Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Αλληλοκατηγορούνται για το Πολιτιστικό Κέντρο

Ηράκλειο: Αλληλοκατηγορούνται για το Πολιτιστικό Κέντρο

  • A-
  • A+
Απορρίφθηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής για ορισμό εκπροσώπου στη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου - Κόντρα ανακοινώσεων μεταξύ Λαμπρινού και Κουράκη.

Νέες κόντρες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων του Ηρακλείου έφερε η καταψήφιση της εισήγησης της δημοτικής αρχής για ορισμό εκπροσώπου στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι προσπάθειες του δημάρχου να πείσει το Σώμα για την αναγκαιότητα αύξησης του κεφαλαίου, αλλά και οι εξηγήσεις του πως το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο δεν μπορεί πιθανά να λειτουργήσει χωρίς τα απαιτούμενα κεφάλαια, δεν έπεισαν την αντιπολίτευση, η πλειονότητα της οποίας καταψήφισε την εισήγηση.

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, η δημοτική παράταξη «Δύναμη Πολιτών» με επικεφαλής τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στρέφεται κατά των τριών παρατάξεων οι οποίες καταψήφισαν, κάνοντας λόγο για μικροπολιτική σκοπιμότητα.

Ο δήμαρχος επιτέθηκε στις παρατάξεις «Ηράκλειο 3.7.5» (Γ. Κουράκης), «Ενεργοί Πολίτες» (Ηλίας Λυγερός) και «Ηράκλειο Συν-Πράξη» (Πέτρος Ινιωτάκης), λέγοντας ότι «προέταξαν την μικροπολιτική σκοπιμότητα και την «τιμωρία», αντί για το συμφέρον του τόπου».

Παράλληλα υποστήριξε ότι δίχως εκπρόσωπο του Δήμου (ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΠΑΝΑΛ, σε ποσοστό άνω του 99%) στην Γ.Σ., η αύξηση δεν μπορεί  να προχωρήσει και τόνισε την αδυναμία λειτουργίας του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, χωρίς την αύξηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 7ης  Οκτωβρίου έφερε προς ψήφιση στο σώμα τον ορισμό του εκπροσώπου του Δήμου Ηρακλείου στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ , ο οποίος θα είχε την εντολή να ψηφίσει υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Δίχως εκπρόσωπο του Δήμου (ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΠΑΝΑΛ, σε ποσοστό άνω του 99%) στην Γ.Σ., η αύξηση δεν μπορεί  να προχωρήσει. Μια αύξηση, χωρίς την οποία το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου δεν μπορεί να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του ενώ είναι απαραίτητη και για την συντήρηση  των εγκαταστάσεών του που κατασκευάστηκαν πριν από πολλά χρόνια.   

Η αναγκαιότητα της αύξησης αναλύεται και στην οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας που συνετάχθη από κοινού με μελετητική ομάδα και δόθηκε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για να την μελετήσουν, όπως είχε ζητηθεί.

Παρ’ όλα αυτά, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Ηράκλειο 3.7.5», «Ενεργοί Πολίτες» και «Ηράκλειο Συν-Πράξη» καταψήφισαν τον ορισμό του εκπροσώπου -  δηλαδή καταψήφισαν την απαραίτητη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε επίσης, στην βάση πολιτικών διαφωνιών ενώ η παράταξη «ΗράκλειΟΝ Αξίζει» ψήφισε λευκό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέστη φανερό πώς η απόφαση για την καταψήφιση της αύξησης στηρίχθηκε σε προσχήματα και επιφανειακές δικαιολογίες. Όποιος ψάχνει να βρει «ατέλειες» σε μια μελέτη τέτοιου είδους, ασφαλώς και θα τα καταφέρει. Άλλωστε και οι παρατάξεις του κ. Κουκιαδάκη «ΣυνΕργασία για το Ηράκλειο» και του κ. Βασιλάκη «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» είχαν κάποιες ενστάσεις επί της μελέτης αλλά αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της αύξησης και θέτοντας την πρόοδο της πόλης σε πρώτη προτεραιότητα, την υπερψήφισαν. Αντιθέτως, οι τρεις προαναφερθείσες παρατάξεις, σε πλήρη ταύτιση ξανά, την καταψήφισαν.  

Με πιο απλά λόγια: οι Ηρακλειώτες κινδυνεύουν να στερηθούν τις παραστάσεις υψηλού επιπέδου που επρόκειτο να ανέβουν στο Πολιτιστικό τον προσεχή χειμώνα (ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Μύρωνας Μιχαηλίδης έχει έτοιμο το πρόγραμμα το οποίο θα ανακοίνωνε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου) επειδή ορισμένοι προέταξαν την μικροπολιτική σκοπιμότητα και την «τιμωρία», αντί για το συμφέρον του τόπου και θεώρησαν ότι βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν για να κάνουν «επίδειξη δύναμης» στον Δήμαρχο που δεν συνεργάστηκε μαζί τους.

Μόνο που εν προκειμένω δεν μιλάμε για δύναμη, αλλά για αδυναμία. Διότι στην πραγματικότητα, με την συγκεκριμένη απόφαση,  οι επικεφαλής αυτών των παρατάξεων δεν «τιμωρούν» κανέναν άλλο παρά μονάχα τους δημότες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος και η Δύναμη Πολιτών, ως παράταξη της Δημοτικής Αρχής, δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε το Πολιτιστικό να λειτουργήσει  προς όφελος των δημοτών».

Γ. Κουράκης: «Προστατεύουμε την περιουσία του λαού του Ηρακλείου»

Απάντηση στην ανακοίνωση της παράταξης «Δύναμη Πολιτών» του δημάρχου, εξέδωσε η Δημοτική Κίνηση με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Κουράκη, με φόντο την καταψήφιση από την πλειοψηφία του Σώματος της εισήγησης της ΔΕΠΑΝΑΛ για το Πολιτιστικό Κέντρο. 

Ο κ. Κουράκης τονίζει ότι καταψηφίστηκε η εισήγηση καθώς η μελέτη την οποία εισηγήθηκε η απερχόμενη διοίκηση ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ (που έχει απορροφήσει και την ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ) για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, ήταν ανεπαρκής και με ανακριβείς.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα 5 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «είναι περιουσία του λαού του Ηρακλείου και αυτά προστατεύσαμε με την ψήφο μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο λαός του Ηρακλείου δεν πρόκειται να πληρώσει την ασυναρτησία και ανικανότητα της μειοψηφικής δημοτικής αρχής».

Όσοι επιχειρούν την αντιστροφή της πραγματικότητας σύντομα διαψεύδονται. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (7/10) αναδείχθηκε ότι η μελέτη, που εισηγήθηκε η απερχόμενη διοίκηση ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ (που έχει απορροφήσει και την ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ) για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ήταν ανεπαρκής με ανακριβείς και αναξιόπιστες εκτιμήσεις οικονομικών μεγεθών. Τα ερωτήματα που έθεσαν οι παρατάξεις για σοβαρά θέματα αξιοποίησης των υπό άντληση κεφαλαίων έμειναν αναπάντητα. Υπενθυμίζουμε ορισμένα  εξ αυτών:

  • Πότε υιοθετήθηκαν ο κανονισμός λειτουργίας και το οργανόγραμμα της ενοποιημένης εταιρίας και γιατί δεν κοινοποιήθηκαν έγκαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο συνοδεύοντας τη μελέτη;
  • Με ποιες διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις;
  • Με ποιες διαδικασίες θα ανατεθούν οι εργασίες συντήρησης;
  • Πόσοι διευθυντές απαιτούνται για να διοικηθεί μια δημοτική εταιρία αυτού του μεγέθους και γιατί προβλέπονται δύο τεχνικές διευθύνσεις;

Τα 5 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι περιουσία του λαού του Ηρακλείου και αυτά προστατεύσαμε με την ψήφο μας.Έχουμε άλλη αντίληψη για την διαχείριση των πόρων και αυτό θα αναδειχθεί σύντομα και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα.

ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕΠΑΝΑΛ

Είναι βέβαιο ότι ο τομέας του πολιτισμού απαιτεί σοβαρή προσπάθεια και σημαντικούς πόρους. Ας γίνει μια νέα αρχή και ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Η θητεία της σημερινής διοίκησης της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ έχει λήξει. Είναι σκόπιμο να οριστεί άμεσα η νέα διοίκηση η οποία θα αναλάβει να αναμορφώσει τη σχετική μελέτη και να προσκομίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια τεκμηριωμένη πρόταση για την λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου και τις ανάγκες σε χρηματοδότηση.  

Όπως όλοι γνωρίζουν έχουμε καταθέσει από τον Αύγουστο του 2019 πρόταση συνεργασίας που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι εποπτευόμενοι φορείς αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προωθούν τη στρατηγική του Δήμου υιοθετώντας αξιόπιστα επιχειρησιακά σχέδια σε βάθος τετραετίας με τεχνοκρατική υποστήριξη και περιοδική αναθεώρηση όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. 

ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η Δημοκρατία λειτουργεί με διάλογο και αναζήτηση συνθέσεων για το καλό του τόπου μας. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε πρακτικές πολιτικών εκβιασμών και διχαστικών ενεργειών που βρίσκονται ούτως ή άλλως σε αναντιστοιχία με την εκφρασμένη βούληση του λαού του Ηρακλείου. Ούτε πρόκειται να ακολουθήσουμε τακτικές διγλωσσίας με τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανακοινώσεις που δεν συμβαδίζουν με αυτές.

Αυτοί που σήμερα εγκαλούν την πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ως τιμωρούς, ας ρωτήσουν τον εαυτό τους καλύτερα γατί συνεχίζουν να τιμωρούν οι ίδιοι τους Ηρακλειώτες και την ενότητα, αγνοώντας την πρόσφατη ετυμηγορία τους.

Ας επανέλθουν στην οδό της κοινής λογικής και ας επιδιώξουμε μια κοινή προσέγγιση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας με όλα τα δεδομένα ανοικτά πάνω στο τραπέζι του διαλόγου».

«Να μην πληρώσει τα σπασμένα ο Ηρακλειώτης»

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις με το Πολιτιστικό Κέντρο, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου:

«H υποκρισία σε όλη της το μεγάλό στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο! Αφού κατατέθηκε πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να φύγει η διαχείριση του Πολιτιστικού  Κέντρου από τη ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ και να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφού αρνήθηκαν άπαντες η πρόταση αυτή να γίνει θέμα συζήτησης, αμέσως μετά άρχισαν να «προβληματίζονται» παλιοί και νέοι «σωτήρες» του Ηρακλείου, για το αν το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το κυρίαρχο όργανο της ΔΕΠΑΝΑΛ και κατ’ επέκταση του ΠΣΚΗ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει διαχρονικά τονίσει τον κίνδυνο τη λειτουργία του ΠΣΚΗ να την επωμιστούν εξ ολοκλήρου τα λαϊκά στρώματα όπως έχουν επωμιστεί ήδη τα υπέρογκα ποσά για την κατασκευή του (πάνω από 50εκ €).  Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ, με 5εκ ευρώ από το δημοτικό ταμείο, δηλαδή από τα χρήματα του Δημότη, για την αγορά εξοπλισμού του ΠΣΚΗ, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο αυτό.

Η Δημοτική Αρχή (Λαμπρινού-Σισαμάκη), όπως και οι προηγούμενες, έχει επιλέξει να μετατρέψει τον Δήμο σε επιχειρηματία του πολιτισμού δίνοντας κατασκευή και λειτουργία του ΠΣΚΗ στη ΔΕΠΑΝΑΛ. Μια επιλογή που όπως ομολογεί η ίδια η οικονομοτεχνική μελέτη της ΔΕΠΑΝΑΛ ενέχει επιχειρηματικό ρίσκο, καθώς η δραστηριότητα του ΠΣΚΗ ως επιχειρηματική πλέον δραστηριότητα, για να κριθεί επιτυχημένη θα πρέπει να ανταπεξέλθει στους κανόνες του ανταγωνισμού της αγοράς.

Η ανάγκη λοιπόν για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ, έρχεται να καλύψει το πρώτο κομμάτι του επιχειρηματικού ρίσκου του Δήμου και όχι τις ανάγκες σε καλλιτεχνική δημιουργία και ψυχαγωγία εκείνου που πληρώνει, δηλαδή του Ηρακλειώτη.

Για όποιον πραγματικά αγωνιά το κόστος λειτουργίας του ΠΣΚΗ να μην πέσει εξολοκλήρου στις πλάτες του λαού της πόλης, είναι μονόδρομος η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι η λειτουργία του ΠΣΚΗ πρέπει άμεσα να περάσει στον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου και ταυτόχρονα να διεκδικηθεί όλη η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον εξοπλισμό και συνολικά τη λειτουργία του ΠΣΚΗ. 

Η πρόταση αυτή πάει κόντρα στην πολιτική που θέλει τον πολιτισμό ως ακριβό εμπόρευμα για λίγους. Πάει κόντρα στην κυβέρνηση της ΝΔ και των προηγούμενων που υπηρετούν αυτή τη λογική. Είναι όμως η μοναδική που μπορεί να αποτρέψει επιπλέον βάρη στο εισόδημα του Ηρακλειώτη, αλλά και την πλήρη παράδοση του ΠΣΚΗ σε ΜΚΟ και ιδιώτες.

Το ποιοι επιθυμούν να πάνε κόντρα με την κυβέρνηση, τις διάφορες ΜΚΟ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε καθαρά, όταν στην πρόταση μας Δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση έγιναν ένα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Παραιτήσεις και διαξιφισμοί για το Πολιτιστικό Κέντρο
Οι παραιτήσεις τριών από τα επτά μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης των έργων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα μέλη διαφωνούν με τους...
Ηράκλειο: Παραιτήσεις και διαξιφισμοί για το Πολιτιστικό Κέντρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντάσεις του ΤΕΕ για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
Επιστολή στον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό με θέμα το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, έστειλε το ΤΕΕ/ΤΑΚ. Όπως επισημαίνουν οι μηχανικοί, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις...
Εντάσεις του ΤΕΕ για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα Λαμπρινού - Κουράκη για το Πολιτιστικό Κέντρο
Κόντρα με φόντο ο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, έχει ξεσπάσει μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων του δημάρχου Ηρακλείου και του Γιάννη Κουράκη. Ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου μίλησε για παραμύθια, όσον αφορά τις...
Συνεχίζεται η κόντρα Λαμπρινού - Κουράκη για το Πολιτιστικό Κέντρο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Να μπει ο Νίκος Ξυλούρης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου»
Πρόταση για ονοματοδοσία αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου σε «Νίκος Ξυλούρης», κατέθεσε η παράταξη «Ηράκλειο - Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Γιάννη Κουράκη. Όπως αναφέρεται στην πρόταση, πρόκειται για μία...
«Να μπει ο Νίκος Ξυλούρης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων του Αγίου Μηνά
Κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, καθώς υπάρχουν προβλήματα στατικότητας. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί ρωγμές στα...
Κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων του Αγίου Μηνά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας