Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή

Κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή

  • A-
  • A+

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου, το ΚΚΕ-μλ, το Κόκκινο νήμα και η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες, μέσω της οποίας απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή σε συγκέντρωση στα Λιοντάρια την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και σε διαδήλωση την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Αναλυτικά, στο κάλεσμα αναφέρεται:

«Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πανελλαδικά, αλλά και στο Ηράκλειο τις τελευταίες ημέρες, μόνο αποσπασματικά και τυχαία δεν είναι. Η εισβολή των ΜΑΤ στην  ΑΣΟΕΕ ενάντια σε αγωνιστές φοιτητές, οι συλλήψεις, η αστυνομική βία και τρομοκρατία που εκδηλώθηκε ανήμερα της 17ης Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας, η επίθεση στην κατάληψη του Ευαγγελισμού, είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις στοχεύσεις και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο «αναπτυξιακός» νόμος, το κτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, ο νέος αντιδραστικός ποινικός κώδικας, η αστυνομοκρατία, και τα πρόστιμα, συνθέτουν το πάζλτης αντεργατικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρώντας στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, λεηλατεί τα λαϊκά δικαιώματα, δίνοντας «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο. Οι εναπομείνουσες λαϊκές κατακτήσεις και ελευθερίες, τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, αποτελούν για την κυβέρνηση της ΝΔ τροχοπέδη στην κερδοφορία του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, προς όφελος των οποίων λειτουργεί. Για να προχωρήσουν όλες οι αντιδραστικές αλλαγές στην εργασία, στην παιδεία, στα κοινωνικά δικαιώματα, γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια να ενεργοποιηθεί στο έπακρο το δόγμα «Νόμος και τάξη».

Ο κατασταλτικός παροξυσμός δεν είναι υπερβολές της ΕΛΑΣ, αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ξέρει πως για να περάσει τη σκληρή αντιλαϊκή και αντεργατική της πολιτική, που εμπεδώνει τη φτώχεια και την λεηλασία σε βάθος δεκαετιών, χρειάζεται να τρομοκρατήσει λαό και νεολαία, να κτυπήσει το μαζικό κίνημα και τον κόσμο που αντιστέκεται. Η επιλογή αυτή στηρίζεται από συστημικά ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν τα ψέματα της αστυνομίας και της κυβέρνησης, ενισχύοντας τη συνολική προπαγάνδα τους για μια εικόνα γενικευμένης «ανομίας», από την πλευρά των αγωνιζομένων, που πρέπει να παταχθεί.

Η επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και ιμπεριαλιστών κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Όπως έδειξαν και οι συγκλονιστικές σε όγκο και παλμό πορείες για το Πολυτεχνείο σε όλη την Ελλάδα, οι μαζικές εκδηλώσεις για την εξέγερση, αλλά και η ανατρεπτική παρέμβαση του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο λοκ άουτ και την παραβίαση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και οι κινητοποιήσεις που ακολούθησαν, έδειξαν ότι υπάρχει δρόμος για την ανατροπή τους.

Ως πολιτικοί φορείς που συγκροτούμε αυτήν την επιτροπή, θεωρούμε ότι ο δρόμος αυτός, είναι ο δρόμος της ανάπτυξης ενός μαζικού – αγωνιστικού κινήματος, της συνάντησης νεολαίας και εργαζόμενων και της κοινής δράσης των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς. Η νεολαία, οι εργαζόμενοι, ο λαός στο σύνολο του, μπορεί και πρέπει να σταθεί στις δικές του αστείρευτες δυνάμεις και με τους αγώνες του να κινηθεί στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής, να υπερασπίσει και να διευρύνει δικαιώματα και κατακτήσεις. 

Συγκεκριμένα ενόψει 6ης Δεκεμβρίου εκτιμούμε ότι και στο Ηράκλειο το κλίμα κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας θα κορυφωθεί. Η πρώτη επίθεση των ΜΑΤ στον Ευαγγελισμό, σε συνδυασμό με το τελεσίγραφο εκκένωσης των καταλήψεων, είναι ενδεικτικές κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Παρά τις διαφορετικές αφετηρίες και ιδεολογικές αναφορές, αντιλαμβανόμαστε την επίθεση στις καταλήψεις ως κομμάτι της ευρύτερης πολιτικής της καταστολής και τρομοκρατίας από όλες τις κυβερνήσεις. Έτσι ενώ δείχνει να απευθύνεται σε συγκεκριμένους χώρους (Εξάρχεια, καταλήψεις κλπ), η βασική στόχευση είναι το ίδιο το λαϊκό κίνημα, οι συνδικαλιστικές, δημοκρατικές ελευθερίες,  τα πολιτικά δικαιώματα. Είναι ο εχθρός λαός που ακόμα και τώρα που το λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε ύφεση, δείχνει να το φοβάται για να μη ξαναζωντανέψει.

Ακριβώς για αυτό θεωρούμε ότι και στο Ηράκλειο, οι πολίτες οφείλουν να σταθούν ενάντια στην προσπάθεια εκκένωσης του Ευαγγελισμού, ενάντια στην καταστολή, την κρατική τρομοκρατία, την αντιδραστική πολιτική που πρεσβεύει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και προς υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου .

Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, επίσης δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Το αντίθετο, συναινούν και συμβάλλουν στις επιλογές της κυβέρνησης. Με όρους κινήματος επιβάλλεται να τεθούν προ των ευθυνών τους βρίσκοντας μας απέναντί τους.

Να παλέψουμε για:

  • ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΛΑΟΥ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ!
  • ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
  • ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ–ΕΕ-ΔΝΤ
  • ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
  • ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ / ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ.

Καλούμε σε:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ –ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ   ΠΕΜΠΤΗ   5/12,  ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ 18:30. ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  6/12 , ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ 18:30».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Καταγγέλουν τη βία της αστυνομίας στην πορεία για το Πολυτεχνείο
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην κατάληψη του Ευαγγελισμού ενώ καταδικάζει την κίνηση των ΜΑΤ να αποκλείσουν ομάδα διαδηλωτών στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Ηράκλειο: Καταγγέλουν τη βία της αστυνομίας στην πορεία για το Πολυτεχνείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι καταλήψεις της Κρήτης απαντούν στον Χρυσοχοϊδη
Τα μέλη των δύο καταλήψεων στην Κρήτη, της Rosa Nera στα Χανιά και του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, «διαμηνύουν» στον κ. Χρυσοχοίδη ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τους χώρους.
Οι καταλήψεις της Κρήτης απαντούν στον Χρυσοχοϊδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αξιωματικοί ζήτησαν τα σχέδια των κτιρίων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Καταγγελία για παρουσία αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι ζήτησαν από τις πρυτανικές αρχές να τους δοθούν κατόψεις και σχέδια των κτηρίων.
Αξιωματικοί ζήτησαν τα σχέδια των κτιρίων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: ΜΑΤ εγκλωβίζουν διαδηλωτές στην Πλατεία Λιονταριών
Ένταση επικρατεί στο κέντρο του Ηρακλείου, μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει περίπου 70 διαδηλωτές μπροστά από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πλατεία...
Ηράκλειο: ΜΑΤ εγκλωβίζουν διαδηλωτές στην Πλατεία Λιονταριών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταπέλτης για την αστυνομική βία η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Τα δεκάδες περιστατικά και οι καταγγελίες που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες αλλά και τα οπτικοακουστικά τεκμήρια με τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας,...
Καταπέλτης για την αστυνομική βία η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας