• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.2°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 10.0°C / 16.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 16.7°C
  0 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  82%

Από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών των Αστερουσίων στα Πραιτώρια Ηρακλείου

Αποχωρούν από τα Πραιτώρια οι αγρότες του Ηρακλείου

 • A-
 • A+
Με νέες μορφές κινητοποιήσεων θα συνεχίσουν τον αγώνα τους οι αγρότες του Ηρακλείου που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καθώς μετά από 12 ημέρες αποχώρησαν από τον κόμβο των Πραιτωρίων.

Σύμφωνα με τους αγρότες, «από χθες αποφασίστηκε ο αγώνας να συνεχιστεί με νέες μορφές πάλης. Ως εκ τούτου, το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αγροτικός Σύλλογος θα καλέσει τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση, για την αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και για το σχεδιασμό της συνέχειας».

Η πρώτη τους κινητοποίηση μετά την αποχώρηση από τον κόμβο, θα είναι στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι αγρότες διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές, καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που εκκρεμούν, εξασφάλιση ολοκληρωμένης και άρτιας εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, απαλλαγή πληγέντων λόγω καταστροφών από φόρους/χαράτσια κ.α..

Σημειώνεται ότι οι αγρότες των Αστερουσίων συγκεντρώθηκαν από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στα Πραιτώρια του νότιου Ηρακλείου, χωρίς όμως να προβούν σε κλείσιμο του δρόμου, καθώς όλες αυτές τις ημέρες ήταν παραταγμένοι στον κόμβο, χωρίς να εμποδίζουν την ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των αγροτών:

«Σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η συνέλευση του μπλόκου Πραιτωρίων αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με νέες μορφές. Ένας αγώνας σκληρός και μακρόχρονος για την επιβίωσή μας, που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στο μπλόκο. Αγώνας για δυνάμωμα του Αγροτικού Συλλόγου, για το στήσιμο νέων.

Την Κυριακή 3/2 γυρίσαμε στα χωριά μας οργανωμένα, όπως ξεκινήσαμε. Συνεχίζουμε με νέες μορφές πάλης! Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αγροτικός Σύλλογος θα καλέσει τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση, για την αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και για το σχεδιασμό της συνέχειας, καλώντας σε συντονισμό τους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού για δράση βάζοντας μπροστά το αίτημα για ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΛΑΔΙ και το αίτημα που έχουν αγκαλιάσει χιλιάδες βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί του νομού, για ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟ 100% ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΔΑΚΟΥ.

Μπροστά μας έχουμε τον αγώνα ενάντια στις ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ της κυβέρνησης, όπου θα συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων την Πέμπτη 7 μμ στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων μέτρησε 12 μέρες στο Μπλόκο Πραιτωρίων, χαιρετίζει τους συναδέλφους μας από άλλες περιοχές που δίνουν μαζί μας τον κοινό αγώνα για επιβίωση! Συνεχίζουμε μαζί, δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, συνεχίζουμε μαζί σε πανελλαδικό συντονισμό για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας!

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο λάδι και τα υπόλοιπα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Άμεση πληρωμή στην παράδοση. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμποροβιομήχανων.
 • Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που εκκρεμούν. Να αλλάξει ο κανονισμός για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει παραγωγή και κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής. 

Ειδικά για τις καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή:

 1. Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με ευθύνη του κράτους.
 2. Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας, ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Όχι στην ανάθεση σε εργολάβους, είτε ιδιώτες είτε Δήμους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
 3. Απαλλαγή πληγέντων λόγω καταστροφών από φόρους/χαράτσια (τέλη, άρδευση, κλπ).
 4. Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές.
 5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, 60 για τους αγρότες, 55 για τις αγρότισσες.
 6. Όχι στις περικοπές επιδοτήσεων-ενισχύσεων που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.
 7. Όχι στη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αύξηση στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 8. Καμία ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων. Τώρα κατάργηση των «αγροτοδικείων».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους αγρότες της Κρήτης
Κινητοποίηση στα Χανιά θα πραγματοποιήσουν την επόμενη βδομάδα οι αγρότες - Στον κόμβο των Πραιτωρίων βγήκαν τα πρώτα τρακτέρ στο νότιο Ηράκλειο.
Στους δρόμους αγρότες της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση των αγροτών στα Χανιά
Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι αγρότες των Χανίων για τις ζημιές που υπέστησαν στην φετινή ελαιοπαραγωγή και με την άρνηση της κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων για τον δάκο.
Κινητοποίηση των αγροτών στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεισόδια στο Ηράκλειο κατά τη σύσκεψη για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για τις αποζημιώσεις των παραγωγών, παρουσία του Μάκη Βορίδη, του περιφερειάρχη, δημάρχων και παραγωγών. Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και παραγωγών.
Επεισόδια στο Ηράκλειο κατά τη σύσκεψη για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδικάστηκαν δύο Κρητικοί αγρότες για τα επεισόδια στο Υπουργείο
Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, για αντίσταση κατά της αρχής, καταδικάστηκαν δύο κρητικοί αγρότες από την περιοχή του Τυμπακίου, για την επεισοδιακή κινητοποίηση των αγροτών έξω από το...
Καταδικάστηκαν δύο Κρητικοί αγρότες για τα επεισόδια στο Υπουργείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν την αστυνομική βία εις βάρος των αγροτών
Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων καταγγέλλουν τη χρήση χημικών και βίας από πλευράς αστυνομικών.
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν την αστυνομική βία εις βάρος των αγροτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας