• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.0°C
  0 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.5°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.1°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.9°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.5°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  43%

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου

 • A-
 • A+
Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχουν μόνιμοι καθηγητές και τα μουσικά μαθήματα συρρικνώνονται - Παρέμβαση Βαρδάκη, Κεγκέρογλου στη Βουλή

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου, εκφράζοντας την αγωνία τους για την συρρίκνωση των μουσικών μαθημάτων και την έλλειψη εκπαιδευτικών.

Όπως τονίζουν, τα μουσικά όργανα είναι ελάχιστα ενώ από τις 391 ώρες διδασκαλίας μουσικών οργάνων που αιτήθηκε το σχολείο, καλύφθηκαν μόλις οι 81.

Σε πολλά όργανα τα μαθήματα καλύπτονται μερικώς καθώς οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα δυο και τρεις μαζί, ενώ η διδασκαλία προβλέπεται ατομική.

Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν λύσεις στα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου εκφράζουμε την αγωνία και την έντονη διαμαρτυρία μας, για την απόλυτη συρρίκνωση των μουσικών μαθημάτων. Τα όργανα που διδάσκονται στο σχολείο πια, είναι ελάχιστα. Θα έπρεπε, στη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τη λειτουργία του σχολείου, να έχουμε μόνιμους καθηγητές στα όργανα, να έχουμε πληθώρα οργάνων, σωστά στελεχωμένα μουσικά σύνολα, καθηγητές πολλών μουσικών ειδικεύσεων.

Αντί γι αυτό, στηριγμένη σε αναπληρωτές και ωρομισθίους τόσα χρόνια, η διδασκαλία των μουσικών οργάνων διαρκώς συρρικνώνεται. Φέτος συγκεκριμένα, τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ. Μόλις τρεις αναπληρωτές έχουν προσληφθεί με πλήρες ωράριο, ένας με μειωμένο ωράριο και κανείς ωρομίσθιος. Από τις 391 ώρες διδασκαλίας μουσικών οργάνων που αιτήθηκε το σχολείο, καλύφθηκαν μόλις οι 81.

Όργανα όπως μαντολίνο, λαούτο, μπουζούκι, ευρωπαϊκά και παραδοσιακά κρουστά, τσέλο, ακορντεόν, κανονάκι, σαξόφωνο, τρομπέτα, τούμπα, παραδοσιακό βιολί ΔΕ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ, ενώ όργανα όπως το πιάνο, ο ταμπουράς (που είναι και υποχρεωτικά όργανα), η κιθάρα, το βιολί, η λύρα, το φλάουτο, καλύπτονται μερικώς, καθώς οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα δυο και τρεις μαζί, ενώ η διδασκαλία προβλέπεται ατομική.

Ειδικά στον ταμπουρά, που προβλέπονται μικρές ομάδες παιδιών, η διδασκαλία γίνεται κάθε δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει, δυστυχώς, ότι 90 από τους 262 μαθητές του Σχολείου μας ΔΕ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ καθόλου το όργανο επιλογής τους.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αγωνία μας. Ποιο άραγε είναι το παρόν και το μέλλον αυτού του σχολείου;»

Στη Βουλή το θέμα του Μουσικού Σχολείου

Με παρέμβασή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, ζητά την άμεση στελέχωση του Μουσικού Σχολείου.

Στην παρέμβαση του στη Βουλή ο κ. Βαρδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων το Μουσικό σχολείο Ηρακλείου παρά τη λειτουργία του εδώ και 20 έτη, δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ φέτος η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δραματική.

Μάλιστα, ζητά από την Υπουργό Παιδείας την άμεση εξέταση του προβλήματος ώστε να στελεχωθεί το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου το συντομότερο δυνατό.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου αναφέρει:

«Το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου είναι ένα πρωτοποριακό Δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Είναι ένα Σχολείο στο οποίο διδάσκονται όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας κανονικά, αλλά επιπλέον στοχεύει να φέρει σε επαφή τα παιδιά με τον κόσμο της μουσικής, να αναπτύξει τις δεξιότητές τους στην τέχνη των ήχων και να διαμορφώσει ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Ωστόσο, ολοένα και αυξάνουν οι διαμαρτυρίες γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών για την απόλυτη συρρίκνωση των μουσικών μαθημάτων, εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Μάλιστα με επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία σας κοινοποιείται, 53 καθηγητές του σχολείου εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν άμεσες ενέργειες για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου.

Όπως αναφέρουν, έχουν προσληφθεί μόλις τρεις αναπληρωτές με πλήρες ωράριο, ένας με μειωμένο και κανείς ωρομίσθιος, με συνέπεια από τις 391 ώρες διδασκαλίας μουσικών οργάνων που αιτήθηκε το σχολείο, να καλυφθούν μόλις οι 81.

Παράλληλα, υπάρχουν μαθήματα για όργανα που είναι υποχρεωτικά, τα οποία δεν διδάσκονται καθόλου, ενώ για άλλα όργανα οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα δυο και τρεις μαζί, όταν η διδασκαλία προβλέπεται ατομική.

Επειδή 90 από τους 262 μαθητές του Σχολείου δεν διδάσκονται καθόλου το όργανο επιλογής τους. Επειδή πρόκειται για ένα σχολείο που απευθύνεται σε παιδιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική και μάλιστα σ’ ένα Νομό με μακριά πορεία στην μουσική και την ποίηση.

Ερωτάσθε κα υπουργέ:

 • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την περαιτέρω στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου;».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστέλλεται για φέτος η λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Λασιθίου
Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναστολή έναρξης λειτουργίας του σχολείου για τη φετινή σχολική χρονιά, λόγω του μικρού αριθμού των αιτήσεων για εγγραφή που είχαν γίνει στο σχολείο.
Αναστέλλεται για φέτος η λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Λασιθίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Μουσικό Σχολείο στο Λασίθι δεν πρέπει να σιγήσει
Ανακοίνωση κατά της πρακτικής που ακολούθησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το Μουσικό Σχολείο Λασιθίου εξέδωσε η ΟΛΜΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας του.
Το Μουσικό Σχολείο στο Λασίθι δεν πρέπει να σιγήσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Αντιδρούν οι γονείς στην αναστολή λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου
Οι γονείς των μαθητών τονίζουν ότι η μικρή προθεσμία για να εγγραφούν μαθητές στο νέο Γυμνάσιο δεν επαρκούσε για την ενημέρωση και τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών.
Λασίθι: Αντιδρούν οι γονείς στην αναστολή λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης σε σχολεία της Κρήτης
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν μαθητές των Σφακίων - Προβλήματα υποστελέχωσης και σε σχολεία της Βιάννου και της Βαγιωνιάς.
Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης σε σχολεία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κατάληψη σε σχολεία της ενδοχώρας λόγω ελλείψεων καθηγητών
Υπό κατάληψη τελεί από τη Δευτέρα το Γυμνάσιο Χάρακα - Τον χώρο του σχολείου έχουν καταλάβει οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, διαμαρτυρόμενοι για την πρωτοφανή έλλειψη εκπαιδευτικών - Υπό κατάληψη και το...
Ηράκλειο: Κατάληψη σε σχολεία της ενδοχώρας λόγω ελλείψεων καθηγητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας