• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.2°C / 39.1°C
  2 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.6°C / 38.3°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 39.3°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 36.3°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.8°C / 40.1°C
  2 BF
  17%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 30.4°C / 36.5°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 36.0°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.4°C
  3 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.1°C / 35.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  37°C 31.5°C / 37.7°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 33.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.4°C / 37.8°C
  2 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.5°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.5°C / 36.5°C
  1 BF
  17%

Το διατηρητέο κτίριο της καταληψης Rosa Nera

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Oι καταλήψεις στην Κρήτη δεν ...κατέουν από τελεσίγραφα

 • A-
 • A+
Συλλογικότητα με ισχυρούς δεσμούς στην κοινωνία των Χανίων η Κατάληψη Rosa Nera. Πυκνώνουν οι φωνές υπεράσπισής της, ενώ η προθεσμία Χρυσοχοΐδη διευκολύνει το deal του υφυπουργού Διγαλάκη για ξενοδοχοποίηση των ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων.

Με σαφή τρόπο απαντούν στο τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη τα μέλη των καταλήψεων στέγης στην Κρήτη. Η προθεσμία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την εκκένωση όλων των καταλήψεων της χώρας λήγει τις επόμενες ημέρες αλλά οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο και της Rosa Nera στα Χανιά, αντί να αδειάζουν, γεμίζουν με όλο και περισσότερο κόσμο.

Πολιτικές συζητήσεις, δράσεις αλληλεγγύης, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκατοντάδες διαφορετικοί άνθρωποι στηρίζουν με την παρουσία τους τις δύο κυψέλες αντιεξουσιαστικής δράσης.

Στα κείμενα απάντησης των δύο καταλήψεων προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, το πνεύμα είναι κοινό και αναπτύσσεται σε δύο άξονες: πρώτον, ότι τα τελεσίγραφα δεν τους φοβίζουν, αντίθετα τους δυναμώνουν. Δεύτερον, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πέσουν στην παγίδα μιας σύγκρουσης αναρχικών και αστυνομίας, όπως λέει η Κατάληψη Ευαγγελισμού. «Οι δικές μας απαντήσεις θα δοθούν στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς», όπως λέει η Rosa Nera.

«Αγκάθι» για τη Ν.Δ.

Στην περίπτωση των Χανίων η Κατάληψη Rosa Νera έχει εδώ και χρόνια μπει στο μάτι των στελεχών της Ν.Δ. αλλά και της οικογένειας Μητσοτάκη όχι μόνο λόγω της αντιεξουσιαστικής της ταυτότητας αλλά κυρίως γιατί στέκεται εμπόδιο στα σχέδια ξεπουλήματος ενός κτιριακού «φιλέτου» που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και αποτελεί ταυτόχρονα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των Χανίων.

Απηνής διώκτης της κατάληψης είναι ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου και πρώην ξενοδόχος Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής με τη Ν.Δ. υποσχόμενος να «καθαρίσει» τον λόφο Καστέλι. Για τη δράση του ανταμείφθηκε από τον επίσης Χανιώτη Κυριάκο Μητσοτάκη με το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Κατάληψη Rosa Nera λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2004 στο διατηρητέο κτίριο της πρώην Μεραρχίας Κρητών, στον ιστορικό λόφο Καστέλι, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Το κτίριο της Μεραρχίας από το 1984 έχει παραχωρηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης μαζί με ακόμα δύο γειτονικά κτίρια (των τουρκικών φυλακών και των στρατώνων).

Οπως έχει αποδείξει με σχετικά έγγραφα σε εκτενή ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.», τα κτίρια πουλήθηκαν το 1985 από το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Παιδείας, που κατόπιν τα παραχώρησε στο, νεοσύστατο τότε, Πολυτεχνείο για να στεγάσει τις εκπαιδευτικές του λειτουργίες.

Η σχετική δωρεά έγινε για αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς και συνεπώς η οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης σκοντάφτει στο άρθρο 109 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει πως δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου δωρεάς υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ κοινωφελούς σκοπού.

Παρ' όλα αυτά ο σημερινός υφυπουργός με την ιδιότητα του πρύτανη προχώρησε σε διαγωνισμό για τη μετατροπή των κτιρίων σε ξενοδοχείο εκμισθώνοντάς τα τον Μάιο του 2017 σε ξενοδοχειακή εταιρεία με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο, η οποία, όπως επίσης είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», ελέγχεται από ένα δίκτυο «θολών» offshore και δηλώνει ως έδρα της το γραφείο μιας αρχιτέκτονος στα Χανιά.

Ο ίδιος ο κ. Διγαλάκης έχει προνομιακή σχέση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς μέχρι να γίνει πρύτανης ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. ξενοδοχειακών εταιρειών της οικογένειάς του.

Μίσθωση

Τον διαγωνισμό για την εκμίσθωση των τριών κτιρίων είχαν καταγγείλει ανοιχτά δύο από τους κοσμήτορες του Πολυτεχνείου Κρήτης τονίζοντας ότι διεξήχθη παράνομα από την Εταιρεία Αξιοποίησης της Περιουσίας του ιδρύματος, χωρίς να της ανήκουν τα συγκεκριμένα κτίρια (σ.σ. ανήκουν στο ίδιο το Πολυτεχνείο και δεν νοούνται ως προς εκμετάλλευση περιουσία αφού έχουν δωρηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς).

Επίσης, όπως ανέφεραν τότε, ποτέ δεν παρουσιάστηκε στη Σύγκλητο η μελέτη σκοπιμότητας για την εκμίσθωση αλλά ούτε καν η τελική τιμή κατακύρωσης του διαγωνισμού. Παρά τις παράτυπες διαδικασίες και παρά την απόφαση του ΚΑΣ το 2018, που ορίζει σαφώς το κτίριο της Μεραρχίας ως διατηρητέο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει ακάθεκτη τις διαδικασίες ξεπουλήματος, με την Ντόρα Μπακογιάννη να απαντά με νόημα σε ερώτηση δημοσιογράφων στα Χανιά ότι «το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη δεν είδα πουθενά να εξαιρεί την κατάληψη των Χανίων».

Τελεσίγραφο για το deal

Στις μεθοδεύσεις αυτές και στον ίδιο τον κ. Διγαλάκη έχουν ήδη απαντήσει με σαφήνεια τα μέλη της κατάληψης: «Χτίζουν ξενοδοχεία που μόνο εκείνοι και οι φίλοι τους θα μπορούν να επισκεφτούν, ενώ πλασάρουν το “ενετικό κόσμημα” όπου θα δουλεύουμε σαν σκλάβοι και θα επιστρέφουμε στα σπίτια μας εκτός πόλης σε φτωχά προάστια» αναφέρουν σε κείμενό τους.

Το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη, ειδικά για τα Χανιά, μετατρέπεται σε πολιορκητικό κριό της επένδυσης. Ο σημερινός πρύτανης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» θεωρεί τα κτίρια ως ήδη διαχειριζόμενα από την ιδιωτική εταιρεία: «Η σύμβαση που υπεγράφη τον Μάιο του 2017 έχει τριετή περίοδο υλοποίησης, η οποία δεν έχει ακόμα παρέλθει. Μέσα σε αυτό το διάστημα η εταιρεία καλείται να υλοποιήσει την επένδυσή της και το Πολυτεχνείο δεν παρεμβαίνει» αναφέρει.

Το θέμα της Rosa Nera έφτασε μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με τον νέο δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη (ΠΑΣΟΚ) να κάνει λόγο για μια «παρανομία» που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπερασπιζόμενος στην ουσία την ξενοδοχειακή επένδυση.

Τα μέλη της κατάληψης με κείμενό τους τού απάντησαν πως ευθυγραμμίζεται με τη γραμμή περί νόμου και τάξης της ακροδεξιάς κυβέρνησης, θεωρώντας «παράνομη» «τη συλλογική δράση των κινημάτων, τους εργατικούς αγώνες, τα δικαιώματα των προσφύγων, τους αγώνες για τη στέγη, το νερό ή το περιβάλλον. Ολα αυτά, δηλαδή, για τα οποία αγωνίστηκε και η Κατάληψη Rosa Nera μαζί με τα τοπικά κινήματα και όλα αυτά για τα οποία στο παρελθόν τα μέλη της δικάστηκαν, στοχοποιήθηκαν και συγκρούστηκαν νικηφόρα με τους φασίστες και την Ακρα Δεξιά».

Στην ίδια συνεδρίαση την κατάληψη υπερασπίστηκαν οι παρατάξεις «Πρώτα ο Ανθρωπος» και «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά» με τον επικεφαλής της πρώτης, Γιάννη Σαρρή, να χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας το δίλημμα «κατάληψη ή ξενοδοχείο» που βάζει ο κ. Διγαλάκης τονίζοντας πως «η κατάληψη έχει παίξει τον ρόλο της στα Χανιά κι έχει έναν πλούτο δράσεων. Από 'κεί και πέρα, τα κτίρια ανήκουν στην πόλη και αν η κατάληψη αποτελεί εμπόδιο για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχείο, τότε κάθε εμπόδιο για καλό».

Εντονη παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Ωστόσο η Κατάληψη Rosa Nera δεν είναι μόνο το αντίπαλο δέος στην εμπορευματοποίηση των ιστορικών κτιρίων. Αποτελεί μία συλλογικότητα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία των Χανίων, ένα εγχείρημα αντίστοιχο ιστορικών καταλήψεων στέγης σε όλη την Ευρώπη, που επί 15 χρόνια αποτελεί έναν πρωτοποριακό χώρο συλλογικής δράσης, με παρουσία των μελών της σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση.

Ιδιαίτερα δε τα μέλη της κατάληψης έδωσαν μάχες εναντίον της ισχυρής στα Χανιά Χρυσής Αυγής, με παρουσία σε κάθε αντιφασιστική κινητοποίηση, την ώρα μάλιστα που άλλοι πολιτικοί χώροι κρύβονταν ή έκαναν πως δεν βλέπουν. Εκτός από τα μόνιμα μέλη της κατάληψης, στο κτίριο έχουν φιλοξενηθεί πολλές φορές άστεγοι αλλά και πρόσφυγες πολέμου, όταν το κράτος και η Αυτοδιοίκηση στάθηκαν ανίκανοι να ανταποκριθούν.

Πολυεπίπεδη, τέλος, είναι η παρουσία της Rosa Nera στον πολιτισμό, αφού στα 15 χρόνια λειτουργίας της έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες μουσικές, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις ενώ στους χώρους της λειτουργούν εκτός από μια τεράστια βιβλιοθήκη διάφορα εργαστήρια όπως κεραμικής, μαθημάτων μουσικής, χορού, επισκευής ποδηλάτων, κούκλας, μαθήματα ζωγραφικής, εκθέσεις και πολλά άλλα.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται μαζικότατες συνελεύσεις τόσο στον χώρο της κατάληψης όσο και σε άλλους υποστηρικτικούς χώρους όπως το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων.

Η Rosa Nera έχει την ενυπόγραφη υποστήριξη όχι μόνο αναρχικών και αριστερών συλλογικοτήτων και οργανώσεων, αλλά και εργατικών σωματείων, της τοπικής ΕΛΜΕ, συλλόγων αρχιτεκτόνων, συλλόγων αρχαιολόγων, ομάδων γονέων, αντιεμπορευματικών αθλητικών και καλλιτεχνικών ομάδων, θεατρικών και εκδοτικών εγχειρημάτων, φοιτητικών συλλόγων, περιβαλλοντικών κινημάτων από τα χωριά της Κρήτης, αλληλέγγυων ιατρικών εγχειρημάτων όπως και μαθητικών ομάδων.

Στην ουσία όλους αυτούς θα βρουν μπροστά τους οι μηχανισμοί καταστολής αν επιχειρήσουν να εφαρμόσουν το τελεσίγραφο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

?Το site της κατάληψης: rosanera.squat.gr


◈ Αύριο: 

Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο: «17 χρόνια αγώνων δεν λήγουν σε 15 μέρες» 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκροί δύο κρατούμενοι σε Χανιά και Ηράκλειο
Ενας 26χρονος αλλοδαπός κρατούμενος υπέστη σοβαρά εγκαύματα και τελικά κατέληξε στα Χανιά, ενώ στο Ηράκλειο ένας 34χρονος Σύρος φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του χρησιμοποιώντας τα καλώδια του ηλεκτρικού...
Νεκροί δύο κρατούμενοι σε Χανιά και Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. με ομαδική απόδραση
Κινηματογραφική απόδραση πέντε επικίνδυνων βαρυποινιτών μέσα από τα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης στα Χανιά πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.
Φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. με ομαδική απόδραση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατέλαβαν ξανά τη «Rosa Nera»
Εννιά μήνες μετά την εισβολή των ΜΑΤ ο ιστορικός λόφος Καστέλι στα Χανιά ξαναπέρασε στα χέρια της κοινωνίας με την πρώτη ανοιχτή συνέλευση να πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου.
Κατέλαβαν ξανά τη «Rosa Nera»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Rosa Nera: οι επενδυτές του Διγαλάκη ήρθαν με τα ΜΑΤ
Εισβολή της αστυνομίας, μετά από αίτημα ιδιωτικής εταιρείας, σε μία από τις καταλήψεις με τη μεγαλύτερη αποδοχή από την τοπική κοινωνία στα Χανιά ● Εταιρεία-φάντασμα, χωρίς ισολογισμούς, η «Belvedere», στην...
Rosa Nera: οι επενδυτές του Διγαλάκη ήρθαν με τα ΜΑΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακυρώνεται η απόβαση «εθελοντών» Κρητικών στον Εβρο
Στην ακύρωση της εθελοντικής αποστολής εφέδρων καταδρομέων στον Εβρο προχωρούν οι διοργανωτές της σχετικής πρωτοβουλίας. Το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το Καραναστάσειο...
Ακυρώνεται η απόβαση «εθελοντών» Κρητικών στον Εβρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ετοιμότητα αλλά με τεράστιες ελλείψεις τα νοσοκομεία της Κρήτης
Υποπτο κρούσμα του κορονοϊού εξετάζεται στο Νοσοκομείο Χανίων ενώ οι εργαζόμενοι μιλούν για μεγάλα κενά στο προσωπικό των δύο νοσοκομείων αναφοράς του νησιού
Σε ετοιμότητα αλλά με τεράστιες ελλείψεις τα νοσοκομεία της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας