Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινητοποίηση των αγροτών στα Χανιά

Συγκέντρωση αγροτών στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά

kriti24.gr

Κινητοποίηση των αγροτών στα Χανιά

 • A-
 • A+
Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι αγρότες των Χανίων για τις ζημιές που υπέστησαν στην φετινή ελαιοπαραγωγή και με την άρνηση της κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων για τον δάκο.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν με αγροτικά οχήματα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ζητώντας πλήρη αποζημίωση για τη ζημιά που έχουν υποστεί φέτος στην ελαιοπαραγωγή και τονίζοντας ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της.

Οι αγρότες στην συνέχεια πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία σε κεντρικούς δρόμους με κατάληξη την Αντιπεριφέρεια, όπου παρέδωσαν ψήφισμα ζητώντας να διαβιβαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Μάλιστα, κατά την άφιξή τους εκεί, έχυσαν δοχεία με γάλα στα σκαλιά του κτιρίου, θέλοντας να δείξουν συμβολικά πόσο χαμηλή είναι πια η αξία των προϊόντων και των κόπων τους.

Αγρότες έχυσαν δοχεία με γάλα στις σκάλες της Αντιπεριφέρειας Χανίων

flashnews.gr

Κατά την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, έγινε αναφορά στα αιτήματα που έχουν οι αγρότες των Χανίων, και τα οποία έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις αλλά και την καταπολέμηση του δάκου για την τρέχουσα χρονιά.

Συγκέντρωση αγροτών στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά

kriti24.gr

Οι αγρότες διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές, καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που εκκρεμούν, εξασφάλιση ολοκληρωμένης και άρτιας εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, απαλλαγή πληγέντων λόγω καταστροφών από φόρους/χαράτσια κ.α..

Μάλιστα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού έχει κάνει γνωστό ότι αύριο Πέμπτη (29/01) θα υπάρξει συνέλευση των αγροτών προκειμένου να αποφασιστεί το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια.

Από παλαιότερη συγκέντρωση αγροτών στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά

kriti24.gr

Σημειώνεται ότι οι αγρότες των Αστερουσίων έχουν ήδη βγει στους δρόμους καθώς τα πρώτα τρακτέρ βρίσκονται στον κόμβο των Πραιτωρίων. Η κινητοποίηση ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη και οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Προς το παρόν, βρίσκονται παραταγμένοι στον κόμβο, χωρίς να εμποδίζουν την ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Επίσης, την Παρασκευή το πρωΐ, αγρότες του Ρεθύμνου θα συγκεντρωθούν στις Μάντρες ενώ οι αγρότες Ηρακλείου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον ΕΛΓΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων:

«Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε μαζικά και αγωνιστικά την εναντίωση μας απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική που θέλει να μας ξεκληρίσει. Παλεύουμε συντονισμένα μαζί με τους συναδέλφους από την υπόλοιπη Κρήτη, από όλη την Ελλάδα.

Βγαίνουμε στον δρόμο του αγώνα με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας αυτοκίνητα ενάντια σε μια πολιτική που δίνει όλη την πίτα στους μεγάλους κι εμάς μας πετάει τα ψίχουλα! Ενάντια στις κυβερνήσεις και τους τοπικούς άρχοντες που μας κοροϊδεύουν, μας αγνοούν και μας χτυπάνε με γκλοπ και χημικά! Ενάντια σε εκείνους που "παίζουν" τον ιδρώτα μιας χρονιάς, τις περιουσίες μας, για τα κέρδη τους!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΛΑΔΙ!

Καλούμε τον λαό, τη νεολαία της περιοχής να αγκαλιάσουν τον αγώνα μας! Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας!

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 1. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο λάδι, τα εσπεριδοειδή και τα υπόλοιπα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Άμεση πληρωμή στην παράδοση. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμποροβιομήχανων.
 2. Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που εκκρεμούν. Να αλλάξει ο κανονισμός για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει παραγωγή και κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.

Ειδικά για τις καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή:

 • Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με ευθύνη του κράτους.
 • Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας, ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Όχι στην ανάθεση σε εργολάβους, είτε ιδιώτες είτε δήμους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
 • Απαλλαγή πληγέντων λόγω καταστροφών από φόρους/χαράτσια (τέλη, άρδευση, κλπ.).
 • Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές.
 • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, 60 για τους αγρότες, 55 για τις αγρότισσες.
 • Όχι στις περικοπές επιδοτήσεων - ενισχύσεων που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.
 • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αύξηση στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Καμία ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων. Τώρα κατάργηση των "αγροτοδικείων».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους αγρότες της Κρήτης
Κινητοποίηση στα Χανιά θα πραγματοποιήσουν την επόμενη βδομάδα οι αγρότες - Στον κόμβο των Πραιτωρίων βγήκαν τα πρώτα τρακτέρ στο νότιο Ηράκλειο.
Στους δρόμους αγρότες της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι αγρότες του Ηρακλείου
Νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλαν οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε συγκεντρώσεις στον κόμβο στα Πραιτώρια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.
Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι αγρότες του Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεισόδια στο Ηράκλειο κατά τη σύσκεψη για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για τις αποζημιώσεις των παραγωγών, παρουσία του Μάκη Βορίδη, του περιφερειάρχη, δημάρχων και παραγωγών. Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και παραγωγών.
Επεισόδια στο Ηράκλειο κατά τη σύσκεψη για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγρότες Ηρακλείου: Υποδοχή με... κινητοποίηση στον Μ. Βορίδη
Οι αγρότες ετοιμάζουν συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στην Κρήτη.
Αγρότες Ηρακλείου: Υποδοχή με... κινητοποίηση στον Μ. Βορίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν την αστυνομική βία εις βάρος των αγροτών
Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων καταγγέλλουν τη χρήση χημικών και βίας από πλευράς αστυνομικών.
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν την αστυνομική βία εις βάρος των αγροτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας