• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.8°C
  4 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.9°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.4°C
  5 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 18.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.5°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.6°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  4 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 17.0°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.0°C
  3 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  72%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μαθήτρια της Κρήτης απαντά στους γονείς για την ξενοφοβία

 • A-
 • A+

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους γονείς, αναφορικά με τα προσφυγόπουλα και την ξενοφοβία στην ελληνική κοινωνία, απέστειλε η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου του Θραψανού, Μπριλάκη Ροδάνθη.

Η μαθήτρια απευθύνεται σε όλους τος γονείς και αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους οι γονείς δεν θα πρέπει να φοβούνται την έλευση των προσφυγόπουλων, και τονίζει ότι η έλευση των προσφυγόπουλων θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να ζουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.

«Ζούμε σε μια εποχή με κοινωνική πολυμορφία η οποία είναι δύσκολο να αποφύγουμε. Εάν τα παιδιά σας δεν μάθουν να συμβιώνουν με παιδιά άλλων χωρών, πώς θα μπορέσουν να ζήσουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία χωρίς να δημιουργούν προβλήματα;  Είστε εσείς οι οποίοι θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να μπουν στην θέση των προσφυγόπουλων, που έχουν ξεφύγει απ’ την δίνη του πολέμου, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό», αναφέρει η μικρή Ροδάνθη στην επιστολή της, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά από συναίνεση των κηδεμόνων της.

Η μικρή Ροδάνθη, απευθυνόμενοι στους γονείς, τονίζει ότι «οι φόβοι σας είναι αβάσιμοι». Όπως αναφέρει, «τα προσφυγόπουλα είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν μια σειρά εξετάσεων και εμβολίων πριν την ένταξή τους στο σχολείο, οπότε δεν υπάρχει ο φόβος για τυχόν ασθένειες. Τέλος, οι ώρες του μαθήματος των προσφυγόπουλων δεν συμπίπτουν με των παιδιών σας, άρα δεν παρουσιάζεται κάποιο εμπόδιο στην φοίτησή τους».

Τέλος, η μαθήτρια φέρει προ των ευθυνών τους τους γονείς, λέγοντας πως είναι υπεύθυνοι για το κάθε τι που συμβαίνει στην κοινωνία στην οποία ζούνε και τους ζητά να «εξασφαλίσουν στα παιδιά τους και στα προσφυγόπουλα ένα μέλλον το οποίο θα είναι σταθερό».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Ευαισθητοποιημένη από το προσφυγικό πρόβλημα αλλά και την αντίδραση που φέρνετε στην ένταξη των παιδιών τους στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά σας, αποφάσισα να συντάξω μία επιστολή με σκοπό να καθησυχάσω τους φόβους σας για τυχόν επιρροή απ’ τα προσφυγόπουλα και να σας αποδείξω, πως ως μέλη μιας κοινωνίας, οφείλουμε να κατανοήσουμε την θέση των προσφύγων και να ενθαρρύνουμε την ομαλή ένταξή τους σε αυτήν μέσω της μόρφωσης.

Αρχικά, σκεφτείτε την κοινωνία στην οποία ζούμε.  Σε αντίθεση με παλαιότερα, παρουσιάζει μια κοινωνική πολυμορφία η οποία είναι δύσκολο να αποφύγουμε.  Εάν τα παιδιά σας δεν μάθουν να συμβιώνουν με παιδιά άλλων χωρών, πώς θα μπορέσουν να ζήσουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία χωρίς να δημιουργούν προβλήματα;   Είστε εσείς οι οποίοι θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να μπουν στην θέση των προσφυγόπουλων, που έχουν ξεφύγει απ’ την δίνη του πολέμου, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό.

Δεν είναι όμως μόνο η αντίδραση της γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας ως θετικό στοιχείο αλλά και η πραγματικότητα του μέλλοντος, οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά σας πρέπει να φερθούν με τον ανάλογο τρόπο στα προσφυγόπουλα.  Η συναναστροφή τους με αυτά, θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν την θέση τους μέσω μίας άλλης κουλτούρας. Έτσι θα γίνουν πιο αποδεκτές οι τυχόν περίεργες συμπεριφορές των προσφυγόπουλων, αφού τα παιδιά σας θα έχουν έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό τους και δεν θα κινδυνεύουν από βίαιες συγκρούσεις γι’ αυτό το λόγο. 

Απ’ την άλλη, πιστεύω ότι οι φόβοι σας είναι αβάσιμοι. Τα προσφυγόπουλα είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν μια σειρά εξετάσεων και εμβολίων πριν την ένταξή τους στο σχολείο, οπότε δεν υπάρχει ο φόβος για τυχόν ασθένειες. Τέλος, οι ώρες του μαθήματος των προσφυγόπουλων δεν συμπίπτουν με των παιδιών σας, άρα δεν παρουσιάζεται κάποιο εμπόδιο στην φοίτησή τους.

Η μόρφωση, κατά την γνώμη μου, είναι ο πιο εύκολος δρόμος για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην κοινωνία, αφού βοηθάει στην δημιουργία ανοιχτόμυαλων προσωπικοτήτων που σκέφτονται έξυπνα προτού φέρουν αντίδραση. Σκεφτείτε μόνο ότι τα παιδιά που θέλετε να απορρίψετε θα είναι οι ενήλικες του μέλλοντος. Δεν θα θέλατε νομίζω, να στερήσετε από τον τόπο σας πολίτες με κριτική σκέψη και ενεργή δράση. Η μόρφωση δεν στερείται, είναι για όλους, και όλοι έχουν το δικαίωμα να την κατακτήσουν, ο καθένας με τον δικό του ρυθμό.  Είναι σημαντικό να είστε ευαισθητοποιημένοι πολίτες και να σκεφτείτε έστω και λίγο πως θα ήταν να ήσασταν στη θέση εκείνων των παιδιών και να στερείστε την γνώση, να μην μάθετε ποτέ να μιλάτε την γλώσσα, προκαλώντας γέλια.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω την θέση σας:  Είστε πολίτες! Υπεύθυνοι για το κάθε τι που συμβαίνει στην κοινωνία στην οποία ζείτε.   Εξασφαλίστε στα παιδιά σας και στα προσφυγόπουλα ένα μέλλον το οποίο θα είναι σταθερό. Μην επιφορτίσετε την συνείδηση σας κάνοντας το λάθος να μην αφήσετε τα παιδιά των προσφύγων να μορφωθούν αλλά και να εμποδίσετε με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της κοινωνίας η οποία απορρέει απ’ την εκπαίδευση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ψάχνουν σπίτια και ξενοδοχεία για πρόσφυγες
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και προσφύγων, αιτούντων άσυλο.
Κρήτη: Ψάχνουν σπίτια και ξενοδοχεία για πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Κρήτη μπορεί να φιλοξενήσει και άλλα προσφυγόπουλα»
«Προφανώς λοιπόν ο αριθμός των 25 παιδιών είναι πολύ μικρός», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου από το Ηράκλειο. «Το Υπουργείο Εργασίας έχει την αρμοδιότητα της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών,...
«Η Κρήτη μπορεί να φιλοξενήσει και άλλα προσφυγόπουλα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός αρχικού σχεδιασμού για κλειστό κέντρο μεταναστών η Κρήτη
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωσε πως η Κρήτη δεν βρίσκεται στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τη δημιουργία νέας δομής μακροπρόθεσμα.
Εκτός αρχικού σχεδιασμού για κλειστό κέντρο μεταναστών η Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας