• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  5 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.6°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.7°C / 14.9°C
  6 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 14.0°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  6 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  7 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  6 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.0°C
  4 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.5°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  61%
AP Photo/Ignatis Tsiknis

Δήμαρχος Ρεθύμνου: «Όχι πρόχειρες αποφάσεις για το προσφυγικό»

 • A-
 • A+
Να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία στο Ρέθυμνο και οι τοπικές κοινωνίες στην Κρήτη ώστε μαζί με τους φορείς να εκφράσουν την άποψη τους και να προτείνουν λύσεις για το Μεταναστευτικό, ζήτησε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με το Σύλλογο Ξενοδόχων και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, «χαίρομαι διότι υπάρχει απόλυτη συναντίληψη επί του θέματος αλλά και με όλους τους φορείς του Ρεθύμνου. Τους έδωσα τη σκυτάλη της ευθύνης για το ζήτημα της φιλοξενίας Μεταναστών και προσφύγων, διότι μέχρι σήμερα το θέμα το πάλευα προσωπικά μαζί με ένα δύο συνεργάτες. Από δω και πέρα πιστεύω πως η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να υπερασπιστεί το συμφέρον της, αλλά και το θέμα του υπαρξιακού της συστήματος».

Ο κ. Μαρινάκης ως δήμαρχος Ρεθύμνης αλλά και ως αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κάνει λόγο για ευθύνη όλων αλλά και των τοπικών κοινωνιών, απέναντι στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται και πονάνε ως μετανάστες πρόσφυγες αλλά και στο μέγεθος του προβλήματος της φιλοξενίας τους. «Από την άλλη μεριά όμως έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους τόπους μας και στους ανθρώπους μας, στους πολίτες. Αν πραγματικά εννοεί η κυβέρνηση ότι θέλει να διαχειριστούμε τον αριθμό των 1.500 μεταναστών και προσφύγων, έχουμε έτοιμη λύση, ώστε αυτό να γίνει. Εάν όμως θέλει να δημιουργήσει μικρές Μόριες σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή τόπους δυστυχίας όπου θα είναι ένα σημείο αναφοράς για συνεχόμενες μεταγγίσεις όπως έχει κάνει και σε άλλα μέρη της χώρας, τότε η Ελληνική Πολιτεία έχει χάσει την αξιοπιστία της και στην Κρήτη δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα το επιτρέψουμε για τις περιοχές που είναι συνδεδεμένες με την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου».

Το ζήτημα απασχολεί την τοπική κοινωνία μετά και την απόρριψη ως χώρου φιλοξενίας του xωριού Αρμένων μιας και ξεκινάει από την αρχή η συζήτηση για ανεύρεση τόπου που θα μεταφερθούν πρόσφυγες μετανάστες. Όπως είπε ο δήμαρχος, «κάθε πολίτης στο Ρέθυμνο είναι φιλόξενος πολίτης κάτι που ισχύει για όλη Κρήτη. Θέλουν όμως να επικρατήσει η καλή οργάνωση ο συντονισμός και η λογική. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το πώς μπορεί να ζητήσει κανείς νομιμοποίηση, ώστε το Ρέθυμνο να πάρει τη μερίδα του Λέοντος όταν έχει ένα Γενικό Νοσοκομείο υποστελεχωμένο, χωρίς γιατρούς, με γιατρούς στα όρια του ηρωισμού να παλεύουν να το κρατήσουν ανοιχτό, με τις κλινικές κλειστές λόγω έλλειψης στελεχών. Ζητάνε να αναλάβει το Ρέθυμνο δυσανάλογο αριθμό προσφύγων μεταναστών όταν δεν υπάρχει ουσιαστική υποδομή. Στο Ρέθυμνο πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα αντικειμενικά κριτήρια αλλά και στα τοπικά κριτήρια που υπάρχουν, σε συνάρτηση με τις συνθήκες και τα προβλήματα.

Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει σε κάθε περιοχή του νησιού. Η προηγούμενη πρόταση περί του χωριού Αρμένων δεν έπληττε μόνο το δήμο Ρεθύμνης έπληττε συνολικά το νόμο και το τουριστικό προϊόν του νόμου, καταργώντας ουσιαστικά την ενδοεπικοινωνία Βορρά και Νότου του νομού από το ένα και μοναδικό οδικό δίκτυο που μάλιστα βρίσκεται και σε άσχημη κατάσταση. Παράλληλα, για την απεμπλοκή του χωριού Αρμένων από δημιουργία χώρων φιλοξενίας πιστεύω πως δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος με κοινή λογική που να είχε το οποιοδήποτε περιθώριο να δικαιολογήσει τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας στο συγκεκριμένο χωριό. Η απόφαση εξαίρεσης έγινε πιο κατανοητή και από την επιχειρηματολογία βουλευτών και υπουργών της Κυβέρνησης».

Σχετικά με τον αποκλεισμό του Νομού Χανίων σε ότι αφορά τον προγραμματισμό φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών, ο δήμαρχος Ρεθύμνης και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί κανένα λόγο που να δικαιολογεί τη μη συμμετοχή του Νομού Χανίων στον προγραμματισμό φιλοξενίας. «Κυρίως δεν αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι κάποιοι δικαιολογούν τη μη συμμετοχή του Νομού Χανίων λόγω των Αμερικανικών Βάσεων που υπάρχουν. Να θυμίσω πως υπάρχουν περιοχές στα Χανιά που γεωγραφικά είναι πιο μακριά από τις βάσεις, από ότι είναι το Ρέθυμνο».

Ζήτησε μάλιστα πριν τις όποιες αποφάσεις, οι υπεύθυνοι «… να κάνουν τον κόπο να διαβουλεύονται με τις τοπικές κοινωνίες διότι χωρίς αυτές, όλα τα σχέδια θα καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων», είπε ο κ. Μαρινάκης υπενθυμίζοντας πως, «το Ρέθυμνο φιλοξενεί ήδη χιλιάδες μεταναστών που είναι αχαρτογράφητοι τόσο υγειονομικά όσο και από πλευράς ταυτοποίησης τους. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει πλήρης απουσία ελέγχου κάτι που συμβαίνει φυσικά σε όλη την Κρήτη αλλά και στο νομό Ρεθύμνου όπου είναι ιδιαίτερα έντονη η παρουσία των μεταναστών».

Ο Γιώργος Μαρινάκης ζητάει να υπάρξει ορθή κατανομή με τα κριτήρια που πρέπει να έχει μία σωστά πολιτική επιλογή. «Το Ρέθυμνο θα αναλάβει πλήρως το ποσοστό μεταναστών και προσφύγων που του αναλογεί. Ζητάμε το λογικό το ορθό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποδεχτούμε μεν την όποια λύση προτείνει το Υπουργείο και η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να την κάνουμε αποδεκτή χωρίς ενστάσεις. Η οποία εύκολη λύση θα είναι λύση καταστροφική», τόνισε ο ίδιος.

Από πλευράς το δήμου Ρεθύμνου όπως είπε ο κ. Μαρινάκης δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση δεδομένου ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει ο τοπικός βουλευτής υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Επικουρικά όμως, με την βασική μας πρόταση, η οποία αφορά σε πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ δηλαδή στα διαμερίσματα που μπορούν να ενοικιαστούν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες μετανάστες. Πρόκειται για μία δοκιμασμένη λύση που είναι αξιοπρεπής με την οποία ούτε η κοινωνία ματώνει ούτε υπάρχουν προβλήματα, ούτε αναπτύσσονται αντιδράσεις και πραγματικά οι μετανάστες ενσωματώνονται πάρα πολύ γρήγορα στις τοπικές κοινωνίες και στις γειτονιές. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο το δικό μας. Οι άνθρωποι αυτοί, να γίνουν μέρος των κοινωνιών μας χωρίς προβλήματα με αρμονική συνύπαρξη», ανέφερε.

Η λύση αυτή δοκιμάστηκε και επί υπουργίας του κυρίου Μουζάλα, την οποία είχε προτείνει ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης με αποτελέσματα, όπως τα χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ρεθύμνης, θετικότατα. «Και παρά τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν στην πορεία όλα πήγαν εξαιρετικά και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για κανέναν πολίτη ή πρόσφυγα μετανάστη. Όλα λοιπόν ξεκινούν από νέα βάση σε ότι αφορά τη συζήτηση για εξεύρεσή φιλοξενίας των μεταναστών προσφύγων. Νομίζω ότι αν σκεφτούμε πως δεν μιλάμε για μία οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος αλλά για ένα νόμο το Ρέθυμνο, για τέσσερις νομούς για ένα ολόκληρο νησί την Κρήτη, που έχει το 15% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και που στην ουσία ιδιαίτερα στο νομό Ρεθύμνης ο τουρισμός είναι δυστυχώς μονοκαλλιέργεια.

Σημαντική οικονομική πηγή δηλαδή μετά τον κλάδο της κτηνοτροφίας που έχει τεράστια και σοβαρά προβλήματα, τα τρομερά προβλήματα που έχει η ελαιοκομία ειδικά φέτος, συν τις απώλειες που είχαμε από τις φυσικές καταστροφές που ακόμα δεν επουλωθεί. Σε όλη αυτή την κατάσταση να προστεθεί και η τρομακτική απώλεια εισοδημάτων σε επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και γενικότερα της αγοράς από την πτώχευση της THOMAS COOK. Έχουμε δεχτεί απανωτά χτυπήματα ως νομός οπότε πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στις αποφάσεις μας και σε όλα όσα αφορούν τον τόπο μας και τους πολίτες μας», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Με πληροφορίες από το «ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βράζει» και η Κρήτη κατά του Στεφανή
Μπορεί τα πτυχία του υφυπουργού Άμυνας, αρμόδιου για το προσφυγικό, να αναφέρονται στη «διαχείριση κρίσεων», όμως τις τελευταίες ημέρες ο στρατηγός φαίνεται να μένει... μετεξεταστέος. Ενώ το όνομά του είναι...
«Βράζει» και η Κρήτη κατά του Στεφανή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοφοβικός λόγος από τον Στεφανή προς τους δημάρχους της Κρήτης
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας αυτοδιοικητικών από την Κρήτη με τον υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, το βράδυ της Παρασκευής, με αφορμή τις αντιδράσεις  για τον σχεδιασμό Hot Spot...
Ξενοφοβικός λόγος από τον Στεφανή προς τους δημάρχους της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέντε δομές φιλοξενίας προσφυγόπουλων προωθεί η ΠΕΔ στην Κρήτη
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γ. Κουράκης εξέφρασε τη θέληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη στήριξη του προγράμματος ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κρήτη και τη δημιουργία τεσσάρων έως πέντε δομών στο νησί.
Πέντε δομές φιλοξενίας προσφυγόπουλων προωθεί η ΠΕΔ στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό από τις συζητήσεις για hot spot στην Κρήτη
Για αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από τις εξελίξεις με το προσφυγικό κάνει λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου Σ. Βαρδάκης, με τον Χ. Μαμουλάκη να μιλάει για «εν κρυπτώ» αποφάσεις.
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό από τις συζητήσεις για hot spot στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλειστή δομή προσφύγων στις Γούβες - Ομόφωνα «όχι» από τον Δήμο Χερσονήσου
Σε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο αρνείται τη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή της Χερσονήσου κατέληξε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου το βράδυ της Τρίτης.
Κλειστή δομή προσφύγων στις Γούβες - Ομόφωνα «όχι» από τον Δήμο Χερσονήσου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΔ Κρήτης: «Όχι στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών»
Την σαφέστατη θέση της ΠΕΔ Κρήτης ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη δημιουργία ανοιχτών και κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη, εξέφρασαν τα μέλη της.
ΠΕΔ Κρήτης: «Όχι στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας