• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.2°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 24.2°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  0 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.1°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 23.8°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 25.0°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  78%

Η παραλία του Γαργαδόρου

Καταγγέλουν αυθαιρεσίες στην ανάπλαση της παραλίας Γαργαδόρου

 • A-
 • A+
Αυθαιρεσίες, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης στην παραλία Γαργαδόρου, καταγγέλει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, στις 3 Ιουνίου του 2019 κατατέθηκε αίτηση αποπεράτωσης του έργου από την κατασκευαστική εταιρεία, οπότε πλέον μπορεί να παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία.

Όμως η Πρωτοβουλία κάνει λόγο για μια ανάπλαση η οποία τελικά δεν είναι και τόσο άρτια όσο θεωρείται. Το χαλίκι που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία υφάλου και το οποίο ξεκινάει από το τέλος της άμμου, δεν είναι κατάλληλο για περπάτημα, καθώς είναι αρκετά τραχύ. Επίσης, δεν πηγαίνει ομαλά από την ακτή προς τον ύφαλο, όπως προβλεπόταν από τη μελέτη ενώ πολλοί λουόμενοι δεν το θεωρούν ασφαλές.

Αναφορικά με τον ύφαλο, η Πρωτοβουλία τονίζει ότι αυτός «διαλύεται από την στέψη του έως τη βάση του, απλώνεται προς την θάλασσα και αποκαλύπτει συνεχώς τα υλικά οικοδομής που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχή της κατασκευής του όπως πλακάκια, οικοδομικά σίδερα κ.α.». Όπως αναφέρεται, ειδικά μετά την κακοκαιρία ο υποθαλάσσιος ύφαλος έχει αλλάξει μορφή καθώς η θάλασσα μετακινεί με ευκολία το χαλίκι της παραλίας. 

Ακόμα στην μελέτη προβλεπόταν στο νότιο μέρος να υπάρξει ένα άνοιγμα στον ύφαλο το οποίο εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκε καθώς «θα υπήρχε διαρροή του υλικού της παραλίας και θα αποτελούσε παγίδα για τους λουόμενους».

Επίσης αναφέρουν αυθαιρεσίες και στο νότιο μέρος της παραλίας, καθώς όπως αναφέρονται και σε έγγραφα υπηρεσιών, μαζεύτηκαν ογκόλιθοι και νέα υλικά τα οποία ζητείται να απομακρυνθούν.

Τέλος η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχει με την εξαρχής κακή λύση», τονίζοντας ότι πρόκειται για «πρόχειρη κατασκευή» της οποίας η τελική μορφή «ουδεμία σχέση έχει με την έκθεση και την βυθομετρική αποτύπωση που παρουσιάζεται ως αποπερατωμένο έργο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:

«Κατατέθηκε στις 3/6/2019 αίτηση αποπεράτωσης του έργου από την κατασκευαστική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι το έργο είναι άρτιο και σύμφωνα με την μελέτη από τον προηγούμενο Ιούνιο ακόμη. Οπότε πλέον μπορεί να παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία και για την επόμενη σεζόν να γίνει αίτηση για τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών από τους δικαιούχους!

Έχει κανείς αμφιβολία για την αρτιότητα του έργου; Όλοι μας είδαμε ότι η τελευταία στάθμη στο εξωτερικό κομμάτι, στην παραλία έχει άμμο, όπως αναφέρεται στην μελέτη. Επίσης η κλίση του χαλικιού από το σημείο που ξεκινάει η θάλασσα και προχωρώντας προς τα μέσα είναι ομαλή φτάνοντας σιγά σιγά στον ύφαλο στο -1,20 μ., όπου υπάρχει μια επιφάνεια μικρών λίθων και έπειτα βουτάς στο -2,50 μ.

Την άμμο ίδια με του Αλμυρού δεν την λες, καθώς μόνο μαλακή και όμορφη δεν είναι όπως αναμιγνύετε με το χαλίκι που υπάρχει στο κατώτερο στρώμα. Συγκρίνεται μάλλον με τερέν γηπέδου μπάσκετ! Όσο για την είσοδο στη θάλασσα μιλάμε για αυτό το χαλίκι που σου τρυπούσε το πόδι αν προσπαθούσες να μπεις ξυπόλυτος και εάν φυσούσε ανάλογος άνεμος έμπαινες και έβγαινες με δική σου ευθύνη. Είδαμε απείρου κάλλους πτώσεις και προσπάθειες. Σίγουρα δεν πηγαίνει ομαλά στον ύφαλο καθώς πριν καταφέρεις να φτάσεις εκεί το βάθος καθ’ όλο το μήκος της παραλίας κυμαίνεται γύρω στο -1,70 μ. Ασφαλές δεν το λες όταν το 90% των λουόμενων δεν πατούσαν σε απόσταση λίγων μόνο βημάτων από την όχθη. Έπειτα είχαμε όντως τον ύφαλο που ανεβαίνει από το -1,20 έως -0,50 μ. ανάλογα σε ποια πέτρα πατάς. Έναν ύφαλο που ξεκάθαρα διαλύεται από την στέψη του έως τη βάση του, απλώνεται προς την θάλασσα και αποκαλύπτει συνεχώς τα υλικά οικοδομής που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχή της κατασκευής του όπως πλακάκια, οικοδομικά σίδερα κ.α.

Ακόμα στην μελέτη προβλεπόταν, στο νότιο μέρος, άνοιγμα στον ύφαλο το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε καθώς «θα υπήρχε διαρροή του υλικού της παραλίας και θα αποτελούσε παγίδα για τους λουόμενους». Αλήθεια το επικίνδυνο αυτό κομμάτι δεν μελετήθηκε; Η αλλαγή μελετήθηκε; Εγκρίθηκε από κάποια υπηρεσία; Ή απλώς θεωρήθηκε με την μέθοδο της γυάλινης σφαίρας ότι είναι καλύτερα έτσι; Ποιος πήρε αυτή την απόφαση και με ποια αρμοδιότητα;

Κατατέθηκαν πιστοποιητικά λατομείου υλικών, όπως οφείλει η κατασκευαστική εταιρεία κάθε δημόσιου έργου. Αλλά τότε πώς ο κατασκευαστής παραδέχτηκε ο ίδιος, στο δημοτικό συμβούλιο (!!), πως έπεσαν «λάθος» υλικά ανακύκλωσης (απαγορεύεται σε θαλάσσια περιοχή) κατά την έναρξη του έργου; Αφαιρέθηκαν; Και τότε πως ανασύρουμε σε κάθε βουτιά όχι απλά υλικά ανακύκλωσης αλλά οικοδομικά απόβλητα, όπως κομμάτια πλακάκια και σιδερόβεργες οικοδομής;

Περιττό να αναφέρουμε τις αυθαιρεσίες στο νότιο μέρος όπως αναφέρονται σε έγγραφα υπηρεσιών, με ογκόλιθούς και νέα υλικά τα οποία ζητείται να απομακρυνθούν.

Ειδικά μετά την κακοκαιρία ο υποθαλάσσιος ύφαλος έχει αλλάξει μορφή και στέκει μάλλον άχρηστος καθώς η θάλασσα μετακινεί με ευκολία το χαλίκι της παραλίας. Πλέον μοιάζει κομμένο σε δύο μέρη το έργο με το παραλιακό και το υποθαλάσσιο να λειτουργούν ανεξάρτητα σε συνεχή αποδιοργάνωση. Αλήθεια κάθε χρόνο θα ανακατασκευάζεται ο ύφαλος; Θα αναπληρώνεται το υλικό στην παραλία; Με ποιες εγκρίσεις και ποια άδεια;

Συμπερασματικά η πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχει με την εξαρχής κακή λύση (όπως υποστηρίζαμε από το δημοτικό συμβούλιο ακόμα και δεχτήκαμε τον χλευασμό του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων) και την πρόχειρη κατασκευή. Ουδεμία σχέση έχει η τελική μορφή με την έκθεση και την βυθομετρική αποτύπωση που παρουσιάζεται ως αποπερατωμένο έργο.

Αυτή είναι η παραλία που θέλουμε; Μας έλεγαν περιμένετε να τελειώσει το έργο για να δείτε το αποτέλεσμα και όντως…. έγινε χειρότερο από ότι περιμέναμε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την παραλία Γαργαδόρου
Επιστολή στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη, σχετικά με τα αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας ακτής στο Γαργαδόρο, με την οποία ζητά να ενημερώσουν εντός 30 ημερών για μια...
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την παραλία Γαργαδόρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άγιος Νικόλαος: Νέα κινητοποίηση για την παραλία του Γαργαδόρου
Νέα κινητοποίηση για την παραλία του Γαργαδόρου στον Άγιο Νικόλαο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου, από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών». Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ζητούν διάλογο...
Άγιος Νικόλαος: Νέα κινητοποίηση για την παραλία του Γαργαδόρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για την παραλία του Γαργαδόρου στο Λασίθι
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παραλία του Γαργαδόρου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών». Τα μέλη της Πρωτοβουλίας παρουσίασαν τα προβλήματα...
Διαμαρτυρία για την παραλία του Γαργαδόρου στο Λασίθι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα έργα του Γαργαδόρου
Με μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών» συναντήθηκε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, σχετικά με το έργο στην παραλία του Γαργαδόρου. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας...
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα έργα του Γαργαδόρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση της Περιφέρειας για τις αυθαιρεσίες στο Γαργαδόρο
Την άρση των αυθαιρεσιών στα αντιδιαβρωτικά έργα στην παραλία του Γαργαδόρου στον Άγιο Νικόλαο, ζητάει με έγγραφό της η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρεια Κρήτης. Η Περιφέρεια ζητά την απομάκρυνση των...
Παρέμβαση της Περιφέρειας για τις αυθαιρεσίες στο Γαργαδόρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνήγορος του Πολίτη: Παρατυπίες στα έργα του Γαργαδόρου
Την απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη σε αναφορά της για το έργο του Γαργαδόρου, στον Άγιο Νικόλαο δημοσιοποίησε η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, η Αρχή...
Συνήγορος του Πολίτη: Παρατυπίες στα έργα του Γαργαδόρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας