• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  92%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.7°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.7°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  96%

Ρέθυμνο: Καινοτόμο σύστημα για την συλλογή και ανακύκλωση τηγανόλαδου

 • A-
 • A+
Σύμβαση για την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων (τηγανελαίων) υπέγραψε ο δήμος Ρεθύμνης. Η σύμβαση αφορά τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων από συγκεκριμένα σημεία συλλογής τα οποία βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους και σχολεία του Ρεθύμνου και τη μεταφορά τους ή και την επεξεργασία τους σε νόμιμα λειτουργούντες χώρους αποθήκευσης ή επεξεργασίας.

Το νέο αυτό καινοτόμο σύστημα λειτουργεί πιλοτικά εδώ και ένα χρόνο, με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης, τη Δ/νση Καθαριότητας, Διαχείρισης Απορριμάτων-Αστικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί 30 συνολικά «έξυπνοι» κάδοι για την ανακύκλωση τηγανόλαδου, κίτρινου χρώματος, σε κοινόχρηστους χώρους, στην πόλη αλλά και σε επιλεγμένους οικισμούς ώστε το νέο δίκτυο συλλογής να έρθει κοντά σε περισσότερους πολίτες και να αυξηθεί η κάλυψη για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Το νέο σύστημα προβλέπεται να επεκταθεί και να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CIVITAS Destinations, στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Ρεθύμνης και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Δήμου Ρεθύμνης και της αναδόχου εταιρείας η οποία αναδείχθηκε κατόπιν δημοπρασίας.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης παρουσίασε τη μέχρι σήμερα λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των κάδων ανακύκλωσης τηγανέλαιων με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την αρχή της πιλοτικής εφαρμογής του στο Ρέθυμνο.

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου Κρήτης, βασικός στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η βελτιστοποίηση του δικτύου συλλογής με την εισαγωγή έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης που θα κάνουν πιο αποδοτική την διαχείριση του συγκεκριμένου απόβλητου. Οι νέοι κάδοι φέρουν ειδικό αισθητήρα (smart sensor), ο οποίος αποστέλλει στοιχεία σε διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης για το ποσοστό πληρότητας του κάδου, τη θερμοκρασία, τη θέση και άλλα χρήσιμα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Ο στόχος του προγράμματος συλλογής και ανακύκλωσης Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων είναι η βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ. Η δράση εντάσσεται στην πρωτοβουλία «COMPOSE – Rural Communities engaged with positive energy», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG MED.

Το COMPOSE προβλέπει την υλοποίηση 15 πιλοτικών δράσεων με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή καλών πρακτικών στις συμμετέχουσες χώρες, μία εκ των οποίων σχετίζεται με «έξυπνες» εφαρμογές στα συστήματα συλλογής Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων (ΧΜΕ), στον Δήμο Ρεθύμνης και την αξιοποίησή τους προς βιοντίζελ. 

Tο Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι ο συντονιστής των τριών επιδεικτικών έργων του COMPOSE στην Ελλάδα και ο αρμόδιος φορέας για την διαμόρφωση κοινής μεθοδολογίας και μοντέλου αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς και για την τεχνική καθοδήγηση όλων των πιλοτικών δράσεων στις 11 χώρες. Στο COMPOSE, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας.

Στο Ρέθυμνο, οι κάδοι συλλογής χρησιμοποιημένου τηγανόλαδου που μπορούν αν χρησιμοποιούν οι δημότες βρίσκονται στις θέσεις:

 1. Μαρίνα
 2. Κουμπές
 3. Σαρακίνα (τέρμα Αποστολάκη)
 4. Κουμουνδούρου
 5. Τρανταλίδου (νοσοκομείο)
 6. Κονδυλάκη (ΙΚΑ)
 7. Περιφερειακός (Ηλιοβασιλέματα)
 8. Μάχης Ποταμών
 9. Κολοκοτρώνη (τέρμα)
 10. Οπλαρχηγού Παχλά
 11. Καστελλάκια
 12. Δασαρχείο (Μισσίρια)
 13. Μάχης Κρήτης
 14. Πλατανιάς
 15. Πάργκινκ Συνατσάκη
 16. Καζαντζάκη (Σχολή Αστυφυλάκων)
 17. Ατσιπόπουλο
 18. Γάλλου
 19. Άδελε (δημαρχείο)
 20. Λούτρα
 21. Κυριάννα
 22. Τσεσμές
 23. Γωνιά (Αθάνατος δημαρχείο)
 24. Γεράνι
 25. Επισκοπή
 26. Αργυρούπολη
 27. Αρμένοι
 28. Ρουσσοσπίτι
 29. Χρωμοναστήρι
 30. Πρινές
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία
Πληροφορίες για τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, έννοιες που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών και που με την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών, οδηγούν στη...
Κρήτη: Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ανακύκλωση με ανταπόδοση τροφής για αδέσποτα
Στην τοποθέτηση πρωτοποριακών συστημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης με τη ταυτόχρονη παροχή φαγητού και νερού για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα, προχωράει ο ΕΣΔΑΚ.
Ηράκλειο: Ανακύκλωση με ανταπόδοση τροφής για αδέσποτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σημαντικές επιδόσεις στην ανακύκλωση για την Κρήτη
Πρωτοπόρος στον τομέα της ανακύκλωσης χαρακτηρίζεται η Περιφέρεια Κρήτης, με τα στοιχεία του οκταμήνου τα οποία αφορούν τους δήμους του νησιού να είναι εντυπωσιακά. Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων από τους μπλε...
Σημαντικές επιδόσεις στην ανακύκλωση για την Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Έφτασε το πρώτο ρομπότ για τη διαχείριση απορριμμάτων
Ξεκίνησε, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η ανάπτυξη δυο ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων σε Ηράκλειο και Χανιά. Ήδη το πρώτο ρομπότ, ο «ΡΟΜΠΟΤάκης» όπως έχει ονομαστεί, έφτασε...
Ηράκλειο: Έφτασε το πρώτο ρομπότ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας