Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόντρα φοιτητών - Συγκλήτου για τα προβλήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης

Κόντρα φοιτητών - Συγκλήτου για τα προβλήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης

 • A-
 • A+

Τους λόγους για τους οποίους οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά προχώρησαν στην κατάληψη του εκπαιδευτικού ιδρύματος, δημοσιοποίησε σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Κατάληψης Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση στην προηγούμενη ανακοίνωση της Συγκλήτου του ιδρύματος, με την οποία η διοίκηση ανέφερε ότι δεν υπάρχει σοβαρό θέμα σε μια σειρά προβλημάτων όπως η στέγαση, η σίτιση, οι μεταφορές και τα επιδόματα, όπως τουλάχιστον τα θέτουν οι φοιτητές.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, «τις τελευταίες δύο βδομάδες υπάρχει μία αναταραχή στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Η αναταραχή αυτή χαλάει μία εικόνα κανονικότητας και ομαλότητας που θέλει η διοίκηση του ιδρύματος και το υπουργείο να προβάλλουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι λόγοι που αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη του ιδρύματος είναι  σημαντικοί και κατά τη γνώμη μας αφορούν όλη τη χανιώτικη κοινωνία. Χρειάστηκαν δύο μαζικές κινητοποιήσεις στην πρυτανεία, η παρουσία 100 φοιτητών στη σύγκλητο και η απόφαση του ενιαίου συλλόγου για 9 μέρες κατάληψης του ιδρύματος ,ώστε η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης να τοποθετηθεί επιτέλους δημόσια για τα προβλήματα των φοιτητών. Όμως αν κάτσει κανείς να διαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωση αυτή θα καταλάβει ότι η Πρυτανεία έρχεται σε μια σειρά αντιφάσεων. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι θέλει να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα του Π.Κ «κάτω από το χαλάκι» αφού την ίδια στιγμή δεν προβαίνει σε καμία επίλυση αυτών».

Σύμφωνα με τη Σύγκλητο του ιδρύματος, «η απόφαση της Συγκλήτου εκφράζει θέση και για μια σειρά ζητημάτων για τα οποία βρίσκονται σε κατάληψη οι φοιτητές, όπως μεταξύ άλλων για το φοιτητικό και στεγαστικό επίδομα. Η Σύγκλητος αξίζει να αναφερθεί πως εκφράζει την εναντίωσή της τόσο στον περιορισμό στα έτη φοίτησης, όσο και στον περιορισμό στην πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Θεωρεί, μάλιστα, ότι μετά την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, δεν υφίσταται βαθμίδα τεχνολογικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα θεσμικά μέτρα που θα περιορίσουν τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια θα αφήσει μεγάλο αριθμό νέων εκτός πλαισίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα τους οδηγήσει στο εξωτερικό. Όσον αφορά την ισοτιμία διπλωμάτων μηχανικών με πτυχία κολλεγίων η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης αντιτίθεται στη ρύθμιση της Κυβέρνησης, με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολλεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων, θεωρεί ότι είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, είναι επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον και είναι ισοπεδωτική για τη Δημόσια Παιδεία. Η απόφαση της Συγκλήτου "Η συνεχιζόμενη κατάληψη του Πολυτεχνείου Κρήτης φέρνει ξανά στην επιφάνεια διαχρονικά προβλήματα της Ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Με την παρέμβαση αυτή θα θέλαμε να ενημερώσουμε την Πολυτεχνική κοινότητα για τα προβλήματα και τους κινδύνους εξ αιτίας της συνεχιζόμενης κατάληψης, καθώς και να αναδείξουμε την πραγματική κατάσταση στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και τις ενέργειες που έχει αναλάβει και σε μεγάλο βαθμό έχει φέρει εις πέρας η παρούσα Σύγκλητος».

Σίτιση

Σύγκλητος: «Το θεσμικό πλαίσιο της σίτισης καθορίζει ως εισοδηματικό όριο για δωρεάν σίτιση τα 45.000 €, ποσό που μπορεί να αυξηθεί έως σχεδόν τα 60.000 € ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος φοιτητή. Το Υπουργείο Παιδείας θεωρώντας ένα ημερήσιο σιτηρέσιο 1,80 € χρηματοδοτεί το Πολυτεχνείο Κρήτης με ποσό που αρκεί για την κάλυψη περίπου 800 φοιτητών, ενώ οι αιτούντες δικαιούχοι ανέρχονται σε 1.500-1.600. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης η παρούσα Σύγκλητος έχει εγκρίνει από την αρχή της θητείας της την κάλυψη όλων των δικαιούχων φοιτητών/φοιτητριών στο Πολυτεχνείο Κρήτης με τους επιπρόσθετους πόρους να προέρχονται από τον ΕΛΚΕ. Κανένας δικαιούχος φοιτητής δεν μένει εκτός καθεστώτος δωρεάν σίτισης. Οι μη δικαιούχοι φοιτητές, καθώς και όλα τα υπόλοιπα μέλη της Πολυτεχνικής κοινότητας δύνανται να σιτίζονται έναντι 2,60 € το πλήρες γεύμα. Μάλιστα στην προτελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου εγκρίθηκε η διαδικασία για τη δωρεάν σίτιση των δικαιούχων πρωτοετών φοιτητών πριν την επικύρωση των τελικών αποτελεσμάτων από τη Σύγκλητο, ακόμη και πριν την έκδοση της φοιτητικής ταυτότητας, μόνο με τον έλεγχο ότι ικανοποιούν τα κριτήρια, ώστε να αποφεύγεται η όποια καθυστέρηση».

Φοιτητές: «Αυτήν την στιγμή σιτίζονται δωρεάν όλοι οι δικαιούχοι μετά από τις πιέσεις των ίδιων των φοιτητών. Αίτημα μας δεν είναι να σιτίζονται μόνο οι δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια που οριοθετεί η Πρυτανεία αλλά να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές δωρεάν όπως γίνεται και στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, στο ΠΑΜΑΚ αλλά και σε ιδρύματα της Αθήνας. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση για την διαδικασία της δωρεάν σίτισης των δικαιούχων πρωτοετών φοιτητών πριν την έκδοση της φοιτητικής ταυτότητας προήλθε από τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Πρυτανεία και στην λέσχη σίτισης στην αρχή του ακαδημαικού έτους».

Στέγαση

Σύγκλητος: «Όταν ανέλαβε η παρούσα Σύγκλητος, το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε τη δυνατότητα στέγασης 74 φοιτητών/φοιτητριών στην παλαιά Εστία (Φάση Α). Από πέρισυ παραδόθηκαν και χρησιμοποιούνται τα 3 από τα 4 κτίρια της Β’ Φάσης, ανεβάζοντας τον αριθμό των φιλοξενούμενων φοιτητών σε 119. Εφέτος, παρελήφθη από τον εργολάβο και το 4ο κτίριο (αν και η σύμβαση λήγει την άνοιξη 2020) ανεβάζοντας τον αριθμό των φιλοξενούμενων φοιτητών σε 134. Παράλληλα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η Γ’ Φάση, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα φέρει τον αριθμό των φιλοξενούμενων φοιτητών σε 304. Η συμβατική λήξη της εργολαβίας είναι τον Δεκέμβριο 2020, αλλά οι Υπηρεσίες και η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης συνενοήθηκαν με την εργοληπτική εταιρία για τη σταδιακή παράδοση των κτιρίων, ώστε να αρχίσει όσο γίνεται γρηγορότερα μέσα στο ακαδημαϊκό έτος η εγκατάσταση φοιτητών. Ας τονιστεί ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι το μόνο πανεπιστήμιο στο οποίο κατασκευάζονται φοιτητικές εστίες, οι φιλοξενούμενοι φοιτητές διαμένουν εντελώς δωρεάν (για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι φιλοξενούμενοι φοιτητές πληρώνουν 45 € τον μήνα), ενώ στα περισσότερα πανεπιστήμια τη διαχείριση έχει ένας ανεξάρτητος φορέας (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) με σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης λόγω ελλειπούς συντήρησης. Για τη διαχείριση των φοιτητικών μας εστιών, το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από το Υπουργείο, ενώ καλύπτει όλες τις λειτουργικές τους δαπάνες με ίδια μέσα. Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει συζητήσει, αποφασίσει και ζητήσει από το Υπουργείο την οικονομική ενίσχυση σε Πανεπιστήμια που λειτουργούν από μόνα τους φοιτητικές εστίες για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών των εστιών, καθώς και την ενίσχυση του κτιριολογικού προγραμματισμού με κατασκευή επιπρόσθετων εστιών ή επιδοτούμενων κατοικιών, ειδικά σε περιοχές με αυξημένη τουριστική δραστηριότητα, λόγω έλλειψης κατοικιών για ενοικίαση ή πολύ υψηλών ενοικίων».

Φοιτητές: «Είναι κοινώς αντιληπτό ότι 127 δωμάτια εστιών είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψουν ένα Ίδρυμα τουλάχιστον 4.000 ενεργών φοιτητών. Είναι θετικό όμως ότι οι πιέσεις και οι κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου στο παρελθόν ανάγκασε την Πρυτανεία να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανέργεση νέων εστιών , ανεβάζοντας τον αριθμό των δωματίων στα 304 τουλάχιστον μέχρι το 2021. Όμως αυτό που η ανακοίνωση της συγκλήτου αποφεύγει να αναφέρει, είναι ότι για φέτος 50 συμφοιτητές μας θα μείνουν άστεγοι , αφού τα υπάρχοντα δωμάτια δεν ανταποκρίνονται στο αριθμό των δικαιούχων. Αυτό που απαιτούμε ως σύλλογος φοιτητών είναι το αυτονόητο, δηλαδή κανείς συμφοιτητής μας να μην αναγκαστεί να παρατήσει τις σπουδές του επειδή δεν έχει λεφτά να μείνει στα Χανιά. Απαιτούμε να δοθεί επίδομα ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους που δεν χωράνε στα δωμάτια της εστίας. Προφανώς για την όλη κατάσταση δε μπορούμε να μην συνυπολογίσουμε την κατάσταση που επικρατεί με τα ενοίκια στην πόλη των Χανίων πόσο μάλλον όταν είδαμε πέρσι καθηγητές δασκάλους να αναγκάζονται να μείνουν σε camping για να μπορέσουν να δουλέψουν στα Χανιά».

Επιδόματα

Σύγκλητος: «Στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές μπορεί να δώσει μόνο το κράτος. Η νομοθεσία ρητά απαγορεύει τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος από τα πανεπιστήμια. Αυτό τεκμηριώνεται από την αρ. πράξης 217, αρ. συνεδρίασης 36η/26.10.2015 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους (έχει καθεστώς Ανωτάτου Δικαστηρίου) και από τον Ν. 4485/2017 (Νόμος Γαβρόγλου), ο οποίος καθορίζει τα είδη των υποτροφιών που μπορεί να απονείμει ένα πανεπιστήμιο. Για το στεγαστικό επίδομα που δίνει το κράτος (1.000 €) απαιτούνται τόσο εισοδηματικά κριτήρια, όσο και ακαδημαϊκά (πρέπει ο αιτών να έχει περάσει τα μισά μαθήματα του έτους). Για ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, συνολικά 541 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης έλαβαν το στεγαστικό επίδομα, με το συνολικό ποσό επιδότησης για φοιτητές του Ιδρύματος να υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Ας σημειωθεί ότι δεν υπάρχει άνω όριο στο πλήθος των φοιτητών που δύνανται να λάβουν το στεγαστικό επίδομα, θα μπορούσαν να ήταν και μερικές χιλιάδες φοιτητές, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια. Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει συζητήσει, αποφασίσει και ζητήσει από το Υπουργείο την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος ή/και αύξηση του εισοδηματικού κατωφλίου, ώστε να καθίστανται περισσότεροι δικαιούχοι. Σε ό,τι αφορά τις υποτροφίες που μπορούν να απονέμουν τα πανεπιστήμια, αυτές είναι είτε υποτροφίες επίδοσης (άρα το βασικό κριτήριο είναι η ακαδημαϊκή επίδοση και όχι εισοδηματικά κριτήρια) ή ανταποδοτικές υποτροφίες, σύμφωνα με τις οποίες οι δικαιούχοι φοιτητές προσφέρουν ανταποδοτικό έργο σε υπηρεσίες και εργαστήρια του πανεπιστημίου έναντι αμοιβής για προσφερόμενη εργασία. Η Σύγκλητος με απόφασή της εγγράφει κάθε έτος στον προϋπολογισμό 35.000 € για τον σκοπό αυτό με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούνται 35 δικαιούχοι με εισοδηματικά κριτήρια. Από τον ΕΛΚΕ, καθώς και από την ΕΑΔΙΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, χρηματοδοτείται επίσης ένας αριθμός ανταποδοτικών υποτροφιών (περίπου 20). Από διερεύνηση που είχε γίνει παλαιότερα, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΑΠΘ ήταν τα μόνα πανεπιστήμια που έδιναν ανταποδοτικές υποτροφίες».

Φοιτητές: «Το στεγαστικό επίδομα που παρέχει το κράτος ύψους 1.000€ για ένα έτος , είναι προφανές ότι στην πόλη των Χανίων δεν αρκεί ούτε για τρία ενοίκια. Μέχρι και πριν δύο χρόνια δινόταν απο το πολυτεχνείο Κρήτης επίδομα ενοικίου (180€) σε φοιτητές που το είχαν ανάγκη καθώς οι εστίες ήταν ανεπαρκής για να καλύψουν την στέγαση των φοιτητών. Η σύγκλητος επικαλούμενη διάφορα γραφειοκρατικά και νομικά κολλήματα αποφάσισε πριν τρία χρόνια να πάψει να παρέχει το επίδομα αυτό. Όταν την περασμένη δεκαετία έχουν περάσει νόμοι και υπουργικές αποφάσεις σε ένα βράδυ για μειώσεις μισθών και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, θεωρείται ακατόρθωτο να υπάρξει ρύθμιση και χρηματοδότηση για να εγκριθεί εκ νέου επίδομα ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους. Η Σύγκλητος αρνείται πεισματικά να ζητήσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση από το υπουργείο για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Μετακίνηση φοιτητών

Σύγκλητος: «Με εξαίρεση την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις λοιπές επαρχιακές πόλεις η νομοθεσία δίνει την αποκλειστική δυνατότητα μετακίνησης των φοιτητών στα κατά τόπους ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φοιτητές δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο (κατά 50%), ενώ για κάθε ένα φοιτητικό εισιτήριο το ΚΤΕΛ εισπράτει το 25% της τιμής από το κράτος. Οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών ανέρχονται σε 80 € (κανονικές) και 40 € (φοιτητικές). Στα Χανιά η «συμφωνία» με το ΚΤΕΛ περιλαμβάνει την κάρτα των 17 € για τις διαδρομές Πολυτεχνείο και Κουνουπιδιανά, η οποία είναι εφικτή με την καταβολή από το Πολυτεχνείο Κρήτης στο ΚΤΕΛ του ποσού των 75.000 €. Εάν δεν είχε υπάρξει συμφωνία με το ΚΤΕΛ, τότε η τιμή που θα πλήρωναν οι φοιτητές θα ήταν αυτή που καθορίζεται από τον νόμο ή την οποιαδήποτε χρέωση καθόριζε το ΚΤΕΛ».

Φοιτητές: «Μετακίνηση των φοιτητών σε πολλές επαρχιακές πόλεις είναι εντελώς δωρεάν (λ.χ. Κομοτηνή) και καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα εκάστοτε Ιδρύματα ύστερα απο χρηματοδότηση του κράτους. Αντιθέτως, το Πολυτεχνείο Κρήτης αυτό που συνεχίζει να επισημαίνει είναι ότι μέσω της «συμφωνίας» με το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων Α.Ε, δίνει 75.000€ και παρέχεται η την κάρτα των 17€ για 2 δρομολόγια στους φοιτητές, ενώ η αντίστοιχη συμφωνία με το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων Α.Ε το 2013 ανερχόταν στα 40.050€ και η τιμή της κάρτας ήταν 11€. Η δίψα τόσο του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων για παραπάνω λεφτά στις πλάτες των φοιτητών αλλά και η ύπαρξη μονοπωλίου στο κομμάτι των μεταφορών στην πόλη των Χανίων δημιουργεί αυθαίρετες αυξήσεις στην τιμή της κάρτας τις οποίες από τη μία δεν μπορεί να ελέγξει η διοίκηση του Πολυτεχνείου και από την άλλη δεν έχει διάθεση να την απορροφήσει. Προφανώς για όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι πλήρως ενήμερο το υπουργείο Παιδείας. Μην ξεχνάμε ότι τωρινός υφυπουργός Παιδείας είναι ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια μας κορόιδευε για την έγκαιρη παράδοση των καινούριων εστιών, ο άνθρωπος που επί θητείας του κόπηκε το επίδομα ενοικίου, ο άνθρωπος που είχε υπογράψει σύμβαση με το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων να πάει η κάρτα στα σαράντα ευρώ από τα δεκατρία. Είναι αυτός που το καλοκαίρι του 2017 πήγε να ξεπουλήσει τα κτίρια του πολυτεχνείου στην Παλιά Πόλη, κτίρια που θα μπορούσαν να γίνουν εστίες, λέσχη βιβλιοθήκη καθώς και χώροι στέγασης των πολιτιστικών ομάδων. Ο κ. Διγαλάκης είναι αυτός που εφάρμοσε κατά γράμμα όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τώρα ανέλαβε χρέος υφυπουργού για να συνεχίσει την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας».

Χρονικοί περιορισμοί στη φοίτηση ή στον αριθμό των εισακτέων

Σύγκλητος: «Η Σύγκλητος συζήτησε σχετικά με τις πιθανές θέσεις του Υπουργείου (πιθανές καθώς δεν έχει κατατεθεί κάποιο νομοσχέδιο), αποφάσισε και δημοσιοποίησε τη θέση της ότι τόσο ο περιορισμός στα έτη φοίτησης, όσο και ο περιορισμός στην πρόσβαση στα Πανεπιστήμια στην παρούσα συγκυρία δεν είναι επιθυμητοί. Θεωρεί, μάλιστα, ότι μετά την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, δεν υφίσταται βαθμίδα τεχνολογικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα θεσμικά μέτρα που θα περιορίσουν τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια θα αφήσει μεγάλο αριθμό νέων εκτός πλαισίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα τους οδηγήσει στο εξωτερικό».

Φοιτητές: «Το αίτημα των φοιτητών για δημόσια τοποθέτηση της Συγκλήτου σχετικά με το περιορισμό στα έτη φοίτησης και στον αριθμό των εισακτέων μπορεί να τοποθετήθηκε ενώ είχαν προηγηθεί οι μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών, η τοποθέτηση αυτή όμως δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική. Με μία πιο προσεκτική ματιά,διαβάζει κανείς στην ανακοίνωση ότι δεν συμφωνεί με τις διαγραφές φοιτητών στην «παρούσα συγκυρία». Αυτό δημιουργεί το ερώτημα του ποια είναι η κατάλληλη συγκυρία για να διαγραφούν φοιτητές από τα πανεπιστήμια, και μήπως θα ήμασταν ικανοποιημένοι με υποτιθέμενες μεταβατικές διατάξεις; Ένα τόσο επιθετικό μέτρο που χτυπάει πρώτα και κύρια τους πιο αδύναμους συμφοιτητές μας, ανθρώπους που αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, αλλά και το σύνολο των φοιτητών, για εμάς δεν υπάρχει κατάλληλη περίοδος εφαρμογής του. Η υπουργός Ν. Κεραμέως δηλώνει ότι δεν είναι θέμα κόστους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι θέμα πειθαρχίας. Σαφώς μέσο αυτού εξυπηρετούνται και οι κατευθύνσεις όλου του υπολοίπου νομοσχεδίου. Την ώρα που ο Μέσος Όρος των σχολών μας είναι πάνω από 7 χρόνια πότε θα είναι άραγε η κατάλληλη περίοδος για διαγραφές φοιτητών για τη σύγκλητο; Όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο; Η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης σε όλα τα νομοσχέδια και όλες τις επιθετικές κινήσεις του υπουργείου απέναντι στους φοιτητές ήταν αυτή που εφάρμοζε πρώτη το νόμο κατά γράμμα».

Προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα, Εργολαβίες

Σύγκλητος: «Η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας είναι έτοιμη να εξετάσει τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί και να εισηγηθεί στη Σύγκλητο την τελική κατάσταση δικαιούχων και επιλαχόντων, ώστε μετά την έγκριση της Συγκλήτου να κληθούν οι δικαιούχοι. Η καθυστέρηση που επιφέρει η κατάληψη δημιουργεί σοβαρές οικονομικές πιέσεις στους πιθανούς δικαιούχους και τις οικογένειές τους. Επιπρόσθετα, καθυστερεί η τελική τακτοποίηση του 4ου κτιρίου της Β’ Φάσης, καθώς και ο καθαρισμός του κτιρίου, με αποτέλεσμα, όταν ανοίξει το Πολυτεχνείο να μην μπορούν να εγκατασταθούν οι δικαιούχοι αμέσως.

Για την κανονική εξέλιξη των εργασιών απαιτείται η συνεχής επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο έλεγχος των επιμετρήσεων και η προετοιμασία των σχετικών εγγράφων και εντολών από πλευράς της Οικονομικής Υπηρεσίας για πληρωμή. Οι πιθανές καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε πλημμελή επίβλεψη των έργων, καθυστέρηση στην πληρωμή, κίνδυνο διακοπής εργασιών από πλευράς εργολάβων και τελική καθυστέρηση στην αποπεράτωση. Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη ο διαγωνισμός παραγγελίας των επίπλων και των ηλεκτρικών συσκευών για τα δωμάτια της Γ’ Φάσης και η όποια καθυστέρηση σ’ αυτή τη φάση δημιουργεί τον κίνδυνο να αποβεί άγονος και να μείνουν τα σχεδόν τελειωμένα κτίρια της Γ’ Φάσης χωρίς έπιπλα και συσκευές».

Φοιτητές: «Ως Συντονιστικό κατάληψης έχουμε αφήσει να εισέλθει στον χώρο του Ιδρύματος, οποιονδήποτε άνθρωπο σχετίζεται με την ανέγερση των εστιών καθώς και των κτηρίων του ΑΡΜΗΧ-ΜΠΔ. Είναι πλήρως άστοχο να αναφέρει η Σύγκλητος ότι εμείς είμαστε αυτοί που παρεμποδίζουν τα έργα των εστίων όταν το κτήριο της Β’ Φάσης θα έπρεπε να είχε παραδοθεί εξ ολοκλήρου τον Οκτώβρη του 2018 και ακόμα δεν είναι έτοιμο. Η εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης που αναφέρει η ανακοίνωση , είναι η λειτουργία των ερευνητικών προγραμμάτων και του prestige που θέλει να προβάλει το Ίδρυμα στην υπόλοιπη κοινωνία. Για εμάς η εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης σημαίνει να μην μείνει κανεις φοιτητής δίχως στέγη και σίτιση. Στο να μεριμνά το Ίδρυμα και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον του και όχι να επιβάλει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος για εμάς δεν ισοδυναμεί με διαγραφές φοιτητών ούτε με εντατικοποίηση στο ρυθμό σπουδών μας».

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί για πιθανή απώλεια του εξαμήνου, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι καταλήψεις ενώ τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης στην εκτέλεση παραδοτέων σε ερευνητικά έργα, καθώς και της πληρωμής των ερευνητών.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών, αποφασίστηκε η κατάληψη του ιδρύματος μέχρι και την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου ενώ αναμένεται νέα συνέλευση για να αποφασιστεί αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι προχθές υπό κατάληψη τελούσε και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ Κρήτης Χανίων).

Αναλυτικά η πρώτη απόφαση για κατάληψη των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης:

Στην ανακοίνωση των φοιτητών του Πολυτεχνείου αναφέρεται:

«ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ:

 • Κατάληψη του ιδρύματος, κόντρα στις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, από Πέμπτη 31/10 μέχρι Τετάρτη 6/11
 • Συμμετοχή στην Πανελλαδική Πορεία όλων των φοιτητικών συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας, αύριο 31/10
 • Συντονισμός μαθητών-φοιτητών-εκπαιδευτικών το Σάββατο 2/11 για κάλεσμα και οργάνωση πανεκπαιδευτικής πορείας στα Χανιά
 • Πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις τη Δευτέρα 4/11 στα Χανιά, σε ώρα και μέρος που θα αποφασιστεί από τη σύσκεψη του Σαββάτου.
 • Εκ νέου Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 6/11 στη 1.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο Α2

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ
 • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 • ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ , ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ Καμία επιβολή ενοικίου ή ανέγερση ιδιωτικών εστιών. Επίδομα στέγασης σε όσους φοιτητές από την επαρχία μένουν εκτός εστιών. Αποδοχή φοιτητών με αποκλειστικά κοινωνικά κριτήρια.
 • ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 • Καμία διάσπαση του ενιαίου πτυχίου. Καμία σκλήρυνση των όρων φοίτησης και αντιδραστικών αλλαγών του προγράμματος σπουδών. Εξεταστική 4 εβδομάδων και επί πτυχίω εξεταστικές χωρίς προαπαιτούμενο αριθμό μαθημάτων. Καμιά εντατικοποίηση των σπουδών. Αύξηση των ορίων δήλωσης μαθημάτων - πτυχιακές εξεταστικές
 • Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας! Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων - όχι στην εξαγορά εδρών από επιχειρήσεις και τον Στρατό. Καμία σκέψη για δίδακτρα.
 • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες για όλους
 • Κατάργηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου»

Επίσης, μετά από Γενική Συνέλευση, οι φοιτητές του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. (Πρώην ΤΕΙ Χανίων) αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης του ιδρύματος μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου ενώ θα συμμετέχουν και στις πορείες που θα γίνουν στην Αθήνα και στα Χανιά.

Στην σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρονται τα εξής:

«Σε ένα νέο τοπίο ξεκινάει η φετινή χρονιά, ήδη από τα πρώτα βήματα που έκανε μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση ΝΔ έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή της να ολοκληρώσει το καθεστώς κοινωνικής βαρβαρότητας, πάνω στην αντιλαϊκή βάση που έχτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Μια πολιτική που έχει δεσμευτεί σε ένα βαθιά αντιλαϊκό ευρωμνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας και της εκμετάλλευσης, των αιματηρών πλεονασμάτων και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι το 2060!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πάνω στο δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πάγια πιστή και αυτή στις επιταγές της Ε.Ε., έρχεται να πλήξει για ακόμα μια φορά συνολικά την εκπαίδευση κατακερματίζοντας τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα αλλά και κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος. Πόσο μάλιστα με την ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου το οποίο διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και εξισώνει τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστήμιων. Εν συνέχεια ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο το οποίο μιλάει για διάγραφες φοιτητών στα ν+2 έτη, την επαναφορά της βάσης του 10 και τα πανεπιστήμια πλέον να λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα από την κρατική χρηματοδότηση, η οποία θα ελέγχεται αυστηρότατα από την αξιολόγηση με ιδιωτικό – οικονομικά κριτήρια. Τα έσοδα του Πανεπιστημίου θα προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό από την εμπλοκή ιδιωτών. Spin off εταιρείες θα χρησιμοποιούν τις υποδομές των ιδρυμάτων (π.χ. εργαστήρια) για την παραγωγή πλήρως εμπορευματοποιημένης έρευνας. Στις διαχρονικές ελλείψεις (βλ. σίτιση – στέγαση – φύλαξη) έρχονται να απαντήσουν οι ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα).

Κυβέρνηση ΝΔ και παιδεία: Να μην κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο

Στο κομμάτι της παιδείας η κυβέρνηση παρουσιάζει τις αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει ως καινοτόμες και προωθητικές, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την συνέχιση και βάθεμα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συμφωνία πάντα με τις επιταγές ΟΟΣΑ-ΕΕ-κεφαλαίου. Σχεδιάζουν μία εκπαίδευση γεμάτη ταξικούς φραγμούς που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αγοράς και των μεγαλοεπιχειρήσεων, πανεπιστήμια για την ελίτ της κοινωνίας, με μειώσεις εισακτέων και διαγραφές φοιτητών. Σχεδιάζουν ένα πανεπιστήμιο που θα παράγει φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό με υποβαθμισμένα μορφωτικά εργασιακά επαγγελματικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα:

Μετά την ψήφιση της κατάργησης του ασύλου μέσα στο κατακαλόκαιρο η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέο κεντρικό νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με κεντρική στόχευση την ενίσχυση της αυτονομίας/αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και η δημιουργία σύγχρονων-εξώστρεφων-αξιολογούμενων –ανταγωνιστικών πανεπιστημίων σε σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Ένα νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει.

α) Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων-επαναφορά Συμβουλίων Ιδρύματος

β) Αλλαγές στην οικονομική διαχείριση των ιδρυμάτων και προσέλκυση περαιτέρω πόρων

γ) Έμφαση στην αξιολόγηση

δ) Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών

ε) Καθορισμό ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και ενίσχυση του ρόλου των ιδρυμάτων στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων.

στ) Διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια

Ειδικές επιμέρους πτυχές που ενισχύουν τις παραπάνω κατευθύνσεις αποτελούν

 • Κατάργηση Ασύλου: Η σχετική ρητορεία της κυβέρνησης εξαντλείται στην πάταξη της ανομίας(κλοπές, ναρκωτικά κ.λπ.) πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.Ας μην ξεχνάμε πως πιάτσες ναρκεμπόρων και τοξικοεξαρτημένοι μεταφέρθηκαν από την ίδια την αστυνομία κοντά στις σχολές. Αν όντως κυβέρνηση και σώματα ασφαλείας ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα, θα στόχευαν στην πραγματική πηγή του, που είναι οι μεγαλοναρκέμποροι και οι εφοπλιστές που μεταφέρουν κοντέινερ με ναρκωτικά. Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να απονομιμοποιήσει και να εξουδετερώσει την όποια πολιτική δράση των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο. Είναι ουσιαστικά το μέσο επίτευξης ενός πολυπόθητου στόχου: την διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου στα πρότυπα επιχείρησης, που θα χτυπάει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης και πολιτικής δράσης.
 • «Αξιολόγηση παντού»: Από τα βασικά συνθήματα της ΝΔ για την εκπαίδευση. Με ποια κριτήρια όμως; Με αυτά της αγοράς προφανώς. Ένα τμήμα ή ένα πανεπιστήμιο θα έχει θετικές αξιολογήσεις όχι αν συμβάλλει στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά αν μπορεί να προσελκύσει και να προσφέρει άρτιες υπηρεσίες στους ιδιώτες επενδυτές, και προφανώς αν δεν έχει «ενοχλητικές» φωνές εντός του, που να το αμφισβητεί. Όπου εφαρμόστηκαν τέτοια συστήματα οδήγησαν σε συρρίκνωση των πανεπιστημίων, μείωση κυρίως των κοινωνικών επιστημών, πλήρη υποταγή στις στενές τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, ιδιωτικοποιήσεις.
 • Διαγραφές Φοιτητών: Πέραν από το γεγονός πως κανένα κόστος δεν έχει για το κράτος το να σπουδάζει κανείς περισσότερα χρόνια από το προβλεπόμενο όριο, το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην μείωση της αναλογίας μεταξύ αριθμού μελών ΔΕΠ και φοιτητών η οποιία αποτελεί βασικό κριτήριο ως μέτρο αξιολόγησης και χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από ιδιώτες. Το παραπάνω μαζί με την σκλήρυνση του εσωτερικού καθεστώτος των σχολών (προαπαιτούμενα, ροές μαθημάτων κλπ) έχουν ένα ξεκάθαρο στόχοπου είναι το πέταγμα έξω απ τις σχολές των πιο φτωχών φοιτητών και την επιβολή ενός καθεστώτος υποταγής των φοιτητών και περεταίρω εντατικοποίησης τους.
 • «Αυτονόμηση και ανεξαρτησία ιδρυμάτων», ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα): Σε συνέχεια της λογικής του «αυτοδύναμου» και «αυτοχρηματοδοτούμενου» πανεπιστημίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ προτάσσει την χρηματοδότηση από ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρήσεις ως την λύση για την μείωση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις τα χρόνια της κρίσης. Κίνητρο για τους ιδιώτες αυτούς θα αποτελέσουν οι Σ.Δ.Ι.Τ., οι κοινές ερευνητικές δραστηριότητες κ.λπ, έτσι κεφάλαιο και εργοδοσίες θα έχουν λόγο για την παρεχόμενη παιδεία και την έρευνα, οι οποίες προφανώς θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους και όχι τις αντικειμενικές ανάγκες της κοινωνίας.

Η ΝΔ «χτίζει πάνω στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στην εκπαίδευση. Πολλές φορές από τις θέσεις της «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, κατηγορεί τη ΝΔ, ότι του κλέβει τις ιδέες και το έργο του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ακολούθησε όλες τις επιταγές της ΕΕ και της Μπολώνια, συγχώνευσε σχολές για να περικόψει δαπάνες. επιδίωξε σύνδεση των ιδρυμάτων με την τοπική αγορά. θεσμοθέτησε τα διετή προγράμματα σπουδών για να γίνει η νεολαία αναλώσιμη στις μηχανές των εταιρειών. Έβαλε στο μάτι το άσυλο(με το πόρισμα Παρασκευόπουλου), ταυτίζοντας το με την ανομία και την παραβατικότητα. Και οι δύο υπηρέτησαν την ουσία των επιταγών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

ΜΕΡΙΜΝΑ

Φτάνοντας στα Χανιά σε μία ιδιαιτέρως τουριστικοποιημένη πόλη τα τελευταία χρόνια, η αξιοποίηση των κατοικιών για τουριστική χρήση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών μίσθωσης, όπως το AirBnb, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαθέσιμων κατοικιών για ενοικίαση. Η εύρεση κατοικίας, λοιπόν, καταλήγει να είναι όλο και πιο δύσκολη όταν τα διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα και τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη. Έτσι, είτε οι φοιτητές πληρώνουν ενοίκια αναντίστοιχα των περιπτώσεων, είτε μένουν πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης, είτε αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους και να γυρίσουν στον τόπο κατοικίας τους, αφού η διοίκηση του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ δεν τους παρέχει την απαραίτητη στέγαση. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν εστίες και τα διαθέσιμα δωμάτια δεν επαρκούν για όλους τους αφού είναι μόνο 17 για όλο το ίδρυμα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 1. Κανένας φοιτητής να μην διαγραφεί!
 2. Δημοσιά και δωρεάν παιδεία για όλους.
 3. ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ , ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ. (Καμία επιβολή ενοικίου ή ανέγερση ιδιωτικών εστιών. Άμεση ανέγερση εστιών με ευθύνη του κράτους. Επίδομα στέγασης σε όσους φοιτητές από την επαρχία μένουν εκτός εστιών. Αποδοχή φοιτητών με αποκλειστικά κοινωνικά κριτήρια.)
 4. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 5. Καμία διάσπαση του ενιαίου πτυχίου. Καμία σκλήρυνση των όρων φοίτησης και αντιδραστικών αλλαγών του προγράμματος σπουδών. Εξεταστική 4 εβδομάδων και επί πτυχίω εξεταστικές χωρίς προαπαιτούμενο αριθμό μαθημάτων. Καμιά εντατικοποίηση των σπουδών. Αύξηση των ορίων δήλωσης μαθημάτων - πτυχιακές εξεταστικές
 6. Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας! Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων - όχι στην εξαγορά εδρών από επιχειρήσεις και τον Στρατό. Καμία σκέψη για δίδακτρα.
 7. ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες για όλους
 8. Σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές της Κυβέρνησης και της ΕΕ.
 9. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – αυξήσεις στους μισθούς. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
 10. Κατάργηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου
 11. Όχι στους Πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας (ηλεκτρονικούς και μη).
 12. Να κλείσει η βάση της Σούδας και του Άραξου. Έξω το ΝΑΤΟ. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 1. ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/11 ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ.
 2. ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 4/11.
 3. ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 4/11 ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ.
 4. ΝΑ ΚΑΛΕΣΤΕΙ ΓΣΤ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5/11 ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗΝ
 5. ΕΚ ΝΕΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 6/11 ΓΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Καταλήψεις από τους φοιτητές των ιδρυμάτων για το άσυλο
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι σπουδαστές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Πρώην ΤΕΙ Χανίων) και του Πολυτεχνείου Κρήτης, με φόντο την κατάργηση του ασύλου και τις διαγραφές φοιτητών.
Χανιά: Καταλήψεις από τους φοιτητές των ιδρυμάτων για το άσυλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές των Χανίων
Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. (Πρώην ΤΕΙ Χανίων) συνεχίζουν τις καταλήψεις, διαμαρτυρόμενοι για τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές των Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Κρήτη για τα προβλήματα στην εκπαίδευση
Φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθώς και εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Χανιά.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Κρήτη για τα προβλήματα στην εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ξανά στου δρόμους οι φοιτητές για το πρόβλημα της στέγασης
Οι φοιτητές των Χανίων ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της στέγασης, ιδιαίτερα για τους δεκάδες δικαιούχους εστίας οι οποίοι για μία ακόμη χρονιά δεν θα έχουν εξασφαλισμένη στέγη.
Χανιά: Ξανά στου δρόμους οι φοιτητές για το πρόβλημα της στέγασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν για τη στέγαση
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Χανίων πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης εκπρόσωποι φορέων της εκπαίδευσης και φοιτητές, με αφορμή την έλλειψη στέγης που υπάρχει στην πόλη των Χανίων. Όπως...
Χανιά: Φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν για τη στέγαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα ύψη οι τιμές για τους φοιτητές που ψάχνουν σπίτι στην Κρήτη
Η προσπάθεια εξεύρεσης σπιτιού από τους φοιτητές είναι πολύ δύσκολη τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντονης τουριστικής κίνησης, αλλά και της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.
Στα ύψη οι τιμές για τους φοιτητές που ψάχνουν σπίτι στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας