• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 3.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 2.9°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.7°C / -1.6°C
  4 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 8.6°C
  0 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 15.7°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  96%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.7°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.1°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες
  7°C 5.5°C / 11.4°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.2°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.6°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  83%

Ο εναλλακτικός τουρισμός στην Κρήτη με επίκεντρο τον Ψηλορείτη

 • A-
 • A+

Τη δική του σφραγίδα στα τουριστικά δρώμενα της Κρήτης φιλοδοξεί να αφήσει ανεξίτηλα το ορεινό συγκρότημα του Ψηλορείτη, του όρους Ίδη κατά την αρχαία του ονομασία, που υπήρξε τόπος γέννησης θεών και ηρωικής δράσης θνητών ανθρώπων.

Με όχημα την ανάδειξη του από το 2015 σε αναγνωρισμένο παγκόσμιο Γεωπάρκο της Unesco, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες της αναπτυξιακής εταιρίας "ΑΚΟΜ Ψηλορείτης" που εδρεύει στα Ανώγεια, "ο "Ψηλορείτης" αναμένεται να γίνει το κέντρο για την άνθιση της τουριστικής δραστηριότητας και στις τέσσερις πλευρές του, όπου κείτονται και βλαστάνουν οι τοπικές κοινωνίες".

Τουλάχιστον αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα όλων των εμπλεκομένων για την ανάδειξη μεγαλύτερου του ορεινού όγκου της Κρήτης, που από την αρχαιότητα άκμασε και μέχρι τις ημέρες μας, η ιστορία των περιοχών που τον αγκαλιάζουν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Κρήτης.

Βασικός αρρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του Γεωπάρκου Ψηλορείτης είναι η ΑΚΟΜ Ψηλορείτης, που όπως τόνισε ο διευθυντής Δημήτρης Καλομοίρης, σε πρόσφατη αποστολή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κρήτη, μεγάλος στόχος παραμένει να κερδηθεί το στοίχημα του εναλλακτικού τουρισμού για το νησί.

Στο δίκτυο των εμβληματικών βουνών ο Ψηλορείτης

Και το Γεωπάρκο Ψηλορείτης, με έκταση 1.300 χλμ, μπορεί να επεκτείνει την τουριστική περίοδο στο νησί απευθυνόμενο σε επισκέπτες που θέλουν να ξεφύγουν από το δίπολο ήλιος και θάλασσα ή ακόμα περισσότερο σε αυτούς που θα θέλουν να το συνδυάσουν. Άλλωστε η απόσταση από τις βόρειες ακτές της Κρήτης μέχρι τους πρόποδες του μυθικού βουνού δεν ξεπερνάει την μια ώρα.

Το άγριο τοπίο με τα πρινάρια, τις βελανιδιές τα κυπαρίσσια και τα σπάνια αγριολούλουδα δεσπόζει και αποτελεί το ιδανικό "σκηνικό" για τα πολλά ζώα και πουλιά που εδώ και αιώνες έχουν διαλέξει για "σπίτι" τους, τον Ψηλορείτη. Κοφτεροί βράχοι και αναρίθμητα σπήλαια, φαράγγια και εύφορες πεδιάδες, πηγές, πλούσιοι υγρότοποι, παραλίες και γραφικά λιμανάκια συνθέτουν το σκηνικό του Ψηλορείτη, δίνοντας ζωή σε δεκάδες χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του.

Σήμερα το Γεωπάρκο συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς καθώς και της βιώσιμης, τοπικής ανάπτυξης μέσω του γεωτουρισμού και άλλων μορφών τουρισμού.

Στα Ανώγεια το παρελθόν και το παρόν παντρεύονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο

Με βάση τα Ανώγεια και οδηγό τον Γιώργο Καλομοίρη, επιστημονικό συνεργάτη του Γεωπάρκου, μας δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούμε σε χωριά που περιβάλουν τον Ψηλορείτη, όπως επίσης και να γνωρίσουμε ανθρώπους που εργάζονται και επιχειρούν για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με γνώμονα το κοινό καλό. Η ιστορία, τα ήθη και έθιμα της περιοχής συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα φανερώνοντας τη διαχρονική και αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου, με τη φύση στον Ψηλορείτη. Στα Ανώγεια το παρελθόν και το παρόν παντρεύονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

«Ο κύκλος της ζωής» αποτελεί μια θεματική ενότητα στα πλαίσια της οποίας παρουσιάζονται οι μεγαλύτεροι σταθμοί της ζωής του Ανωγειανού, από τη γέννηση, το γάμο, τις τελετουργίες, τα λόγια, τους ανθρώπινους καημούς, τα σύμβολα, τις μαρτυρίες, τις μουσικές, τους χορούς, τα γλέντια και τις λύπες. «Ο κύκλος της ζωής», έχει στόχο να παρουσιάσει το φάσμα του βίου, αλλά και τη διαχρονικότητα της ζωής των Ανωγείων και των ανθρώπων. Ιδιαίτερο το δέσιμο των ανωγειανών, εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, και στις γειτονιές τους, όπου σε κάθε τετράγωνο διαβιούν συγκεκριμένες οικογένειες. 

 Οδοιπορικό σε Μυλοπόταμο και Αμάρι

Το οδοιπορικό στην επαρχία Μυλοποτάμου συνεχίστηκε με επίσκεψη στο σπήλαιο Σφεντόνη στα Ζωνιανά, όπου ο υπεύθυνος Νίκος Κάβαλος ανάφερε ότι κάθε χρόνο 45.000 περίπου είναι οι επισκέπτες του σπηλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία της περιοχής. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει ωστόσο να γίνει για την διαχείριση του σπηλαίου, που γίνεται απο ανθρώπους του πολιτιστικού συλλόγου. Κρυονέρι, Αγρίδια, Ζωνιανά, Αγγελιανά, Μαργαρίτες και Ελεύθερνα μερικά από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου φιλοδοξούν με τη σειρά τους να εισέλθουν στο χάρτη των τουριστικών επισκέψεων στον Μυλοπόταμο.

Ιδιαίτερη μνεια θα πρέπει να γίνει στο χωριό Κρυονέρι, τόπος καταγωγής του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, όπου μόλις πριν λίγες ημέρες έγινε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια προτομής του ίδιου και της μητέρας του, Μαργής Χριστοδουλάκη - Καζαντζάκη.

Οι προτομές του Νίκου Καζαντζάκη και της μητέρας του Μαργής Χριστοδουλάκη – Καζαντζάκη στο Κρυονέρι Μυλοποτάμου.

Η επαρχία Αμαρίου αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό της επίσκεψη μας στο νησί και με αφετηρία τη μονή Αρκαδίου διασχίσαμε κατά σειρά τα χωριά Θρόνο, Κλεισίδη, Γερακάρη, καταλήγοντας στο όμορφο Μέρωνα με θέα τις πλαγιές του Ψηλορείτη. Στον Μέρωνα ειδικά υπάρχει και ειδικό κέντρο πληροφόρησης του Γεωπάρκου, που είναι ανοικτό το καλοκαίρι, όπως μας εξήγησε ο Γιώργος Καλομοίρης. Στο μέσο της διαδρομής ξεχωρίζει το φαράγγι της Πατσού που είναι γνωστό για το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου, που κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε λατρευτικό σπήλαιο αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή. Γύρω από τους βράχους πηγάζει νερό, ενώ πάνω από το ναό ρέει νερό που συγκεντρώνεται ως «αγίασμα». Καθημερινά δεκάδες είναι οι επισκέπτες του, που αναμφίβολα γεύονται απλόχερα την ομορφιά της κρητικής φύσης.

Η κρητική φύση συγκριτικό πλεονέκτημα για τους επιχειρηματίες

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της κρητικής φύσης και των προϊόντων της αποτελεί και προστιθέμενη αξία για τους επιχειρηματίες της περιοχήςΜιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Παπαδάκης, ιδιοκτήτης της αγροτουριστικής μονάδας Εναγρον στο χωριό Αξό Μυλοποτάμου, σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλα περιθώρια επιχειρηματικής δράσης στο σκέλος της φιλοξενίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ξενώνας Εναγρον κινείται με πληρότητες που αγγίζουν το 100% σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Τέλος, το βασικό προϊόν της κρητικής γης χρησιμοποίησαν η Παρασκευή Μπουρδάκη και ο Μανώλης Πλευράκης, που άφησαν την πρωτεύουσα για να εγκατασταθούν στο χωριό Αγγελιανά στο Ρέθυμνο και δημιούργησαν το εργαστήριο «Αθός», όπου παρασκευάζονται βιολογικά αιθέρια έλαια. Έχοντας ως βάση, το έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, σε συνδυασμό με αγνές πρώτες ύλες της κρητικής γης, το ζευγάρι και στη ζωή δημιουργεί σαπούνια κρέμες και εκχυλίσματα βοτάνων. Όπως εξηγούν, με όχημα το ηλεκτρονικό τους κατάστημα οι πελάτες είναι από όλο τον κόσμο.

ΑΚΟΜΜ - Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε Ο.Τ.Α

Το ΑΚΟΜΜ - Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε Ο.Τ.Α, έχει συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες ίδρυσης του δικτύου των ορεινών δήμων της Κρήτης με τον διακριτικό τίτλο "Το Κοινό των Ορεινών". Το δίκτυο ιδρύθηκε το 2004 με την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας.

Σκοπός του δικτύου είναι η από κοινού εθελοντική και στενή συνεργασία των ορεινών Δήμων των τριών ορεινών όγκων της Κρήτης (Ψηλορείτης, Λευκά Όρη, Δίκτη) για θέματα που έχουν σχέση με την γεωγραφική τους ιδιαιτερότητα και την από κοινού διεκδίκηση λύσεων για τα πραγματικά τους προβλήματα που αφορούν γενικότερα την ιστορική, πολιτισμική, κοινωνικοοικονομική περιβαλλοντική και την εν γένει αναπτυξιακή τους πορεία με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη τους με τις μη ορεινές περιοχές.

Μέλη του είναι 19 ορεινοί Δήμοι και Κοινότητες καθώς και το νησί Γαύδος. Το Δίκτυο συνέβαλλε σημαντικά στην εκπόνηση και εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τους Ορεινούς Ογκους της Κρήτης.

Με πληροφορίες από το «ΑΠΕ - ΜΠΕ»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO
Θετική θα είναι η εισήγηση-αξιολόγηση των επιθεωρητών της ΟΥΝΕΣΚΟ προς το κεντρικό του συμβούλιο να παραμείνει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον κατάλογο των παγκόσμιων γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Παραμένει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανώγεια: Δημιουργούν μικρο-απόθεμα σπάνιου φυτού του Ψηλορείτη
Στη δημιουργία μικρο-Αποθέματος φυτών για το απειλούμενο ενδημικό φυτό Horstrissea dolinicola στα Πετραδολάκια, προχωρά ο Δήμος Ανωγείων. Η Horstrissea dolinicola φύεται μόνο στις δολίνες του Ψηλορείτη σε...
Ανώγεια: Δημιουργούν μικρο-απόθεμα σπάνιου φυτού του Ψηλορείτη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεις για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Ψηλορείτη
Ο Δήμος Μαλεβιζίου και το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, διοργανώνουν εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με την γεωλογική, φυσική και πολιτισμική αξία του Παγκόσμιου Γεωπάρκου...
Εκδηλώσεις για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Ψηλορείτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η στράτα του Ψηλορείτη
Ανέκαθεν πρόσφεραν οι κάτοικοί του άσυλο στους κατατρεγμένους, κόντρα στις βουλές του Ενετού διοικητή ή του Οθωμανού πασά. Χαΐνηδες και φυγάδες βρήκανε στα Λιβάδια πατρίδα, φτιάξανε σπιτικό, ριζώσανε απάνω στα...
Η στράτα του Ψηλορείτη
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πέντε παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO στην Ελλάδα
Πέντε περιοχές της Ελλάδας εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα της UNESCO για τα παγκόσμια γεωπάρκα. Το νέο πρόγραμμα καθιερώνει την αναγνώριση περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά και περιλαμβάνει τη Λέσβο,...
Πέντε παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας