Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: Ευρεία σύσκεψη για τις ζημιές από δάκο και κακοκαιρία

Στη σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, συμμετείχαν βουλευτές, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων.

Χανιά: Ευρεία σύσκεψη για τις ζημιές από δάκο και κακοκαιρία

  • A-
  • A+

Η αναγκαιότητα για αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν από δάκο και κακοκαιρία, τονίστηκε σε σύσκεψη για τα προβλήματα της ελαιοπαραγωγής και των ζημιών της αγροτικής παραγωγής στα Χανιά και την Κρήτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπό τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το πρόβλημα της μειωμένης και υποβαθμισμένης ελαιοπαραγωγής, ζήτημα που αφορά όλη την Κρήτη, καθώς επίσης και το θέμα με τις εκτεταμένες ζημιές στα θερμοκήπια των δήμων Κισάμου και Καντάνου Σελίνου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Γεωργίου Στρατάκου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Μανόλη Χνάρη των βουλευτών Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη και Παύλου Πολάκη καθώς και εκπροσώπων των απόντων βουλευτών Μανούσου Βολουδάκη και Βασίλη Διγαλάκη.

Παρευρέθηκαν επίσης οι δήμαρχοι Αποκορώνου, Πλατανιά, Κισάμου, Καντάνου - Σελίνου, καθώς και αντιδήμαρχοι των δήμων της Π.Ε. Χανίων, καθώς και η διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Χανίων και στελέχη της Υπηρεσίας, ενώ συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι Αγροτών, Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

Ο κ. Στρατάκος ενημερώθηκε αναλυτικά από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη για τα προβλήματα που  υπάρχουν στην καλλιέργεια της ελιάς σε όλο το νησί καθώς και για το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στα νοτιοδυτικά των Χανίων.

Όπως δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Στρατάκος, «αυτή τη στιγμή, έχουμε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία πάνω στα οποία μπορούμε να βασιστούμε και να δώσουμε κάποιες αποζημιώσεις. Θα ανατρέξουμε σε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται είτε σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο  ώστε να μπορούμε να σταθούμε  πλάι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Να είστε σίγουροι ότι γίνονται οι βέλτιστες δυνατές προσπάθειες για να βρούμε τους πόρους και να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών».

Από την πλευρά της η κα. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της σύσκεψης επισημαίνοντας ότι τα βήματα που θα γίνουν θα έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει  στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στην παραγωγή λαδιού.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέγεθος των προβλημάτων είναι μεγάλο. Ειδικά για την δακοκτονία πρέπει να δούμε από την αρχή την όλη πολιτική που εφαρμόζεται. Για να έχουμε αποτελεσματική δακοκτονία, γιατί διαφορετικά το πρόβλημα θα παραμένει και δεν έχουμε δικαίωμα να χαλάσουμε την ποιότητα του κρητικού λαδιού. Το δεύτερο θέμα είναι, πώς θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε επιστημονικά την νέα πολιτική από πλευράς απόδοσης και ποιότητας φαρμάκων και το τρίτο είναι  το μεγάλο θέμα των αποζημιώσεων. Αποζημιώσεις, μπορούμε να πάρουμε μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και για μπορέσουμε να πάρουμε αποζημιώσεις από την Ε.Ε πρέπει επιστημονικά να τεκμηριώσουμε την ιδιαιτερότητα της Κρήτης». 

Ουσιαστική καθώς όπως είπε τέθηκαν όλα τα θέματα, χαρακτήρισε την σύσκεψη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Όπως τόνισε υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να αποζημιωθούν οι πληγείσες θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταστροφές  στα θερμοκήπια υπολογίζονται στα 5 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν έκταση 450 στρεμμάτων.

Αναφερόμενος  στα προβλήματα στις ελαιοκαλλιέργειες τα απέδωσε και στην κλιματική αλλαγή τονίζοντας ότι « ότι ακριβώς λόγο της κλιματικής αλλαγής μπορεί να υπάρξει αίτημα στην Ε.Ε να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει το χαμένο εισόδημα των καλλιεργητών. Γιατί το πρόβλημα, δεν έχει να κάνει κυρίως με την δακοκτονία, έχει να κάνει με ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, που συντηρεί το δάκο, συντηρεί το βιοσπόριο και καταστρέφει την ποιότητα». 

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, από την πλευρά του τόνισε ότι «μέσα από τη σύσκεψη  δώσαμε στον γενικό γραμματέα την εικόνα που επικρατεί στην Κρήτη τόσο στην ζημιά στις ελαιοκαλλιέργιες, όσο και στα θερμοκήπια της περιοχής των Χανίων».

Όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της σύσκεψης τα προβλήματα των αγροτών της Κρήτης θα τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Στρατάκος δεσμεύτηκε επίσης για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου τόσο για την δακοκτονία όσο και για τον ΕΛΓΑ, ούτως ώστε, να απαντά ικανοποιητικά στα νέα δεδομένα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα προβλήματα από την καταρρακτώδη βροχή στα Χανιά
Κατολισθήσεις σε δρόμους, χείμαρροι που φούσκωσαν και πολλά προβλήματα στη δυτική Κρήτη - Δύο άτομα κινδύνευσαν σε χωριό το Δήμου Σελίνου - Καντάνου - Κλειστά τα σχολεία στο Έλος στον Δήμο Κισσάμου.
Νέα προβλήματα από την καταρρακτώδη βροχή στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στ. Αρναουτάκης: Παρόμοια με την Thomas Cook η ζημιά από τον δάκο
Πάνω από 100 εκ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη εξαιτίας του δάκου, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη - Αναγκαία η στήριξη κι η αποζημίωση στους παραγωγούς.
Στ. Αρναουτάκης: Παρόμοια με την Thomas Cook η ζημιά από τον δάκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία ελαιοπαραγωγών για τις ζημιές από τον δάκο
Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν οριζόντια κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την καταστροφή της παραγωγής λόγω ελλιπούς αντιμετώπισης του δάκου.
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία ελαιοπαραγωγών για τις ζημιές από τον δάκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν μέτρα για τους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές από τον δάκο
Ο δήμαρχος Γόρτυνας ζητάει την αναστολή της παρακράτησης της εισφοράς δακοκτονίας κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο - Παρεμβάσεις στη Βουλή από τους βουλευτές Ηρακλείου Βαρδάκη και Κεγκέρογλου.
Ζητούν μέτρα για τους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές από τον δάκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες για τη δακοκτονία
Οι αγρότες των Χανίων διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς η προβληματική δακοκτονία.
Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες για τη δακοκτονία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας