• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 22.9°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.3°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.4°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.1°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.0°C
  2 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 22.9°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 24.2°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 22.9°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 20.6°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  78%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 18.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.8°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.1°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.3°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  0 BF
  96%

Από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών των Αστερουσίων στα Πραιτώρια Ηρακλείου

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι αγρότες του Ηρακλείου

 • A-
 • A+
Νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλαν οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε συγκεντρώσεις στον κόμβο στα Πραιτώρια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για έλλειψη αποζημιώσεων από τις ζημιές που υπέστησαν από τον δάκο, την ίδια ώρα που αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι τιμές στα αγροεφόδια παραμένουν υψηλές, με αποτέλεσμα και το κόστος παραγωγής να παραμένει στα ύψη.

Παράλληλα, ζητούν άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, απαλλαγή πληγέντων λόγω καταστροφών από φόρους/χαράτσια καθώς κι εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας, ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, ζητούν μειώσεις στο αγροτικό ρεύμα, αφορολόγητο στο πετρέλαιο και κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, καθώς κι μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων:

«Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί του νομού, και πανελλαδικά, βρισκόμαστε και φέτος αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα. Μας άφησαν στο έλεος του δάκου που κατάστρεψε την παραγωγή μας, τα λάδια μας τα μετέτρεψαν σε βιομηχανικά, τα παίρνουν σε τιμές ξεφτίλας, κερδίζουν αναμειγνύοντάς τα με τα παρθένα, μας πήραν τα σταφύλια τσάμπα, καταστρέφουν τη ρακή, αγοράζουν γάλα και κρέας κοψοχρονιά! Και την ώρα που χιλιάδες αγρότες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη συζητάμε πώς θα τα αντιπαλέψουμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, αλλά με πρωτεργάτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επιδίδεται, όπως και οι προηγούμενες, σε ψέματα, συκοφαντίες, ακόμα και με ΜΑΤ μας χτύπησε!

Η κυβέρνηση λέει πως έχει ικανοποιήσει στο 70% τις «προγραμματικές δεσμεύσεις της» απέναντι στην αγροτιά. Με τη μόνη διαφορά ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν την πλειοψηφία των παραγωγών, μα μια μειοψηφία, τις μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ είναι δώρο-άδωρο, αφού στα μπλόκα κατακτήσαμε αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ. Αυξάνει 8% τις ασφαλιστικές εισφορές ενώ κάθε ζευγάρι αγροτών θα πληρώνει 2.700 ευρώ τον χρόνο για να πάρει σύνταξη 330 ευρώ (!) που προβλέπονται από τον νόμο Κατρούγκαλου. Την ίδια ώρα μας φλομώνει στο παραμύθι ότι η ΚΑΠ μοιράζει χρήμα! Έχουμε καταλάβει ότι η ΚΑΠ είναι εργαλείο για την παραπέρα συγκέντρωση γης και παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες. Σήμερα το 20% των εκμεταλλεύσεων λαμβάνει το 68% των ενισχύσεων, αποκλείονται από τα δικαιώματα εκμεταλλεύσεις κάτω των 4 στρεμμάτων, δεν καταβάλλονται ενισχύσεις που αντιστοιχούν σε ποσό μικρότερο από 250 ευρώ, ενώ η αναθεώρηση της ΚΑΠ θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση για εμάς, με μείωση κονδυλίων και ενισχύσεων. Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει κρίσιμα αιτήματά μας:

 • Δεν αποζημιώνει τους ελαιοπαραγωγούς λόγω δάκου. Ακούσαμε για κλιματικές αλλαγές και μύκητες, μας κουνάνε και το δάχτυλο γιατί δεν τους αντιμετωπίσαμε (!) και ζητάμε και αποζημίωση από πάνω! Το πόρισμα του Μπενάκειου Ινστιτούτου λέει καθαρά ότι η φετινή παραγωγή καταστράφηκε λόγω δάκου!
 • Δε μειώνει τις τιμές στα αγροεφόδια, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να παραμένει στα ύψη.
 • Δε συζητάει για κατώτατες εγγυημένες τιμές! Βρισκόμαστε, λέει, στην «ελεύθερη αγορά». Όμως εξασφαλίζει εγγυημένα κέρδη σε εργολάβους που εκμεταλλεύονται τα διόδια σε εθνικές οδούς, σε βιομηχάνους ΑΠΕ εγγυημένη τιμή κιλοβατώρας, σε εφοπλιστές το ελεύθερο να ανεβάζουν τα ναύλα.
 • Δε λύνει το πρόβλημα του ΕΛΓΑ. Δεν τον χρηματοδοτεί επαρκώς –ενώ έχει υποχρέωση– με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αποζημιώσεις. Μεθοδεύει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, να πληρώνουμε παραπάνω χωρίς να σημαίνει ότι θα αποζημιωνόμαστε έγκαιρα ή καλύτερα.
 • Δε δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο, που ήταν προεκλογική της δέσμευση, όταν φέτος έδωσε πάνω από 600 εκατ. ευρώ για φθηνό πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικάρχες κλπ.
 • Αυξάνει το αγροτικό ρεύμα 10%, όταν οι βιομήχανοι με πολύ φθηνότερο ρεύμα χρωστάνε εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση έχει γίνει «τζιμάνι» και στη συκοφαντία. Όποτε τα τελευταία χρόνια ετοιμαζόμαστε να στήσουμε μπλόκα αρχίζει η «κασέτα» και τα «παπαγαλάκια» της, για να εμποδίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων: οι γνωστές αθλιότητες περί «κομματικά υποκινούμενων αγροτών», ότι «δεν έχουν προβλήματα», ότι «θέλουν να προκαλέσουν φθορά στην κυβέρνηση». Σπέρνουν την απογοήτευση με τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», ότι «τα μπλόκα δεν προσφέρουν κάτι στην αγροτιά». Οι αγώνες μας έχουν δείξει ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μπορεί να διεκδικεί και να έχει κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο, που δίνει σημαντική ανάσα σε όλους τους παραγωγούς, η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, το ακατάσχετο όριο τραπεζικών λογαριασμών, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ εμποδίσαμε την αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, το «πράσινο τέλος» κλπ.

Υπάρχουν και οι «άνθρωποι των διαδρόμων των Υπουργείων». Κι αυτοί εμφανίζονται όταν ετοιμάζονται κινητοποιήσεις για να θολώσουν τα νερά. Αυτοί που κάνουν τους αχρωμάτιστους, αλλά υπερασπίζονται την πολιτική των κυβερνήσεων, την ΚΑΠ. Έχουν ευθύνες ως εκπρόσωποι «Ενώσεων» για την ΞΕΦΤΙΛΑ των τιμών, εκπροσωπούν τους εμποροβιομήχανους και τους μεγαλοαγρότες, που είναι και οι ίδιοι. Δεν ντράπηκαν να ξεθάψουν την έκπτωτη ηγεσία της «ΟΑΣΝΗ», άνθρωποι που εκπροσωπούν μονάχα τους εαυτούς τους βαστώντας μια σφραγίδα για να παίζουν τον βρώμικο ρόλο τους. Εκπροσωπούν Αγροτικούς Συλλόγους; Που ήταν στις κινητοποιήσεις; Όταν τα ΜΑΤ χτυπούσαν τους ελαιοπαραγωγούς που ζητούσαν αποζημιώσεις; Ήταν μέσα και συνομιλούσαν με τον Υπουργό. Άξιος ο μισθός τους!

Οι βιοπαλαιστές αγρότες των Αστερουσίων δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια! Δε θα χαρίσουμε τον ίδρο μας, δε θα γίνουμε δούλοι στη γη μας! Μέσα από συσκέψεις στα χωριά προετοιμάζουμε την κορύφωση των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία συσπειρώνονται 13 Ομοσπονδίες και περίπου 200 Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι, στη βάση του πλαισίου πάλης που υπηρετεί τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών παραγωγών. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα, θα συναντηθούμε στον κόμβο στα Πραιτώρια! Τα τρακτέρ μας θα βγουν στο κόμβο τις επόμενες μέρες, συντονισμένοι με τους άλλους Αγροτικούς Συλλόγους. Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα στους συναδέλφους μας, δίνουμε το χέρι στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, αφού το έχει δείξει η πείρα μας ότι αυτή είναι η συμμαχία που δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας!

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια γιατί αφορούν την επιβίωσή μας - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Άμεση πληρωμή στην παράδοση. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμποροβιομήχανων.
 • Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που εκκρεμούν. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει παραγωγή και κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής. Ειδικότερα για τις καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή:
 • Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
 • Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας, ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους το πρόγραμμα δακοκτονίας, είτε ιδιώτες είτε Δήμους. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία, κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
 • Απαλλαγή πληγέντων λόγω καταστροφών από φόρους/χαράτσια (δημοτικά τέλη, άρδευση, κλπ).
 • Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
 • Όχι στην εφαρμογή των περικοπές επιδοτήσεων - ενισχύσεων που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.
 • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αύξηση στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Τέλος σε κάθε ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Άμεση κατάργηση των «αγροτοδικείων».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αποχώρησαν οι αγρότες απο τα μπλόκα
Αποχώρησαν από τα μπλόκα τους οι αγρότες και στην Κρήτη, μετά από το ραντεβού που είχαν οι εκπρόσωποι τους με τον υπουργό Αγροτικης Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη. Οι αγρότες έφυγαν από τα μπλόκα το Σαββάτο,...
Κρήτη: Αποχώρησαν οι αγρότες απο τα μπλόκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαμαρτυρία αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες και οι παραγωγοί της Κρήτης στα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά. Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για την εξαίρεση πολλώ...
Κρήτη: Διαμαρτυρία αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγρότες Ηρακλείου: Υποδοχή με... κινητοποίηση στον Μ. Βορίδη
Οι αγρότες ετοιμάζουν συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στην Κρήτη.
Αγρότες Ηρακλείου: Υποδοχή με... κινητοποίηση στον Μ. Βορίδη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρήτη: Αγροτικά προϊόντα και διασύνδεση με τον Τουρισμό
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης ο οποίος μπορεί να συνδυαστεί με τον Τουρισμό, την τοπική οικονομία και τις τοπικές αγορές.
Κρήτη: Αγροτικά προϊόντα και διασύνδεση με τον Τουρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μ. Βορίδης: Αποζημιώσεις μόνο για κακοκαιρία, όχι για δάκο
Ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι η ζημία από τον δάκο δε αποζημιώνεται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ και υπογράμμισε ότι μόνο όσες ζημιές συνδέονται με φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, θα αποζημιωθούν.
Μ. Βορίδης: Αποζημιώσεις μόνο για κακοκαιρία, όχι για δάκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας