τον βιολογικό στη Σούγια
Διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους, προκειμένου να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, εμφανίζονται οι κάτοικοι της Σούγιας στην Παλαιόχωρα. Αν και εγκρίθηκαν οι...
Παραχωρούν τις περιουσίες τους για τον βιολογικό στη Σούγια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγία Πελαγία: Υπογράφηκε η μονάδα βιολογικού καθαρισμού
Υπεγράφη το πρωΐ της Δευτέρας η σύμβαση κατασκευής των δικτύων της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού της Αγίας Πελαγίας. Η μονάδα βιολογικού καθαρισμού, προϋπολογισμού 6.200.000 €, έχει αρχίσει ήδη να...
Αγία Πελαγία: Υπογράφηκε η μονάδα βιολογικού καθαρισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπογράφηκε και η 2η σύμβαση για τον βιολογικό στην Παλαιόχωρα Χανίων
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Κρήτη 2014-2020» της Περιφέρειας Κρήτης και υλοποιείται από τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου, ενώ το χρονοδιάγραμμα περαίωσης του έργου είναι 12 μήνες.
Υπογράφηκε και η 2η σύμβαση για τον βιολογικό στην Παλαιόχωρα Χανίων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντιδράσεις για τον βιολογικό καθαρισμό
Βιολογικός καθαρισμός που θα κάνει… αβίωτη την καθημερινότητά τους καταγγέλλουν ότι πάει να στηθεί οι κάτοικοι στο διαμέρισμα Μεσημερίου του Δήμου Θερμαϊκού. Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από το περασμένο...
Αντιδράσεις για τον βιολογικό καθαρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Με δημόσια χρηματοδότηση ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων
Παρουσιάστηκε η μελέτη που καταρτίστηκε για την ασφάλεια του ΧΥΤΑ Χερσονήσου, σε ημερίδα για την παρουσίαση της Μελέτης Σχεδίου Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων.
Κρήτη: Με δημόσια χρηματοδότηση ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξασθενές χρώμιο στο νερό της Γαλιάς, κοντά στη Φαιστό
Έντονη ανησυχία στους κατοίκους του χωριού Γαλιά του Δήμου Φαιστού, έχει προκαλέσει η είδηση ότι στο νερό του χωριού, βρέθηκαν ποσότητες από βαρύ μέταλλο. Μετά από χημικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν,...
Εξασθενές χρώμιο στο νερό της Γαλιάς, κοντά στη Φαιστό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας