• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 27.3°C
  0 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.5°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.3°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.6°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 21.8°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 27.5°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.2°C / 22.7°C
  0 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  38%

Ο νέος διοικητής του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Γ. Χαλκιαδάκης (πρώτος από δεξιά) στη χθεσινή τελετή ανάληψης καθηκόντων για διοικητές και αναπληρωτές διοικητές της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ορκίστηκε ο υπόδικος διοικητής στο ΠΑΓΝΗ

 • A-
 • A+
Αναλαμβάνει καθήκοντα ο Γ. Χαλκιαδάκης παρά την καταδίκη του από δικαστήριο και τον εν εξελίξει πειθαρχικό του έλεγχο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα καθήκοντά του ως διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης, ανέλαβε και επίσημα χθες ο πρωτόδικα καταδικασμένος για βαριά ιατρική αμέλεια Γιώργος Χαλκιαδάκης. Ενώπιον της διοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας ορκίστηκαν συνολικά επτά διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, ενώ αναμένεται η έκδοση των ΦΕΚ και για τέσσερις θέσεις διοικητών ή αναπληρωτών στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Για τον καθηγητή Γιώργο Χαλκιαδάκη εκκρεμεί δίκη σε δεύτερο βαθμό για σοβαρότατα ιατρικά λάθη κατά την εγχείρηση 29χρονου ασθενούς, τα οποία τον καθήλωσαν σε αναπηρικό καροτσάκι για όλη του τη ζωή. Τόσο η ΕΔΕ που διατάχθηκε εις βάρος του όσο και το πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε το δικαστήριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν επιβαρυντικά για τον κ. Χαλκιαδάκη. Πρωτόδικα το δικαστήριο καταδίκασε τον περασμένο Φεβρουάριο τον κ. Χαλκιαδάκη σε 24 μήνες φυλάκιση για «βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια υπόχρεου», με την έφεση που άσκησε να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ ακόμα εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Με δεδομένη την απόφαση του δικαστηρίου η ΕΔΕ διαβιβάστηκε στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο του υπουργείου Υγείας, από το οποίο και υπό κανονικές συνθήκες αναμένονται οι πειθαρχικές ποινές στον γιατρό. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί και η απόφαση του αστικού δικαστηρίου για αποζημίωση 1,3 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η οικογένεια του παθόντος από τον κ. Χαλκιαδάκη, ποσό που το πιθανότερο είναι να καταλογιστεί όχι στον ίδιο, αλλά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Οπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» νομικοί κύκλοι, αν δεν υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη του γιατρού, το ποσό της αποζημίωσης δεν μπορεί να του καταλογιστεί και θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε πρόσφατη έρευνά της η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει πως η ΕΔΕ για το συγκεκριμένο περιστατικό καθυστέρησε τρία χρόνια καθώς παραιτούνταν ο ένας μετά τον άλλο οι γιατροί που αναλάμβαναν να τη διεξαγάγουν. Εν τέλει ολοκληρώθηκε από γιατρό του Αττικού Νοσοκομείου, τον οποίο στη συνέχεια μήνυσε ο κ. Χαλκιαδάκης, ενώ μήνυση υπέβαλε και εις βάρος της οικογένειας του παθόντος (τέθηκε στο αρχείο).

Επιβαρυντικό πόρισμα

Την ίδια στιγμή η «Εφ.Συν.» έχει ήδη αποκαλύψει και την ύπαρξη επιβαρυντικού για τον κ. Χαλκιαδάκη πορίσματος από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ήδη από τον Νοέμβριο του 2017 σχετικά με την παράλληλη άσκηση καθηκόντων σε δύο ειδικότητες, τη γενική χειρουργική και τη θωρακοχειρουργική, κάτι που από τον νόμο απαγορεύεται. Μάλιστα ο κ. Χαλκιαδάκης το 2009 ανέλαβε διευθυντής και στις δύο αντίστοιχες κλινικές, πρακτική που ορίζεται σαφώς ως παράτυπη με βάση το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ.

Η επιμονή του κ. Χαλκιαδάκη να κατέχει και τις δύο ειδικότητες οδήγησε στην έκθεση ασθενών σε κίνδυνο για την οποία πρωτόδικα επίσης είχε καταδικαστεί σε 19 μήνες φυλάκιση, ωστόσο στο Εφετείο αθωώθηκε ύστερα από αλλαγή των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα από τα παραπάνω δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να του αναθέσει την ευθύνη διοίκησης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης, ενώ ο κ. Χαλκιαδάκης διασώθηκε και στο δεύτερο κύμα ανακοινώσεων (μετά τις προκλητικές επιλογές διοικητών σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Καρδίτσας) και το όνομά του περιλήφθηκε και στον νέο, διορθωμένο κατάλογο για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Εκτός από τον κ. Χαλκιαδάκη, χθες ορκίστηκαν και οι διοικητές των Νοσοκομείων Αγίου Νικολάου Μανώλης Ανδρεαδάκης, Ιεράπετρας Μανώλης Καλλιονάκης, Χανίων Γιώργος Μπέας, Ρεθύμνου Λευτέρης Μαρκάκης και ο διοικητής του «Βενιζέλειου» Κώστας Τερζάκης μαζί με την αναπληρώτριά του Ελευθερία Κωστάκη.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα τραγικά λάθη του νέου διοικητή στο ΠΑΓΝΗ
Πόρισμα-φωτιά του ΣΕΥΥΠ για το who is who του χειρουργού Γιώργου Χαλκιαδάκη, προτού η κυβέρνηση Μητσοτάκη διορίσει τον συνταξιούχο πλέον γιατρό, διοικητή του ΠΑΓΝΗ, αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών –...
Τα τραγικά λάθη του νέου διοικητή στο ΠΑΓΝΗ
ΝΤΕΛΟΓΟ
Παραμένει… άριστος
Στη νέα διορθωμένη λίστα του Υπουργείου Υγείας για τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, συνεχίζει να φιγουράρει το όνομα του Γιώργου Χαλκιαδάκη για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Φαίνεται πως δεν...
Παραμένει… άριστος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: 23 επικουρικοί γιατροί, σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων
Για κοροϊδία καταγγέλλουν γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί της Κρήτης την κυβέρνηση με αφορμή την ανακοίνωση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης για «θωράκιση των νοσοκομείων του νησιού» και «ενίσχυση...
Κρήτη: 23 επικουρικοί γιατροί, σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκιές πάνω από το υπουργείο Υγείας για το θάνατο της Μελίνας
Ανάστατη παραμένει η κοινωνία της Κρήτης με τις εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, μετά από εγχείριση ρουτίνας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Και ενώ ακόμα αναμένονται τα...
Σκιές πάνω από το υπουργείο Υγείας για το θάνατο της Μελίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας