Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη για το «πάγωμα» τμημάτων ΑΕΙ

Άλλαξε η επιγραφή στο πρώην, πλέον, ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο

Έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη για το «πάγωμα» τμημάτων ΑΕΙ

  • A-
  • A+

Για μια επιθετική κίνηση απέναντι στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έκανε λόγο ο πρύτανης του ιδρύματος Ν. Κατσαράκης, αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας τμημάτων του ιδρύματος, μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, είπε πως αυτή η απόφαση του Υπουργείου έγινε χωρίς λόγο, αφού τα έξι τμήματα του ιδρύματος τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Υπουργείου, σχεδιαζόταν να λειτουργήσουν σταδιακά από το 2021, δηλαδή σε περίπου δύο χρόνια από τώρα.

Ο κ. Κατσαράκης τόνισε πως δεν τίθεται θέμα προχειρότητας, καθώς υπάρχουν επιτροπές για κάθε τμήμα τα οποία καταθέτουν προγράμματα σπουδών και μελέτες σκοπιμότητας για να μπουν στο μηχανογραφικό του 2021. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, για την ένταξη του ΤΕΙ Κρήτης στον πανεπιστημιακό χώρο είχε συσταθεί επιτροπή, που κατέληξε σε συγκεκριμένο πόρισμα μετά από σοβαρές συζητήσεις και, φυσικά, ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.

Τέλος, ο κ.Κατσαράκης ανέφερε πως η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει αυτά τα τμήματα και να δώσει πόρους και υπογράμμισε πως θα ζητήσει την αναστολή της απόφασης.

Αντιδράσεις τοπικών βουλευτών

Με αφορμή τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για κατάργηση 38 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση μετά την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, προχωρά αποφασιστικά ένα ακόμα βήμα ώστε να πράξει κάτι αντίστοιχο και στην παιδεία.

Σήμερα η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, συρρικνώνοντας κι άλλο τη δωρεάν μορφή της και ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων δίκαια και διαχρονικά αιτήματα τοπικών κοινωνιών, που σε συνδυασμό με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή ηγεσία, με τις ευλογίες προφανώς του Πρωθυπουργού προχωρά χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς κανένα διάλογο, όχι απλά να αναστείλει τη λειτουργία 38 τμημάτων, αλλά ταυτόχρονα να πριμοδοτήσει τις ιδιωτικές σχολές και κολλέγια, δημιουργώντας συνθήκες μάθησης για λίγους.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να τιμωρεί τον ελληνικό λαό, στέλνοντας καθημερινά το μήνυμα της επιστροφής στην δική της κανονικότητα».

«Για μια ακόμα φορά η Υπουργός Παιδείας μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.

«Χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς προειδοποίηση, η κ. Κεραμέως αποδεικνύει με τις αποφάσεις της ότι ο μόνος στόχος είναι να γκρεμίσει ότι έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια τακτική που ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ελπίζω κι εύχομαι να αναθεωρήσει την απόφασή της, αναλογιζόμενη τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».

Ανεμογεννήτριες και ηλιοθερμικά, αντί για σχολεία και πανεπιστήμια

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή επιτροπή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ,σχετικά με την κατάργηση των νέων τμημάτων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Λασίθι.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Ήταν συνεπείς με τη μέχρι τώρα πολιτική τους.

Μετά την “αναστολή” λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου, την κατάργηση των Προγραμμάτων Διετών Σπουδών, την κατάργηση των Τμημάτων Ελεύθερης Εισαγωγής, τα κενά στα σχολεία, δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, την “αναστολή” των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Εκπαίδευση, την κατάργηση των 10.500 μόνιμων διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση, και βέβαια τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, το δίδυμο Κεραμέως – Διγαλάκη καταργεί με μια απόφαση τα νέα Τμήματα που είχαν δημιουργηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κάλυπταν τις ανάγκες εκπαίδευσης σε νέους τομείς, διόρθωναν περιφερειακές ανισότητες και διαμόρφωναν δυνατότητες ανάπτυξης, αξιοποιώντας τη γνώση.

Με το γνωστό ύφος, που χαρακτηρίζει την συστηματική ψευδολογία τους από τότε που ήταν αντιπολίτευση, ισχυρίζονται ότι ήταν προεκλογικές εξαγγελίες, όταν είναι γνωστό ότι η διαβούλευση για το νέο Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας γινόταν τουλάχιστον δύο χρόνια με τα Ανώτατα Ιδρύματα και ενσωματώθηκαν ανάγκες και προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων.

Ιδιαίτερα για το Λασίθι, έγινε μεγάλη διαβούλευση και είχε σαν αποτέλεσμα την ίδρυση της Γυμναστικής Ακαδημίας στον Άγιο Νικόλαο και του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα, που σε συνδυασμό με το Τμήμα Διαιτολογίας στη Σητεία διαμορφώνουν μια “συστάδα” σχολών που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και μαζί με το Κέντρο Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης της Νεάπολης αλλά και τα ξεχωριστά φυσικά χαρακτηριστικά του Λασιθίου (κλίμα, τουριστικές υποδομές, ποιοτικά τρόφιμα) δημιουργούν νέες εναλλακτικές και ποιοτικές δυνατότητες ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στη γνώση και την έρευνα,θα αφορά όλες τις πόλεις του νομού και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. 

Ταυτόχρονα καλύπτουν τις ανάγκες της Κρήτης σε αυτούς τους γνωστικούς τομείς και μειώνουν σημαντικά τη φοιτητική μετανάστευση από το νησί, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Να προσθέσουμε και το Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού στον Άγιο Νικόλαο που σίγουρα θα “ανασταλεί” και αυτό!

Είναι σαφές από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ, ότι για το Λασίθι επιφυλάσσουν αυτό που πάντα ήθελαν. Αντί για σχολεία, πανεπιστήμια και ποιοτικές υποδομές, θα φυτέψουν παντού ανεμογεννήτριες, ηλιοθερμικά και φυλακές.

Είναι το ίδιο κόμμα που έκανε το σχέδιο “Αθηνά”, και μέσα σε μια νύχτα άνοιγε και έκλεινε τμήματα και σχολές ανάλογα με τα τηλεφωνήματα πολιτικών παραγόντων και κομματαρχών. Αυτό το κόμμα τολμά να μιλά για σχεδιασμό και “ακαδημαϊκά κριτήρια” όταν, και τότε και τώρα, στόχος τους είναι ο περιορισμός της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης και η δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι το δίδυμο Κεραμέως – Διγαλάκη φρόντισαν να διευκολύνουν αμέσως την εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ παρά το Σύνταγμα και τους νόμους.

Το “ετσιθελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη φυσικά δεν μπορεί να βρει λεφτά για διορισμούς εκπαιδευτικών και νέα τμήματα, αφού πρέπει να αποκαταστήσει τόσους “μετακλητούς” και συγγενείς και να “αποζημιώσει” τις τράπεζες και τις Novartis για τα 4,5 ...δίσεκτα χρόνια που πέρασαν!

Οι μαθητές είδαν από τους πρώτους μήνες τα κενά στα σχολεία, οι γονείς θα δουν γρήγορα το τεράστιο κόστος και τα αδιέξοδα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, που διαμορφώνει η πολιτική της ΝΔ.

Δεν πρόκειται για λάθη ή ανικανότητα. Είναι επιλογή τους και θα την τηρήσουν μέχρι να φύγουν. Το κόστος όμως θα το πληρώσουμε όλοι μας».

Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Αγίου Νικολάου

Με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας συνολικά 38 νέων τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και έξι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην οποία προχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Εν όψει των τελευταίων εξελίξεων, μετά την ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας των νέων τμημάτων Tριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Λασίθίου, θεωρώ απολύτως επιβεβλημένη την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία και των θεσμικών φορέων της περιοχής για την διαμόρφωση "οδικού χάρτη ενεργειών", που θα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του μεγάλου στόχου - που δεν είναι άλλος - από την άρτια λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και των άλλων σχολών του νομού».

Η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 6μ.μ, στην Αίθουσα “Αντώνης Στρατάκης” της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα φοιτητών - Συγκλήτου για τα προβλήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης
Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του ιδρύματος για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν - Δεν βλέπει πρόβλημα η Σύγκλητος η οποία προειδοποιεί με απώλεια εξαμήνου.
Κόντρα φοιτητών - Συγκλήτου για τα προβλήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστολή λειτουργίας σε έξι τμήματα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Πρόκειται για τα τμήματα της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ηρακλείου, Φυσικοθεραπείας της Ιεράπετρας, Μηχανικών Βιοϊατρικής του Ηρακλείου, Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Αγίου Νικολάου,...
Αναστολή λειτουργίας σε έξι τμήματα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γίνεται Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ Κρήτης
Ενα τρίτο Πανεπιστήμιο αναμένεται να αποκτήσει σε λίγο καιρό η Κρήτη καθώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας ενέκρινε ομόφωνα τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακή μονάδα. Η απόφαση ελήφθη...
Γίνεται Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην κορυφή των ελληνικών ιδρυμάτων το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάχθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και στην σειρά 351-400 στην παγκόσμια κατάταξη του Times Higher Education που αποτιμά τις επιδόσεις των πανεπιστημίων από...
Στην κορυφή των ελληνικών ιδρυμάτων το Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νησιού»
«Θέλουμε να δούμε τους γιατρούς μας να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο της Κρήτης και της Ελλάδας», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
«Το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νησιού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας