Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.7°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 16.1°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.0°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.7°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.0°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 14.0°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  1 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 8.9°C / 17.2°C
  1 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 14.0°C
  4 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  38%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  0 BF
  65%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  37%
«Πρωτοβουλία κατά των εξορύξεων» και στην Κρήτη

«Πρωτοβουλία κατά των εξορύξεων» και στην Κρήτη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μετά από σειρά συναντήσεων στις οποίες συμμετείχαν άτομα από όλη την Κρήτη, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων». Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να συμπληρώσει το χάρτη της αντίστασης που έχει αρχίσει να σχηματίζεται από αντίστοιχες Πρωτοβουλίες κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε όλη την Ελλάδα.

Η Πρωτοβουλία τίθεται ενάντια σε όλες τις συμβάσεις που ήδη υπέγραψε το ελληνικό κράτος με πετρελαϊκές πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και σε αυτές που στοχεύει να υπογράψει στο μέλλον η κυβέρνηση, τονίζοντας πως η Κρήτη θα πρέπει να είναι «υπόδειγμα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού», και όχι «βορά των πετρελαϊκών κολοσσών».

Η Πρωτοβουλία, στην πρώτη της ανακοίνωση, κάνει λόγο για καταστροφικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της νότιας Κρήτης (από τους ηχοβολισμούς) και πιθανή αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή (από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις) κατά τη διαδικασία των ερευνών για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Επίσης τονίζει ότι αν προχωρήσουν οι εκμεταλλεύσεις, είναι θέμα χρόνου η ρύπανση αέρα, της θάλασσας και των ακτών, με πιθανό σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων, απλά και μόνο από τα πολλά αναπόφευκτα μικρά ατυχήματα και διαρροές πετρελαιοειδών, είτε από τις πλατφόρμες άντλησης, είτε από τα πλοία μεταφοράς.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με την αλλοίωση του τοπίου και της φυσιογνωμίας της περιοχής, θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τουριστικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων στη νότια Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και κοινωνία. «Στο ακόμα χειρότερο σενάριο, στην περίπτωση ατυχήματος που θα δημιουργήσει τεράστια πετρελαιοκηλίδα, η καταστροφή, αντί για σταδιακή, θα είναι άμεση και ανυπολόγιστη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναφορικά με τα κέρδη τα οποία θα έχουν οι πολίτες και η Πολιτεία από τις εξορύξεις, η Πρωτοβουλία τονίζει πως αυτά «θα είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά ή ανύπαρκτα» ενώ επισημαίνεται πως «ο σχεδιασμός των υποθαλάσσιων εξορύξεων εμπλέκει τη χώρα μας σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε πόλεμο».

Η Πρωτοβουλία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ενημερωτικές δράσεις στην Κρήτη για το θέμα των εξορύξεων, προκειμένου να τονίσει την αναγκαιότητα να σταματήσουν οι εξορύξεις.

Στην πρώτη της ανακοίνωση η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» αναφέρει τα εξής:

«Διαφωνούμε κατηγορηματικά με όλες τις συμβάσεις που ήδη υπέγραψε το ελληνικό κράτος με πετρελαϊκές πολυεθνικές εταιρείες, όσο και με τις συμφωνίες που στοχεύει να κλείσει. Στην περιοχή μας συγκεκριμένα, οι θάλασσες της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης παραχωρήθηκαν με νόμο του κράτους στην κοινοπραξία EXXON MOBIL, TOTAL και ΕΛ.ΠΕ. Παράλληλα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων για επιπλέον περιοχές και μεταξύ αυτών είναι το υπόλοιπο Λιβυκό πέλαγος.

 Οι λόγοι της αντίθεσής μας είναι πολλοί και σημαντικοί και βασίζονται στη διεθνή εμπειρία. Επιγραμματικά επισημαίνουμε:

 • Καταστροφικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της νότιας Κρήτης (από τους ηχοβολισμούς) και πιθανή αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή (από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις) κατά τη διαδικασία των ερευνών για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.
 • Αν προχωρήσουν  οι εκμεταλλεύσεις, είναι θέμα χρόνου  η ρύπανση αέρα, θάλασσας και ακτών, με πιθανό σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων, απλά και μόνο από τα πολλά αναπόφευκτα μικρά ατυχήματα και διαρροές πετρελαιοειδών,  είτε από τις πλατφόρμες άντλησης είτε από τα πλοία μεταφοράς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αλλοίωση του τοπίου και της φυσιογνωμίας της περιοχής, θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τουριστικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων στη νότια Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Στο ακόμα χειρότερο σενάριο, στην περίπτωση ατυχήματος  που θα δημιουργήσει τεράστια πετρελαιοκηλίδα, η καταστροφή, αντί για σταδιακή, θα είναι άμεση και ανυπολόγιστη.
 •  Από πλευράς κυβερνήσεων και πετρελαϊκών εταιριών υπάρχει συστηματική αποσιώπηση των επιπτώσεων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες, ενώ αναφέρονται εξωπραγματικά κέρδη για το ελληνικό δημόσιο. Στην πραγματικότητα, τα κέρδη θα είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά ή ανύπαρκτα. Παράλληλα, ο σχεδιασμός των υποθαλάσσιων εξορύξεων εμπλέκει τη χώρα μας σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε πόλεμο.

Θα ξεκινήσουμε άμεσα ενημερωτικές δράσεις στην Κρήτη όπου θα αναπτύσσουμε τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα.

Η εποχή του πετρελαίου φτάνει στο τέλος της.Τι προτιμάμε, μια Κρήτη υπόδειγμα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και με ένα βιώσιμο αύριο ή μια Κρήτη βορά των πετρελαϊκών κολοσσών;

Τσι ομορφιές τση Κρήτης μας

αν θέλεις να κρατήξεις,

ένα μεγάλο να τους πεις

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ» e-mail: [email protected]

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτοβουλία Κρήτης: «Βιώσιμη ανάπτυξη και εξορύξεις δεν συμβαδίζουν»
Την αντίθεσή της με την κύρωση των συμβάσεων για εξορύξεις υδρογονανθράκων εκφράζει με ανακοίνωσή της η νεοσύσταση πρωτοβουλία πολιτών εναντίον των εξορύξεων, η οποία βρίσκεται σε συντονισμό με ακόμα 14...
Πρωτοβουλία Κρήτης: «Βιώσιμη ανάπτυξη και εξορύξεις δεν συμβαδίζουν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
WWF Ελλάς: «Χωρίς προστασία από τις εξορύξεις η Κρήτη»
Τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κίνδυνο για την Κρήτη ενέχει, σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, η υπουργική απόφαση περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο νησί.
WWF Ελλάς: «Χωρίς προστασία από τις εξορύξεις η Κρήτη»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν εμάς και το περιβάλλον
Σε κινητοποίηση στο υπ. Ανάπτυξης ενάντια στον νέο γύρο παραχωρήσεων για έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων καλεί σήμερα Τρίτη στις 18.30 η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν εμάς και το περιβάλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
WWF: Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου (και για την Κρήτη)
Το WWF Ελλάς δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τη νέα οικονομοτεχνική μελέτη με τίτλο «Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου», μέσω της οποίας παρουσιάζονται και αναλύονται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα στοιχεία γύρω...
WWF: Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου (και για την Κρήτη)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Κρήτη στο έλεος των πετρελαϊκών συμφερόντων 
Σύμφωνα με το WWF Ελλάς η υπουργική απόφαση για έρευνας και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» χαρακτηρίζεται από παντελή αδιαφάνεια, προχειρότητα και...
Η Κρήτη στο έλεος των πετρελαϊκών συμφερόντων 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας