• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.3°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.3°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 18.0°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.3°C
  0 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.2°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 19.6°C
  5 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.5°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  0 BF
  91%
Dreamstime

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον δήμαρχο Σητείας για το αιολικό πάρκο

 • A-
 • A+
Πρόθεση του Δήμου είναι η προσφυγή στο ΣτΕ, ωστόσο ο δήμαρχος πρότεινε νέα συνεδρίαση του ΔΣ για τις τελικές αποφάσεις. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον κ. Ζερβάκη, λέγοντας πως «όσο εμείς συσκεπτόμαστε οι εταιρείες θα προχωρούν τα σχέδια τους».

Εναντίον του δημάρχου Σητείας στρέφεται ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις καθυστερημένες, όπως τονίζουν, ενέργειες του δημάρχου σχετικά με τις αντιδράσεις του Δήμου για το αιολικό πάρκο.

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Σητείας με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις που αφορούν γενικά στο ενεργειακό του Δήμου και στις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στον Δήμο Σητείας, στην ευρύτερη περιοχή πάνω και γύρω από τον Αθερινόλακο.

Στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος πρότεινε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης έγκρισης του αιολικού πάρκου που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην περιοχή της Σητείας ως μέρος του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι.

Ωστόσο, πρότεινε την πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης, πριν όμως από τις 9 Δεκεμβρίου όταν λήγει το δικαίωμα προσφυγής, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν ο τοπικός υπουργός και ο βουλευτής κ. Πλακιωτάκης, η Περιφέρεια, ο νομικός σύμβουλος αλλά και εκπρόσωποι της εταιρίας κατασκευής του έργου, προκειμένου να υπάρχει πλήρη εικόνα για την προσφυγή.

Στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Σητείας κ. Ζερβάκης δημοσιοποίησε επίσης την από 14/10 επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη με την οποία διαμαρτύρεται για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΠΕ στις 10/10. Συγκεκριμένα, στην επιστολή τονίζεται πως η Σητεία έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος των αιολικών πάρκων και των ΑΠΕ της Κρήτης, παραμένει εκτός σχεδιασμού για μεγάλες υποδομές, ενώ η ηγεσία του υπουργείου παραβλέπει τι αντιδράσεις που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση από τις τοπικές κοινωνίες, την Περιφέρεια, τον Δήμο.

Η πρόταση του κ. Ζερβάκη για περαιτέρω αναμονή των αντιδράσεων του Δήμου, μέχρι να γίνει η σχετική σύσκεψη με τους αρμοδίους για να παρθεί η τελικά απόφαση για την προσφυγή, οδήγησε σε ανακοίνωση - επίθεση κατά του δημάρχου από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για σημαντικές καθυστερήσεις από πλευράς Δήμου, τονίζοντας πως «ο δήμαρχος θα πρέπει να προβεί σε άμεσες ενέργειες κατά των επενδύσεων και να κινητοποιήσει τον κόσμο σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «όσο εμείς συσκεπτόμαστε οι εταιρείες θα προχωρούν τα σχέδια τους και θα βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα όταν αποφασίσουμε να αναλάβουμε δράση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Σητείας με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις που αφορούν γενικά στο Ενεργειακό του Δήμου και στις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στον Δήμο Σητείας, στην ευρύτερη περιοχή πάνω και γύρω από τον Αθερινόλακο.

Η συζήτηση ήταν έντονη με όλους να διαμαρτύρονται και να τονίζουν ότι η Σητεία δεν μπορεί να γίνει η μπαταρία της Κρήτης και της Ελλάδας. Γενικότερα τόνισαν ότι αν προχωρήσει έστω και μία από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις είτε με Αιολικά πάρκα ή με τον Θερμοηλεκτρικό σταθμό στον Αθερινόλακο, θα μπει ταφόπλακα στην τουριστική ανάπτυξη της Σητείας.

Αντί λοιπόν ο δήμαρχος να προτείνει να παρθούν αποφάσεις για άμεσες ενέργειες του δήμου κατά των επενδύσεων και να κινητοποιήσει τον κόσμο σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πρότεινε άλλο ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο μέλλον για να ξανασυζητήσουμε και να πάρουμε τότε απόφαση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κ.α.

Το μείζον ερώτημα είναι, ποια είναι τα οφέλη της περιοχής από τέτοιου είδους φαραωνικές επενδύσεις από μεγάλα πολυεθνικά τραστ; Ποια είναι τα περιθώρια αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε κάποια ή όλα αυτά τα έργα να ματαιωθούν;

Η περιοχή του Δήμου Σητείας είναι ήδη κορεσμένη από ΑΠΕ.

Κύριε δήμαρχε, όσο εμείς συσκεπτόμαστε οι εταιρείες θα προχωρούν τα σχέδια τους και θα βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα όταν αποφασίσουμε να αναλάβουμε δράση.

Αυτό που χρειάζεται η Σητεία είναι αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση

Σας καλούμε λοιπόν να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών και να προχωρήσετε άμεσα σε όποιες νομικές ή άλλες ενέργειες είναι απαραίτητες για να σταματήσει η υποβάθμιση της Σητειακής γής και να γίνει εκ νέου χωροταξικός σχεδιασμός με ανάδειξη και προβολή του Γεωπάρκου σαν τον μοναδικό φορέα ανάπτυξης της περιοχής μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
Ανακοινώσεις για το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας περίμεναν οι Κρητικοί, αλλά στη ΔΕΘ τούς προέκυψε ενεργειακό έργο προς τέρψιν των επενδυτών για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει αρνητική θέση.
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σητεία: «Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά των αιολικών»
Ως νίκη χαρακτήρισε την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για τους υβριδικούς σταθμούς σε Αμάρι και Ζάκρο, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση του Δήμου Σητείας. Η παράταξη...
Σητεία: «Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά των αιολικών»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σητεία: αμφιλεγόμενες επενδύσεις
Το πράσινο φως για ακόμα μία βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση ΑΠΕ στη κοινοπραξία των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη και της Nur Energy, έδωσε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης για την ανατολική...
Σητεία: αμφιλεγόμενες επενδύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινό «όχι» για τις ΑΠΕ σε Σητεία και Αμάρι
Ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Αμάρι. Κάτοικοι από την...
Προσωρινό «όχι» για τις ΑΠΕ σε Σητεία και Αμάρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επί ποδός πολέμου στη Σητεία για το υβριδικό της ΤΕΡΝΑ
Αντιδράσεις και προβληματισμό για το κατά πόσο γίνονται σεβαστές οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών προκαλεί το νέο υβριδικό έργο της ΤΕΡΝΑ στην Κρήτη. Το έργο, που περιλαμβάνει δύο ενεργειακά υποέργα στη Σητεία...
Επί ποδός πολέμου στη Σητεία για το υβριδικό της ΤΕΡΝΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Σητεία ξανά στο στόχαστρο της... «ανάπτυξης»
«Αιτία πολέμου» αποτελεί για την πολύπαθη περιοχή της Σιτάνου, στη Σητεία, η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού από την εταιρία ΤΕΡΝΑ λίγο έξω από το χωριό, με τον οποίο θα γίνουν μετρήσεις για τη μελλοντική...
Η Σητεία ξανά στο στόχαστρο της... «ανάπτυξης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας