Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγρότες Ηρακλείου: Υποδοχή με... κινητοποίηση στον Μ. Βορίδη
zarpanews.gr

Αγρότες Ηρακλείου: Υποδοχή με... κινητοποίηση στον Μ. Βορίδη

  • A-
  • A+

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες του Ηρακλείου, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στην Κρήτη.

Την κινητοποίηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωΐ, οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΑΝΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ).

Οι αγρότες και οι παραγωγοί του νησιού κάνουν λόγο για τεράστιες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από τον δάκο, καθώς και σε πολλές καλλιέργειες, λόγω των καιρικών φαινομένων, και ζητούν αποζημιώσεις και κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως «η ζημία από τον δάκο δε αποζημιώνεται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ» και τόνισε πως ο μόνος τρόπος για να αποζημιωθούν παραγωγοί από ζημιές λόγω δάκου, είναι να συνδεθεί η κλιματική αλλαγή με την αποτυχία αντιμετώπισής του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση - κάλεσμα των αγροτικών συλλόγων:

«Οι βιοπαλαιστές παραγωγοί είμαστε σε απόγνωση! Λογαριάζαμε βεντέμα για να πάρουμε ανάσα από τις προηγούμενες χρονιές, και τώρα που βλέπουμε την παραγωγή μιας χρονιάς να καταστρέφεται και τους υπαίτιους να παίζουν παιχνίδια ευθυνών μεταξύ τους και «κλαίνε» υποκριτικά!

Η κυβέρνηση, που έχει την πρώτη ευθύνη για την πολιτική δακοκτονίας, την υποχρηματοδότηση και το αίσχος του κανονισμού του ΕΛΓΑ, λέει ότι τα έκανε όλα καλά και «τα ρίχνει» στην περιφέρεια, ενώ δεν παραδέχεται ότι φταίει ο δάκος, μα η κλιματική αλλαγή!

Η περιφέρεια υποκριτικά ζητάει να αποζημιωθούμε, ενώ έχει ευθύνη για τη διαχείριση του προγράμματος δακοκτονίας, «τα ρίχνει» στο υπουργείο, και την ίδια ώρα μας λέει προκλητικά ότι δεν πληρώνουμε αρκετά για να καλυφθεί το κόστος του προγράμματος!

Οι διοικήσεις των πρώην «Ενώσεων», άνθρωποι των μεγαλεμπόρων, κλαίγονται επειδή δε μπορούν να ανακοινώσουν ψηλές τιμές, ως «σωτήρες» της αγροτιάς, όπως αυτοπροβάλλονται, επειδή οι «συμφωνίες των παλιών διοικήσεων δεν το επιτρέπουν». Ντροπή! Τα «γκόλντεν μπόις» των συνεταιρισμών που φιγουράρουν σε εφημερίδες και κλαψουρίζουν για τις τιμές έχουν ευθύνη για τις ΤΙΜΕΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ και την κατάσταση τύπου καρτέλ, έχουν βάλει και οι ίδιοι τις υπογραφές τους σε αυτές τις συμφωνίες ως μέλη νυν και πρώην διοικήσεων, καλλιεργούν αυταπάτες για τον ρόλο των πρώην «Ενώσεων» και των συνεταιρικών σχημάτων, αβαντάρουν την καταστροφή μας προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών αγροτών, όπως είναι και οι ίδιοι.

Είμαστε καθηλωμένοι στα λιόφυτα και στα εργοστάσια, πνιγμένοι στα χρέη, αγωνιούμε για τους κόπους μιας χρονιάς, όμως, πρέπει να δούμε κατάματα την πολιτική που μας ξεκληρίζει και να διεκδικήσουμε καθαρά το δίκιο μας, την επιβίωσή μας! Μόνο η οργανωμένη, συλλογική και μαζική διεκδίκηση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, να πιέσει την κυβέρνηση να μας αποζημιώσει! Απαιτούμε:

  1. Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για την απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  2. Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή κατά την παράδοση, όχι στο αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.
  3. Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας και ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.
  4. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω Δήμων) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.
  5. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία, να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
  6. Απαλλαγή πληγέντων παραγωγών από φόρους/εισφορές/χαράτσια (δημοτικά τέλη, άρδευση).

Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στα προβλήματα που μας ξεκληρίζουν! Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα αποφασίσει τη συνέχεια των αγώνων με τη μεγάλη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιφέρεια Κρήτης: Ζητά να περάσει η δακοκτονία στην αρμοδιότητά της
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης, προτείνει την ανάληψη της συνολικής διαχείρισης του προγράμματος Δακοκτονίας από την Περιφέρεια.
Περιφέρεια Κρήτης: Ζητά να περάσει η δακοκτονία στην αρμοδιότητά της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μ. Βορίδης: Αποζημιώσεις μόνο για κακοκαιρία, όχι για δάκο
Ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι η ζημία από τον δάκο δε αποζημιώνεται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ και υπογράμμισε ότι μόνο όσες ζημιές συνδέονται με φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, θα αποζημιωθούν.
Μ. Βορίδης: Αποζημιώσεις μόνο για κακοκαιρία, όχι για δάκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες για τη δακοκτονία
Οι αγρότες των Χανίων διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς η προβληματική δακοκτονία.
Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες για τη δακοκτονία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μ. Βορίδης: Ερευνούμε τρόπους αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης
Στην πολύωρη συνάντηση του υπουργού με τους τέσσερις αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική αρωγή προς τους ελαιοκαλλιεργητές.
Μ. Βορίδης: Ερευνούμε τρόπους αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν μέτρα για τους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές από τον δάκο
Ο δήμαρχος Γόρτυνας ζητάει την αναστολή της παρακράτησης της εισφοράς δακοκτονίας κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο - Παρεμβάσεις στη Βουλή από τους βουλευτές Ηρακλείου Βαρδάκη και Κεγκέρογλου.
Ζητούν μέτρα για τους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές από τον δάκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία ελαιοπαραγωγών για τις ζημιές από τον δάκο
Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν οριζόντια κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την καταστροφή της παραγωγής λόγω ελλιπούς αντιμετώπισης του δάκου.
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία ελαιοπαραγωγών για τις ζημιές από τον δάκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας