• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  3 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.7°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.3°C
  0 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  66%

Από παλαιότερη κινητοποίηση στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο

Κλειστό το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης - Σύσκεψη δημάρχων για το ΚΔΑΥ

 • A-
 • A+

Σύσκεψη με τους δημάρχους των οποίων οι δήμοι συνεργάζονται με το Κέντρο Διαλογής – Ανακύκλωσης Υλικών (ΚΔΑΥ), συγκάλεσε το μεσημέρι της Τρίτης στο γραφείο του στη Λότζια, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Μανώλης Κοκοσάλης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγγος, ο δήμαρχος Μινώα – Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας των δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Σητείας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα προβλήματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί στο ΚΔΑΥ το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του.

Από τους δημάρχους συμφωνήθηκε να γίνει άμεσα συνάντηση, τόσο με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης η οποία διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ, όσο και με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης ο οποίος αποτελεί τον εποπτεύοντα φορέα της Ε.Ε.Α.Α., προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους και  το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει άμεσα.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι συμφώνησαν να ενταθεί η πολιτική πίεση, ώστε να μπει νέος ανάδοχος στο ΚΔΑΥ όσο το δυνατόν γρηγορότερα και παράλληλα να προχωρήσει από τον ΕΣΔΑΚ η μελέτη για την αναβάθμισή του.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε:

«Συγκάλεσα αυτήν την σύσκεψη, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Η ανακύκλωση έχει σταματήσει ουσιαστικά σε ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη, δίχως ευθύνη των Δήμων. Δεν μπορούμε από την μία να ζητάμε από τους δημότες να ανακυκλώνουν και από την άλλη να μην λειτουργεί το ΚΔΑΥ.

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και αποφασίσαμε ομόφωνα ότι η Ε.Ε.Α.Α. έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να βρει τον τρόπο ώστε το Κέντρο να επαναλειτουργήσει άμεσα και με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μακροπρόθεσμα, πρέπει επίσης το ΚΔΑΥ να αναβαθμιστεί και ο ΕΣΔΑΚ κινείται ήδη προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι εκείνο που προέχει τώρα, κατά απόλυτη προτεραιότητα, είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να ξεκινήσει ξανά η ανακύκλωση».

Άμεσα μέτρα ζητούν οι εργαζόμενοι

Παρέμβαση στον δήμαρχο Ηρακλείου αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης, πραγματοποίησαν το τελευταίο διήμερο οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι βρίσκονται στον αέρα σε ότι αφορά τη συνέχεια της εργασίας τους, υποστηρίζοντας πως έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς, όπως λένε, τρέχει ήδη ο δεύτερος μήνας που παραμένουν απλήρωτοι.

Οι εργαζόμενοι και στις δύο συναντήσεις, απαίτησαν τόσο από την δημοτική αρχή και το δήμαρχο, αλλά και από την Περιφέρεια, να παρθούν μέτρα άμεσης ανακούφισης των ίδιων και των οικογενειών τους καθώς από την μη καταβολή της μισθοδοσίας τους τελευταίους μήνες και τις καθυστερήσεις πληρωμών που γίνονται όλο το προηγούμενο διάστημα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

«Η κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι είναι ασφυκτική, με τις υποχρεώσεις και έξοδα για βασικές ανάγκες μέρα με τη μέρα γίνονται και πιο πιεστικά, καθώς τρέχει ήδη ο δεύτερος μήνας που παραμένουν απλήρωτοι.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα και σε ότι αφορά τη συνέχεια της εργασίας τους καθώς δεν έχουν καμία ενημέρωση για το ποιος ανέλαβε το έργο από τον πρόσφατο διαγωνισμό, πότε αναλαμβάνει και τι θα γίνει με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του παλιού εργολάβου.

Την ίδια στιγμή το ανακυκλώσιμο υλικό που προέρχεται τόσο από το δήμο Ηρακλείου όσο και από τους υπόλοιπους δήμους που εξυπηρετεί το ΚΔΑΥ Ηρακλείου καταλήγει στο ΧΥΤΑ, με την ανοχή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και των δημοτικών αρχών. Με τον τρόπο αυτό οι δημότες χρεώνονται διπλά και με το τέλος Ανακύκλωσης και με το πρόστιμο στους Δήμους που πετάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά στο ΧΥΤΑ.

Οι εργαζόμενοι και στις δύο συναντήσεις, απαίτησαν τόσο από την δημοτική αρχή και το Δήμαρχο, αλλά και από την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη, να παρθούν μέτρα άμεσης ανακούφισης των ίδιων και των οικογενειών τους καθώς από την μη καταβολή της μισθοδοσίας τους τελευταίους μήνες και τις καθυστερήσεις πληρωμών που γίνονται όλο το προηγούμενο διάστημα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες. Αρκετοί συνάδελφοι έχουν χάσει διακανονισμούς στη ΔΕΗ, σε τράπεζες, δεν έχουν λεφτά ούτε για καύσιμα, τα ενοίκια ακόμα και τη σίτιση τους.

Συγκεκριμένα :

 • Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό σε κανέναν εργαζόμενο του ΚΔΑΥ Ηρακλείου. Να παρέμβει ο δήμος τόσο στη ΔΕΥΑΗ όσο και στη ΔΕΗ ώστε να μην προχωρήσουν διακοπές.
 • Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο κοινωνικό πρόγραμμα του Δήμου και της ΔΕΥΑΗ σχετικά με το νερό.
 • Να δοθεί έκτακτο επίδομα σε κάθε εργαζόμενο του ΚΔΑΥ Ηρακλείου ώστε να μπορέσουν να καλύψουν βασικές ανάγκες, ένα παραπάνω ενόψει των γιορτινών ημέρων.
 • Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΚΔΑΥ Ηρακλείου, άμεσα, σε όλες τις κοινωνικές δομές του δήμου Ηρακλείου.

Από τις απαντήσεις του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη δεν προέκυψε καμία δέσμευση ως προς τα μέτρα άμεσης ανακούφισης που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι. Η δημοτική αρχή εξακολουθεί να δηλώνει άγνοια για το ποιος εργολάβος ανέλαβε το έργο, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξει το εργοστάσιο παρόλο που ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί από τις 25 Νοέμβρη. Αρκέστηκε να πει ότι θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες ΔΕΥΑΗ και ΔΕΗ χωρίς να περιμένει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο αφορά τη ΔΕΗ, όπως μας ενημέρωσε. Στο αίτημα για έκτακτο βοήθημα του Δήμου προς τους εργαζόμενους, κράτησε αρνητική στάση, καθώς όπως ειπώθηκε δεν υπάρχει η δυνατότητα για έκδοση κονδυλίου.

Στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη υπήρξε η δέσμευση ότι θα συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα. Για τα μέτρα άμεσης ανακούφισης επιφυλάχθηκε έως ότου υπάρξει συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη.

Αλήθεια, αναρωτιόμαστε, είναι εύκολο για το δήμο εδώ και καιρό να πληρώνει καύσιμα, εργατοώρες κ.α, να συλλέγει το ανακυκλώσιμο υλικό που τελικά πετιέται για να εξυπηρετηθεί ο εργολάβος και η ΕΕΑΑ αλλά δεν είναι εύκολο να δαπανά κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες επιβίωσης των εργαζομένων που μένουν όμηροι από αυτές τις πρακτικές;

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο μας, προχώρησαν ακόμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ ώστε να μην κοπεί κανένα ρεύμα στους απλήρωτους εργαζόμενους, όπου και απέσπασαν τη δέσμευση ότι δεν θα γίνει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Γενάρη.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο μας, είχαν προειδοποιήσει καιρό τώρα για αυτή την κατάσταση και δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Για μια ακόμη φορά εργαζόμενοι και δημότες θα βρεθούν όμηροι μιας πολιτικής που δίνει γη και ύδωρ σε ΕΕΑΑ και εργολάβους να κάνουν μπίζνες με το ανακυκλώσιμο υλικό στις πλάτες μας ενώ η τοπική διοίκηση και κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα.

Δεν θα τους περάσει!!!!

Το εργοστάσιο πρέπει άμεσα να λειτουργήσει με εργαζόμενους πληρωμένους. Αυτή είναι η μόνο διέξοδος από το πρόβλημα που όλοι αυτοί δημιούργησαν. Να μην τολμήσει κάνεις να σκεφτεί ότι τα δεδουλευμένα των εργαζομένων είναι δανεικά και αγύριστα. Οι εργάτες της ανακύκλωσης έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τα δικαιώματα τους, ο αγώνας τους είναι ηθικός, δίκαιος γιατί είναι αγώνας αξιοπρέπειας και επιβίωσης.

Διεκδικούμε:

 • Άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων μας
 • Διασφάλιση της μισθοδοσίας μας μέχρι το τέλος της σύμβασης
 • Άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους εργάτες του ΚΔΑΥ Ηρακλείου
 • Διασφάλιση των εργαζόμενων κ των δικαιωμάτων μας ανεξάρτητα τον εργολάβο του έργου
 • Διασφάλιση του μισθού μας σε περίπτωση που κλείσει το εργοστάσιο για συντήρηση ή ανακαίνιση».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταβλήθηκε μέρος των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στην ανακύκλωση
Οι εργαζόμενοι ζητούν την διασφάλιση της λειτουργίας του ΚΔΑΥ Ηρακλείου, την εξασφάλιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς των εργατών αλλά και συνολικά των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Καταβλήθηκε μέρος των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στην ανακύκλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργοστάσιο Ανακύκλωσης: Τους «έστησε» ο Βρούτσης
Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Υλικών Ηρακλείου κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, χωρίς το παραμικρό μέτρο ασφαλείας ενώ επιτίθενται στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βούρτση ο οποίος αρνήθηκε...
Εργοστάσιο Ανακύκλωσης: Τους «έστησε» ο Βρούτσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργοστάσιο ανακύκλωσης... σοβαρών εργατικών ατυχημάτων
Διαστάσεις επιδημίας έχουν πάρει τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ηρακλείου Κρήτης με δύο σοβαρά περιστατικά σε εργαζομένους της εργολαβικής εταιρείας Waste Solutions να...
Εργοστάσιο ανακύκλωσης... σοβαρών εργατικών ατυχημάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης
Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας ενώ καταγγέλλουν τον εργολάβο για συνεχείς καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους.
Καταγγέλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας