• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 25.2°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.2°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 24.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  93%

Ο εκδότης της εφημερίδας Ρεθεμνιώτικα Νέα και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων Μανόλης Χαλκιαδάκης.

creta24.gr

Κρήτη: Πρόταση για «Επιμελητήριο Τύπου» ενάντια στα fake news

 • A-
 • A+
Στόχος, σύμφωνα με τον Μανόλη Χαλκιαδάκη, είναι το Επιμελητήριο Τύπου να βάζει ένα διακριτό πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων και ταυτόχρονα να κάνει σαφή στο αναγνωστικό κοινό τον διαχωρισμό του επαγγελματία λειτουργού της είδησης από τον εκφραστή μίας γνώμης, στο πλαίσιο εξάλειψης των fake news.

Την ανάγκη θέσπισης ενός μηχανισμού πιστοποίησης επαγγελματικού δικαιώματος για τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, με κανόνες και όρια και με στόχο την προστασία του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης, θέτει στον δημόσιο διάλογο ο εκδότης της Εφημερίδας Ρεθεμνιώτικα Νέα και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων Μανόλης Χαλκιαδάκης.

Μιλώντας στην «Τηλεόραση CRΕΤΑ» ο κ. Χαλκιαδάκης ανέλυσε το πλαίσιο λειτουργίας του νέου θεσμικού οργάνου, τονίζοντας πως «θα πρέπει να έχει επιστημονικά χαρακτηριστικά και κριτήρια, να θέτει κανόνες και όρια και να δημιουργήσει ένα καλύτερο τοπίο στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, «το Επιμελητήριο Τύπου μέσω ενός μηχανισμού πιστοποίησης επαγγελματικού δικαιώματος θα βάζει ένα διακριτό πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για όσους θέλουν να γίνουν εκδότες και ταυτόχρονα θα γίνεται σαφής στο αναγνωστικό κοινό ο διαχωρισμός του επαγγελματία λειτουργού της είδησης από τον εκφραστή μίας γνώμης, στο πλαίσιο εξάλειψης των fake news».

Όπως είπε ο ίδιος, το Επιμελητήριο Τύπου θα ορίζει κανόνες και όρια, θέτοντας ουσιαστικά ένα θεσμικό πλαίσιο σε όσους θέλουν να γίνουν εκδότες και με αυτό τον τρόπο θα κατοχυρώνεται ο ρόλος του εκδότη. Βέβαια, όπως εξήγησε ο ίδιος αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν θα μπορεί να βγάζει μία εφημερίδα ή ένα έντυπο. «Αυτό είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά. Δεν μπορεί όμως σήμερα οποιοσδήποτε, με μόνο κεφάλαιο τα χρήματα, να μπορεί να βγάζει μια εφημερίδα ή να είναι ιδιοκτήτης ενός μέσου ενημέρωσης» ανέφερε. 

«Σε μία εποχή μεγάλης ταχύτητας της είδησης και των fake news, είναι απαραίτητο να συγκροτήσουμε νέους θεσμούς που θα προστατεύουν το αγαθό της ενημέρωσης», τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης και προσθέτει: «Ο πολίτης πρέπει να ξέρει -και αναφέρομαι στην συζήτηση για τα fake news- ότι αν κάποιος έχει την πιστοποίηση και έχει την ταυτότητα, ότι είναι εκδότης μέσα από αυτόν τον μηχανισμό σημαίνει ότι είναι υπόλογος για μια σειρά πραγμάτων». 

Η πρόταση για την ίδρυση επιμελητηριακού θεσμού για τους εκδότες κατατέθηκε από τον κ. Χαλκιαδάκη στο συνέδριο Περιφερειακού – Περιοδικού Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο τον περασμένο Νοέμβριο, συναντώντας θετική ανταπόκριση από τους συνέδρους. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Άποψη και φαντασία από τους μικρούς δημοσιογράφους της Κρήτης
Συνολικά 43 συμμετοχές υποβλήθηκαν από σχολεία της Κρήτης στον 5ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Μαθητικού Εντύπου - Οι καλύτερες εργασίες θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του περιοδικού «Τα Κρητικόπουλα».
Άποψη και φαντασία από τους μικρούς δημοσιογράφους της Κρήτης
MEDIA
Η «Εφ.Συν.» μιλάει... κρητικά
Με νέα δομή, η ανανεωμένη μίνι ιστοσελίδα kriti.efsyn.gr της «Εφημερίδας των Συντακτών» προσδοκά την πληρέστερη κάλυψη της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και επιστημονικής επικαιρότητας του...
Η «Εφ.Συν.» μιλάει... κρητικά
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Τύπος και υπογραμμός
Η σημερινή κρίση του Τύπου, που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, οφείλεται στην αναξιοπιστία του και στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς που είναι μεγιστάνες. Οποια εφημερίδα αξιοποιεί το καλύτερο δυναμικό μιας...
Τύπος και υπογραμμός
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Πατρίς» φιλοξενεί «τα Κρητικόπουλα»
Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, μαζί με την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Τα Κρητικόπουλα». Πρόκειται για μια συλλεκτική ετήσια έκδοση για τη μαθητική δημοσιογραφία στην Κρήτη, με...
Η «Πατρίς» φιλοξενεί «τα Κρητικόπουλα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πολιτευόμενοι δημοσιογράφοι»
Ο εναγκαλισμός της δημοσιογραφίας με την πολιτική είναι, επομένως, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και διαχρονικά στοιχεία του ελληνικού Τύπου. Πολλοί δημοσιογράφοι αποφασίζουν έτσι να αλλάξουν ρόλο προκειμένου...
«Πολιτευόμενοι δημοσιογράφοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας