Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποδοκιμάζει τη συμφωνία για τις βάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Αποδοκιμάζει τη συμφωνία για τις βάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

  • A-
  • A+
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την καταδίκη της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Μετά από σχετική συζήτηση, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι απείχαν της ψηφοφορίας ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων του Άρη Παπαδογιάννη και του Γρηγόρη Αρχοντάκη αποχώρησαν. Έτσι, από τους 15 συμβούλους, οι έξι ψήφισαν υπέρ, οι τρεις κατά και οι υπόλοιποι δήλωσαν παρών.

Στο κείμενο του ψηφίσματος γίνεται αναφορά στις «ενέργειες των κυβερνήσεων που βάζουν στο στόχαστρο άμεσης επέμβασης της περιοχής μας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυρή πιθανότητα που υπάρχει πλέον εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη Βάση της Σούδας αλλά και τις απειλές της Τεχεράνης για επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το ψήφισμά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποδοκιμάζει:

  • Τη νέα συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, που εκτός των άλλων φέρνει τη χώρα μας και ιδιαίτερα τα Χανιά στο στόχαστρο, σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή.
  • Την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας με την μεταφορά πυρηνικών και απαιτεί την απομάκρυνση της Βάσης από τη περιοχή μας.

Σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 288 βουλευτές. «Υπέρ» τάχθηκαν 175 βουλευτές, «παρών» δήλωσαν 80 βουλευτές, «κατά» ψήφισαν 33 βουλευτές. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

«Παραμονή Χριστουγέννων η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για επικύρωση τη συμφωνία που υπέγραψε στις 5/10/19 με τις ΗΠΑ για την επέκταση των αμερικάνικων βάσεων. Στις 2 Γενάρη υπογράφτηκε στην Αθήνα η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, που έχει ήδη ψηφιστεί ως νόμος στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή τα σύνορα των ΑΟΖ κάθε χώρας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου αμφισβητούνται από τη «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, προηγούμενη και σημερινή, προωθεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων για το μοίρασμα του μεριδίου στη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου μαζί με τους μεγάλους διεθνείς «παίκτες».

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ στην μέση ανατολή, φέρνουν ιδιαίτερα τον τόπο μας και το λαό της περιοχή μας μπροστά σε σοβαρούς κινδύνους. Βάζει στο στόχαστρο άμεσης επέμβασης την περιοχή μας και τον λαό της, για ξένα συμφέροντα από αυτόν. Μεταξύ άλλων προβλέπεται μέχρι και η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων και πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ στην περιοχή μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων του Δήμου Χανίων. Ήδη η Τεχεράνη απειλεί με πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων «εντός της ακτίνας δράσης της».

Υπάρχει συσσωρευμένη τραγική πείρα από τους σχεδιασμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) και των δρόμων μεταφοράς τους και τα παιγνίδια σε βάρος των λαών, όπως έδειξαν τα τελευταία χρόνια οι πόλεμοί στη Συρία, στη Λιβύη, ο διαμελισμός της Ουκρανίας. Συνέπεια τους οι στρατιές των προσφύγων και μεταναστών, που θαλασσοπνίγονται στο αιγαίο και αλλού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδοκιμάζει:

  1. Τη νέα συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, που εκτός των άλλων φέρνει τη χώρα μας και ιδιαίτερα τα Χανιά στο στόχαστρο, σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή.
  2. Την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας με την μεταφορά πυρηνικών και απαιτεί την απομάκρυνση της Βάσης από τη περιοχή μας.

Αναθέτει στον κ. δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαδήλωσαν ενάντια στην συμφωνία για τις βάσεις
Συλλαλητήρια ενάντια στην Ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, με αφορμή την κύρωση του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας για της...
Κρήτη: Διαδήλωσαν ενάντια στην συμφωνία για τις βάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εναντιώνονται στη νέα συμφωνία για τις βάσεις
Οι κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν στις 4 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ στα Χανιά, την ίδια μέρα και ώρα, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Κρήτη: Εναντιώνονται στη νέα συμφωνία για τις βάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Συλλαλητήρια ενάντια στη νέα συμφωνία για τις βάσεις
Τα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις 4 Οκτωβρίου, ενάντια στη νέα, αναβαθμισμένη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις και με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο, που έρχεται στην...
Κρήτη: Συλλαλητήρια ενάντια στη νέα συμφωνία για τις βάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλει τη νέα συμφωνία για τις βάσεις η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων
Την νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις ανά την Επικράτεια, καταγγέλει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.
Καταγγέλει τη νέα συμφωνία για τις βάσεις η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά ενάντια στις Βάσεις
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα συμφωνία για τις βάσεις και την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Βάση της Σούδας, διοργανώνουν συλλογικότητες στα Χανιά.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά ενάντια στις Βάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Οι ΗΠΑ έφτιαξαν δικό τους δρόμο στις Βάσεις
Τα εγκαίνια ενός δρόμου, ο οποίος συνδέει την αεροπορική βάση του Μουζουρά με τη ναυτική βάση των Αμερικανών στο Μαράθι, πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά, με στόχο την διευκόλυνση της μεταφοράς στρατιωτικού...
Χανιά: Οι ΗΠΑ έφτιαξαν δικό τους δρόμο στις Βάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας