Την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή όπως η Κρήτη, ζητά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης.
Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί, η Ομοσπονδία Γονέων επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε σχέδιο εκπόνησης μελετών στατικής επάρκειας για όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης, αρχίζοντας από τα παλαιότερα.
Όπως αναφέρεται, το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης συνδέεται άμεσα με την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας για τους μαθητές, τονίζοντας πως τα περισσότερα σχολεία της χώρας παραμένουν εδώ και χρόνια χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων της Κρήτης, μετά το σεισμό των 6.1 ρίχτερ στις 27 Νοέμβρη στο νησί μας, καθώς έφερε ξανά στο φως την ανυπαρξία οποιασδήποτε προληπτικής δράσης έναντι ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού. Μάλιστα ο έντονος αυτός σεισμός, έκλεισε τα σχολεία στην Κίσσαμο για προληπτικούς λόγους, ενώ στους υπόλοιπους νομούς οι μαθητές έμειναν για αρκετή ώρα στις αυλές των σχολείων.
Αν και δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές αυτή τη φορά, ωστόσο δεν πρέπει να ευησυχαστούμε, καθώς η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και κανένας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.
Με βάση επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς το 55% των σχολείων της χώρας παραμένει εδώ και χρόνια χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο, σε μια χώρα που είναι η 6η πιο σεισμογόνος χώρα στον κόσμο. Επιπλέον επικίνδυνη είναι η κατάσταση σε μια σειρά σχολείων και εξαιτίας της έλλειψης ή της συρρίκνωσης των αναγκαίων χώρων διαφυγής (διάδρομοι, αυλές, σκάλες κ.λπ.).
Το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης συνδέεται άμεσα με την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας για τους μαθητές, καθώς υπάρχουν πολλά γερασμένα σχολεία, αλλά και καινούρια που ωστόσο έχουν γίνει παρεμβάσεις συρρίκνωσης λόγω της συνολικής τραγικής κατάστασης που υπάρχει στη σχολική στέγη στην Κρήτη (τοποθέτηση κοντέινερ, περιορισμός αύλειων χώρων, κλπ)
Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της Περιφέρειας να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με σωματεία οικοδόμων, μηχανικών, ΤΕΕ, στην κατεύθυνση επίλυσης αυτού του χρόνιου προβλήματος, με διεκδικητικές πρωτοβουλίες τόσο στους δήμους όσο και στην κεντρική κυβέρνηση.
Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση:
- Σχέδιο εκπόνησης μελετών στατικής επάρκειας για όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης, αρχίζοντας από τα παλαιότερα.
- Άμεση υλοποίηση των ενισχύσεων που θα προκύψουν με παράλληλη κατάλληλη διασπορά των μαθητών σε γειτονικά σχολεία και δωρεάν μεταφορές.
- Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε σχολεία κατασκευασμένα προ του 1959, για τα οποία πιθανόν να μην υπάρχει καμία αντισεισμική μελέτη.
- Για τα παραπάνω να δοθεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας