• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.7°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.2°C / 20.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 10.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.7°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 19.0°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.6°C
  3 BF
  67%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.6°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 23.0°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.6°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.7°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 17.2°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  76%
Επιμένει η Τράπεζα Χανίων για το ακίνητο της ΑΒΕΑ

Ο χώρος της εγκαταλελειμμένης βιομηχανίας ΑΒΕΑ, στην παραλία της νέας Χώρας Χανίων. 

Chania Aerial Creations

Επιμένει η Τράπεζα Χανίων για το ακίνητο της ΑΒΕΑ

 • A-
 • A+
Εξωδικαστικά θέλει να λύσει το θέμα του ακινήτου της ΑΒΕΑ η Τράπεζα Χανίων η οποία αξιώνει 5,5 εκ. ευρώ από τον Δήμο Χανίων προκειμένου να του παραχωρήσει πίσω το ακίνητο, τονίζοντας πως σε ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη η Τράπεζα θα δικαιωθεί.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την πεποίθηση ότι σε ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη με τον Δήμο Χανίων για το ακίνητο της ΑΒΕΑ, η εταιρία «Κρητικά Ακίνητα» θα δικαιωθεί, εξέφρασε η διοίκηση της τράπεζας Χανίων, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τράπεζας Χανίων, από τον πρόεδρο της Τράπεζας Μιχάλη Μαρακάκη και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Ανδρουλάκη, όπου δόθηκαν απαντήσεις σε όσα έχει υποστηρίξει ο δήμαρχος Χανίων για το θέμα του οικοπέδου της πρώην ΑΒΕΑ, ιδιοκτησίας της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Χανίων, «Κρητικά Ακίνητα ΑΕ».

Τα στελέχη της Τράπεζας Χανίων απάντησαν αναλυτικά στις κατηγορίες που έχει εκτοξεύσει εναντίον της Τράπεζας, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Σημανδηράκης, αναφέροντας ότι αποτελούν χαρακτηρισμούς που οι οποίοι «αδικούν την Τράπεζα και προσβάλλουν τον Οργανισμό και τους χιλιάδες συνεταίρους της μεγαλύτερης οικονομικής μονάδας των Χανίων».

Ο κ. Μιχάλης Μαρακάκης έκανε εκτενή αναφορά στο έργο και στην προσφορά της Τράπεζας στην τοπική οικονομία, και στην κοινωνία μέσα από το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ενώ ο αντιπρόεδρος Γιώργος Ανδρουλάκης. Αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό των αποφάσεων για το ακίνητο.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως ανέλυσε ο ίδιος:

 • Το 1995 με την υπ’αρ. 532/94/27.2.1995 (ΦΕΚ 143/Δ/16.3.1995) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων επιβλήθηκε ρυμοτομικό βάρος στο Ο.Τ 28β που αποτελεί μέρος του  συνολικού οικοπέδου της πρώην ΑΒΕΑ, εμβαδού 2,9 στρ. στη συμβολή των οδών Ακτής Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη, ήτοι επιβλήθηκε κοινωφελής χρήση για  τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Το 2004, η ΑΒΕΑ προκήρυξε πλειοδοτικό δημόσιο διαγωνισμό πώλησης ολοκλήρου του ακινήτου της, εκτάσεως 17 στρ. περίπου, προκειμένου με τα χρήματα που θα εισέπραττε να αποπληρώσει τα δάνειά της, στη τότε Αγροτική Τράπεζα και παράλληλα να χρηματοδοτήσει το κόστος μετεγκατάστασης του εργοστασίου  της στα Κεραμιά.
 • Στον σχετικό δημόσιο διαγωνισμό πλειοδότησε η “ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε” θυγατρική εταιρεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, στην οποία και κατακυρώθηκε η πώληση του ακινήτου.
 • Από το 2005 έως το 2008 η Κρητικά Ακίνητα Α.Ε πραγματοποιεί αλλεπάλληλες ενέργειες προς τον Δήμο Χανίων με αίτημα την μερική τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στο Ο.Τ 28 προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού για τη πόλη των Χανίων σχεδίου, που προέβλεπε τη κατασκευή συνεδριακού κέντρου 1.500 ατόμων, ξενοδοχείου πόλης που θα υποστήριζε τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου, υπόγειου parking αυτοκινήτων 450 θέσεων, ενυδρείου, εμπορικών καταστημάτων,  κατοικιών, διατήρηση και αναστήλωση των δύο Καμινάδων, ανάδειξη και λειτουργία του λεβητοστασίου ως βιομηχανικού μουσείου.  

Σχεδιασμός που συμπεριελάμβανε παράλληλα τη δωρεάν παραχώρηση για 49 χρόνια, από την εταιρεία στο Δήμο, του οικοπέδου στη νότια πλευρά του Ο.Τ της ΑΒΕΑ (δίπλα στη Σταφιδική) για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες τριών ετών, το συγκεκριμένο αίτημα τροποποίησης του σχεδίου πόλης συνάντησε δυστυχώς την άρνηση της τότε Δημοτικής Αρχής.
Μετά από αυτό η εταιρεία προχώρησε στην πώληση του ακινήτου κρατώντας στην ιδιοκτησία της μόνο το Ο.Τ 28β, έκτασης 2.9 στρ. που είχε το ρυμοτομικό βάρος. Το οικόπεδο αυτό συνεχίζει μέχρι σήμερα να ανήκει ιδιοκτησιακά στην Κρητικά Ακίνητα Α.Ε και είναι αυτό για το οποίο γίνεται λόγος σήμερα.

 • Το 2010 επειδή είχαν ήδη περάσει 15 χρόνια (1995-2010) και το εν λόγω οικόπεδο συνέχιζε να παραμένει δέσμιο με το ρυμοτομικό βάρος, χωρίς ο Δήμος να προχωρά, ούτε στη αποδέσμευσή του, ούτε στην αποζημίωσή του, κάτι που αντιστοίχως έγινε δίπλα με το οικόπεδο των σχολείων, η εταιρεία αναγκάστηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αναζητώντας τη δικαίωσή της, δηλαδή την άρση του ρυμοτομικού βάρους από το συγκεκριμένο οικόπεδο.
 • Το 2014 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων με την 313/2014 Απόφασή του αίρει το ρυμοτομικό βάρος και παραπέμπει το θέμα στο Δήμο Χανίων προκειμένου αυτός να προβεί στην οφειλόμενη νόμιμη  ενέργεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση.
 • Το  2015  τα Κρητικά Ακίνητα κοινοποίησαν τη Δικαστική Απόφαση στο Δήμο Χανίων και το 2016  το Διοικητικό Εφετείο Κρήτης εκδίδει την 264/2016 Απόφασή του, σύμφωνα με την οποία απορρίπτει την Έφεση που στο μεταξύ είχε καταθέσει ο Δήμος Χανίων κατά της απόφασης 313/2014 του Πρωτοδικείου και έτσι καθίσταται τελεσίδικη η ανωτέρω δικαστική Απόφαση.

Με την τελευταία Αίτηση για τροποποίηση του σχεδίου πόλης (ως οφειλόμενη ενέργεια) να υποβάλλεται από την εταιρεία στον Δήμο, τον Φεβρουάριο 2019. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή στην εκπνοή της θητείας της, ήτοι στις 24 Ιουλίου 2019 και όχι εντός τριμήνου από την αίτηση εισάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με την  479/2019 Απόφασή του, αίρει το ρυμοτομικό βάρος και αποφασίζει την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στο ΟΤ 28β, δηλώνοντας μάλιστα δημόσια ότι η απόφαση αυτή έχει και την σύμφωνη γνώμη του νέου Δημάρχου που έχει εκλεγεί στο μεταξύ από τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου.

 • Τον Σεπτέμβριο 2019 με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή, γνωστοποιεί στην εταιρεία την αλλαγή στάσης στο θέμα, δηλώνοντας τη πρόθεσή της για ανάκληση της 479/2019 Απόφασης και την επανυποβολή του ρυμοτομικού βάρους στο εν λόγω οικόπεδ και στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει την 556/2019 Απόφαση για την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του Ιουλίου και την επανυποβολή του ρυμοτομικού βάρους στο Ο.Τ 28β.

Όπως τονίστηκε ιδιαίτερα, η Τράπεζα αξιώνει 5,5 εκ. ευρώ από τον Δήμο Χανίων προκειμένου να του παραχωρήσει το ακίνητο, τονίζοντας πως σε ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη, η Τράπεζα θα δικαιωθεί.

«Εμείς θα δικαιωθούμε, σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο αυτό αλλά αν θέλει ο Δήμος Χανίων να αγοράσει το συγκεκριμένο οικόπεδο θα πρέπει να καταβάλλει στην Τράπεζα το ποσόν των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη όλων των ετών που η ιστορία "κυλιέται" στα διαικστήρια και στα οποία θα μπορούσε ήδη να έχει γίνει επένδυση στο σημείο αυτό», ανέφερε ο κ. Μαρακάκης.

Παρ' όλα αυτά τονίστηκε πως η Τράπεζα σέβεται απόλυτα την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δημιουργία χώρου κοινωφελούς χρήσης, ωστόσο αξιώνει αποζημίωση, βάσει των υφιστάμενων εγγράφων προσφορών και συμφωνιών δεσμευτικού για αυτήν χαρακτήρα, που καθορίζουν το τίμημα, προκειμένου να μην ζημιωθούν οι συνεταίροι της.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεκδικεί πίσω το οικόπεδο της ΑΒΕΑ ο Δήμος Χανίων
Κατά πλειοψηφία ελήφθη απόφαση για αγωγή κατά της εταιρείας «Κρητικά ακίνητα» θυγατρικής εταιρείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, διεκδικώντας μία έκταση περίπου 270 τ.μ., βόρεια του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.
Διεκδικεί πίσω το οικόπεδο της ΑΒΕΑ ο Δήμος Χανίων
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Προσφυγή από τα «Κρητικά Ακίνητα» για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ
Στην κατάθεση της προσφυγής η εταιρία ζητά την ακύρωση της απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στις 25 Σεπτεμβρίου για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ.
Προσφυγή από τα «Κρητικά Ακίνητα» για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Προς οικοδόμηση το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Σφοδρές αντιδράσεις
Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δήμου Χανίων για την παραχώρηση του οικοπέδου που στέγαζε την ελαιουργική βιομηχανία ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας.  Κάτοικοι και φορείς ζητούν την απαλλοτρίωση...
Χανιά: Προς οικοδόμηση το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Σφοδρές αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν να διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ΑΒΕΑ
Στην αυριανή (Τρίτη 24/09) συνεδρίαση του ΔΣ των Χανίων θα συζητηθεί η εισήγηση για την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και την εκ νέου υποβολή του οικοπέδου της ΑΒΕΑ σε ρυμοτομικό...
Χανιά: Ζητούν να διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ΑΒΕΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χανιά: Διατηρητέα μνημεία οι καμινάδες της ΑΒΕΑ
Την απόφαση για τον χαρακτηρισμό ως νεότερο μνημείο του εναπομείναντος συγκροτήματος του παλιού εργοστασίου της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα Χανίων, πήρε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, της οποίας η εισήγηση αφορά το...
Χανιά: Διατηρητέα μνημεία οι καμινάδες της ΑΒΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξαναζωντανεύει ο Κουλές, το φρούριο στην Αρχαία Απτέρα
Το φρούριο χτίστηκε από τους Οθωμανούς μετά την Κρητική Επανάσταση του 1866, ώστε να έχουν τον έλεγχο της περιοχής του Αποκόρωνα, του περάσματος προς τα Κεραμειά και του λιμανιού της Σούδας.
Ξαναζωντανεύει ο Κουλές, το φρούριο στην Αρχαία Απτέρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας