Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δ. Μιχαηλίδου από Κρήτη: Σχεδιασμός για την αποϊδρυματοποίηση

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαϊλίδου παρεβρέθηκε στην έναρξη του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ΄ Αρωγή» το οποίο πραγματοποιείται στο Ηράκλειο

Δ. Μιχαηλίδου από Κρήτη: Σχεδιασμός για την αποϊδρυματοποίηση

  • A-
  • A+
«Η λογική του υπουργείου είναι σε τρεις προτεραιότητες: Η πρώτη είναι η αποϊδρυματοποίηση, η δεύτερη είναι η προστασία των παιδιών με έμφαση στην υιοθεσία και η τρίτη είναι η εξωστρέφεια των Κέντρων Πρόνοιας», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Χαιρετισμό στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ' Αρωγή» με θέμα «Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες, Πολιτισμικές Πρακτικές και Κοινοτικές Παρεμβάσεις» το οποίο διεξάγεται στο Ηράκλειο, απηύθυνε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Η αποϊδρυματοποίηση αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το προνοιακό σύστημα της χώρας την επόμενη δεκαετία. Χρειάζεται σωστά μελετημένα και προσεκτικά βήματα, με στήριξη και κατάρτιση του προσωπικού των δομών, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει αυτήν τη μεταρρύθμιση, με ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών και με ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας», ανέφερε η υφυπουργός κατά τον χαιρετισμό της.

Σύμφωνα με την ίδια, η λογική του Υπουργείου είναι σε τρεις προτεραιότητες: Η πρώτη είναι η αποϊδρυματοποίηση, η δεύτερη είναι η προστασία των παιδιών με έμφαση στην υιοθεσία και η τρίτη είναι η εξωστρέφεια των Κέντρων Πρόνοιας για να αποκτήσει ένα ενεργό ρόλο και η τοπική κοινωνία ώστε να έχει και βοήθεια από αυτήν με εθελοντισμό, στήριξη.

«Απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αποϊδρυματοποίηση. Αποσπασματικές παρεμβάσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και γι’ αυτό δε σκοπεύουμε να χειριστούμε το θέμα επικοινωνιακά και πρόχειρα, αλλά ακούγοντας τους ειδικούς και αφουγκραζόμενοι τους δρώντες στις δομές», συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Παράλληλα μίλησε για την προτεραιότητα του υπουργείου ως προς τη λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας. «Σε ένα καθαρά κανονιστικό επίπεδο, επείγει η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο φορείς να αποκτήσουν επιτέλους οργανισμούς λειτουργίας. Είναι αδιανόητο τόσα χρόνια μετά τη συγκρότησή τους τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας να λειτουργούν επί ασαφούς νομικής βάσης, χωρίς οργανογράμματα, χωρίς το στοιχειώδες νομικό πλαίσιο για την καθημερινή διοικητική τους λειτουργία», ανέφερε.

Όπως επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου, «η θέσπιση των οργανισμών θα ενισχύσει την αυτονομία των φορέων, την αποτελεσματικότητά τους και θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν πραγματικά οι δομές σε ενοποιημένη βάση σε επίπεδο περιφέρειας».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον, στους επόμενους στόχους και προτεραιότητες με πρωταρχική, όπως τόνισε επιδίωξη, την διαμόρφωση ενός συστήματος παιδικής προστασίας με ενιαίους κανόνες για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που θα αποκλείει τη δημιουργία στεγανών και θα αποτρέπει την παρείσφρηση οποιασδήποτε άλλης στόχευσης πέραν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πλέον ευάλωτων παιδιών.

«Το ότι η χώρα μας δεν έχει ευκρινές νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα της παιδικής προστασίας, αποτελεί ένα θεσμικό όνειδος, τριάντα χρόνια μετά την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού», υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.

«Αυτό το έλλειμμα, φυσικά, δεν οφείλεται μόνο στις δημοσιονομικές δυσχέρειες των τελευταίων ετών, αλλά και στην αναποτελεσματική επί δεκαετίες ιεράρχηση των αναγκών στην κάλυψη των οποίων πρέπει να κατευθύνονται οι δημόσιοι πόροι. Το αν θα καταφέρω να βελτιώσω τις συνθήκες για εσάς και τους ωφελούμενους θα αξιολογηθεί εν καιρώ και σίγουρα όχι από εμένα. Η κριτική και οι προτάσεις σας είναι ευπρόσδεκτες και σε καμία περίπτωση δεν έχω την αυταπάτη πως από ένα γραφείο στην οδό Σταδίου θα μπορέσω να πετύχω το παραμικρό χωρίς τη στήριξη και τη συνεισφορά σας», επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου.

Η κ. Μιχαηλίδου στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου και στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηρακλείου, ενώ θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η υφυπουργός θα ολοκληρώσει για τις επαφές της με συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κρήτης και δημάρχους του νομού Ηρακλείου και Λασιθίου ενώ θα ολοκληρώσει την τριήμερη επίσκεψή της στην Κρήτη το ερχόμενο Σάββατο, από τα Χανιά.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Κρήτη μπορεί να φιλοξενήσει και άλλα προσφυγόπουλα»
«Προφανώς λοιπόν ο αριθμός των 25 παιδιών είναι πολύ μικρός», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου από το Ηράκλειο. «Το Υπουργείο Εργασίας έχει την αρμοδιότητα της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών,...
«Η Κρήτη μπορεί να φιλοξενήσει και άλλα προσφυγόπουλα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Προσφορά για παιδιά που φιλοξενούνται από την Πρόνοια
Εξαιρετικής σημασίας χαρακτήρισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας την προσφορά σε είδη ατομικής υγιεινής από τον ΣΥ.ΦΑ.Κ, στα παιδιά του Παραρτήματος «Προστασίας του Παιδιού» στο...
Ηράκλειο: Προσφορά για παιδιά που φιλοξενούνται από την Πρόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακούει κανείς τα κορίτσια του Ηρακλείου;
Xαμένα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και κομματικών διαγκωνισμών παραμένουν 30 κορίτσια, φιλοξενούμενα στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού στον Πόρο Ηρακλείου. Η ανεπάρκεια των διοικήσεων, η ελλιπής κατάρτιση των...
Ακούει κανείς τα κορίτσια του Ηρακλείου;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμόγελο του Παιδιού: Στήριξη σε περίπου 12.000 παιδιά στην Κρήτη
Το Χαμόγελο του Παιδιού από την ίδρυση του βρέθηκε στην Κρήτη παρέχοντας το σύνολο των υπηρεσιών του σε παιδιά, οικογένειες και μαθητές. Από το 2014 έχει φυσική παρουσία στα Χανιά ενώ από τον Φεβρουάριο του...
Χαμόγελο του Παιδιού: Στήριξη σε περίπου 12.000 παιδιά στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Έναρξη λειτουργίας για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών
Μέριμνα του Κέντρου είναι η ευαισθητοποίηση και η αγωγή κοινότητας, αλλά και η συμβουλευτική παρέμβαση, η θεραπεία και η συμβολή στην αποκατάσταση και η ψυχοκοινωνική επανένταξη των παιδιών και εφήβων με...
Ρέθυμνο: Έναρξη λειτουργίας για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Πήραν τα παιδιά τους κι εξαφανίστηκαν, παρά τη δικαστική εντολή
Η Εισαγγελία Ηρακλείου είχε αναθέσει τη κηδεμονία σε συγγενική οικογένεια, ωστόσο οι γονείς τα πήραν κι εξαφανίστηκαν - Συνελήφθησαν στη Λάρισα.
Κρήτη: Πήραν τα παιδιά τους κι εξαφανίστηκαν, παρά τη δικαστική εντολή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας