Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: Διαμαρτυρήθηκαν για τις αμερικάνικες υποτροφίες

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο της εκδήλωσης του Δήμου Χανίων για τις υποτροφίες του προγράμματος Flex

Χανιώτικα Νέα

Χανιά: Διαμαρτυρήθηκαν για τις αμερικάνικες υποτροφίες

  • A-
  • A+

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ενάντια στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων, σχετικά με υποτροφίες για Χανιώτες μαθητές στις ΗΠΑ από το πρόγραμμα FLEX.

Το πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των Η.Π.Α, υπό τη διαχείριση του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές που επιλέγονται μέσω διαγωνισμού, για να μείνουν ένα χρόνο στις Η.Π.Α, σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος ξεκίνησε το 1992 και αφορά και άλλες χώρες.

Εκφράζοντας την αντίθεση τους στην προσπάθεια για στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ, δεκάδες μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν η Επιτροπή Ειρήνης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων σε τρόφιμα και ποτά, το Σωματείο Οικοδόμων κ.α., συγκεντρώθηκαν έξω από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων όπου γινόταν η ενημέρωση, φωνάζοντας συνθήματα ενώ έκαψαν και μία αμερικάνικη σημαία.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Α/θμια & Β/θμια Εκπαίδευση Χανίων στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, φορείς στους οποίους στρέφουν τα βέλη τους οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι σκοπός είναι «η χειραγώγηση της νεολαίας». Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε και η Αναστασία Φράγκου, εκπρόσωπος των Αμερικανικών Συμβουλίων στην Ελλάδα, η οποία ενημέρωσε για το πρόγραμμα και το περιεχόμενό του.

«Δεν θα πει όμως η Αναστασία Φράγκου για την ενεργό συμμετοχή της βάσης στις επεμβάσεις στις γειτονικές χώρες που γεννούν πρόσφυγες και μετανάστες, δεν θα τους πει ότι οι πολυεθνικές της πατρίδας της πλουτίζουν ακόμα περισσότερο με την επιβολή της ισχύος δια πυρός και σιδήρου σε όλο τον πλανήτη;», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.

«Αυτές τις «αξίες» θέλει και αυτή η κυβέρνηση να μεταλαμπαδεύσει σε μαθητές 15 και 16 χρόνων, προκειμένου να ξεπλύνει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό», αναφέρει η ΕΕΧ.

Το ζήτημα της συνδιοργάνωσης για την εκδήλωση με τις υποτροφίες, έθεσε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Βουρλάκης στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ο οποίος κάλεσε τον Δήμο να εναντιωθεί στο καθεστώς αυτό που του επιβλήθηκε και να αποσύρει τη συνδιοργάνωση.

Το σχετικό δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χανιών:

«H Λαϊκή συσπείρωση Δήμου Χανίων καταγγέλλει την προγραμματισμένη από τον Δήμο Χανίων (Δευτέρα 7 Οκτώβρη στις 21:00) παρουσίαση του –αποκλειστικά χρηματοδοτούμενου από το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ- προγράμματος FLEX – “Future Leaders EXchange” στην αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης Χανίων.

Το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές Γ γυμνασίου και Α λυκείου που επιλέγονται μέσω διαγωνισμού, για να μείνουν ένα χρόνο στις ΗΠΑ, σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί, ώστε να γίνουν μετέπειτα πρεσβευτές των «αμερικάνικων αξιών» στη χώρα μας.

Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα της ΝΔ, φαίνεται ότι έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην έκθεση του State Department για την Ελλάδα και την προτροπή οι κυβερνήσεις τους να επιχειρήσουν και “μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να αμβλύνουν τα αισθήματα αντιαμερικανισμού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία”.

Σε αυτή τη κατεύθυνση δε θα μπορούσε να μην πρωταγωνιστήσει και το «τοπικό κράτος», που με συνέχεια και συνέπεια υπηρετεί τόσα χρόνια στον τόπο μας τους αμερικανοΝΑΤΟΙκους φονιάδες.

Ήταν ο Κος Βάμβουκας, ως τότε Δήμαρχος Χανίων, που τον Φεβρουάριο του 2018 επισκέφτηκε ως προσκεκλημένος την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες για να λάβει ιδιαίτερα μαθήματα στην εφαρμογή της προπαγάνδας τους στην περιοχή μας. Είναι επί δημαρχίας του Κου Σημαντηράκη που προγραμματίζεται αυτή η εκδήλωση προπαγάνδας και ξεπλύματος της αμερικάνικης πολεμικής μηχανής.

Αλλά η συναίνεσή τους να λάβουν μέρος 14άχρονα και 15άχρονα παιδιά σε οργανωμένη προπαγάνδα της αμερικάνικης πρεσβείας της Ελλάδας, και να αποτελεί ο Δήμος Χανίων τον μόνο δήμο πανελλαδικά που έχει συνδιοργανώσει τέτοια εκδήλωση, αποδεικνύει πέραν της πλήρης ηθικής και πολιτικής κατάπτωσής τους, την πλήρη υποταγή τους στον αμερικανικό παράγοντα.

Οι κίνδυνοι για τη περιοχή μας είναι μεγάλοι. Η Ελλάδα έχει καταταχθεί από τις ΗΠΑ στα “κράτη ανάσχεσης” μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Έχει στοχοποιηθεί και προκαλεί ανατριχίλα η προειδοποίηση Πούτιν πως η Ρωσία θα πλήξει Αμερικανικές βάσεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας της. Η περιοχή μας βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι ενός κυκλώνα που είναι θέμα χρόνου το πότε θα ξεσπάσει.

Ο λαός μας όμως είναι περήφανος, έχει βαθιά αντιιμπεριαλιστική παράδοση και θα τραβήξει μπροστά, στο δρόμο του αγώνα, σε σύγκρουση με τους μηχανισμούς της χειραγώγησης της νεολαίας».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: «Όχι στις υποτροφίες του State Department»
Το πρόγραμμα Flex προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές που επιλέγονται μέσω διαγωνισμού, για να μείνουν ένα χρόνο στις Η.Π.Α, σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί.
Χανιά: «Όχι στις υποτροφίες του State Department»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαδήλωσαν κατά των βάσεων και της νέας συμφωνίας
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανιών ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.
Κρήτη: Διαδήλωσαν κατά των βάσεων και της νέας συμφωνίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Οι ΗΠΑ έφτιαξαν δικό τους δρόμο στις Βάσεις
Τα εγκαίνια ενός δρόμου, ο οποίος συνδέει την αεροπορική βάση του Μουζουρά με τη ναυτική βάση των Αμερικανών στο Μαράθι, πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά, με στόχο την διευκόλυνση της μεταφοράς στρατιωτικού...
Χανιά: Οι ΗΠΑ έφτιαξαν δικό τους δρόμο στις Βάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Συλλαλητήρια ενάντια στη νέα συμφωνία για τις βάσεις
Τα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις 4 Οκτωβρίου, ενάντια στη νέα, αναβαθμισμένη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις και με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο, που έρχεται στην...
Κρήτη: Συλλαλητήρια ενάντια στη νέα συμφωνία για τις βάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις κατά αμερικανικών βάσεων και Πομπέο
Διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν κόμματα και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών...
Κινητοποιήσεις κατά αμερικανικών βάσεων και Πομπέο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας