• Αθήνα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  24°C 21.1°C / 24.7°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.2°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.5°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.9°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  1 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.1°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  83%
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Χανιά: Ζητούν μέτρα για τους διανομείς μετά από νέο τροχαίο

 • A-
 • A+
Ένα νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματία έναν ακόμα διανομέα, αποκάλυψε το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων, το οποίο σημειώθηκε λίγο πριν το τέλος του έτους, ζητώντας παράλληλα να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των διανομέων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων, πρόκειται για το τέταρτο εργατικό ατύχημα με διανομέα τον τελευταίο καιρό, ο οποίος τραυματίστηκε την ώρα που επέστρεφε σπίτι του.

Το Σωματείο εκθέτει τα προβλήματα του κλάδου, εστιάζοντας στις υπερβολικές ώρες εργασίας, στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, στα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας, κάνοντας λόγο για ένα επικίνδυνο επάγγελμα.

Το Σωματείο ζητάει να γίνει η  ΣΣΕ στον Επισιτισμό υποχρεωτική, να υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για τη καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς, μηχανάκια, εξοπλισμός, κράνος, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση και να ενταχθεί η ειδικότητα των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με την εκπνοή του 2019 είχαμε άλλο ένα ατύχημα συναδέλφου διανομέα φαγητού την ώρα που επέστρεφε σπίτι του. Το Σωματείο Επισιτισμού εύχεται ταχεία ανάρρωση για το συνάδελφο Ν.Σ. , ο οποίος είχε εργατικό ατύχημα την ώρα που επέστρεφε σπίτι του.

Ο αυξανόμενος αριθμός ατυχημάτων, 4 το τελευταίο διάστημα του 2019, μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν οφείλονται μόνο στις κακοκαιρίες. Οι υπερβολικές ώρες εργασίες, ειδικά τις μέρες των γιορτών,το εργασιακό στρες έχουν ως αποτέλεσμα το να φτάσει σπίτι του τελικά να είναι θέμα τύχης. Στην περίοδο που οι αλυσίδες-όμιλοι στο κλάδο γιγαντώνονται και ο ανταγωνισμός οξύνεται οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν. Την ίδια στιγμή για μας τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο εξακολουθεί να είναι η ίδια κόλαση μες στους χώρους εργασίας με ατομικές συμβάσεις εργασίας, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, δουλεμπορικά, εντατικοποίηση, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Το πλαίσιο και οι όροι εργασίας που διαμορφώθηκαν από το 2012 και μετά , όπου στην ουσία καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ , που συνοδεύτηκαν από μειώσεις μισθών που ψήφισαν από κοινού η προηγούμενη και τωρινή κυβέρνηση ,ήταν οι κρίσιμοι παράγοντες για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ακόμα πιο βαθιά εκμετάλλευση της εργασίας στο κλάδο μας, όπου πήρε πλέον και εγκληματική μορφή , εφόσον δεκάδες συνάδελφοι διανομείς έχουν στην ουσία δολοφονηθεί από την εργοδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική που σε συνέχεια εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

Ακόμα και στην περίπτωση που καλύπτονται κάποια βασικά, κι αν αυτά δεν είναι ασυντήρητα και παλιά, αναγκάζονται να κάνουν άπειρα δρομολόγια, σε εξαντλητικά ωράρια, να τρέχουν υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Πόσο μάλλον που οι ρυθμοί εντατικοποίησης της δουλειάς αυξάνονται για το λόγο ότι οι περισσότεροι διανομείς απασχολούνται και σε άλλα πόστα των καταστημάτων όπως ,λάντζα, τραπεζαρία κ.α. Είναι πολλές οι εταιρείες , με πρωτοπόρες τις οργανωμένες αλυσίδες που χρονομετρούν τους διανομείς , βάζοντας και πλαφόν παραγγελιών σε απαράδεκτους χρόνους, μάλιστα σε περιοχές με τεράστια χιλιομετρική έκταση, με αποτέλεσμα να φορτώνονται τα μηχανάκια πολλές φορές σε επικίνδυνο βαθμό.

Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι για την εργοδοσία και την κυβέρνηση ώστε να ξεφεύγει από τις βαριές ευθύνες που φέρει για τις συνθήκες που κυριαρχούν στο κλάδο συνολικά και στο συγκεκριμένο πόστο ειδικότερα. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την ανυπαρξία των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να παρθεί υπόψη το σύνολο των ειδικοτήτων με βάση και το αντικείμενο της παραγωγής.

Αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μάγειρες, οι ψήστες, οι σερβιτόροι, οι μπουφετζήδες. Η νέα ΓΣΣΕ που ψηφίστηκε στις 21.02.2019 πρέπει να αποτελέσει σταθμός για εμάς τους εργαζομένους στον Επισιτισμό. Κανείς εργαζόμενος να μην δεχθεί να εργάζεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, να μπει ένα τέρμα στην μαύρη εργασία!

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο-συναδέλφισα του κλάδου να οργανωθεί στα συνδικάτα, να παλέψει με το σωματείο ώστε να μπουν μπροστά οι δίκες μας ανάγκες για να γυρνάμε σώοι και αβλαβείς σπίτι, να έχουμε μεροκάματα που θα καλύπτουν για ανάγκες μας!

Διεκδικούμε:

 • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Μειωμένο ωράριο με αποδοχές 8ωρου. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
 • Να γίνει η ΣΣΕ στον Επισιτισμό υποχρεωτική , με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα.
 • Να υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για τη καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς (π.χ. ειδικά κατασκευασμένα οχήματα για τη διανομή φαγητού, μεταφορά φορτίων).
 • Μηχανάκια εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση (να συμπεριλαμβάνεται και το κράνος , εναλλακτικά να προβλέπεται επίδομα για την αγορά του και την απαραίτητη αντικατάσταση του όσες φορές χρειαστεί).
 • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός διανομέας στα Χανιά μετά από τροχαίο
Ένας 27χρονος διανομέας φαγητού, έχασε τη ζωή του, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα Χανιά, μετά από τροχαίο. Ο οδηγός της μηχανής, πατέρας δύο παιδιών, φαίνεται να έχασε τον...
Νεκρός διανομέας στα Χανιά μετά από τροχαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Πράσινα γιλέκα για τους διανομείς
Σε πρώτη φάση τα γιλέκα που θα μοιραστούν θα είναι 100. Στόχος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου είναι να γίνουν σήμα κατατεθέν για τους διανομείς και την ασφάλειά τους.
Ηράκλειο: Πράσινα γιλέκα για τους διανομείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Τροχαίο με εγκατάλειψη - Τραυματίστηκε διανομέας
Τροχαίο με εγκατάλειψη σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην λεωφόρο 62 Μαρτύρων στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός διανομέα φαγητού, εν ώρα εργασίας. Αμέσως μετά τη σύγκρουση, ο οδηγός του...
Ηράκλειο: Τροχαίο με εγκατάλειψη - Τραυματίστηκε διανομέας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: «Ευθύνες της εργοδοσίας στον κλάδο των διανομέων»
Για βαριές ευθύνες τς οποίες φέρει η εργοδοσία για τις συνθήκες που κυριαρχούν στον κλάδο των διανομέων, κάνει λόγο η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αφορμή των πρόσφατα τροχαία σε διανομείς, ένα εκ...
Ηράκλειο: «Ευθύνες της εργοδοσίας στον κλάδο των διανομέων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ακόμα ένας νεκρός διανομέας σε τροχαίο
Ένα ακόμη θανατηφόρο τροχαίο με θύμα νεαρό διανομέα. Το τροχαίο σημειώθηκε όταν η μηχανή του 21χρονου συγκρούστηκε με άλλο δίκυκλο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο οδηγός...
Χανιά: Ακόμα ένας νεκρός διανομέας σε τροχαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας