Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη Βουλή η υποστελέχωση της Στέγης Ανηλίκων Ηρακλείου

Στη Βουλή η υποστελέχωση της Στέγης Ανηλίκων Ηρακλείου

  • A-
  • A+
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι σοβαρό, καθώς εργάζονται συνολικά μόλις έξι άτομα, ενώ υπογράμμισε ότι η κρατική επιχορήγηση δεν καλύπτει ούτε το 1/4 των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για τις απαράδεκτες ελλείψεις προσωπικού και την υποχρηματοδότηση της «Στέγης Ανηλίκων Αρρένων» Ηρακλείου, κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Συντυχάκη.

Όπως τονίζεται, το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Στέγης Ανηλίκων Αρρένων Ηρακλείου είναι πολύ σοβαρό, καθώς το οργανόγραμμα της δομής προβλέπει τη στελέχωσή της με 18 άτομα, την ώρα που εργάζονται συνολικά μόλις έξι άτομα, από τους οποίους μόνο τρεις είναι μόνιμοι και οι άλλοι τρεις εργάζονται με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που λήγει τον Ιανουάριο 2020.

Επιπλέον, τίθεται και το διαχρονικό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της δομής, καθώς η κρατική επιχορήγηση δεν καλύπτει ούτε το 1/4 των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρέμβαση, η στοιχειώδης λειτουργία της δομής απαιτεί τουλάχιστον 35.000 ευρώ, την ώρα που η κρατική επιχορήγηση δεν ξεπερνά τα 8.500 ευρώ.

Επίσης, τίθεται και το ζήτημα της έλλειψης εξοπλισμού και οχημάτων, καθώς και ζητήματα ελλιπούς συντήρησης της κτιριακής υποδομής ενώ γίνεται λόγος για μία απαράδεκτη κατάσταση.

Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης:

«Η «Στέγη Ανηλίκων Αρρένων» Ηρακλείου, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι η μοναδική δομή φιλοξενίας αγοριών σε ολόκληρο τον Nομό Ηρακλείου. Είναι ένας χώρος «ημιαυτόνομης» διαβίωσης, στην οποία φιλοξενούνται αγόρια σχολικής ηλικίας (6-18 ετών), που βίωσαν και βιώνουν την ανασφάλεια και για τα οποία παιδιά η ευθύνη του κράτους θα πρέπει να είναι ουσιαστική, να βασίζεται στην επιστημονική και κοινωνική στήριξη και να γίνεται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της κατεκτημένης στον συγκεκριμένο τομέα σύγχρονης παιδαγωγικής.

Παρόλα αυτά, κι ενώ υπάρχει μεγάλη ανάγκη στήριξης των φιλοξενούμενων παιδιών από εξειδικευμένους επιστήμονες, το κράτος παρέχει διαχρονικά ένα ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας την ίδια στιγμή που στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται παιδιά στην πιο κρίσιμη φάση της ζωής τους και που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Η δομή στερείται των υπηρεσιών άκρως απαραιτήτου προσωπικού όπως: ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, παιδοψυχίατρου, νοσηλευτή κλπ και καταφέρνει και επιβιώνει λόγω της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση οι ελάχιστοι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, είναι εξαιρετικά σοβαρό το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αφού αν και το οργανόγραμμα της δομής προβλέπει τη στελέχωσή της με 18 άτομα, εργάζονται συνολικά έξι άτομα, από τους οποίους μόνο τρεις είναι μόνιμοι και οι άλλοι τρεις εργάζονται με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που λήγει τον Ιανουάριο 2020.

Επιπλέον, διαχρονικό είναι το πρόβλημα της τεράστιας υποχρηματοδότησης της λειτουργίας της δομής. Η κρατική επιχορήγηση δεν καλύπτει ούτε το 1/4 των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών, αφού δεν ξεπερνά τα 8.500 ευρώ, ενώ η στοιχειώδης λειτουργία της δομής απαιτεί τουλάχιστον 35.000 ευρώ. Κατά συνέπεια η δομή στηρίζει τη λειτουργία της στην τιτάνια δουλειά του προσωπικού και τις χορηγίες ιδιωτών, από πετρέλαιο μέχρι τρόφιμα και γραφική ύλη, κ.ά. Συνάμα, επισημαίνονται ελλείψεις σε εξοπλισμό πχ υπηρεσιακό αυτοκίνητο για τη μεταφορά των παιδιών και ζητήματα ελλιπούς συντήρησης της κτιριακής υποδομής. Με αποτέλεσμα η προστασία ανήλικων παιδιών που ζουν μακριά από τις οικογένειές τους, να εξαρτάται από τη καλή θέληση κάποιων ιδιωτών, αντί αυτή να είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στα πλαίσια δημόσιων δομών με βάση τις ανάγκες αυτών των παιδιών.

Για την κατάσταση αυτή και τις συνέπειές της σε παιδιά και εργαζόμενους σοβαρές είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, που σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί στην απαξίωση, την υπολειτουργία και κατά συνέπεια διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση τέτοιων ευαίσθητων κοινωνικών δομών. Η κατάσταση στη «Στέγη Ανηλίκων Αρρένων» Ηρακλείου είναι αποκαλυπτική της βαρβαρότητας, της απανθρωπιάς των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που στο όνομα της εξασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων και των ιδιωτικοποιήσεων έχουν φέρει σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση τη «Στέγη Ανηλίκων Αρρένων» Ηρακλείου καθώς κι άλλες ανάλογες Δημόσιες Δομές Προστασίας του παιδιού που εποπτεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εργασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα λόγω του κατεπείγοντος:

  • Να μην απολυθούν οι τρεις συμβασιούχοι εργαζόμενοι της στέγης, που λήγουν οι συμβάσεις τους στο τέλος Ιανουαρίου. Η τυχόν απόλυση τους θα θέσει κυριολεκτικά σε κίνδυνο τη λειτουργία της δομής.
  • Την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της «Στέγης Ανηλίκων Αρρένων» Ηρακλείου για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών.
  • Τη στελέχωσή της με όλο το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό από τον κρατικό προϋπολογισμό, και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με στόχο την ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη, την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών όλων των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή.
  • Τη συντήρηση της κτιριακής υποδομής της «Στέγης Ανηλίκων Αρρένων» Ηρακλείου και την προμήθεια υπηρεσιακού οχήματος για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, αναψυχή κ.α.
  • Την επεξεργασία σύγχρονων επιστημονικών προγραμμάτων λειτουργίας της «Στέγης Ανηλίκων Αρρένων» Ηρακλείου με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή και στις άλλες ανάλογες που εποπτεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακούει κανείς τα κορίτσια του Ηρακλείου;
Xαμένα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και κομματικών διαγκωνισμών παραμένουν 30 κορίτσια, φιλοξενούμενα στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού στον Πόρο Ηρακλείου. Η ανεπάρκεια των διοικήσεων, η ελλιπής κατάρτιση των...
Ακούει κανείς τα κορίτσια του Ηρακλείου;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαθήτρια της Κρήτης απαντά στους γονείς για την ξενοφοβία
«Είστε εσείς οι οποίοι θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να μπουν στην θέση των προσφυγόπουλων, που έχουν ξεφύγει απ’ την δίνη του πολέμου, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό».
Μαθήτρια της Κρήτης απαντά στους γονείς για την ξενοφοβία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χωρίς στόχους θα πεθάνω»
Οπως οι Ελληνες πάνε στο εξωτερικό και ειδικά οι επιστήμονες για εργασία και για να ενσωματωθούν εκεί, το ίδιο πρέπει να γίνει στην Ελλάδα για τους μετανάστες και, στο τέλος, θα ωφεληθεί η Ελλάδα.
«Χωρίς στόχους θα πεθάνω»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των αστέγων της πόλης
Το σχέδιο με την επωνυμία «ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ» ξεκινά να υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου, με στόχο τη στήριξη των αστέγων της πόλης. Το σχέδιο πρόκειται να υποστηρίξει 60 αστέγους (25 μεμονωμένα άτομα και 35 άτομα – μέλη...
Ηράκλειο: Νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των αστέγων της πόλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το σχέδιο νόμου για τις «Μονάδες Μέριμνας Νέων» αλλάζει την Ιστορία
Το τελικό σχέδιο νόμου για τις Μονάδες Μέριμνας Νέων έχει αναρτηθεί στη διαβούλευση. Το σχέδιο έχει ενσωματώσει τους πιο σύγχρονουςς για τα παιδιά τρόπους επανένταξης, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης.
Το σχέδιο νόμου για τις «Μονάδες Μέριμνας Νέων» αλλάζει την Ιστορία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδικάστηκαν για βιασμό αλλά θα στηρίξουν τη Στέγη Ανηλίκων Ηρακλείου
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι δύο Βρετανοί για τον βιασμό στα Μάλια - Δεν πάνε φυλακή αλλά θα καταβάλουν έκαστος 6.000 ευρώ σε διάστημα 5 μηνών στη Στέγη Ανηλίκων Ηρακλείου.
Καταδικάστηκαν για βιασμό αλλά θα στηρίξουν τη Στέγη Ανηλίκων Ηρακλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας